Kontakt Maart 2005

 
 

Inhoud:

  Colofon
  Van de Redaktie
  Bedankt
  Meisjesvoetbal
  The Young Ones
  Rommelmarkt IJsvereniging
  Schaatstrainingen seizoen 2004-2005
  Nasi Goreng
  Koersbal
  Uitvoering G.J.V.V.
  Oproep G.J.V.V.
  Oud(er) Worden
  Interview met .....
  GarrietJan en Annegie
  CBS "De Morgenster"
  Jeugdsoos Teenspirit
  Nieuws van Natuurmonumenten
  Sneeuw verrast Drenthe
 
 
  Colofon

Colofon

 

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nw-Balinge.

E-mailadres: kontakt@bridge4u.net

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties altijd inleveren vóór de laatstedag van de maand.  

*Het plaatsten van kopij is geheel voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd  worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht  tegen personen of groepen personen met het oogmerk van negatieve publiciteit

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos  een kleine advertentie plaatsen.

 

INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,

BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN,ZIJ ZORGEN ER

VOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORDT.

 

Redactie:

 

Lammy Blanken;    tel: 321253

Henk Dijkhuis;          tel: 321230

Geke Strijker;                    tel: 321132

Jan ’t Hoen;                          tel: 321646

e-mail adres: kontakt@bridge4u.net

 

Redactie jeugdpagina:

 

Naomi Boer:          tel: 321452

Evelien Sok           tel: 321299

Joyce Salomons      tel: 321809

e-mail adres : theyoungoneskontakt@yahoo.com

 

KONTAKT verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd


  Van de Redaktie

Maart?!?!…….

VAN  DE  REDACTIE.

“Schrijf ook eens in Kontakt” luidt de kreet die we nog wel een plaatsen als oproep van onze kant. Stellen we die vraag eens een keer persoonlijk, dan krijgen we in de meeste gevallen als antwoord; ‘schrijven heb ik nog nooit gedaan, nee dat kan ik niet.’

Vaak onderschat de mens zichzelf in veel gevallen, vooral wat schrijven betreft, alleen de schrijfstijl verschilt van elkaar, dat is meestal het enige verschil.

Gelukkig hebben een aantal toch die stoute schoenen aan getrokken en klimmen af en toe in de pen en vertellen ons iets over hun belevenissen, hun club of vereniging e.d.

Een verrijking voor Kontakt (én  voor uw club natuurlijk!)

Die mensen die Kontakt regelmatig kopij aanlevert willen we zeggen; hartelijk dank voor uw medewerking en ga zo door! Voor diegene die dat niet doet of de moed hiervoor niet heeft, willen we toch weer eens oproepen om de pen te pakken en vragen aan hun; ‘schrijf óók eens in Kontakt!’ Op die manier houden we samen het dorpsblad gezellig en interessant, én uw club of vereniging vaart er wel bij.

·       In deze uitgave is de ijsvereniging o.a. aanwezig met foto’s van het schaatsen én met een oproep voor de rommelmarkt op 9 april a.s.

·       G.J.V.V. geeft uitvoering en vertelt ons het een en ander over haar vereniging

·       The Young Ones zijn op bezoek geweest bij Sjouke en Sjoukje en stellen ze aan ons voor in deze uitgave

·       Natuurmonumenten vertelt ons over hun uitvoerende werkzaamheden

·       En The Young Ones vertellen ons iets meer over de films ‘Hitch’ en ‘Miss Congeniality 2’, hebben een kruiswoordpuzzeltje en wil je weten welke hit op 1 staat of zelfs de DVD toppers, dan verwijzen we jou naar het middenblad.

·       En…. nog veel meer!


  Bedankt
 

Bedankt!

Langs deze weg willen we iedereen hartelijk bedanken voor de kaartjes, telefoontjes, bloemen en cadeaus die we mochten ontvangen tijdens ons 50-jarig huwelijksfeest.

Vr. gr.

Willem en Gees Prins

 

  Meisjesvoetbal

Meisjes pupillen sv. Nw. Balinge Kampioen Futsal.

staand; Richard Mol (trainer), Mirjam Kroezen, Sarah Bonnema, Daniële Oelen, Ilse Koekoek, Lisanne Kroezen, Kristien Slomp, Carlijn Kleine en Eveliene v Trigt (leidster)  zittend; Bianca Prins, Desiree v Aalderen en Iris Kats

Afgelopen winter zijn de Meisjes pupillen van de Sv. Nieuw Balinge kampioen Futsal (zaalvoetbal) geworden in Wijster. Ze hadden 19 punten naar 8 wedstrijden (6 gewonnen, 1 gelijk en 1 verloren) ze moesten tegen 3 jongens teams VKW (Westerbork), vv Wijster en HHC (Hooghalen/Hijken) en tegen een meiden team uit Witteveen. Ze speelden één wedstrijd tegen Wijster gelijk en verloren er één van HHC.

Nu zijn ze weer op het veld begonnen en we hopen dat ze het daar net zo goed doen.


  The Young Ones
 

10 Maart 2005 in de Bios: Hitch

 
Alex Hitchens (Will Smith), kortweg Hitch, werkt anoniem als een zogenaamde 'date doctor', gespecialiseerd in het neerzetten van 'de eerste indruk'. Tegen een vergoeding helpt hij talloze mannen aan hun droomvrouw.
Stiekem is Hitch verantwoordelijk voor honderden huwelijken in New York City. Zijn nieuwste klant is de saaie accountant Albert, die een oogje heeft op de adembenemende ster Allegra Cole. Allegra wordt echter overal gevolgd door de mooie en slimme roddeljournaliste Sara (Eva Mendes), die maar wat graag achter de identiteit van de geheime liefdeskoppelaar van New York wil komen. Hitch wordt tot over zijn oren verliefd op Sara, maar wil tegelijkertijd niet ontmaskerd worden.
 

Puzzeltje

Top 10 Hits van dit moment:

  1. Schnappi: Das kleine krokodil
  2. Jennifer Lopez: Get Right
  3. Snappie: De kleine krokodil
  4. U2: Sometimes you can’t make it on
  5. Direct: Hungy for love
  6. Anouk: Girl
  7. Artiesten voor Azie: Als je iets kan doen
  8. Speedy feat Lumidee: Sientelo
  9. Natasha Bedingfield: Unwritten

10.Eminem: Like Toy Soldiers

DVD Top 10:

1.         Shark Tale                  2.         Collateral                     3.         The Day After Tomorrow  4.         Hellboy                          5.         The Village                   6.         The Lord of the Rings: The Return of the King (2-disc edition  7.         Dirty Dancing 2              8.         Schindler's List               9.         A Cinderella Story           10.       The Last Samurai

 

 

24 Maart in de Bioscoop: Miss Congeniality 2

Sinds FBI agente Gracie Hart (Sandra Bullock) unercover ging bij een missverkiezing, is ze een ware beroemdheid geworden. In plaats van achter de boeven aanrennen, rent ze nu heen en weer van haarsalon naar talkshow om haar boek te promoten.

De FBI ziet haar als het nieuwe en aantrekkelijke boegbeeld van de organisatie. Maar wanneer haar goede vrienden Cheryl en Stan worden ontvoerd, kunnen ze Gracie niet weerhouden om opnieuw in de verkleedkist te duiken. En hoewel ze niet erg goed op kan schieten met haar vrouwelijke collega Sam, gaan ze samen undercover in de bruisende show-stad Las Vegas.

'Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous' is natuurlijk een vervolg op de succesvolle komedie 'Miss Congeniality' uit 2000, waarin Sandra Bullock de ruige FBI agente Gracie Hart speelde die undercover moest gaan als deelneemster van een schoonheidswedstrijd.

  Rommelmarkt
 

Zaterdag, 9 april 2005  ROMMELMARKT

Aanvang: 09.30 uur

Heeft U nog spulletjes voor de Rommelmarkt ??

(liever geen bankstellen en witgoed)

Dan kunt U bellen met:

Wolter Strijker        321595

Mans Luinge           321433

Miranda de Jonge   321456

De spullen worden dan op vrijdag 8 april bij U opgehaald


  Schaatstraining
 

De Schaatstrainingen seizoen 2004-2005

Ook dit seizoen werd er iedere woensdagavond weer

druk getraind door de trainingsgroep onder leiding

van onze schaatstrainer Joop ten Cate.

De trainingen vonden plaats op de Kunstijsbaan te Assen.

De foto’s zijn ook te zien op de site van de IJsbaan:

www.ijsverenigingnieuwbalinge.nl

 

 

 

 

 


  Nasi Goreng

Nasi goreng

Benodigdheden:

1 grote verse worst (grof) – ca. 150 gr dobb. mager rookspek -  3 a 4 uien – ca 100 gr. soepgroente – 1 pakje ham – ca 4 eieren – kerriepoeder –  peper – zout – ca ½ eetl koenjit - vleeskruiden – 1 pakje mix voor nasi speciaal (honig) – mits aanwezig ca. 1 eetl lavas (maggiblad) – ca 1 eetl. Ketjap - witte rijst.

Bereiding:

Worst ontdoen van vel en samen met het spek rul bakken. Versnipper de uien en deze samen met de soepgroenten bij het vlees in de pan en onder af en toe roeren, met toevoeging van de kerriepoeder, vleeskruiden, en de peper, gaar bakken.                                                              Laat in de tussentijd het zakje mix wellen. Snipper de hamen doe dit ook bij het vlees, samen met de gewelde mix. Blijf af en toe omscheppen.

Maak roerei van de 4 eieren en doe dit, samen met de lavas, in de pan. Als laatste meng je hier de ketjap door. Kook de rijst, met toevoeging van zout en de koenjit, gaar zoals je gewend bent.                                                Schep daarna alles voorzichtig door elkaar en vòila, je kunt een heerlijke pan nasi op tafel zetten!

Slamat makan!

TIP:

Eet hierbij een overheerlijke komkommer/tomaatsalade.

Nodig: 4 a 5 tomaten – 1/3  komkomer – ca 4 eetl. yofresh (of slasaus) –

2 theel. Suiker – scheutje azijn.

Bereiding:  ontdoe de tomaten van vel en pitjes en snijd de komkommer in grove stukken, evenals het vruchtvlees van de tomaten. Meng alles in een kom met toevoeging van de slasaus, suiker en azijn, goed door elkaar.


  Koersbal

Hoezo, niet eens proberen!

Nu ik hier zit te bedenken wat er uit mijn pen moet komen, kijk ik vanuit het keukenraam naar buiten, en weer kunnen we genieten van een prachtige witte wereld! Voor mij is het fantastisch, maar voor velen geeft het een onrustig gevoel, als je man, kinderen enz. ver weg moeten.

Zo zal het altijd zijn, ‘de één z’n brood, is de ander z’n dood’ zegt het spreekwoord.

Veel mensen die dit stukje lezen weten wel dat ik op de koersbalclub van ons dorp zit. Daar ben ik nu ruim 9 jaar lid, en echt, ik heb er nooit spijt van gehad.

Neem nu 17 februari jl. met drie teams, elke team bestaat uit  drie paren, dus zes personen, zijn we naar de sportzaal ‘de Trasselt’ in Hoogeveen geweest. Het is daar altijd erg gezellig, maar er wordt ook altijd serieus gespeeld. Natuurlijk wil elke club winnen en dat is ook goed, maar ook elkaar weer ontmoeten en bijpraten staat hoog in het vaandel.

Zo is het ook iedere woensdagochtend van 09.30 – 11.30 uur in ons dorpshuis ‘de Heugte’.

We spelen tot ongeveer 10.15 uur, gaan dan gezellig koffie drinken en spelen dan weer tot 11.30 uur. Het leuke van koersbal is dat je echt nooit van te voren kan weten wie er wint. Daarbij komt; verliezers kennen we niet. Sinds drie maanden hebben we er weer ene nieuw lid bij. ze heeft het ontzettend naar haar zin bij ons.

Misschien zijn er onder de lezers en lezeressen van dit artikel, mensen bij die eens een kijkje willen nemen. U bent van harte welkom, iedere woensdagochtend in ‘de Heugte’ vanaf 09.30 uur!

Groetjes; I. Snels


  Uitvoering G.J.V.V.

UITVOERING G.J.V.V.

Vrijdag 8 april zal er door de leden van de gymnastiek van GJVV een uitvoering worden gegeven in de gymzaal van dorpshuis “de Heugte”. Alle ouders, opa’s en oma’s en andere familieleden zijn van harte welkom.

Dus tot ziens op vrijdag 8 april!

Bestuur GJVV


  G.J.V.V.

GJVV, Gymnastiekvereniging

Hallo allemaal,

Lijkt het je leuk om 1 keer in de week lekker te gymmen samen met andere kinderen van jouw leeftijd?

Kom dan eens kijken en meedoen met de gymlessen van GJVV in Nieuw Balinge!

Iedere woensdagmiddag wordt er namelijk enthousiast gymles gegeven door een gediplomeerde gymleidster. Er zijn 3 groepen gemaakt voor verschillende leeftijden.

Je mag drie keer gewoon meedoen voor je beslist of je lid wordt. Als je lid wilt worden, geef je dan op bij H. Feitsma (352875). Per half jaar kost het lidmaatschap 24,05 euro.

Tot ziens in de gymzaal!

Lestijden                                   

4-6 jaar: 17.15- 18.00 uur          

7-9 jaar: 18.00- 18.45 uur          

10 +    :  18.45-19.30 uur

Ledenadministratie en informatie

H. Feitsma 0528 352875 of

E. Sok 0528 321482

  Oud(er) Worden
   

Oud(er) worden

Je houdt de dingen beter in de gaten

Je let goed op wat je doet

Je wordt bedachtzaam bij ’t doen en laten

Je lopen wordt meer; tasten met je voet.

Je denkt; ik red me nog wel aardig

En toch stap je af en toe fout

Je herstelt je dan voor jouw doen waardig

Maar ziet ze denken; die wordt oud

Je blijft je mening nog wel zeggen

Maar ze geven minder commentaar

Dat is dan de reden om het uit te leggen

Dat zij denken; ach laat maar

Maar ‘binnen’ blijven dingen gaande

Die altijd ‘in’ jou zijn geweest

Van elke tijd blijft wel een restje staande

En al die restjes werken in jouw geest

Van kind tot ouder is een aantal jaren

Met elke dag opnieuw een kans

Om te ontdekken wat je moet bewaren

Ervaring geeft het leven glans!


  Interview met......
 

Mogen wij u voorstellen………………

Voor dit interview reisden wij, voor voorlopig de laatste keer, wederom af naar het Vosseveen.

Wij werden hartelijk ontvangen door Sjouke en Sjoukje Dijkstra en hun enthousiaste viervoeter Beau.

Nadat wij een kopje thee voor ons hadden staan en Beau ons zijn koekje had laten zien, konden wij van start gaan met het interview.

Waar hebben jullie gewoond, voordat jullie naar Nieuw Balinge kwamen?

Sjoukje: “Ik ben geboren in Kollumerzwaag, Friesland. Later zijn we verhuisd naar Mantinge. Sjouke en ik hebben ook nog in Meppel gewoond. Nu wonen wij in het Vosseveen in Nieuw Balinge.”

Sjouke: “Ik heb eerder gewoond aan de Robertusweg, later zijn we verhuisd naar de Schepersweg. Voordat we naar Meppel gingen had ik al 22 jaar in Nieuw Balinge gewoond.”

Samen hebben ze nog een 4 jaar in Meppel gewoond. Lekker aan de rand in een twee onder een kap woning tussen de landerijen. Maar Nieuw Balinge bleef toch trekken. Zoals ze zelf zeggen heeft het meer voordelen. Familie en vrienden wonen hier. Ze hebben hier een socialer leven. “Bijna elk weekend gingen we terug naar Nieuw Balinge. Omdat we allebei full time werken kwam het er in Meppel ook niet van om sociale contacten op te doen. We woonden in een oud huis. Dat was eigenlijk aan een opknapbeurt toe. Dan begin je te twijfelen doe je dat wel of niet. Toen kwam dit huis vrij voor een leuke prijs. De keus was snel gemaakt. En hier in Nieuw Balinge kun je alle kanten op. Je hebt veel natuur waar je heerlijk met de hond kunt wandelen.” En volgens Sjouke is het ook een pluspunt dat de voetbalvereniging zo gezellig is. Het ziet er naar uit dat zij nog een lange tijd in Nieuw Balinge blijven.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

“Discotheek Hollywood (tegenwoordig heet het de Tapperij.” Sjoukje was nuchter en Sjouke dronken, zoals hij zelf zegt. In april dit jaar zijn zij alweer vijf jaar getrouwd.

Wat voor werk doen jullie?

Sjoukje:”Ik ben commercieel binnendienst medewerkster voor het Meppeler assurantie kantoor. Ik werk hier inmiddels ongeveer 3 jaar en bevalt prima.”

Sjouke:”Ik ben sinds januari dit jaar CNC-Verspaner bij Brink Trekhaken in Hoogeveen. Hiervoor was ik taxichauffeur bij taxibedrijf Menger. Bij Brink bevalt toch beter. Ik heb nu vaste tijden en een vast inkomen. Sjoukje en ik zien elkaar nu ook meer. Bij het taxibedrijf moest ik ook regelmatig ’s nachts rijden. Dan kwam de één thuis en ging de ander weg. Dat begint op den duur vervelend te worden.”

Hoe zijn jullie aan Beau de hond gekomen?

“Eigenlijk toevallig via het internet. We waren al wel op zoek naar een labradorpup. Dan ben je aan het surfen en kom je kennels tegen. Er was een kennel met een nest waar wij wel wilden kijken. Dus gebeld. Bleek dat het nestje al weg was. Maar zij wisten nog wel een andere kennel met labradorpups.

Daar zijn we wezen kijken, en natuurlijk direct verkocht. (Nu is Beau geen pup meer, maar de interviewers waren inderdaad ook direct verkocht). Zij hadden nog een puppy over die door andere mensen was afgezegd. Dus de kennel heeft gekeken of de pup wel bij ons paste en een paar weken later konden we hem ophalen.”

Zijn jullie ook sportief aangelegd?

(Galant als sommige heren zijn, mag Sjoukje weer als eerst antwoord geven)

“Wandelen met de hond. We hebben een fitnessapparaat boven staan, waar we heel vaak gebruik van maken. Maar ik ben niet aangesloten bij een vereniging of zo.”

Sjouke:”Ik heb op dit moment last van een blessure, maar als deze over is wil ik wel weer gaan voetballen. Ik heb me al opgegeven voor het nieuwe derde elftal. Voor sporten heb ik nu ook meer tijd, omdat ik ander werk heb.”

Hoe ziet jullie uitgaansleven eruit?

Sjoukje: “Dat was heel beperkt. Vooral met de onregelmatige werktijden die Sjouke had. Dan was het wel lekker als je eens een avondje met z’n tweeën op de bank kon zitten. Ik ga zelf nog weleens naar musicals. Over het algemeen ga ik vaker uit dan Sjouke. Maar ik denk dat we nu wat vaker met z’n tweeën uitgaan.”

Wat zijn jullie goede en slechte eigenschappen? (Dit schijnt toch een vraag te zijn waar menigeen over na moet denken. De antwoorden komen meestal niet direct.)

Sjoukje:”Mijn goede eigenschappen zijn eerlijk zijn, ben altijd goedgehumeurd en nauwkeurig. Mijn slechte eigenschap is, is dat ik eigenwijs ben.”

Sjouke:”Goede eigenschappen: ben punctueel, verzorgd en bezorgd. Slecht is toch ook wel het eigenwijze. En ik rook.”

Op de vraag ‘waar mogen we jullie ’s nachts voor wakker maken’, was het antwoord kort maar krachtig. Sjoukje mogen we ’s nachts nergens voor wakker maken. Nachtrust is toch wel heel belangrijk. Sjouke wil wel wakker worden voor de formule 1.

Als je één dag minister president was, wat zou je doen?

Sjoukje:”De gezondheidszorg verbeteren.”

Sjouke:”Inderdaad de gezondheidszorg verbeteren en de belasting van de shag af.” Waarop Sjoukje antwoord dat hij beter kan stoppen.

Zijn jullie actief als lid van een vereniging of als vrijwilliger?

Sjoukje:”Nee. Ik heb eerder wel dingen voor de zondagsschool gedaan, maar op dit moment doe ik niets.”

Sjouke:”Ik ben lid van de voetbal. Vroeguh, (toen ik nog klein was) heb ik in het bestuur van de jeugdsoos gezeten.”

En dan nu de laatste vraag. Wie moeten wij de volgende keer interviewen?

Hier was duidelijk al over nagedacht, want wij kregen een briefje met naam, adres en telefoonnummer erop. Heel erg bedankt hiervoor.

De volgende keer gaan wij naar Gea Slomp en Robert Kist, aan de Wolvenhaar.

J,E & N.


  GarrietJan en Annegie

Op zoek naar Nevele in Vlaanderen.

Verlede weke toen ikke en de vrouwe rustig ons kum­megien morgenkoffie zaten te drinken (mit een stuk­kien spekelaas) stoppen er ineens een grote vrachtau­to bi'j ons veur de déure. Uut de kabine sprong Jan Dikkers, een olde schoolkammeraod van mi'j. As e in de buurte is kump e wel ies effen an, umme een bak­kien koffie mit ons te drinken. Jan Dikkers is chaffeur van beroep, een man die een groot deel van zien leven achter het stuur van een vrachtwagen hef ezeten en die duzenden kilometers ereden hef. Toen wi'j dan zo samen koffie zaten te drinken zei Jan ineens: " Volgende weke maondag heb ik nog een mooie rit, ik mut naor Vlaanderen, ie weten wel Garriet Jan een stuk van België. Ik mut een vracht deuren ofle­veren in een kleine plase in Vlaanderen veur de bouw van een ni' jje fabriek, kom hoe heet dat plasien ok weer? Wacht effen, 0 ja, Nevele, he'j er wel ies van eheurd Garriet Jan?"  "Nog nooit oftenimmer", zei ik. "Ik ok niet", zei mien vrind Jan, "mar ik vind het wel". "Ik zol best mee willen", zei ik, "want Vlaanderen is een best land. Veur de oorlog bin ik er ies een paar dagen mit vakantie ewest en ik heb er plezier ehad. Ze tappen er een lekker glasien bier en het bin vrolijke mensen en het mooiste is, niks gien gezeur mit Frans, want ie kun er gewoon Hollands praoten. Er stonden zelfs borden an de weg mit het verzuuk veural Nederlands te praoten. Ze praoten er wel een wonderlijk taaltien, mar wi' j verstonden mekare best, hè ja, ik zol best ies mit willen" .

"Now," zei Jan Dikkers, "dat kan misschien wel, veur mi'j is het wel gezellig ok, want het is een heel ende. Wi'j mutten dan 's morgens vrog weg en komrn  's avends wat late weer en ie mutten niet denken het een vakantiedag is, want het is opschieten. As de deuren elost binnen is het mitene weer terugge, een stukkien eten argens en dan de grens weer over”."Wat denk ie er van Annegien", vroeg ik. Öch man, zei de vrouwe, "a'j er zinnigheid in  hebben dan doe’j  het mar, het kump mi'j ok wel goed uut ik bin nog niet helemaole klaor mit de naojaorsschoonmaak en  dan heb ik maandag lekker de handen vri’j  en loop ie mi'j niet veur de voeten, ie gaon mar, a’j mar  veurzichtig an doen".

"Now", zei Jan Dikkers, "dat is dan in orde, mut ik er effen mit de baos over praote, ik wil dat : niet buten um ummedoen, mar as de boas gien bezwaor hef, dan stao ok maondagmorgen 6 ure mit de vrachtwagen veur en gaon wi'j samen naor Nevele in Vlaanderen". De volgende dag bellen Jan Dikkers  onze buurman de smid op, dat zien baos gien enkel bezwaor had. Maondagmorgen 6 ure ston ik kant en klaor. Anne­gien had mi' j een paar kedetties mit ham mee egeven umme onderweg niet te verhongeren en veur mi' j en Jan ok nog een lekker stuk worst as een hartige beet onderweg. Het weer was niet mooi. Het waaien en het regenen, mar de reize mos deur gaon. Mar in de ka­bine van de vrachtwagen was het dreuge en vol goe­de moed begonnen wi'j de lange rit. Jan is een bes­te schauffeur, mar het was wel opletten mit die har­de wind en of en toe die slagregen. Het ging echter allemoole best en het was gezellig. Onderweg dronken wi'j een komme koffie en in de loop van de morgen passeerden wi'j de Belgische grens. Dat duren nogal effen mit al die pampieren mar daornao gingen wi'j weer moedig varder. In België was het weer ok al niet veule beter. Het was nog een ende naor Gent, mar toen wi'j Gent gepasseerd waren zei Jan: "Now opletten want ik mut now naor het plasien Nevele en achter Nevele ligt een klein gehucht en daor mut ik de deuren of leveren. In Nevele zal ik ies informeren waor de ni'jje fabriek ebouwd wordt, want door mut ik wezen". Het was een mooie tocht deur Vlaanderen, al was het er al net zo nat as in Nederland.

Nao wat gezuuk vonden wi'j Nevele en toen was het volgens Jan nog een kilometer of tiene. Toen wi'j bu­ten Nevele waren zagen wi'j ineens een man an de weg staon. Het was ok de enige man die in de hele buurte te bekennen was. Jan stopppen bi'j die man en stak de kop uut het portierraam. "Meneer", zei Jan, "wij moeten naar de nieuwe masjinefabriek, weet U ook waar die staat?" De Vlaming knikken ons ies toe; het leek mi' j een eenvoudige vrindelijke man. "Awel zulle", zei de Vlaming, "de nieuwe fabriek, ik breng jullie op weg, ik sta toch op een lift te wachten en het weer is bar slecht, ik rij mee". (Hi' j zei dit alle­maole in 't Vlaams dat wi'j best verstonden, mar ik kan het niet schrieven en daorumme zet ik het mar in het Hollands). "Prachtig", zei Jan, "stap mar in vrind". Ik schoof wat op zij in de rume kabine en de kletsnatte Vlaming stappen in. Daor gingen wi' j weer. Wi'j waren dolgelukkig, dat wi'j de Vlaming bi’j ons hadden, want het was een ingewikkelde geschiede­nisse en het was ok nog een heel ende. De Vlaming wees ons prachtig de weg. Eerst een ende rechtdeur, toen een keer links, toen twee keer rechts, mar toen zei Jan: "Wi'j mutten er now toch zo wat wezen, want de ni'jje fabriek ligt niet eens zovarre van Nevele". "Ik heb een iets andere weg genomen", zei de Vla­ming, "die rijdt beter, maar we zijn er zo". "Dat zal dan ok tied worden", mompelen Jan.

Nao vief menuten zei de Vlaming: "Ik kan niet ver­der mee, maar U bent er zo, na een kilometer is er een weg links en die slaat U in en dan ziet U de nieuwe fabriek voor U liggen, bedankt voor 't mee rijden". "Niks te danken", zei Jan, "wacht effen". Jan grabbelen in zien zak en halen een deusien Hollandse segaren veur de dag. "Asteblieft", zei Jan, "dat is veur de muujte". De Vlaming tikken dankbaar an de pette en stappen mit de segaren uut. Ik zag um nog een smal pad in slaon en toen reed Jan varder. "Jonge Garriet Jan", zei mien vrind, "het is een ingewikkelde

roete, zonder die Vlaming hadden wi'j het nooit evon den, wi'j maggen um wel dankbaar wezen, mar now ku'j het ies weer zien, die Vlamingen bin vrindelijke mensen". Ik was het volkomen mit Jan eens, mar het gekke van het geval was, dat wi' j een ki1ometer reden, gien zijweg zagen en ok gien fabriek. "Ik snappe er gien lor van", mopperen Jan, "hi'j zei het toch du­delijk, eerste weg links en dan recht op de fabriek an, mar ik zie niks anders as weiland en nog ander­halve koe, die ok neudig naar stal mut. Ik heb het gevuul dat wi'j helemaole verkeerd zitten, mar ik heb gien zijweg ezien". Het zat mi'j ok niet arg lekker, het leek wel of wi' j midden in de polder Mastenbroek zaten, niks as weilanden en sloten.

En toen zagen wi'j in de eenzaamheid ineens veur ons een soort gendarme op een bromfiets rieden. "Ha", zei Jan, "die kan ons wel inlichten". Wi'j stopten effen veur de brommer en Jan wenken. De polisie stoppen ok. "Meneer", zei Jan, "wij moeten bij de nieuwe fabriek achter Nevele zijn, zijn we zo op de goede weg?"

De polisieman keek ons verwonderd an. "Heren", zei de polisie, "U bent vierkant verkeerd, de nieuwe fabriek ligt aan de andere kant van Nevele, U zit wel dertig kilometer uit de koers, U moet eerst naar Nevele terug en dan bij het plaatsje op een kruispunt rechtsaf slaan en dan ligt de fabriek ongeveer 10 kilometer verder, U bent bij Nevele precies de verkeerde kant op ge­gaan".

"Bedankt", zei Jan en mitene dreien e de vrachtwa­gen. Mar toen wi' j terugge reden brak de storm los. "Zal ik oe ies wat vertellen Garriet Jan, dat loeder van een Vlaming hef ons bi'j de benen ehad, wi'j had­den de andere kante op emutten". "Mar woorumme gaf e dan verkeerde inlichtingen?" zei ik. "Man, dat snap ie toch wel", foeteren Jan, "die stond daor in de regen en de wind te liften, mar er kwam niet gauw genoeg een auto en toen hef e zich mit onze auto naor huus laoten rieden, wat een uutgerekend stuk Vla­ming, wat een flessentrekker en ik heb um mit mien stomme kop nog een deuze segaren egeven ok, ik had mutten begriepen dat het veul te lange duren. Hi'j zal now wel mit een Hollandse segare in 't heufd an zien vrouwe vertellen, dat twee Hollanders hem netties thuus ebracht hebben en hi'j zit natuurlijk dubbel van 't lachen an zien glasien bier te lurken, wat bin wi'j stom ewest, ik had um de kabine uut mutten schup­pen mit zien smoesies" .

"Hi'j had het goed bekeken Jan", zei ik, "die is mit dit barre weer netties thuus ekomen, geeft um ies on­geliek". Jan mopperen alleen nog wat.

Het is varder allemooie goed egaon. Toen wi'j in Ne­vele terugge waren vonden wi'j de goede weg en tien menuten later stonden wi'j an de fabriek. Wi'j waren wel knap over tied, mar de mensen van de fabriek gaven de schuld an het slechte weer en wi'j hebben mar niks ezegd. Noo dat loeder dat ons de verkeerde weg wees troffen wi'j now het goeie soort Vlamingen. Toen wi'j de boel elost hadden reed er ene mee noor Nevele en daor mossen wi'j mit alle geweld een stuk­kien eten vanwege de barre weersomstandigheden. Wi'j kregen een beste Vlaamse biefstuk die an twee kan­ten over 't bord hing en patat. Jan dronk vanwege het rieden een glasien sinaasappelsap, mar ik heb het Vlaamse bier ies epruufd.

En toen bin wi' j mit een storm van wonder en ge­weld in de rogge naor Nederland terugge ereden en onderweg hebben wi' j nog heel wat epraot over die gladde Vlaming, die zich deur ons netties naor hoos liet rieden.

Laat in de aovend waren wi'j weer thuus. Het was toch wel een plezierige reize ewest. En ik had niet alleen een mooi verhaal over de Vlaming veur Anne­gien, mar ok veur de krante.

                           EINDE


  CBS "De Morgenster"

Project “Op wereldreis”

Naast het traditionele rekenen en taal zijn er bij ons op school ook vele andere activiteiten, zoals de jaarlijkse projecten. Elk jaar wordt er een ander thema gekozen, en het project waar dit jaar voor is gekozen heet “Op Wereldreis”.

Het uitwerken van dit thema gaf ons een breed scala aan mogelijkheden en wat vooral belangrijk was, de kinderen zelf vonden het spannend om “op reis “ te gaan en de ge-organiseerde activiteiten zorgden voor veel plezier. Elke groep heeft het thema op eigen manier verwerkt en beleeft.

De kleuters zijn bezig geweest met o.a. gerechten en traditionele klederdrachten uit verschillende landen.

De middenbouw heeft zich bezig gehouden met cultuur, tradities en liederen uit diverse voormalige Oostblok-landen zoals Polen en Rusland.

De bovenbouw heeft werkstukken gemaakt over een groot aantal landen op het gebied van bijzondere bouwwerken, verschillende vakantiebestemmingen en recepten.

Twee weken hebben de kinderen hard gewerkt aan dit project. Donderdag 10 februari vond

de presentatie plaats.

Ouders en andere belangstellenden waren hiervoor uitgenodigd.

De kleuters verzorgden een modeshow en werden de verschillende klederdrachten getoond.

Er werd door de kinderen van de middenbouw een Pools lied gezongen en de meisjes deden een Russische dans.

Tevens bracht ook nog de bovenbouw een Russisch lied ten gehore, waarna tot slot nog een mooie Country-dans werd uitgevoerd.

Het was een zeer geslaagde en gezellige presentatie.

De foto’s geven een goede indruk van deze reis rond de Wereld.

Elena Iwema.

 

 


  Teenspirit        

HET BESTUUR VAN TIENERSOOS EEN AVONDJE OP STAP

 

Een avondje uit met het bestuur tienersoos Teenspirit was weer super gezellig!

Op vrijdagavondavond 11 februari gingen we met 4 auto’s en vier begeleiders richting Yankee Doodle in Assen.

Direct bij binnenkomst kwamen ons de fijne geuren van de grill al tegemoet, als je geen trek had, kreeg je het nu wel!

Iedereen kon eten en snoepen als het en lieve lust was.

Na heel veel patat en snacks en nóg meer ijs, verplaatsten we ons naar de ruimte waar de live-muziek ons naar toe lokte  die ons die avond helemaal  in de stemming bracht, welke werd verzorgd door Monique, met ‘haar’ Ron.

Na een aantal liedjes deed zangeres Monique een oproep aan diegene die ook graag een lied wilde zingen voor het aanwezige publiek.

Een aantal kids van onze soos lieten zich dat natuurlijk geen twee keer zeggen en stonden in no-time op de bühne!

Dit trok publiek, vooral uit ‘eigen publiek’ kwamen er meer gegadigden die ook wilden zingen.

De karaoke was begonnen!

Ook de aanwezige heren van het bestuur lieten zich niet kennen en zetten hun beste beentje voor!

Na heel wat liedjes en een paar keer de polonaise ging het weer richting Nw-Balinge. Allen konden met een voldaan gevoel terug kijken op een fijn, maar vooral gezellig bestuursuitje van tienersoos Teenspirit. Zelfs hadden we Monique enthousiast gekregen over ons soosgebeuren, ze stelde voor om een karaoke-avond te komen verzorgen in… ons eigen dorp!

 
Vr. gr. Tienersoos Teenspirit.

  NIEUWS VAN NATUURMONUMENTEN
 

UITVOERING WERKZAAMHEDEN MANTINGERWEIDEN

In het kader van het project Oude Diep worden in de Mantingerweiden het komend voorjaar herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Dat was al aangekondigd tijdens de voorlichtingsavond in het Broekhoes, afgelopen herfst. In opdracht van Natuurmonumenten gaat aannemer Fuller uit Emmen aan de slag. Oranjewoud heeft de plannen vormgegeven.

Het gaat om bosaanleg ter weerszijden van het Mantingerbos (oost- en westzijde) en ten oosten van het Noordlagebos. Voor het behoud van het unieke bos is het belangrijk de randzones uit te breiden en om maatregelen tegen de verdroging te treffen.

Landschappelijk is vooral belangrijk het herstel van de elzensingels, de oude dode elzen worden gekapt en jonge elzenboompjes worden bijgeplant.

De begreppeling langs de elzensingels wordt hersteld en de afrasteringen langs de singels, houtwallen en bosranden ook. De plantwerkzaamheden zijn in april afgerond.

Om de graslanden in de toekomst rijker te maken aan bloemen wordt plaatselijk de grond

verder verschraald. Dat gebeurt door te maaien en een deel aan de westkant van het Mantingerbos af te plaggen. Dat zal in juni worden uitgevoerd, dit om het kapotrijden van o.a. bermen te voorkomen.

Het aanzien van het landschap zal met deze ingrepen verbeteren, het is mooi dat een

stuk van het oude landschap bewaard blijft, ongeveer zoals het was voor de ruilverkaveling.

BOSAANPLANT GROTE VELD

Alescon begint binnenkort met bos aanplanten op de hoge delen van de Grote veldblokken.

Dit is de afronding van de inrichtingsmaatregelen van het voormalig bouwland tussen

de Hoogeveenseweg, het Koolveen en de Hullenzandweg. Eind 2003 is gestart met het afgraven, de eerste struikheide planten bloeiden afgelopen nazomer al.

In de noordwesthoek (Strijenheugte), de noordoosthoek (Koolveen) en de zuidoosthoek (Koolveen-Hullenzandweg) is de uitgegraven grond verwerkt, daar worden zomereik, wintereik, grove den en andere inheemse boomsoorten aangeplant in groepjes. In totaal komt er zo 23 ha. eiken/berkenbos bij. Dat is deels in het kader van de herplantplicht ter vervanging van elders gekapte houtopstanden. De plantwerkzaamheden moeten eind maart zijn afgerond


  Sneeuw verrast Drenthe
 

Sneeuw verrast Drenthe 

Wie had dit ooit verwacht. In maart 2005 nog sneeuw en wel in een hoeveelheid wat we jaren lang niet gehad hebben.

Dit zal weer de gespreksstof zijn wanneer we jaren verder zijn.   

 

Bijna iedereen weet nog te vertellen over de barre winter van 1979 of de winter van 1963.

Jongeren konden de verhalen van de ouderen bijna niet voorstellen.

De boeren kregen problemen met de opslag van de melk. Er werden SAR(search and rescue) helikopters ingezet om plastic tanks te brengen.

Houten loodsen konden de last van de sneeuw niet meer dragen.

Mensen gingen met sleden proviand halen en moesten soms kilometers ver lopen.

Sneeuw lag op enkele plekken tot halverwege  de toppen van de bomen.

Dieselloks werden omgebouwd als sneeuwschuiver om de sporen weer begaanbaar te maken.

Een Elfstedentocht kwam er toen niet omdat de sneeuw spelbreker was.

De toestand begon op sommige plaatsen tegen het eind van de winter zorgelijk te worden. Al kon men nog niet spreken van een “nationale ramp”.   

 Afgelopen week hebben we hier in Drenthe even kunnen meemaken en voelen hoe het er ongeveer toen moet hebben uitgezien. Natuurlijk was het allemaal nog niet zo extreem en heeft het ook niet lang geduurd. Maar toch kwam het gehele verkeer plat te liggen. Bussen en treinen reden niet meer. Scholen werden gesloten en mensen konden niet naar het werk.  Ook enkele daken konden de last ook nu weer niet dragen. En natuurlijk was het niet alleen vervelend maar konden er ook mooie foto’s gemaakt worden en genoten de kinderen van de sneeuwpret.

Wij hopen dat we volgend jaar weer van die mooie foto’s kunnen maken.

Helaas hebben we dit niet zelf in de hand.