Kontakt Februari 2005

 
 

Inhoud:

  Colofoon
  Van de Redaktie
  Jeugdbrandweer uit Hoogeveen
  S.V. Nieuw Balinge
  Meester Sieberingschool
  Tienersoos "Teenspirit"
  Drenthecursus
  Intervieuw met.....
  Peuterspeelzaal "Duimelot"
  C.B.S. "De Morgenster"
  Paasbult aan Koolveen
  Plaatselijk Belang
  The Young Ones
  Weet je nog.....?
  Jeugdtoneel
  Afrikareis Fam. Bos
  Zomerfeest 2005
  Kledingstuk zoek?
  GarrietJan & Annegie
  Jeugdsoos Kentucky
  Kindercarnaval
 
 
Colofon

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nw-Balinge.

E-mailadres: kontakt@bridge4u.net

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties altijd inleveren vóór de laatste dag van de maand.

 *Het plaatsten van kopij is geheel voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen personen met het oogmerk van negatieve publiciteit

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen.

 

INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,

BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN,ZIJ ZORGEN ER

VOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORDT.

 

Redactie:

Lammy Blanken;    tel: 321253

Henk Dijkhuis;          tel: 321230

Geke Strijker;                    tel: 321132

Jan ’t Hoen;                          tel: 321646

e-mail adres: kontakt@bridge4u.net

 

Redactie jeugdpagina:

Naomi Boer:          tel: 321452

Evelien Sok           tel: 321299

Joyce Salomons      tel: 321809

e-mail adres : theyoungoneskontakt@yahoo.com

 

(KONTAKT verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd)


Van de Redaktie

F E B R U A R I

 

De kinderen vermaken zich opperbest tijdens het carnaval in    ‘de Heugte’ op 9 feb. 2005 

We weten dat Nw-Balinge sinds een paar maanden weer een eigen site heeft. Velen van ons nemen een kijkje op de site.

Hierop staat óók (voor een groot deel) de inhoud van Kontakt. Maandelijks wordt dat naar Bram gezonden die het vervolgens weer bewerkt en op de site zet.

Natuurlijk ook de foto’s die je in Kontakt ziet staan, zijn hierop te bewonderen en… nog wel in kleur! Heb je belangstelling bij een of meerdere van de afgedrukte foto’s, dan kun je deze downloaden, opslaan of zelfs uitprinten. Op die manier kun je zo toch op een makkelijke manier de foto die je in Kontakt ziet staan in je bezit krijgen. Neem gerust eens een (weer) kijkje op www.nieuwbalinge.drentsweb.nl

Wat kunnen we in deze uitgave tegenkomen;

 

 • Voor de tieners onder ons zijn er een tweetal nieuwsberichten van tienersoos Teenspirit te lezen.
 • The Young Ones zijn in een romantische bui. Reden;...binnenkort Valentijnsdag! Meer hierover op het middenblad van Kontakt.
 • En voor Jeugdsoos Kentucky; een bedankje voor de coole kinderdisco!
 • En dan…. hebben we het prachtige voorleesontbijt! Een aantal artikeltjes mét foto’s (let op: voor de kleuren foto’s zie hiervoor ook onze site!)
 • Een schitterend ‘warm’ reisverslag (inclusief foto’s) van de fam. Bos. Lees en geniet mee van hun belevenissen en ervaringen die ze hebben opgedaan in Afrika.
 • En dan een interview met het gouden bruidspaar; Willem en Gees Prins.
 • Zaterdag 5 feb. hield de jeugdbrandweergroep uit Hoogeveen een oefening in Nw-Balinge. Kontakt was erbij om foto’s te maken, Marianne de Buck verzorgde een verslag.
 • Plaatselijk belang is er met een aantal mededelingen en aankondigingen.
 • SV-Nw-Balinge is bezig om een derde elftal op te starten. Meer hierover in deze editie van Kontakt.
 • Kindercarnaval op 9 februari jl in de Heugte. De foto’s hiervan én een impressie van deze middag kun je in dit nummer tegenkomen.
 • Ook de zijn de beide basisscholen weer vertegenwoordigd deze maand.

 

 Veel plezier bij deze editie van Kontakt!

-----------------------------------------------------

Jeugdbrandweer uit Hoogeveen

BRAND!!!!

De brandweer is al even weg uit Nw-Balinge, maar zaterdag 5 februari jl. waren ze er weer even, althans, een jongere uitvoering, nl de jeugdbrandweer uit Hoogeveen.

Er was een oefening bij de fam. de Buck aan de Haarweg. Een van de jeugd- brandweerlieden is onze dorpsgenoot Martin de Buck.

Elke zaterdag is hij, en zijn teamgenoten, te vinden bij de brandweerkazerne in Hoogeveen. Daar hebben ze een eigen ‘oude’ brandweer-wagen en een eigen jeugdhonk waar ze alles leren over de brandweer.

Verder hebben ze wedstrijden in het hele land en veel oefeningen bij bedrijven in de buurt. Vandaar dat ze nu in Nw-Balinge waren.

Om ongeveer half tien stond het eerste team klaar voor hun oefening; BINNENBRAND!

Er was veel belangstelling uit de buurt.

Om kwart voor elf was het de beurt aan het tweede team, hun oefening was; BRAND IN LOODS!

Ook hierbij toeschouwers, zelfs fotografen zoals bij een ‘echte’ brand. Slangen lagen over het plein verspreidt.

Veel klanten die de winkel bezochten dachten dat er echt brand was, maar gelukkig was het een oefening!

De jeugdbrandweer kom je ook tegen op bijvoorbeeld de 112-dagen en ook als collectant voor de brandwondenstichting

Elk jaar hebben ze een kampweekend en een ouderavond. De jeugdbrandweer is voor jongens en vanaf 12 t/m 18 jaar en daarna kun je als je wilt en als er plaats is, bij de ‘grote’ vrijwillige brandweer solliciteren.

-------------------------------------------------------------------

S.V. Nieuw Balinge

Gelukt.

Een aantal fanatieke leden heeft in samenwerking met het bestuur een aantal oud spelers benaderd om in het nieuwe seizoen , dat start in september van dit jaar, een nieuw elftal te vormen, welke ook weer deelneemt aan de competitie.

Enkele dagen geleden is in goed overleg de knoop doorgehakt en besloten om het nieuwe seizoen te starten.Het aantal leden bedraagt nu 17 spelers voor het nieuwe elftal. Ongetwijfeld zijn er voetbal liefhebbers nog niet gevraagd en deze liefhebbers willen we bij deze oproepen om contact op te nemen om zo de groep te vergroten. Heb jij dus zin om voor de gezelligheid en je gezondheid een balletje te willen trappen in competitieverband geef je dan op.

Ook is het de bedoeling dat als er genoeg deelname is, 1 keertje in de week op de dinsdagavond van 20.00 uur tot ± 21.00 uur te trainen en hierbij moet je dan denken aan lekker een partijtje spelen.

Als je nieuwsgierigheid is gewekt en je zou toch nog wat meer informatie willen dan kun je altijd contact opnemen met onderstaande mensen.

Henk Sallomons tel. 321417

Adrie Profijt  tel. 321458

Tieme Mennink tel. 321410

En natuurlijk het bestuur van de voetbalvereniging.

P.S. Natuurlijk zijn erg fanatieke voetballers die ook regelmatig willen trainen een welkome versterking voor onze andere elftallen.

-----------------------------------------------

Meester Sieberingschool

Oud papier

Onze vrijwilligers hebben de laatste keer 11.140 kilo oud papier opgehaald. Onze hartelijke dank. De data in 2005 waarop oud papier wordt verzameld zijn:

19 maart 2005 
21 mei 2005
16 juli 2005
17 september 2005
19 november 2005

 

Voorleesontbijt groep 1/2 van beide basisscholen en de peuterspeelzaal

Dinsdag 18 januari hebben een aantal ouders het voorleesontbijt voor onze peuters en kleuters uit Nieuw Balinge georganiseerd. Dit was perfect geregeld.  Onze hartelijke dank daarvoor.                   De leerlingen en leerkrachten konden zo aanschuiven. Rieks Siebering, zoon van de voormalig directeur van onze school, Johannes Siebering las in het Drents een prachtig verhaal voor. Tijdens dit verhaal konden de kinderen smullen van een heerlijk ontbijt

Kunstmenu

Groep 1/2 en 3/4 hebben in de afgelopen periode lessen gevolgd uit het kunstmenu.                                                                            De kinderen van groep 1/2 hebben in dit kader gewerkt aan een dansproject.                                                                                 De kinderen van groep 3/4 hebben kennis gemaakt met een toverlantaarn. De toverlantaarn toverde allerlei bewegende plaatjes tevoorschijn op een groot scherm. Ook waren er spannende geluiden te horen. Er werd een verhaal bij verteld over Joppe. Een jongetje dat graag weer één meter tweeëndertig wilde worden. Na het verhaal hebben de kinderen schimmen gemaakt. De schimmen speelden vervolgens mee in het verhaal van Joppe.

 

Vernielingen

Helaas hebben we de laatste tijd weer last van vernielingen aan onze school. Het doet ons goed dat inwoners van Nieuw Balinge met ons meeleven.

Door als school veel te investeren in de contacten met alle geledingen van het dorp hebben we ook een periode gekend waarin het beter ging. Dit willen we graag weer zo.

Helaas moeten wij constateren dat een vast groepje “hangjongeren” dagelijks rommel achter laat, onze school beklad en vernielingen aanbrengt.

Wat doen wij er op dit moment aan. Van alle vernielingen wordt aangifte gedaan. Juf Annette is op dit moment in gesprek met het bestuur welke acties ondernomen kunnen worden.

Plaatselijk belang is in gesprek met de gemeente om te kijken hoe we die probleem kunnen oplossen. Fijn dat iedereen met ons meedenkt. Mocht u zien wie wanneer bepaalde vernielingen aanricht, dan zouden we het op prijs stellen dat u daar meldingen van maakt. Dan kunnen we het probleem gericht aanpakken.

 

Nationale onderwijsprijs

Zoals u waarschijnlijk heeft gelezen is op 8 december 2004 aan ons de Drentse onderwijsprijs uitgereikt door mevrouw Haarsma (gedeputeerde van onderwijs). Deze prijs is aan ons toegekend voor de geleverde prestatie op het gebied van Kansrijke Taal.

·       De certificering als eerste school van Nederland.

·       Het oprichten van de Kansrijke Taal Winkel, “Alles-bij-één”.

·       Het ontwerpen en bouwen van ons taalleeshuis, “de Biebelebij”.

Het winnen van deze prijs hield in dat wij ons ook genomineerd hadden voor de landelijke onderwijsprijs. Dus woensdag 26 januari was het zover. Wij, groep 7/8, het team en een afvaardiging van ouders en bewoners zijn naar Utrecht geweest. We konden met de bus omdat de provincie deze kosten voor haar rekening nam. Onderweg hebben we een pauze ingelast in Nunspeet, daar hebben we samen heerlijk gegeten. Dit eten werd ons aangeboden door de gemeente.                                                                                     ’s Avonds was het dan zover. Groep 7/8 wachtte in de catacombe van het Beatrixtheater tot zij hun presentatie ten gehore mochten brengen op het grote podium. Het was een lange zit, maar zeer zeker de moeite waard. Helaas hebben we niet gewonnen, maar de hoofdprijs hebben we natuurlijk zelf in huis. Want ons taalbeleid, “Alles-bij-één” en “de Biebelebij” pakken ze ons niet af. Hier genieten we dagelijks van. Verder was dit uitje natuurlijk een schoolreisje op zich.

 

“Alles-bij-één”

Noteer 21 februari vast in uw agenda .

Dan bestaat onze Kansrijke Taal Winkel precies 2 jaar.

Dit willen we graag samen met u vieren.

U bent van harte welkom tussen 18.15 uur en 19.45 uur.

Groep 7/8 organiseert speciaal voor u een koopavond.

Ook kunt u tijdens deze avond oude schoolartikelen van vroeger op onze veiling kopen en neuzen op de rommelmarkt.

 
Wat staat ons in de komende periode te wachten?

·       11 februari:  voetbaltoernooi groep 7/8 in Wijster

·       21 februari:  koopavond “Alles-bij-één”

-----------------------------------------------------------------

Tienersoos "Teenspirit"
 

Nieuws van tienersoos Teenspirit

WIJZIGING

               LEEFTIJDEN

                      TIENERSOOS  

                                           TEENSPIRIT!

                                       De leeftijdsgrens

                                      voor de tienersoos 

                                       is gewijzigd. 

                                     Kinderen van

                                   groep 8 van de

basisschool, mogen vanaf nu ook naar de tienersoos!

Een aantal van deze ‘nieuwe tieners’ hebben inmiddels al een bezoek gebracht aan de soos!

Dus kinderen van groep 8 jullie allen zijn vanaf nu welkom in de soos!

De soos is op de zaterdag geopend van 20.00 uur tot 23.00 uur.

En voor de prijs hoeven jullie het niet te laten, de entree is gratis en een consumptie in de tienersoos kost maar 70 eurocent!

TOT ZIENS IN DE SOOS!

(tienersoosavond= zonder alcohol!)

* * * * *

Cursus Streetdance

Onlangs kregen we bericht binnen van stichting Welzijn Midden-Drenthe dat het mogelijk was om een cursus te starten voor de tieners van Nw-Balinge (van groep 8 t/m 15 jaar). Na een oproep in de soos bleek er aardig wat animo te zijn voor een cursus streetdance. Woensdag 16 februari, van 20.00 tot 21.00 uur zal Tanja Smeenge uit Westerbork een introductieles streetdance verzorgen voor alle tieners van ons dorp.  Duzzz…. meisjes én jongens, hebben jullie belangstelling om streetdance te leren? Kom dan de 16e naar dorpshuis ‘de Heugte’ voor een introductieles streetdance!!!!

(De kosten hiervoor zijn: € 1,= per les.)

 

Vr. gr. Tienersoos TEENSPIRIT.

---------------------------------------------------------------

Drenthecursus

Drenthecursus.

 

Plaatselijk Belang “De Vooruitgang” wil in samenwerking met de stichting Drentse Taol een cursus Drents organiseren.

Voor een ieder die meer wil weten over zijn of haar woonomgeving heeft de Stichting Drentse Taol de Drenthecursus ontwikkeld.

Het is een cursus waarin je  leert over de Drentse Taol en over de cultuur en achtergronden van het leven in onze provincie. Onderwerpen die in de cursus zitten zijn streektaalliteratuur, streektaalmuziek, feesten, gebruiken, ontstaan van de dorpen, bestuur en rechtspraak, landschap, het karakter van “de”Drent enzovoort.

Al met al een heel afwisselende cursus. Oud-Drenten denken nog wel eens, “zo’n cursus is niks veur mij. Ik praot ja wel Dréents.” Het gaat evenwel om veel meer als alleen het praten van de streektaal. Nieuwe- Drenten zullen  merken dat ze door de Drenthecursus de Drenten en hun taal en cultuur beter leren  kennen . De combinatie van Oude-en Nieuwe- Drent in z’n cursus maakt het vaak extra plezierig.

De Drenthecursus is een cursus van acht lessen van twee uur en wordt geven in de streektaal.

De lessen worden gegeven door docenten van de Stichting Drentse Taol.

De cursus kost € 45.00 inclusief cursusboek.

Wanneer de cursus van start gaat is nog niet bekend. Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers en wanneer de docenten natuurlijk beschikbaar zijn. De lessen zullen gegeven worden in  dorpshuis de Heugte.

Als je belangstelling hebt, kun U zich aanmelden bij:

Thea Enninga,     telefoon: 321646

Anneke Kroezen, telefoon:361256.

------------------------------------------

Interview met......

Hulde aan het Gouden Bruidspaar

Net in het nieuwe jaar en nu al weer een  bijzonderheid in ons dorp. De  heer en mevrouw Prins van het Vosseveen 17 waren op 28 januari 2005 vijftig jaar getrouwd.

Wij wilden als redactie van het Kontakt dit niet zo maar voorbij laten gaan. 

Vijftig jaar getrouwd hoor je niet elke dag in ons dorp. 

Nog in december 2004 togen wij naar het bijna gouden echtpaar.

We werden hartelijk ontvangen met heerlijke koffie 

Het echtpaar woont nu ongeveer 10 jaar in de huidige woning. Wonen hier prima in een prettige buurt met de kinderen in de buurt. Ze hebben twee dochters, Anneke en Erna. Beiden wonen ook in Nieuw-Balinge en zijn gelukkig getrouwd. Hun mannen zijn weer broers (Kroezen) van elkaar. Anneke woont nu in de ouderlijke woning aan de Breistroekenweg die haar ouders in 1960 hebben laten zetten.. Na hun trouwen hebben zij eerst 5 jaar bij de ouders van mevr. Prins gewoond in Nieuwlande. Mevrouw Prins moest toen haar grootmoeder verzorgen. Zij was verlamd en kon niet voor haar zelf zorgen.

De heer Prins (76jr.) is in Hoogeveen geboren maar al vrij snel verhuisde de familie naar één van   de Robertus-huisjes (dit waren huisjes die verhuurd werden door een groot grondbezitter uit Groningen. Hij was eigenaar van een groot aantal woningen hier in Nieuw- Balinge   Je kunt dus zeggen dat de heer Prins vrijwel zijn hele leven al  in dit dorp woont. De heer Prins zijn vader werkte bij ”De Maatschappij”. Deze maatschappij hield zich bezig met het ontginnen van de veengronden. Toen wij  vroegen hoe het hier vroeger was bleek de heer Prins een goed verteller te zijn. Kregen anekdotes te horen en konden het ons levendig  voorstellen hoe het er hier aan toeging.

De heer Prins is begonnen bij het boeren bedrijf van Jan Geerts. Later heeft hij nog op het land  in Witteveen gewerkt.

Toen de landbouwmechanisatie kwam was er geen werk meer en stapte de heer Prins over naar Philips in Hoogeveen. Daar heeft hij toen nog zo’n 13 jaar gewerkt. Hij vond het toen wel welletjes. Binnen werken was ook niet alles en vond een baan in de bosbouw.

Mevrouw Prins komt uit Nieuwlande. Haar ouders hadden een kleine boerderij op het “Kikkertsveld” en het grootste deel van haar familie woont daar nu nog. Toen ze in het begin van hun trouwen nog inwoonden ging de heer Prins voor zijn werk met de bromfiets, in weer en wind,  naar Witteveen . Later per motor. . Mooi is om te weten dat de heer Prins niet beschikte over een motor- rijbewijs. Zijn broer had dit wel en ze hebben toen geruild. De heer Prins ging toen op de bromfiets en zijn broer op de motor. Na het overlijden van de grootmoeder van mevrouw Prins kocht de  familie Prins een stukje grond aan de Breistroekenweg van de buurman, Cornelis Wielink. Doordat ze een “huisplaats” hadden kregen ze een lening van de spaarkas en konden zij hun eerste eigen  woning neerzetten. De eerste jaren hebben beiden hard gewerkt en iedere cent die over was ging naar de afbetaling van het huis.    

Ook mevrouw Prins heeft veel gedaan. Werkte vroeger ook mee op het land en later in de huishouding en in de verzorging. Zelfs nu nog helpt ze bij iemand in de huishouding. Nog niet zolang geleden paste ze  veel op de kleinkinderen en deed dit met veel plezier.

Wij vroegen ons af hoe ze elkaar hebben ontmoet. Ze weten dit nog als de dag van gisteren. De heer Prins was na de oorlog in 1948 als dienstplichtige naar Indië. Een buurjongen van mevrouw Prins zat daar ook gelegerd. Hij vertelde van zijn mooie buurmeisje. De heer Prins werd nieuwsgierig en is toen gaan schrijven met haar. Toen hij terug kwam zag hij pas met wie hij geschreven had en was verkocht.

Samen moeten ze er nu nog om lachen nu zij er aan terug denken.

Het echtpaar is nog behoorlijk actief. Hebben een moestuin en vinden het heerlijk om hierin te werken. Mevrouw Prins heeft vorig jaar de tuin nog omgespit toen haar man met zijn rug zat.

Ze werken samen ook nog als vrijwilliger in het dorpshuis. De heer Prins weet nog te vertellen dat hij donatiegeld heeft opgehaald voor het te bouwen dorpshuis.

Ook heeft hij nog als penningmeester in het bestuur gezeten. Mevrouw Prins maakt nog na elke feestweek de boel schoon in het dorpshuis. Elke maandag gaat de heer Prins om 9.00uur naar het dorpshuis om het “schoonmaakteam” te ondersteunen.

Samen bezoeken ze al jaren één keer per maand de dansclub.  De heer Prins vermaakt zich wekelijks  met het koersbal.

Wij staan verbaasd wat voor activiteiten het echtpaar nog na 50 jaar ondernemen. Zou dit het grote geheim zijn om zolang samen te zijn? 

Een laatste belangrijk antwoord wilden wij toch heel graag beantwoord krijgen. Wat is  het grote geheim om zo actief en  gezond 50 jaar bij elkaar te mogen zijn?  Mevr. Prins gaf als antwoord dat het samen lief en leed delen toch een van de voornaamste dingen is. Hebben samen veel prettige dingen meegemaakt maar er zijn ook moeilijke momenten in hun leven geweest. Ze noemen dan ook de gezondheid van mevr. Prins. Zij heeft een paar keer in het ziekenhuis gelegen en diverse vervelende operaties gehad. Gelukkig is zij hiervan al lang weer hersteld.

Namens het kontakt wensen wij de heer en mevrouw Prins nog vele jaren in goede gezondheid samen met kinderen en kleinkinderen en hopen dat ze een mooie dag hebben gehad.

-----------------------------------------------

Peuterspeelzaal "Duimelot"

We hebben de eerste gezamenlijke activiteit van dit jaar met de Christelijke Basisschool “De Morgenster” en de  “Mr. Sieberingschool” achter de rug.

We hebben van een voorleesontbijt genoten in de Heugte.

Gedurende de maand januari waren er in het gehele land activiteiten met het doel het lezen onder kinderen te bevorderen. Het voorleesontbijt was daar dus één van. In het gehele land werd er voorgelezen door een “bekende”nederlander.

In Nieuw-Balinge kwam niemand minder dan Rieks Siebering  voorlezen. Voor velen geen onbekende. Voor hen die hem nog niet kennen hij is de zoon van Meester Siebering en schrijver/dichter in de Drentse Taol en geboren Nieuw Balinger.

Voor deze gelegenheid was het podium in de ronde zaal omgetoverd tot mini restaurant.

Rieks Siebering vertelde in het Drents een verhaal over een jongetje die aan het sparen was voor een voetbal maar van  zijn centjes druppies (drop) kocht. Tijdens het voorlezen kregen de kinderen broodjes en drinken.

Na afloop was er voor ieder kind natuurlijk een druppie.

Het was een zeer geslaagde activiteit.

-----------------------------------------------------

C.B.S. "De Morgenster"

Het voorleesontbijt op 18-01-2005

‘s Morgensvroeg om 8.45 uur verzamelden alle peuters, kleuters van beide scholen zich in de ronde zaal van  het dorpshuis. Daar stonden tafels gedekt voor een lekker ontbijt ! Alle kinderen zochten een plekje ,de broodjes werden rond gedeeld en smullen maar.

En……                                                                                  Schrijver Rieks Siebering las een Drents verhaal voor over ‘Druppies Bart’  Een grappig verhaal over een jongetje dat voor z’n ontbijt voortaan dropjes wilde eten.

Iedereen kreeg nog een glaasje melk of ranja en daarna verliet ieder de ruimte, zuigend op een druppie. We kunnen terugkijken op een geslaagde morgen.

U kunt hieronder op de foto's ’iets ‘meeproeven’ van die ochtend

De groepen 3-8 genoten op onze eigen school van een heerlijk ontbijt en gingen daarna in tweetallen elkaar voorlezen.

En wist u dat we in groep 7/8 reuze goede dammers hebben ?

Elke week werd er druk geoefend met de hulp van een moeder en dit alles resulteerde in een derde plaats op het damtoernooi in Westerbork. Goed gedaan jongens ! !

Nu op naar het Drentse Kampioenschap, op

5 februari. We duimen voor jullie hoor !

Heleen Hut.

-------------------------------------------------------

Paasbult

Paasbult Nieuw-Balinge Lokatie Koolveen.

Ook dit jaar hebben we weer het voornemen om een paasbult te gaan opbouwen. De aanvraag hiervoor is al weer gedaan bij de gemeente.

Natuurlijk gaan wij met elkaar proberen om een hogere en grotere bult te maken dan voorgaande jaren. En een bult die nog veel beter zal branden. Om dit te bereiken mag er alleen maar brandbaar materiaal  gebracht worden. Dit mag alleen maar brandbaar hout zijn en alleen onbeschilderd. Meer eisen stellen we er niet aan. Gemakkelijk of niet, want volgens ons betekend dit gewoon takken uit de tuin knippen en deze naar de bult brengen. De gemeente stelt ieder jaar een geldprijs beschikbaar voor de grootste en mooiste paasbult in de gemeente Midden-Drenthe, dus laten we ervoor gaan dit jaar de prijs binnen te halen.

De openingstijden zijn op de Zaterdagen 

van 8.30 uur tot 17.00 uur.

 

Zaterdag  26 Februari

Zaterdag    5 Maart

Zaterdag  12 Maart

Zaterdag  19 Maart

Zaterdag  26 Maart

En in bijzondere gevallen op afspraak met

 A. Wielink Voornweg 10. Tel: 321323

---------------------------------------------------------------

Plaatselijk Belang "De Vooruitgang"

Plaatselijk Belang heeft op dinsdag 8 februari 2005 een

gesprek met het college van de gemeente Midden-Drenthe

om 14.00 uur in dorpshuis ‘de Heugte’ te Nw-Balinge.

 

Dit zijn de punten waar met het college over gesproken zal worden;

 

1)    Opening

2)    Herinrichting dorpscentrum.

3)    Parkeren vrachtauto’s/bussen

4)    Verkeersveiligheid/openbaar vervoer

5)    Recreatieve voorzieningen

6)    Openbare verlichting

7)    Alternatieve inrichting bedrijventerrein

8)    Entree dorpen

9)    Aankleding wegen

10)Herstel sluis middenraai

11)Verenigingsleven / vrijwillgerswerk

12)Sportzaal/ verbouwing dorpshuis

13)Zwerfvuil / rommel-erven

14)Bestemmingsplan

15)Status Breistroeken / munitiedepot

16)Hangjongeren nabij school

17)Rookmelders

18)Rondvraag

19)Sluiting.

--------------------------------------------------------------

Jaarvergadering Plaatselijk- Belang.

Ook dit jaar wordt er weer en vergadering gehouden.

Op deze wijze willen wij van onze kant aangeven waar wij binnen het bestuur mee bezig zijn en willen wij de leden de mogelijkheid bieden om zaken in te brengen waarover wij van gedachte kunnen wisselen.

 

De jaarvergadering zal gehouden worden 

Dinsdag 12 April

om 20.00 uur in het Dorpshuis de Heugte.

 

----------------------------------------------------

The Young Ones

Nu in de bios: Plop & Kwispel

Kabouter Plop en zijn vrienden Klus, Lui en Kwebbel vinden een Golden Retriever in het kabouterbos. Ze schrikken zich eerst te pletter maar al snel verovert deze lieve hond de harten van de kabouters. Ze willen allemaal graag dat Kwispel bij hen in het bos blijft wonen. De kabouters realiseren zich echter niet dat er aan de andere kant van het bos, in de grote-mensen-wereld, een jongetje nu heel verdrietig is. 

Hij mist zijn hond Kwispel en hij zou er alles aan doen om zijn trouwe vriend weer terug te vinden.

Als Plop en zijn vrienden erachter komen dat Kwispel een grote-mensen-baasje heeft, besluiten zij de hond terug te brengen. Daarmee begint er weer een groot kabouteravontuur

Zeg het met bloemen

Een goede Valentijnsdag is niet compleet zonder een bloemetje. Maar kijk goed uit voordat je naar de bloemenwinkel rent. Veel bloemen hebben namelijk een betekenis.

Van alle bloemen is de roos de meest geschikte bloem om aan je heimelijke of openlijke liefde cadeau te doen. Welke kleur jij je geliefde moet geven hangt helemaal van je drijfveren af. Een rozenkleuren-woordenboek:

          Dieprood: Ik wil je met hart en ziel!
          Geel: Kies voor mij!
          Oranje: Vuur en vlam!
          Roze: Jij en ik!
          Wit: Vertrouw me!
          Wit en rood: Voor altijd samen!
          Zwart: Het is over en uit

Gedichtje

Ik voel je in mijn armen

Ik voel je in mijn huid

En hoe ik ook zal schrobben

Je gaat er nooit meer uit!

 

Over het snoep der Liefde

Chocolade is de culinaire hartenveroveraar bij uitstek. In alle kleuren en smaken doet deze zoete lekkernij het érg goed. Alle chocolade heeft cacao als grondstof. Of je nu kiest voor een reep, een chocoladekoek(je) of hagelslag: in al deze zoete verleiders zit cacao. Cacao wordt gemaakt uit de bonen van de cacaoboom. Deze boom groeit in tropische landen waar het altijd warm is en de zon schijnt. Samen een doos bonbons opeten, straalt naast een geluksgevoel ook nog tropische warmte uit. Dat komt doordat chocolade ook de productie van endorfine in ons lichaam stimuleert. Dat zorgt dus ook voor vlinders!

17 Februari in de Bioscoop: Birth

Tien jaar na de dood van haar man Sean, gaat Anna (Nicole Kidman) hertrouwen met Joseph. Tijdens hun verlovingsfeest in Anna's appartement in New York, verschijnt ineens een ongenode gast. Het is een jongen van tien die beweert de overleden man van Anna te zijn. Het jongetje, genaamd Sean, wil niet hebben dat Anna met Joseph trouwt. De geschokte Anna zet hem de deur uit, maar de jonge Sean blijft volhouden. Hij blijkt ook wel erg veel te weten over Anna's verleden en laat duidelijk merken dat hij nog steeds van haar houdt. Langzaam begint Anna hem te geloven, maar wat als ze nou weer verliefd op hem wordt?

------------------------------------------------------------------

Weet je nog.....?

 

In de jaren 30-40 was Jan Thijms (in de volksmond; Jan Tiemsie) schaapherder. Zijn kosthuis was bij de fam Kroezen die woonde op de ‘Menakker’, nabij Tiendeveen. Deze streek van Tiendeveen noemde men ‘de Haar’.

Dagelijks ging hij met de schapen het veld in, de hei op. Zijn paraplu, zijn breiwerk én zijn trouwe hond (zie foto) vergat hij zeer zeker niet! En altijd op zijn klompjes, “Daar kan ik makkelijk in en uit” zei Jan dan. Jan was klein van stuk, ongeveer zo’n 1meter 40 lang. (vandaar de naam Jan Tiemsie) ’s Morgens in alle vroegte, zo gauw het licht werd, ging ie met de schapen van Kroezen het veld in, richting ‘het plaggendorp’. Het plaggendorp bestond uit ca 6, 7 woningen (zie ook Kontakt, januari jl). daarvan hadden een aantal bewoners een stuk of wat schaapjes die zich ook bij de kudde voegden. En zo trok‘Jan Tiemsie’ dag in dag uit, met de schapen het Hullenveld in en tegen de avond weer terug naar huis.

Iemand vroeg hem eens: “Jan, hoe kun je weten, als je weer naar huis gaat, welk schaap in welk hok moet?”.

Jan hoefde niet lang na te denken en sprak: O, daor heb ik gien enkel probleem mit, dat weet ze zölf wel. Ie kroept toch zölf ok altied in ’t zelfde nöst? Nou en dat doet die schaopen ok! As ie zo goed bij de tied waren as die schaopen, dan hadden ie die vraoge niet e steld!”, waarna Jan schaterlachend wegliep… 

**********

Deze foto is omstreeks 1920 gemaakt tijdens het omploegen van het veld wat later is ingeplant met loof- en sparrenbomen. Honderden hectares groot. Zo is staasbos aangeplant, waar menigeen zijn brood mee heeft verdiend toen.

Op deze foto zie je een van de eerste trekkers, zonder luchtbanden nog.

De eerste in de rij, leunend op de trekker, is Evert Sok (sr)

* * * * *

Ontginning nabij Nw-Balinge. Met lorries werd alles af- en aangevoerd.

v.l.n.r.: Jan Mulderij, Jannes Ham, Hilbert Lowijs, Gerrit Wielink, Anne Jansen, Andries Mulderij, Hendrik Boertien, Okko de Vries, Gurbe Jager.

-------------------------------------------------------

Jeugdtoneel

TONEEL!

Noteer alvast in uw agenda:

Uitvoering jeugdtoneel

 

De kinderen zijn al een hele tijd bezig…

De uitvoering zal zijn op 29 april!

U komt toch ook?????

------------------------------------------------------------

Afrikareis Fam. Bos

Hierbij willen wij verslag doen van onze reis naar Tanzania,   Oost Afrika.

De aanleiding was een bezoek naar het Guesthouse De Welstand, dat door particuliere fondsen wordt gefinancierd. De opzet is om het geld, dat verkregen wordt door de exploitatie, geheel ten goede laten komen voor de weeskinderen in Mugana.
Mugana is een dorp in het noord westen van Tanzania, waar ten gevolge van malaria en aids veel weeskinderen zijn. Het guesthouse is beschikbaar voor toeristen, die dit deel van Afrika willen leren kennen en die bewust kiezen voor deze vorm van hulp aan mensen die het heel hard nodig hebben. Wij hebben met eigen ogen gezien hoe het is om te overleven in dit gebied en de omstandigheden, die mij deed denken aan de plaggenhutten in veengebieden,  zo'n 150 jaar terug. Maat wat opvalt is dat de mensen niet zielig of bedroefd zijn onder deze omstandigheden. Zelden hebben we zulke vrolijke kinderen en gastvrije mensen ontmoet !

De meegebrachte voetballen van onze eigen voetbalvereniging, de pennen, door vele Nieuw Balingers ingezameld  en de door ons meegebrachte kleding en medicijnen werden dankbaar in ontvangst genomen. Wij kregen dagelijks geschenken terug in de vorm van ananas, bonen, papaja’s, mango's en zelfs een kip. Terwijl ze zelf nagenoeg niets hebben !
Ik heb de mr. Siebering School gevraagd om contact op te nemen met de basis school in Mugana en ik geloof dat er waardevolle contacten mogelijk zijn.
Er zijn zoveel dingen nodig, bijvoorbeeld geld voor een schooluniform (€  15) Geen geld, betekend geen hulp in het ziekenhuis. Ik heb gezien dat er rijen van wel honderd mensen voor het ziekenhuis lagen voor behandeling. De st. Theresia zusters, die daar een missiepost hebben, steunen iedere dag de weeskinderen, door de rekeningen van de behandeling te betalen.
Bij deze zusters konden wij terecht voor ons eten, d.w.z. 2 x daags bananenpuree met bruine bonen en vis met kop en al. Ik ben een tijdje vegetariër geweest.
Het guesthouse was zover klaar dat wij met ons gezelschap er konden overnachten, maar koken ging nog niet. De mensen koken op houtvuurtjes en er wordt hoofdzakelijk buiten geleefd. Drinkwater wordt door kinderen uit een bron gehaald, kilometers ver moet er dan gelopen worden.

De vele weeskinderen worden vaak opgevangen door familie of buren en dat is natuurlijk een extra financieel blok aan hun been. Voor een vervolgopleiding is per kind ca. € 350 per jaar nodig aan schoolgeld en leermiddelen. Wij willen proberen om geld bij elkaar te krijgen, om zoveel kinderen te helpen.  Het was natuurlijk niet alleen maar ellende wat we gezien hebben, want we hebben ook nog een beetje vakantie gevierd.
In het nabijgelegen Uganda hebben we een tropisch regenwoud bezocht en de bronnen van de Nijl. De bronnen van de Nijl, waar ontdekkingsreizigers jaren naar gezocht hebben is uiteindelijk ontdekt door de Engelsman John Speke. Hij zag in 1862 dat de Nijl niet uit het Victoria meer stroomt, maar dat het bronwater met grote kracht opgestuwd wordt onder de meerbodem en dat daardoor de Nijl gevoed wordt, die uiteindelijk na 6400 km. uitmondt in de Middellandse Zee. De stroomversnellingen en de vele dieren die we daar zagen waren indrukwekkend.

Na een verblijf van een week in Mugana, zijn wij naar het Serengetti Nationaal park gegaan.
Een natuurpark aan de andere kant van het Victoria meer. Het Victoria meer is 2 x zo groot als Nederland en de boottocht duurde een hele nacht. De boot is een soort bananenboot uit de 50 er jaren en behalve passagiers gaan er vrachten bananen op.
Het doet onderweg nog een paar havens aan, waar druk wordt gehandeld. Kippen, vissen, worden verkocht en op verzoek geslacht waar je bij staat. Sigaretten en snoepjes worden per stuk verkocht. Passagiers kruipen in en uit de patrijspoorten, maar iedereen helpt elkaar en iedereen lacht. De boot heeft een capaciteit van 3000 mensen, maar er zaten minstens 4000 op. Het is ook wel eens mis gegaan.
In de aankomst haven Mwanza, werden we opgewacht door Gert, een motorvriend die ik via internet heb leren kennen en waarvan later bleek dat hij in Tanzania woonde.
Is het toeval… maar hij heeft een hotel vlakbij het Serengetti park en daar konden wij terecht.
Het hotel is eigenlijk "Lodge" hetgeen betekend dat er tenten, huisjes, restaurant en sanitaire voorzieningen zijn voor reizigers. Het was voor ons een luxe om weer eens stromend water en elektrisch licht te hebben.
Het bezoek aan het Serengetti park werd geregeld door een auto met chauffeur te huren. Het gebied is zo groot, dat een overnachting in een hotel midden in het park noodzakelijk is. Op weg naar het hotel ging de koppeling van de Landrover stuk en daar sta je dan op die uitgestrekte vlakte bij 35 graden. Gelukkig kwam er hulp van een vriendelijke parkwachter die ons naar het hotel bracht.
De vervangende auto + monteur met koppelingsplaat moest zo'n 250 km. rijden uit Mwanza. Later bleek dat de meegebrachte koppelingsplaat niet de goede was en moest hij weer terug om de goeie te halen. Ondertussen lag de versnellingsbak, los onder de Landrover in het zand.   "This is Tanzania" Door het vervangende vervoer hebben wij toch safaritochten kunnen maken en zagen we leeuwen, cheeta's, olifanten, nijlpaarden, giraffes, buffels en alle wilde beesten,  die je alleen maar  uit de dierentuin kent in het echt !

Na deze relaxweek, was het weer tijd om terug te reizen naar Mugana.
We werden opgehaald door de zusters en een aantal dagen met bezoeken aan scholen, ziekenhuizen en missieposten volgden. Overal weer de hartelijke ontvangst, maar ook de noden van de mensen. Wat kunnen we doen ? De zusters in hun vervallen klooster, met de gescheurde muren en overal mieren, geven het geld aan de mensen die het meeste nodig hebben. Ze hebben dan ook een gelofte van armoede afgelegd. Met naaiwerk en het verbouwen van koffie en bananen voorzien ze in hun eigen levensonderhoud.Wij kregen s'nachts als bewaking een echte Massai als wachter.

Deze inlandse krijger met pijl en boog, speer en enorm kapmes zat s'nachts tussen de bananenbomen de wacht te houden.
Hij sprak geen engels en was in het begin nogal verlegen, maar we wonnen zijn vertrouwen met een flesje cola of  mango's of batterijen. Hij werd onze beste vriend en was bereid om op de foto te gaan. Ook maakte hij de karakteristieke sprongen voor de camera van Sylvan.
Wij hadden zoveel mogelijk spullen meegenomen om weg te geven. Zo hadden we kleren, een tent en zelfs een handnaaimachine meegesleept.
We wisten dat de zusters een tv en een videorecorder hadden en daarvoor hadden we videofilms meegenomen. Hier was o.a. een videofilm van de laatste 11 steden tocht bij en de zusters konden zich maar niet voorstellen dat we in Nederland konden lopen op bevroren water. Voor de film Sister Act gingen ze even gezellig voor de tv zitten met het bord op schoot.

We hebben nog grotten bezocht met vreemde rotstekens, marktjes bezocht en een heuse kroeg, waar alle aanwezigen na een aantal biertjes het lied Mugana, in heel Europa niemand zo aardig als jij, op de wijs van "Mijn Opa"  meezong.
Onze terugreis was weer via Uganda en dit ging met een bus die vanaf het begin tot aankomst alleen maar plankgas heeft gereden. De "dodenrit"duurde 6 uur door een overweldigend landschap (dead or glory).
Wij gingen weer terug naar de "beschaving", 9 uur vliegen van een land wat bij ons een onvergetelijke indruk heeft gemaakt.
Door toch iets te doen en met name de kinderen te helpen, is een bankrekening geopend, waar die dat wil, een bijdrage kan storten voor levensonderhoud en scholing.
 
Dit is : Inzameling Kinderopvang Tanzania, nr. 293163995 bij de Friesland bank.
 

Alle kleine beetjes helpen en voor weinig geld kun je daar al veel doen.
Ik zal actief gaan inzamelen om de kinderen te helpen en ik weet zeker dat het geld goed besteed wordt. Voor meer informatie kun je te allen tijde contact met ons opnemen.
 
Familie P. Bos,  
Verlengde Middenraai 30,
Nieuw Balinge
 

-----------------------------------------------------

Zomerfeest 2005

ZOMERFEEST 2005

 

Te uwer informatie!

 

Het Zomerfeest 2005 is gepland in week 31

Van 1 Augustus t / m 6 Augustus!

------------------------------------------------------

Kledingstuk Zoek?

 

 

KLEDINGSTUK ZOEK???

Jassen, vesten, tassen met kinderbroek of sportkleding en schoenen trainingsjasjes zowel in grote als kleine maten hangt in dorpshuis “De Heugte”in de garderobe!

Mocht u van u zelf of de kinderen iets missen, kijk dan eens in de garderobe. Diverse stukken hangen er al geruime tijd. Wij stellen u graag in de gelegenheid uw spullen op te halen.

Maar zullen naar verloop van tijd toch over moeten gaan tot het opruimen van!

Dus loop een keertje binnen als u wat mist!

Tot ziens Beheerder Dorpshuis “De Heugte”

-------------------------------------------------

GarrietJan & Annegie

De holtdoevensoep van Hendrik Jan

Verleden weke heb ik twee dagen alleen thuus ezeten. Annegien was op familiebezuuk in Steenwiek, waor een nicht jaorig was. Ik heb m_j twee dagen motten red­den. De eerste dag had Annegien eten veur mi' j klaor ezet en ik behoeven het alleen mar op te warmen en de tweede dag heb ik zelf wat ekookt. Och, a'j een tikkien handig binnen is dat niet zo'n grote kunst. Een paar eerappels in de panne, een lik bonen nut 't blik en een lekker biefstukkien van de slager en het was dikke in orde. Woensdagmorgen was Annegien vertrokken. Ik heb haar 's morgens netties naor de busse ëbracht en ik hopen haar twee dagen later in goede welstand terugge te zien. Ik gingen weer naor hoos en ik mos proberen die twee dagen deur te ko­men. Ik gunnen de vrouwe dat fermiliebezuuk natuur­lijk van harte, mar het was wel stille en eenzaam in hoos. Ik missen de vrouwe fll gauw. 's Morgens half elf gezellig samen koffiedrinken was er now niet bi'j. Ik zat alleen tegen een kummegien koffie te koekeloe­ren en dat is niet gezellig, al had ik er wel twee dikke krakelingen bi'j enummen.

Affein, ik mos de ontbijtboel nog effen afwassen en ik ging naar de keuken. Net toen ik bezig was het leste boterhambortien of te dreugen schrok ik gewel­dig. Er vloog met een geweldige klap een vogel tegen de rute van de keuken. Wat was dat now? Mitene ging ik buten kieken en jawel heur op de plase lag een dikke kraaie. Morsdood. Een stomme kraaie umme zo maf tegen een rute te vliegen. Ik nam de vogel zo ies in de hand en ik bekeek urn. Eigenaardig toch, dacht ik bi'j mi'j zelf, dat mensen gien kraaien eten. Ze eten wel een wilde eend en een holtdoeve, maf van een kraai mut niemand iets hebben. Wonderlijk toch! Ik had die morgen varder niks te doen en half in gedachten begon ik een beetien an de verongelukte kraaie te plukken. Hoe zal een geplukte kraaie er nut zien? Ik mos gien rommel maken op de plase en derhalve deed ik het vuulnisvat los en ik begon de kraaie te plukken. Toen de veren er of waren kwamen er een knappe kraaie vent de dag en weer verwonderen ik er mi'j over dat de mensen wel allerlei vogels aten en gien kraaien. Overigens mos ik zo'n kraai ok niet op 't bord hebben en Annegien helemaole niet, want die is bar sikkeneurig in dat soort dingen. As er mar iets an een ei mankeert mut Annegien gien ei en zo is ze in alle opzichten. Mar goed bekeken was het toch ei­genlijk wel jammer zo'n schoon stuk kraaievleis in het vuulnisvat te smieten. Toen ik eenmaal bezig was, nam ik een mes en ik begon de kraai ok varder schone te maken. Van binnen zag de kraaie er ok netties nut. Affein, ik had een gezellig uurtien mit de kraaie deur­ ebracht now de vrouwe van huus was en now kon de schoongemaakte vogel het asvat in. Of zol Peter de kat­te er nog een stukkien van lussen? Op dat moment mensen werd er gebeld an de veurdeure. Dat kan de bakker wezen. Ik ging de keuken in en ik leggen de schoongemaakte kraaie ap het aanrecht. Ik ging naor de veurdeure, mar ik vergat de keukendeure dichte te daen. Ik deed de veurdeure los en daar stond Hendrik Jan van de Beulakker mit een kiste ap­pels.

"Ik kam effen de appels brengen die Annegien besteld hef," zei onze neve. "In orde", zei ik, "komt er in". Hendrik Jan liep naar zien olde auto' umme de kiste appels er uut te beuren "'én ik marken mitene dat het knap tochten in de gang umdat de keukendeure ok open stand. "Wacht effen, " riep ik naar Hendrik Jan, "het tocht hier, effen de achterdeure dichte doen". Ik liep naar de keuken en net toen ik de keukendeure dichte deed, kwam Hendrik Jan ok de keuken in. Hi'j had de kiste mit appels in de gang ezet. "Laoten wi'j mit­ene ofrekenen", zei de neve, "dan wordt het ok niet vergeten". Ik vond het best, al mos ik wel effen de appels bekieken, want hi'j was in staot Onderin val­appels te stappen. En toen zag Hendrik Jan de schoo­gemaakte kraaie op het aanrecht liggen.

"Jonge Garriet Jan", zei Hendrik Jan, "he'j wild­braod?" En toen zei ik ineens: "Och een lekkere holt­doeve, die ik van een jager ekregen heb, mar ik heb er alleen weinig an, want Annegien is naar fermilie in Steenwiek". "Is een holtdoeve lekker?" vroeg de kniepert van de Beulakker. "Man", antwoordde ik, "van een holtdoeve ku'j de fijnste soep koken, dat is iets heel aparts, een heerlijk wildsmakien zit er dan an de soep". "Ik heb nog nooit holtdoevensoep ehad", zei de poesterd. "Now," zei ik, "as ik er oe een plezier mee kan doen? Now Annegien weg is heb ik er weinig an". "Ik neme um mee", zei Hendrik Jan, "en dan mut de vrouwe er mar een lekker pannegien soep van koken". "Het is heel eenvoudig", zei ik, "wij laoten de holt­doeve altied een uurtien trekken en dan maken wi' j er gruuntesoep van en w'j halen het vleis van de bot­ten en dat kump ok in de soep, man, ie weten niet wat ie pruven, het lekkerste van het lekkerste".

"Ik neme um mee", zei de neve. "Wacht", zei ik, dan zal ik de holtdoeve effen in een plestiek zakkien doen en eet um dan mit smaak." "Bedankt", zei de neve, "morgen eten wi'j holtdoevensoep". Ik betalen de appels en Hendrik Jan vertrok mit de kraaie. In mien gedachten zag ik de poesterd al an de kraaie zitten kloeven. Hi'j had mi'j een maond geleden een kip­pe eleverd die zo taai was as een leren lappe, now

kreeg e van mi' j een kraaie. De beide dagen gingen veurbi'j en ik was bliede dat Annegien donderdagaovend terugge kwam. Ik halen haar van de bus se. Toen wi'j thuus waren zei de vrouwe:

"Wacht effen Garriet Jan, ik zal oe zo van de reize vertellen, mar ik heb van de nichte uut Steenwiek een zak vol proemen mee ekregen en die mut ik effen in een schale doen". Annegien ging naor de keuken en deed de proemen in een schale en de bule gooien ze toen in het asvat. Effen later kwam ze de kamer bin­nen en toen zei ze: " Wat is dat toch in dat asvat, allemaole zwarte veren". Ik begon te lachen.

"Annegien", zei ik, "ik heb Hendrik Jan van de Beul­akker te grazen. Ie waren woensdagmorgen net weg, toen er zich een kraaie doodvleug tegen de keukenrute, veur de aardigheid heb ik de vogel ies schone emaakt vandaor die zwarte veren. En toen kwam Hendrik Jan, de appels brengen en hi'j zag de kraaie liggen en toen zei ik dat het een holtdoeve was, waor de lekkerste soep van ekookt kon worden en toen hef e de kraaie mee enummen. Laot um mar smikkelen, die kraaie had e dubbel en dwars verdiend an de olde taaie kippe die e ons on'langs eleverd hef en die een halve dag op 't vuur hef estaon en toen nog niet gaar was. Mar An­negien, wat is er? Wat wur ie wit ineens, bi'j niet lekker, he'j soms last van de busse ehad?" Ik keke verschrikt naar de vrouwe, die mi'j mit grote ogen zat an te staren.

"Ik mos oe mit de kraaie in de nekke timmeren", schetteren de vrouwe ineens, "ieje mit oen gekke kun­sten, ik heb vanmiddag an de Beulakker holtdoevesoep egeten". "Wat", riep ik, "heb ie an de Beulakker ege­ten? Mense, ie zaten toch in Steenwiek". "Ja", ant­woordde de vrouwe, "mar ik bin donderdagmorgen al vertrokken uut Steenwiek. Onze nichte mos ineens naor haar moeder in Friesland, die niet helemaole in or­de was en toen bin ik donderdagmorgen mar naor de Beulakker ereisd, umdat dit toch op de roete lag en toen heb ik 's middags bi'j Hendrik Jan egeten. Het is wat lekkers, een gore kraaie heb ik ehad en ik heb er nog wel twee borden van egeten".

"En was het lekkere soep?"

"Man", schetteren Annegien, "praot niet meer van die soep, de mage dreit mi'j kompleet in de ribbekaste, en ik heb het niet eens epruufd dat er een stinkkraaie in zat. Het is wat lekkers. Er dreven stukkies vleis in de gruuntesoep en dat was natuurlijk kraaienvIeis en wi'j vonden allemaole dat er zo'n lekker wildsma­kien an de soep zat. A'j ies weer wat weten, kikker­billenadjudant".

Lieve tied, wat was de vrouwe verkeerd. En kon ik het helpen, wist ik dat ze naor de Beulakker was e­gaon. De hele weke hef Annegien nog over de kraaie

gepraot en ze had Hendrik Jan nog wel een kompli­ment emaakt vanwege de lekkere soep. Hendrik Jan had alleen ezegd dat e de holtdoeve Kadoo had ekregen mar mien name was niet enumd, hi'j wol natuur­lijk niet weten dat e de zogenaamde doeve van mi'j

ekregen had en dat ik zo mar een lekkere doeve weg egeven had. Dat was ok nog netties van de poesterd. Zundags eten wi'j altied een lekker burtien soep veur­of. Zundag jongstleden was er gien soep.

"Gien soep Annegien", zei ik. "Nee", zei de vrouwe, "gien soep en de eerste vier weken gien soep, want as ik an soep denke zie ik altied nog een halve stink­kraaie an de vurke zitten, deur oen schuld, soepjurk van een vent".

EINDE

-----------------------------------------------

Jeugdsoos Kentucky

Bedankt voor de leuke kinder disco die jullie hebben georganiseerd.

Bedankt voor het lekkers en de cadeautjes.

Bedankt voor de koffie en thee voor de ouders!

------------------------------------------

-----------------------------------

Kindercarnaval

Nieuw Balinge, 9 februari 2005

 

Het jaarlijkse carnaval georganiseerd door de Kinderclub en carnavals-vereniging ‘De Rampestampers’ was weer een groot succes gezien het aantal verklede kinderen.

Maar liefst 73 kinderen kwamen woensdagmiddag 9 februari naar ‘De Heugte’ in de mooiste creaties.

Voor de jury bestaande uit Zwaantje Meinen, Jolanda Oldenbeuving en Marloes Berghuis, allen uit Beilen,  was het bijna een onmogelijke taak om uit al deze cowboys, indianen, prinsessen en heksen de vier mooist verklede kinderen uit te kiezen.

Eén voor één presenteerden de kinderen zich aan de jury die op hun beurt de kleding beoordeelden op originaliteit, creativiteit, kleurencombinatie, enzovoort. Na lang beraad werden de vier prijzen voor de mooiste kleding als volgt verdeeld. De vierde prijs was voor Ivett Sinku zij was verkleed als lieveheersbeestje.

Sabine Bruinenberg kwam als een griezelige kruisspin naar het feest en ging met de derde prijs naar huis.

De tweede prijs was vervolgens voor Jeniffer Span als Pipi Langkous

en de eerste prijs ging naar Mathijs Jonker als Sponge Bob.

De jury werd hartelijk bedankt voor hun bijdrage en kreeg onder luid applaus van de kinderen een leuk presentje mee naar huis. De kinderen konden verder nog prijsjes winnen met leuke muziekspelletjes en er werd heel veel gedanst.

Op traditionele wijze werd er een eind aan deze geslaagde middag gemaakt door middel van een net vol met ballonnen deze werden boven de hoofden van de kinderen losgelaten en met het nodige lawaai kwam deze middag weer ten einde. De pruiken, neuzen en maskers mogen weer voor een jaartje de kast in.

Het bestuur van de carnavalsvereniging kijkt terug op een gezellige middag en de leiding van de kinderclub vond het ook heel gezellig maar is al weer druk bezig met de volgende knutselmiddag op 23 februari a.s.

Alle prijzen werden beschikbaar gesteld door carnavalsvereniging ‘De Rampestampers’

Hier volgt de prijsuitslag van de diversen muzikale spelletjes:

Doosdansen (4 t/m 7 jaar)

1e prijs         Ricardo Mans                                                           2e prijs         Mark Schulte                                                           3e prijs         Demian Kroezen

Doosdansen (8 t/m 12 jaar)

1e prijs         Iris Kats                                                                  2e prijs         Dillan Scholten                                                        3e prijs         Ilse Koekoek

Hete Patat

1e prijs         Mathè Sinku                                                            2e prijs         Dillan Scholten                                                          3e prijs         Sharon Jager

Gevaarlijke hoedjes (4 t/m 7 jaar)

1e prijs         Lisanne Jonker                                                        2e prijs         Josien Verkley                                                         3e prijs         Julian Jonker

Gevaarlijke hoedjes (8 t/m 12 jaar)

1e prijs         Iris Kats                                                                  2e prijs         Nikkie Vreeman                                                       3e prijs         Ivett Sinku