kontakt

Kontakt oktober 2006

 
Colofon
Van de Redaktie
Meester Sieberingschool
CBS de Morgenster
The Young Ones

Mogen wij U voorstellen..............

Aan alle 75 + ers van Nieuw Balinge
Dansavonden  Herfst
Geknipt voor Kontakt
Voorstelling van de beide basisscholen en de peuterspeelzaal.
Uitnodiging voor alle mantelzorgers in Nieuw Balinge
Alg.Ledenvergadering IJsvereniging
Nieuws van de IJsvereniging !!
OZITDATZO
    Oma's middeltjes tegen verkoudheid
Reformatieherdenking in 2006
Peuterspeelzaal
BUURTACADEMIE NIEUW BALINGE
Nationaal Fonds Verstandelijk Gehandicapten
Wandel4daagse
HET PRINSES BEATRIX FONDS
Oproep Drenthe Cursus
Vrijwillige bijdrage KONTAKT
Voertuigenrace Ned.Herv.Kerk
Kleurplaat Winnie in de herfst
Stichting Dorcas
WERELD WINKEL WESTERBORK
Te Koop-te koop gevraagd-vermist-gevonden

Colofon

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nw-Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN,ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORDT.
 
Redactie:
Lammy Blanken; tel: 321253

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post                        tel : 321354

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

Naomi Boer:                      

Evelien Sok        tel: 321299

Joyce Salomons     tel: 321809

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

Van de Redaktie

Trots tonen de deelnemers hun welverdiende medaille die ze hebben gekregen  na 4 avonden wandelen. Proficiat!

Zoek je in de ‘Dikke van Dale’ naar de betekenis van het woord: ‘ZORG’, dan krijg je de volgende uitleg:

1 de moeite en de pogingen die men doet om iets in stand of in goede conditie te houden, of zo goed mogelijk te doen zijn of te maken

2 (~en) ongerustheid, bezorgdheid => bekommernis, kommernis, preoccupatie, sores

3 (~en) voorwerp van ongerustheid

Meer over ‘zorg’ kun je lezen in deze uitgave van Kontakt met o.a. een artikel over zorg voor ouderen van Betty van Wijngeeren , maar ook een uitnodiging voor alle mantelzorgers van ons dorp.

Wat nog meer, een kleine greep uit de inhoud van deze uitgave;

  • de gezamenlijke kerken van ons dorp organiseren op 31 oktober een Reformatieherdenking in de Ned Herv. Kerk
  • Peuterspeelzaal Duimelot doet een oproep aan iedereen die z’n handen uit de mouwen wil steken voor het nieuwe onderkomen van de allerkleinsten onder ons.
  • Oproep voor de nieuwe Drenthe cursus.
  • Een artikel uit de krant van het Drenthe-college vonden wij ‘Geknipt voor Kontakt’
  • The Young Ones hebben om tafel gezeten met de ‘klusploeg’ van SV-Nw-Balinge.
  • Én…….. ook kun je lezen wanneer we bij U langs komen voor de jaarlijkse lijstcollecte voor Kontakt. We hopen natuurlijk weer op uw aller steun in deze!

Veel leesplezier met deze editie van Kontakt.


Meester Sieberingschool

Groep 3/4

We zijn inmiddels, enkele weken aan het werk en hebben al weer veel gedaan. We moesten allemaal, even weer wennen aan de regels en afspraken in de groep, maar al doende leren we snel. Meteen vanaf de eerste dag zijn we begonnen met de vakken die de kinderen in deze groep krijgen. De kinderen van groep 3 zijn o.a. begonnen met het leren lezen en beheersen inmiddels al aardig wat woorden en letters. Groep 4 is dit schooljaar o.a. begonnen met de nieuwe taalmethode. Dit is nog wel even wennen, maar gelukkig helpt de papegaai die bij de methode hoort, ons er goed doorheen. De kinderen zijn erg enthousiast en werken flink aan de bijbehorende oefeningen. Inmiddels zijn ook de ouders van de kinderen op de hoogte van wat we het komende schooljaar zoal gaan doen (informatieavond). Kortom: we zijn weer met veel plezier aan het werk en willen er weer een fijn en leerzaam schooljaar van maken.

WK atletiek voor gehandicapten

Vrijdag 8 september zijn de groepen 5 t/m 8 van de meester Sieberingschool naar het WK atletiek voor gehandicapten in Assen geweest.

Om elf uur 's ochtends kwamen we aan op het sportpark en werden ontvangen door studenten van de SPW uit Assen die ons gingen begeleiden. Het ochtendprogramma bestond uit: rolstoelestafette, rolstoelbasketballen en oefeningen met een geblindeerde bril. Dit deden we om er nu eens achter te komen hoe het is om met een handicap te sporten. Aan het einde van de ochtend hebben we nog een “yell” geoefend waarmee we de atleten later konden aanmoedigen.

In de middag waren we “vrij” om de wedstrijden te gaan bekijken. We mochten handtekeningen van atleten gaan verzamelen. We hadden bij binnenkomst allemaal een oranje T-shirt en een pen gekregen, zodat de atleten de handtekeningen op het shirt konden zetten. De atleten waren erg vriendelijk en vonden het leuk dat er zoveel kinderen waren.

We hebben een leuke dag gehad en hebben genoten van echte topsport! Groep 5 t/m 8 van de meester Sieberingschool

Groep 7/8 blaast hard!

Vanaf 22 september krijgt groep 7/8 van de meester Sieberingschool elke vrijdagmiddag drie kwartier les in het bespelen van verschillende blaasinstrumenten.

De kinderen kunnen kiezen uit 3 instrumenten te weten: bugel, trompet of bariton. Gedurende 10 weken leren de kinderen verschillende liedjes. Ook mogen de kinderen gedurende de tien weken de instrumenten mee naar huis nemen om daar hard te oefenen.

Het geheel wordt afgesloten met een feestelijke avond op vrijdag 24 november in “de Heugte”.

De kinderen worden op deze avond bijgestaan door de leden van het jeugdorkest van de muziekvereniging “Irene”.

Schoolfondscommissie

De schoolfondscommissie is op zoek naar nieuwe enthousiaste bestuursleden die mee willen denken. Denk je, dit is iets voor mij? Neem dan contact op met Agnes Jonkman, tel. 321476.

Het schoolfonds, wat houdt het in?

Het schoolfonds bestaat uit ± 130 leden, die onze school een warm hart toedragen door middel van één keer per jaar een vrijwillige bijdrage. Dankzij dit geld kunnen extra materialen worden aangeschaft.

Regelmatig vindt er overleg plaats of er vanuit het team nog wensen/behoeften bestaan waaraan het schoolfonds een bijdrage kan leveren. Zo is er al een draagbare cd speler met meerdere hoofdtelefoons en een digitale camera geschonken. Ook stellen we altijd een bijdrage voor het Sinterklaasfeest en het Kerstfeest beschikbaar.

Mocht u nog geen lid zijn en toch een bijdrage willen leveren, dan kunt u ook daarvoor contact opnemen met de voorzitter, Agnes Jonkman.


CBS de Morgenster

Even voorstellen….

         

U heeft het vast gehoord dat ik na de zomervakantie naast de directietaken van CBS Drijber ook de directietaken op CBS De Morgenster ben gaan vervullen. Middels dit Kontakt stel  ik me even aan u voor.

Mijn naam is Rob van den Berg (49) en ik ben 26 jaar getrouwd met Jetty van der Veen (48). We hebben twee kinderen, Alka (23) en Thomas (19) die beiden in Groningen studeren. Vanaf 1978 woon ik met plezier in Westerbork. In mijn vrije tijd speel ik gitaar, zing ik in de band Cluster en in de cantorij van de Hervormde wijkgemeente. Af en toe ben ik op een zaterdagmorgen scheidsrechter bij een thuiswedstrijd van Basketballclub Triple B (Borker Ball Bouncers).

De school en het team van De Morgenster kende ik al een beetje. Ik volg Iep Meijer op en ik bof dat hij me tot aan de herfstvakantie kan inwerken. De Morgenster heeft een enthousiast team waar ik met plezier mee samen kan werken om de onderwijskundige lijn die is uitgezet voort te zetten. De gang van zaken heeft veel overeenkomsten met de school in Drijber. Beide scholen maken deel uit van de Christelijke Onderwijsgroep Drenthe (COG) welke open en moderne scholen in haar vereniging heeft. Nieuw en modern voor mij op De Morgenster is dat het vak Engels door de hele school is ingevoerd. Leuk om te zien  hoe kinderen al op jonge leeftijd die tweetaligheid op een speelse manier oppakken. Het is goed dat we daarmee een stevige basis leggen voor de aansluiting op het voortgezet onderwijs. Naast de Open Ochtend op 11 oktober die COG-breed georganiseerd wordt, bent u altijd van harte welkom om een kijkje te nemen op De Morgenster. Maakt u gerust een afspraak.

Dankzij de reünie tijdens het (Engelse) jubileum van juf Botter, bij de start van dit schooljaar, was ik in de gelegenheid om o.a. veel oud-leerlingen en ouders te ontmoeten. De i.s.m. ouders van de school, plaatselijke belang en Ouderen Onder Dak georganiseerde wandel-4-daagse bood mij de gelegenheid om meer inwoners van Nieuw Balinge te leren kennen. Verbaasd was ik over het aantal deelnemers (ruim 70!) wat aan deze eerste 4-daagse mee deed. Een geweldig resultaat waarmee een traditie in gang is gezet. Sowieso kan Nieuw Balinge trots zijn op haar dorpsgeest, waar ik al veel verhalen over gehoord heb. De mooie website is daar een treffend voorbeeld van. In korte tijd kwam ik veel te weten over het dorp. Ook het onderwijs heeft een ruime plaats op de site, waarin de samenwerking tussen de Meester Sieberingschool en De Morgenster goed uit de verf komt. Belangrijk, want ook twee scholen in één dorp kunnen niet zonder elkaar, net als haar dorpsbewoners.

Als u een rode Toyota Corolla of rode ligfiets met windscherm ziet,  met een man met bril, weet u dat ik het ben. Tot ziens!


The Young Ones

In de bios 4 oktober 2006

Baas in eigen bos

De Engelse titel van deze animatiefilm is Open Season, oftewel het jachtseizoen. Boog, een grizzlybeer van 900 kilo die echter door mensen is opgevoed en dus zo gevaarlijk is als een doorsnee hamster, probeert samen met de praatzieke eland Elliot de rest van de bosbewoners te mobiliseren om zo weerstand te bieden tegen de jagers die ook dit jaar het bos weer onveilig zullen maken. Boswachter Beth probeert ondertussen haar ‘beertje’ weer terug te vinden.
In de Nederlandse versie is Howard Komproe Boog de beer, Rogier Veth speelt Elliot en verder horen we Bridget Maasland en Johnny Kraaijkamp Jr.

 

Wat kun je extra doen op dierendag? Hieronder een paar tips voor je huisdier!

Ø    Laat je huisdier eens lekker lang uit

Ø    Speel wat langer met je dier

Ø    Geef een extra knabbel

Ø    Geef een extra knuffel

Ø    Nieuw speeltje, bot of touwkwast

Ø    Nieuwe deken voor in mand/hok

 

Onstaan van werelddierendag

In 1182 werd in Italie Franciscus van Assisi geboren. Zijn echte naam was Giovanni Battista Bernardone. Als zoon van een rijke koopman ontbrak het hem nergens aan en hij leefde er dan ook flink op los.Hij stierf op 4 oktober 1226, toen hij 44 jaar oud was. Twee jaar na zijn dood werd hij heilig verklaard. Omdat Fraciscus zo’n grote dierenvriend was, is zijn sterfdag tijdens een dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen uitgeroepen tot werelddierendag

 

Dieren spreekwoorden en gezegdes

Ë   Met de kippen op stok gaan (vroeg gaan slapen)

Ë   Hij is zo misselijk als een kat (ziek voelen)

Ë   Een kat in de zak kopen (bedrogen worden)

Ë   De kat in het donker knijpen (stiekem doen)

Ë   Een kat een kat noemen (precies zeggen waar het op staat)

Ë   Hij praat als een kip zonder kop (onzin vertellen)

Ë   Het muist wat van katten komt (kinderen aarden naar hun ouders)

 

Er lopen twee muizen door de woestijn. Als er opeens een vleermuis overvliegt, zegt de ene: ‘Kijk, dat is mijn broer. Die werkt bij de luchtmacht’.

-o-o-o-o-o-

Er lopen 2 vlooien over straat. Zegt de ene vlo tegen de ander: “Gaan we lopen of nemen we de hond?”

 

Bioscoop top 10 :

  1. Zwartboek
  2. World trade center
  3. Step up
  4. My super ex girlfriend
  5. Pirates of the Caribbean: Dead’s men Chest
  6. Volver
  7. The Sentinel
  8. Garfield 2 NL
  9. The Wicker Man
10.  Lady in the water

 

Vertel ook eens wat je van de jongeren pagina vindt en mail ons!

Suggesties en leuke tips, sites, artikelen zijn ook altijd welkom

theyoungoneskontakt@yahoo.com


 Mogen wij U voorstellen..............

De klusploeg van voetbalvereniging S.V. Nieuw Balinge.

Deze klusploeg bestaat uit (zie foto van links naar rechts) Geert Post, Evert Sok, Jan Kats, Koert Sok en Hilbrand Wielink. Hilbrand ontbreekt op de foto en kon door andere bezigheden helaas niet bij het interview aanwezig zijn.

Voor de verandering gingen we dit keer niet bij iemand thuis op de koffie, maar werden we opgewacht op het voetbalveld van Nieuw Balinge. In de kantine gingen we onder het genot van een kopje koffie van start met het interview.

Zoals hierboven al genoemd bestaat de klusploeg uit vijf personen. Drie jaar geleden is de klusploeg in het leven geroepen op initiatief van Koert Sok en ook het bestuur van de vereniging vond dat het tijd was dat er een klusploeg kwam. Deze vijf mannen zitten nu dus al drie jaar in het klusteam met heel veel plezier. Ze doen het niet ‘altijd’ helemaal alleen. Als het nodig is komen anderen die ook betrokken zijn bij de voetbalvereniging hun helpen.

¯    Wat doet de klusploeg?

Zoals altijd begint de klusploeg met koffie drinken. ‘We zijn gemiddeld zo’n 2 ½ uur bezig op een middag. De werkzaamheden variëren dan van rommel opruimen tot borden verzorgen en de velden nathouden als het heel droog weer is. Allemaal kleine klusjes. Maar als er grotere klussen zijn zoals straten, of doelpalen schilderen dan vragen we de hulp van andere vrijwilligers. En als we klaar zijn dan drinken we nog een kopje koffie of pakken we een biertje.’

¯    Waarom doen jullie dit?

Koert Sok:’Ik spreek nu voor mezelf. Maar ik doe dit, omdat ik verschrikkelijk veel van de voetbalvereniging hou.’ Evert, Jan en Geert beamen dit. ‘Je doet dit voor de vereniging. En het wordt natuurlijk goed betaald (grapje).’

¯    Is er door de jaren heen veel veranderd bij de voetbalvereniging?

Alle vijf de heren hebben eerder zelf ook gevoetbald. ‘De mentaliteit is veranderd vergeleken met eerder. Nu zijn de voetballers eerder geneigd om te kiezen voor een andere activiteit om de zaterdagmiddag mee te vullen dan te kiezen voor voetballen. Eerder werd alles aan de kant gezet voor het voetbal. Niet dat het vroeger beter was. Maar dit is toch wel de opvallendste verandering.’

¯    Wat is de gemiddelde leeftijd om toe te treden tot de klusploeg?

‘Er staat geen vaste leeftijd voor. De gemiddelde leeftijd is op dit moment 65 jaar. Het mag ouder, het mag jonger maakt niet uit. Het handigst is dat het mensen zijn die in de VUT zijn. Die zijn de hele dag bij huis en dan kun je gewoon afspreken wanneer we naar het voetbalveld gaan. Nieuwe aanmeldingen zijn er nog niet. Maar zoals eerder genoemd, we staan er natuurlijk niet alleen voor. Er zijn altijd wel mensen bereid om te helpen.’

¯    Hebben jullie als klusploeg nog bepaalde privileges? (Zoals bij thuiswedstrijden; in de sky box, bitterballen garnituur of iets dergelijks?)

‘Nou nee.’ Koert en Jan hebben wel een vast plekje aan het veld waar ze altijd kijken en zaterdags in de kantine hebben ze een vaste tafel maar verder niet. ‘Vergeet ook niet dat een leider bij een team ook een zware taak heeft. Elke week weer een team bij elkaar rapen valt ook niet mee. Die zouden dan ook bepaalde privileges moeten hebben. Nee, het is goed zo. We doen het met veel plezier.’

¯    Hebben jullie naast de klusploeg nog een sociaal leven?

‘O jawel.’ Wordt er in koor geroepen.

Evert mag graag met z’n kleindochters op stap en doet naast de klusploeg nog veel voor het dorpshuis. Jan mag ook graag oppassen op de kleinkinderen. Ook is hij nog druk bezig met z’n groentetuin en vissen is ook een grote hobby. Geert mag ook graag vissen.

En volgens Koert is Jan zijn hobby. Samen mogen ze graag voetbal kijken en een paar biertjes nuttigen. Soms weleens eentje teveel.

En het thuisfront? Soms wordt er eens geroepen dat er teveel tijd in de klusploeg gaat zitten of dat er teveel tijd op het voetbalveld wordt doorgebracht, maar overal het algemeen valt het wel mee. Het thuisfront is het er wel mee eens.

¯    Welke rasechte Nieuw Balinger zouden jullie graag in het volgende interview willen zien?

Na hevig nadenken wordt er gezegd:’Lo Dijkstra.’ Het schijnt dat hij bij elke afslag richting Nieuw Balinge ook inderdaad de afslag neemt ook al moet hij deze kant niet uit.

Klusploeg bedankt voor het drinken en het interview. Wij hopen dat jullie nog vele jaren en met veel plezier als klusploeg betrokken blijven bij de voetbalvereniging.

J, E & N


              Aan alle 75 + ers van Nieuw Balinge

 

Meneer / mevrouw,

Mag ik mij even voorstellen.

Mijn naam is Betty van Wijngeeren en ik werk als ouderenadviseur bij Stichting Welzijn Ouderen Midden Drenthe. Een groot aantal van u kent mij al door een huisbezoek of door de broodmaaltijd op 12 januari j.l.  in het dorpshuis ‘de Heugte’.

Binnenkort wil ik u graag bezoeken om u informatie te geven over de mogelijkheden die er zijn om zolang mogelijk in uw huis in Nieuw Balinge te kunnen blijven wonen.Tevens heeft u misschien wel vragen die ik kan beantwoorden over wonen, zorg en welzijn.

Tegenwoordig is er heel veel mogelijk op het gebied van zorg en dienstverlening in uw eigen huis. Onder de naam ‘De Zorgwinkel komt bij u thuis’, kom ik u op een afgesproken tijd bezoeken. Er wordt telefonisch een afspraak gemaakt.

José Post van de werkgroep ‘Ouderen onder Dak’ zal ook nog een nadere toelichting geven op deze brief.

Tot ziens bij u thuis!

Met vriendelijke groet,  Betty van Wijngeeren – ouderenadviseur


 

Beste 75 + ers,

Het onderzoek “Ouderen onder Dak”  maakte vooral duidelijk dat iedereen graag zo lang mogelijk in ons dorp wil blijven wonen! En dat begrijpen wij heel goed. Om daaraan mee te helpen kan er anno 2006 al een heleboel.

We zijn dan ook verheugd dat Welzijn Ouderen Midden Drenthe met de   Zorgwinkel bij u aan huis wil  komen. We hopen dan ook dat Betty  van harte welkom is. Ze kan veel voor u betekenen dus maak er gebruik van. Ook al denkt u, ach ik heb nog geen problemen?

Laat haar toch een keertje op visite komen en laat haar vertellen wat er allemaal kan als het  wel nodig zou zijn. We hopen dat u gebruik maakt van deze gelegenheid.

En wij de “Ouderen onder Dak” werkgroep gaan door met alle andere ideeën en wensen  welke uit het onderzoek naar voren kwamen. Stapje voor stapje hopen we alles te realiseren.

We gaan ervoor en we blijven u op de hoogte houden.

Namens de Nieuw Balingse werkgroep, i.o. José Post


 Dansavonden  Herfst

 

In het dorpshuis “de Heugte” Nieuw Balinge

Lijsterstraat 1

Telefoon: 0528-321300

Elke derde zaterdag van de maand

Aanvang 20.30 uur

21 oktober

18 november

26 december (tweede kerstdag)


Geknipt voor Kontakt


Gezamenlijke voorstelling van de beide basisscholen en de peuterspeelzaal.

Het is al bijna traditie dat de groepen 1 en 2 van beide scholen en de peuterspeelzaal een week lang werken over het zelfde thema. Dit jaar werd er gekozen voor het thema ”sprookjes “.

Het thema werd gezamenlijk afgesloten met een voorstelling.

Alle ouders waren uitgenodigd voor de voorstelling die door de kinderen zelf gegeven werd. Op vrijdag 22 september begon de voorstelling op het gras voor de meester Sieberingschool. Er was een echt theatertje op gebouwd.

De opening werd gedaan d.m.v.het zingen van het sprookjeslied dat alle kinderen hadden geleerd.

De kinderen van “De Morgenster “ traden als eerste op met de elfjesdans.

Vervolgens konden we genieten van het toneelspel van de peuters.

Nadat de peuters het verhaal van roodkapje hadden gespeeld volgden de kinderen van de Sieberingschool met het verhaal van de rattenvanger van Hamelen.

Tenslotte speelden we nog een spelletje met het publiek: Timpe tampe tovenaar

We genoten van het heerlijke weer en de voorstelling.

Voor alle kinderen was er nog een traktatie waarna iedereen voldaan naar huis of school kon gaan....

Uitnodiging voor alle mantelzorgers in Nieuw Balinge

U bent van harte welkom op

Woensdag 25 Oktober 2006 in Dorpshuis “De Heugte”
 Aanvang: 20.00 uur!
De mantelzorger in beeld!

( door Petra van der Klok)

Zorgen voor een ander, het gebeurt vaak vanzelfsprekend. Mensen die zorg geven aan hun buren, familie of vrienden worden mantelzorgers genoemd. Mantelzorg is niet aan leeftijd gebonden, zowel jongeren als ouderen kunnen mantelzorger zijn.

De zorg bestaat bijvoorbeeld uit verzorging, het regelen van voorzieningen en vervangende opvang. Veel mantelzorgers zijn zich er niet van bewust dat ze mantelzorger zijn.

Soms kan de zorg zwaar worden, het kost veel tijd en energie om hulp of ondersteuning in te roepen. Met iemand praten die in een vergelijkbare situatie zit, kan dan heel fijn zijn.

Maar waar kom je zo iemand tegen?

In uw eigen dorp wordt nu een

Mantelzorggroep

gestart voor alle mantelzorgers in Nieuw Balinge.

Wat kan deze mantelzorggroep bieden? 

-     Contact met andere mantelzorgers in eigen dorp

-        Een luisterend oor

-        Begrip en herkenning

-        Praktische ondersteuning

Omdat mantelzorgers zelf te druk zijn met zorgen, of zichzelf niet altijd als mantelzorger zien, vragen wij om in uw omgeving te kijken, of u mensen kent die van de mantelzorggroep gebruik kunnen maken. Vaak vindt iemand het niet nodig om ondersteuning voor zichzelf te vragen, maar in de praktijk blijkt: Als u zich gesteund voelt, kunt u het langer volhouden.

We nodigen iedereen uit voor de eerste bijeenkomst van de mantelzorggroep op

Woensdag 25 oktober om 20.00 uur in Dorpshuis  “De Heugte”

De mantelzorggroep is een initiatief vanuit het onderzoek ‘Ouderen onder Dak’, en wordt begeleid door Petra van der Klok, mantelzorgbegeleider van Stichting Welzijn Ouderen Midden Drenthe.

U staat er niet alleen voor!

Heeft u na het lezen van deze brief nog vragen?

Schroom niet maar bel voor meer informatie naar de werkgroepleden,

Albert Wielink 321323 of José Post 321354


Alg.Ledenvergadering IJsvereniging

Hierbij de uitnodiging voor de jaarlijkse ledenvergadering, die zal worden gehouden op dinsdag 21 november 2006. Leden zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom in ons clubgebouw aan de Mantingerweg te Nieuw Balinge.

Agenda

1.    Opening

2.    Notulen ledenvergadering 2005

3.    Financieel verslag

4.    Verslag van de kascontrole commissie

5.    Jaarverslag secretaris

6.    Ingekomen stukken

7.    Verkiezing bestuursleden (aftredend zijn: Be de Jonge stelt zich niet herkiesbaar en Korina Vos-Sallomons stelt zich herkiesbaar). Het bestuur stelt mevr Miranda de Jonge als kandidaat en steunt haar kandidatuur. Eventuele (tegen)kandidaten kunnen zich schriftelijk melden tot 19.00uur op de dag van de vergadering bij de voorzitter per adres: Verlengde Middenraai 85, 7938 PB te Nieuw Balinge.

8.    PAUZE

9.    Benoeming nieuw reserve lid kascontrole commissie. Greet Benjamins is aftredend. De kascontrole commissie voor het boekjaar 2006/2007 bestaat uit Jan Deuten en Miranda de Jonge.

10.                   Uitbreiding ijsbaan

11.                   Mededelingen

12.                   Rondvraag

13.                   Sluiting   

Het bestuur.

Nieuws van de IJsvereniging !!

Na vele jaren tot ons spijt geen ijs gehad te hebben, zijn wij er eindelijk in geslaagd om een ijsbaantje te creëren  voor de kleinere kinderen, tevens is het dan mogelijk voor de ouderen winterspelen te doen b.v konkelen!! De werkzaam heden zitten hiervoor op de schop!!  houd u de site van de ijsvereniging in de gaten!!

 

EN

 

We gaan weer beginnen met klaverjassen!!

Onze 1ste klaverjasavond gaat weer van start op vrijdag 3 november om 20.00 uur. Iedereen is weer van harte welkom!!


OZITDATZO

Wat is Halloween nou precies?

Sinds jaar en dag wordt Halloween gevierd op 31 oktober.
Op deze datum viert men eigenlijk de Avond der Allerheiligen
(Hallow all Eve,vandaar de naam Halloween).

Men zegt dat op deze avond de doden tot leven komen en in ieder geval hun ziel op bezoek komt bij de levenden.
Om deze 'levende doden' op afstand te houden is het met name in de Verenigde Staten al jarenlang gebruikelijk om ze af te schrikken met allerlei griezelige attributen en griezelfeesten.

 

Ook de uitgeholde pompoenen met enge gezichten en brandende kaarsjes er in zijn hiervan een lichtend voorbeeld.
In de VS gaan de kinderen bovendien op deze dag langs de huizen verkleed als de teruggekeerde doden.
In allerlei enge outfits jagen ze bewoners de
stuipen op het lijf en bieden de mensen waar ze aanbellen de keuze: Trick or Treat! In de meeste gevallen wordt er dan op lekkernijen getrakteerd!

Net zoals we dat hier met Sint Maarten doen.

Maar ook hier in Europa heeft men inmiddels de Halloween-smaak te pakken.
Steeds vaker signaleer je Halloween-parties en Halloween-sfeermakers zoals al dan niet echte pompoenen, speciale kaarsen, deurkransen en nog veel meer sfeerbepalende attributen.

 

De kinderklub heeft op 1 november a.s. speciaal voor de kids van Nw-Balinge een spannende Halloweenmiddag georganiseerd !


Oma's middeltjes tegen verkoudheid

Reformatieherdenking in 2006

    

Ook dit jaar willen de twee kerkgenoot-schappen van Nw-Balinge een uitnodiging doen uitgaan voor de inwoners van ons dorp en andere belangstellenden, voor het bijwonen van een samenkomst ter herdenking van de Reformatie.

God heeft mensen als Luther en later ook anderen als middel willen gebruiken, tot een terugkeer van de onbijbelse en daarom onjuiste gedachte, dat mensen door het doen van zoveel mogelijk goede werken zalig zouden kunnen worden.

De verzoening tussen God en mensen kon alleen maar weer tot stand komen door het volkomen offer van Jezus Christus aan het kruis op Golgotha. Een het deel krijgen aan deze verzoening kan immers alleen door het geloof in deze Heiland.

Deze samenkomst hopen we te doen plaatsvinden in de vorm van een dienst. Dit keer in het kerkgebouw van de Hervormde gemeente aan de Verlengde Middenraai. Deze avond is op dinsdag 31 oktober 2006 en begint om 19.30 uur D.V.

De opening zal worden verricht door de Hervormde ds. Van der Ziel.

Spreker is de predikant van de Chr.Ger. kerk ter plaatse, ds A. Versluis.

Organist is dhr A. Otten en het zangkoor ‘Looft de Heere’ verleent medewerking.

Er wordt een collecte gehouden voor de stichtingen: ‘In de Rechte Straat’ en ‘De Ondergrondse Kerk’.

Tot besluit van de avond staat de koffie klaar. Van harte welkom!!


Peuterspeelzaal

Ook wij gaan mee in de verbouwing van het Dorpshuis. De peuterspeelzaal zit  tijdelijk in het achterste gedeelte van de grote zaal. Een goede oplossing, maar het is even wennen! De w.c tjes niet binnen hand bereik en een beperkte ruimte maar het moet eerst slechter worden voordat het beter word, word er wel eens gezegd.

De bouw loopt voorspoedig. De vloeren liggen er weer in. Dus voor  je het weet kunnen de peutertjes genieten van hun nieuwe ruimte. Nu we het er toch over hebben..... straks als de peuterspeelzaal helemaal klaar is zitten we te springen om goede timmerlieden. We willen namelijk een mooie kastenwand hebben en nog enkele "bouwwerken". Zou u ons een paar keer willen helpen?? U kunt zich aanmelden bij het bestuur van de peuterspeelzaal. Het tijdstip is nog niet bekend maar zo gauw we de data weten word u op de hoogte gebracht.

Er zijn weer enkele peutertjes bij ons gekomen en vermaken zich al snel. Trekkertjes om op rond te racen  een leeshoek waar je lekker op de kussens kunt gaan liggen of eten koken in het keukentje, glijden op de glijbaan of buiten spelen..... Dat zal nu weer iets minder worden maar zou gauw het kan gaan de jassen aan en word er flink gebruik gemaakt van de speelattributen en van de zandbak.

Wilt u uw kind ook opgeven voor de peuterspeelzaal dat kan vanaf twee jaar. Wel zult u uw kind een half jaar van te voren op moeten geven bij Mariska v.d Beukel (tel:0528-321441)  Bij Rinske Jagt (peuterleidster), ook maar dan tijdens de peuterspeelzaal uren. Dit is voor de jongste groep op donderdagochtend van 8.30 tot 11.00 uur.Voor de tweede groep is dit op dinsdag en vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur.

Zou u meer willen weten over het reilen en zeilen van de peuterspeelzaal kunt u natuurlijk ook een kijkje nemen in de peuterspeelzaal. Dit dan wel in overleg met de leidster.

Het bestuur van peuterspeelzaal Duimelot

BUURTACADEMIE NIEUW BALINGE

Als u dit leest zijn er al weer drie groepen cursisten bezig met het volgen van een cursus via de Buurtacademie Nieuw Balinge.

Twee groepen Computer beginners op Woensdagmorgen en avond.

En een groep E.H.B.O. voor jonge kinderen, op Donderdagavond.

Voor de cursus computer engels zijn ook al diverse mensen ingeschreven, om de zaak wat overzichtelijk en planbaar te houden is gekozen om die wat later in het seizoen te laten starten.

Voor de cursus E.H.B.O. voor ouderen kan men nog inschrijven als deelnemer!

We komen ook nog terug op het vervolg van Effectief vergaderen.

Voor informatie over de cursussen kunt u altijd terecht bij de Directeuren van de scholen of bij Albert Wielink en José Post.

Wordt vervolgd!

Nationaal Fonds Verstandelijk Gehandicapten

De buscollecte van het Nationaal Fonds Verstandelijk Gehandicapten heeft in onze gemeente het mooie bedrag van € 351,54 opgebracht.

Heel hartelijk dank voor uw gaven.

Uiteraard ook heel veel dank aan de collectantes, want zonder jullie inzet was dit niet mogelijk geweest.

Margo Kraijesteijn.

Wandel4daagse

De wandel4daagse is alweer een paar weken achter de rug. De deelname was dankzij het mooie weer (want dat was het) zeer groot namelijk zo’n 100 wandelaars. Er was keuze uit 2 routes, een lange en een kortere.

De korte route was favoriet, want deze werd hoofdzakelijk gelopen. Ook is de lange route gelopen door 2 dames en een hond.

De verschillende routes liepen oa. Langs het minutiekamp en over het mantingerveld. De reacties waren positief oa. Het is leuk dat de routes rondom de mooie natuur van Nieuw-Balinge lopen.

We bedanken:

* Plaatselijk Belang voor de steun.

* De Morgenster voor het openstellen van de school.

* Ouderen Onder Dak voor het zitten op de stempelposten.

* En verder iedereen die geholpen heeft.

* En natuurlijk alle wandelaars voor deze grote opkomst zonder jullie was het niet gelukt.

We zijn al bezig met het plannen voor een volgende wandel4daagse.

Tot volgend jaar!

 

De wandel4daagse commissie.


HET PRINSES BEATRIX FONDS

Bedankt de collectanten en bewoners van Nieuw Balinge voor hun enthousiaste deelname aan de collecte in september.

De opbrengst is 307,05 euro. Dat is een heel mooi bedrag.

BEDANKT!


Oproep Drenthe cursus

Binnenkort zal er in dorpshuis De Heugte de cursus Dieper deur Drenthe van start gaan. Heeft U zich nog niet opgegeven, maar wel interesse dan kan dat nog.

Voor meer informatie en opgave;

Thea Enninga

Tel: 321646


Vrijwillige bijdrage KONTAKT

Extra bericht van de redactie:

De tijd vliegt! Het is alweer bijna een jaar geleden dat we bij u zijn geweest voor een donatie voor Kontakt. Binnenkort komen we weer bij u aan de deur om te vragen voor een financiële ondersteuning voor ons dorpsblad Kontakt. Een aantal vrijwilligers hebben wij bereid gevonden om eind oktober / begin november (week 44; van 30 okt. t/m 4 nov.) bij u langs te komen. Ook nu hopen wij weer op uw ondersteuning, om zo gezamenlijk Kontakt in stand te houden!

Vr. gr. redactie Kontakt

Voertuigenrace Ned.Herv.Kerk.

    

Op zaterdag 14 oktober a.s. wordt er een voertuigenrace gehouden rond de Ned.Herv.Kerk.

Het begint om 13.30 uur tot 15.30 uur.

Het is een sponsorrace en dus de bedoeling dat de jeugd zoveel mogelijk rondjes rijdt of fietst op skelters, steps of traptrekkers.

Tevens is er koffie en thee met cake of koek verkrijgbaar.

Dus kom ze gerust aanmoedigen onder het genot van een kopje koffie of thee met iets lekkers.

De opbrengst is bestemd voor het bouwfonds van de kerk.

Tot dan!

Bouwcomm.Ned.Herv.Kerk.


Kleurplaat Winnie in de herfst

     

    


 STICHTING DORCAS

Beste dorpsgenoten;

De werkgroep "Dorcas" Noordscheschut-Nieuweroord vraagt u om zich in te zetten voor de allerarmsten in Oost-Europa tijdens de Nationale Voedselactie 2006.  Al vele jaren wordt voedsel ingezameld voor de mensen in Albanië, Roemenië, Rusland, Oekraine, Zuid Afrika en Lesotho. Nog steeds hebben de mensen het daar erg moeilijk.

Om mee te doen aan de aktie zou u het volgende kunnen doen:

Hieronder staat een lijst  van artikelen voor een voedselpakket. U zou één  of meerdere van deze artikelen kunnen kopen en brengen naar een adres hieronder vermeld.  Tot en met 1 november kunnen de spullen ingeleverd worden. We hopen op voldoende artikelen zodat we een mooie stapel pakketten kunnen klaarmaken voor transport. Doet u ook mee!

3 pakjes droge soep                   1 pakje droge kruidenmix (rijst/pasta)

1 pak/doos Brinta (ontbijt)           1 pak Liga (geen milkbreak)

1 pak theebiscuit                          1 fles limonadesiroop (plastic of blik)

2 plasticflessen zonnebloemolie (1 liter)

1 blik groenten (800 gr.)               1 blik witte of bruinebonen (800 gr.)

1 blik vruchten (800 gr.)                2 kg. gebroken rijst

1 pakje cacao                                2 pakken suiker (1 kg.)

2 doosjes (vruchten) thee             3 pakken macaroni (à 500 gr.)

1 pot jam                                        1 pakje kaarsen ( 2 of 3 stuks)

2 tandenborstels                            1 tube tandpasta

Daarbij verzameld Dorcas het hele jaar door gebruikte  mobiele telefoons. De telefoons worden gerecycled en opnieuw op de markt gebracht in bijvoorbeeld Afrika.  Voor iedere ingezamelde telefoon ontvangt Dorcas €3,50 en ondersteunt daarmee projecten in Oost-Europa en Afrika.

Wilt u deze aktie steunen dmv een gift, het gironr. is: 7132544 tnv Werkgroep Dorcas, v.d. Sluisweg 1 te Noordscheschut

U kunt uw artikelen inleveren bij:

Fam. Dijkstra, Vosseveen 28, tel. 320650 te Nw. Balinge

P.S.;  U kunt het hele jaar door kleding brengen naar ons kledingdepot

bij de fam. Koster, van Marleweg 15 in Noordscheschut.

Omdat de transportkosten erg hoog zijn, vragen we alleen kleding die “schoon en heel” is.  Graag verpakt in dichtgeknoopte vuilniszakken.   

Wij hopen op een geslaagde aktie!    

                    Werkgroep Dorcas Nieuweroord/Noordscheschut.


 WERELD WINKEL WESTERBORK

Veiling gesigneerde boeken van bekende schrijvers

Meer dan vijftig schrijvers van naam hebben gesigneerde boeken beschikbaar gesteld voor een eenmalige veiling tijdens de jaarlijkse Westerborker Boekenbeurs van de locale Wereldwinkel. Er komen werken onder de hamer van onder anderen Cees Nooteboom, Geert Mak, Marga Minco, J.J. Voskuil, Dick Bruna, Youp van 't Hek, Frank Westerman en Jan Siebelink. Ook Drentse schrijvers doen mee. Er zijn boeken met handtekeningen van auteurs als Marga Kool, Jan Germs, Jans Polling, Jan Veenstra en Erik  Harteveld. 

De boekenveiling is een extra activiteit vanwege het tienjarig bestaan van de Boekenbeurs in Westerbork. “Dit jubileum willen we op passende wijze vieren,” zegt Lia Gunster die al vanaf het begin bij de jaarlijkse boekverkoping betrokken is.

De opbrengst van de beurs en de veiling komt deels ten goede aan brandwondenpatiënten in het Turiani Ziekenhuis in Tanzania en is deels bestemd voor de exploitatie van de Wereldwinkel in Westerbork.

De jubileumveiling is op zaterdagmiddag 14 oktober aanstaande in het Kerkelijk Centrum De Voorhof, Hoogeveenseweg 4 in Westerbork en begint om 13.30 uur. Vanaf 12.30 uur is de zaal open. De Boekenbeurs die hier ook plaatsvindt duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

De boekenveiling verloopt volgens officiële spelregels en staat onder toezicht van notaris Jan Westerling uit Westerbork. Veilingmeester is Peter Zwerus, presentator van RTV-Drenthe.

Op kavellijsten is te zien welke boeken bij opbod worden verkocht. Belangstellenden die willen bieden moeten zich bij binnenkomst laten registreren. De toegangsprijs voor de Boekenbeurs en de veiling bedraagt één euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar mogen zonder te betalen naar binnen.

Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :

VERLOREN.

Heey mensen.

Ik ben zaterdag 30 september mijn mobiel verloren. Ik wil hem graag terug hebben

Het gaat om een zilverkleurige nokia 2600

Het is belangrijk dat ik hem terug krijg, er staan persoonlijke dingen voor mij in de telefoon

Alex Prins, Robertusweg 8,