kontakt

Kontakt januari 2007

 
Colofon
Van de Redaktie
Meester Sieberingschool
CBS de Morgenster
The Young Ones
Kerstfeest bij de Kinderclub
Mag ik U even voorstellen...........
Nieuw Balinge in Beweging
Peuterspeelzaal "Duimelot"
Uitnodiging jaarvergadering D.E.L.
Dansavonden in het dorpshuis “de Heugte” 
Hoe kunt U echte griep helpen voorkomen?
Nieuwtjes Mantingerveld
Aankondiging Lotenverkoop IJsvereniging
Vogels voederen in de winter
Oliebollen-aktie  Ned.Herv.Kerk
Wie wil een streekeigen erf of karakteristiek boerenhek?
Winkelsluiting Hilberink

Colofon

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:
Lammy Blanken; tel: 321253

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Joyce Bouwmeester;              penningm.

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

Naomi Boer:                      

Evelien Sok        tel: 321299

Joyce Salomons     tel: 321809

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

Van de Redaktie


Meester Sieberingschool

Allereerst de beste wensen voor iedereen. Laten we er met elkaar een mooi jaar van maken.

Data oud papier:

20 januari, 10 maart, 12 mei, 23 juni, 8 september, 10 november.

Schoolschaatsen groep 3/4

De groep 3/4 van de meester Sieberingschool heeft in de weken voor de kerstvakantie hard hun best gedaan tijdens het schoolschaatsen in de Smelt in Assen. Er werd in totaal vijf keer geschaatst. De eerste vier keer kregen de leerlingen les van schaatsleraar, meester Joop.

De kinderen zijn er helemaal klaar voor!! (jammer, maar de foto's zijn niet groter-note: Bram)

De laatste keer was het vrij schaatsen voor de groepen 3 t/m 8. Het was een groot succes en alle leerlingen hebben heel hard hun best gedaan. Na de laatste keer werden de leerlingen van groep 3 en 4 nog verrast met een echt schaatsdiploma. We willen graag een ieder die heeft geholpen hartelijk bedanken.

Meester Joop reikt aan alle kinderen van groep 3/4 een schaatsdiploma uit

Kerstviering 2006

Op de donderdagavond voor de Kerst waren de school en het plein helemaal in Kerstsfeer. Buiten brandden de vuurkorven en de waxinelichtjes. Voor de kinderen had de kerstman een mand met houten kerstversierinkjes

Ook Jozef en Maria waren bij ons op visite in hun kerststal,  samen met hun pasgeboren kind en de herders. Nadat we rond vuurkorven liedjes hadden gezongen, mocht iedereen de school van binnen bekijken. Daar werd men opgewacht door een muzikaal trio, die Jingle bells voor ons speelden. Om 17.30 uur vertrokken de ouders en andere belangstellenden en konden we gaan smullen van ons kerstdiner

Bij dezen willen we nog graag iedereen, die ons geholpen heeft met de organisatie van deze sfeervolle avond, hartelijk bedanken.


CBS de Morgenster

Decembermaand op de Morgenster.

 

De Sint en zijn Pieten

Ook in 2006 vergat Sinterklaas de Morgenster niet en ook zijn Pieten wisten de weg naar Nieuw Balinge en haar kinderen te vinden. Geen stoute kinderen, maar wel veel cadeautjes, toch ging niet alles van een leien dakje.

Sinterklaas en zijn pieterbazen kwamen op 4 december al op school en op zoek naar de kinderen kwamen zij in de schuur terecht. Op zich geen probleem, maar een harde windvlaag deed de schuurdeur dichtslaan en tot overmaat van ramp viel de deur in het slot. Het duurde tot de volgende dag dat zij bevrijd werden. Op het luide gezang door de kinderen van sinterklaasliedjes begonnen de sint en zijn twee pieten hard op de deur te bonken. De kinderen hoorden dat en hebben hun hierop uit hun lastige positie bevrijd. De nacht in een koude schuur zonder zachte bedden was de oude Sinterklaas niet aan te zien en ook zijn pieten waren heel blij vrij te zijn. Opvallend was wel dat de pieten nog stouter waren dan normaal, een van de pieten klom op het klimrek en allebei snoepten ze uit de zak.

Gelukkig waren alle cadeautjes er nog en was er ook voldoende strooigoed, voor volgend jaar moet de Sint zijn kalender wat beter in de gaten houden, of zou het aan de “kalenderpiet” gelegen hebben???

Wintermarkt, Sfeer en Prestatie.

De sneeuw ontbrak en van vrieskou was geen sprake, maar de wintermarkt van 8 december was er niet (veel) minder winters om. Met een grauwe lucht en veel regen was het wel een Hollandse wintersfeer.

Kinderen en ouders hadden weer hun uiterste beste gedaan om spullen te maken die op de wintermarkt verkocht werden. Deze spullen hebben in veel woningen een belangrijke bijdrage geleverd aan de huiselijke kerstsfeer. Voor de school was het een leuke extra “zakcentje”. De goklustigen konden hun hart ophalen bij het rad van fortuin, dankzij de sponsoren was “het rad” goed gevuld en deden de gelukkige lotenkopers goede zaken.

De kinderen die zich verveelden konden zich vermaken met de spelletjes, zoals sjoelen en grabbeljurk.

Goklust, spelen en het eind van de middag maken dat de inwendige mens soms opspeelt, ook hieraan was gedacht en bij de gebakskraam kon men aan zijn trekken komen, of wat dacht u van een heerlijke kom soep met of zonder worst.

De … editie van de Wintermarkt van de Morgenster, wederom een succes.

Het  Kerstfeest

Het einde van het jaar, dan is het kerstfeest elk jaar weer het laatste festijn, met samenzang; gedichten en verhalen staan we allemaal weer even stil bij de boodschap van kerst. De school is dan compleet met de kinderen; leraren; ouders; grootouders en anderen. Het zingen werd begeleid door “eigen” muzikanten op het orgel; saxofoon; gitaar; hoorn en de blokfluit. Het is mooi dat we dit alles met elkaar kunnen doen.

Onze directeur is ons voorgegaan in een gebed en dan besef je ook dat we bidden voor anderen die het misschien slechter hebben. Laten we blij zijn met wat we hebben en de vrede die we hier met elkaar mogen beleven.

Inmiddels is het jaar 2007 begonnen en laten we daar met elkaar een mooi jaar van maken.

Namens de Morgenster een heel gezond en fijn 2007 gewenst.


The Young Ones

 

 

In de bios 18 januari 2007

Rocky Balboa: It ain't over 'til it's over

Adriaaaaaan!   Geen stand-up komiek kan zonder Rocky-imitatie, wat wel bewijst dat de Rocky Films uit de jaren '70 en '80 onderdeel zijn geworden van ons collectief geheugen. En wat is er dan mooier dan Sylvester Stallone en de fans de kans te bieden op waardige wijze afscheid te nemen van dit karakter? Rocky Balboa stapt nog één keer de ring in,  voor de zesde en waarschijnlijk  laatste keer.
Hij neemt het op tegen Mason Dixon, een titelhouder met weinig fans omdat de man bij voorkeur zwakke tegenstanders kiest. Rocky wil hem een lesje leren, maar zijn laatste ronde was al wat jaartjes geleden dus zit er niets anders op dan weer de koelcel in te duiken. (Stallone is inmiddels de 60 gepasseerd...). Ook de monsterhit Eye Of The Tiger van Survivor keert terug, net als het karakter van Burt Young als vriend Paulie. Mike Tyson heeft een gastrol.

 

De Maand Januari

Januari (ook wel: louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand, hardmaand (nu niet echt van toepassing dus)) is de eerste maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van poorten en deuren. Januari en februari zijn de laatste twee maanden die aan de kalender werden toegevoegd, aangezien de Romeinen de winter als een maandloze periode zagen.

 

Slapeloosheid

Een manier om in slaap te komen is een warm bad met 4 a 5 druppels lavendel voor het slapen gaan of gewoon wat lavendel op de binnenkant van je pols doen.

 

 

 

Nummer 1 van de Boeken top 20: KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER

Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Op slag verandert hun wereld in een rollercoaster-rit langs artsen en ziekenhuizen. De hedonistische Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich 's avonds in het nachtleven en op de vrouwen van Amsterdam, Miami en Breda.
Komt een vrouw bij de dokter is het schaamteloze verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.
Raymond van de Klundert (1964), kortweg Kluun, verloor zijn vrouw op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij gaf zich een halfjaar over aan het nachtleven van Amsterdam en Ibiza, verkocht vervolgens zijn bedrijf en vertrok met dochter Eva (3) naar Australië.


 

 


Kerstfeest met de Kinderclub

Ruim zestig kinderen kwamen woensdag 20 december jl. naar het dorpshuis om daar kerstfeest te vieren. De ronde zaal was omgetoverd tot een heuse bioscoop.

De zaal zag er verder ook heel gezellig uit met allerlei kerstfiguren.

De tekenfilm had als titel “De nacht voor kerst”. De kinderen keken aandachtig naar deze film waar uit blijkt dat het een mooie, spannende film was.

Tussendoor, in de pauze, werden de kinderen ook nog getrakteerd op allerlei lekkernijen. Kerstkranskoekjes, chocolade kransjes, ranja en zoals ze dat in een echte bioscoop ook hebben, een beker met lekkere popcorn.

Na afloop kregen alle kinderen een leuk presentje mee naar huis in de vorm van een kerstglas met een waxinekaarsje op batterijen.

Ook werd op deze middag de trekking van de loten van de Kinderclub verricht. Dit werd gedaan door Harry Tijms van Stichting Welzijn.

Wij danken een ieder voor het kopen van de loten.

Langs deze weg willen wij iedereen een gezellige kerst toewensen en een heel gelukkig 2007.

Uitslag verloting Kinderclub

1e prijs        R. Wobben, Vosseveen 38, Nr. 2351

2e prijs        H. van Tongeren, Breistroekenweg 13, Nr. 1734

3e prijs        H. Kreeft, Haarweg 3, Nr. 1333

4e prijs        A. Goossens, Schepersweg, Nr. 1176

5e prijs        B. van Burg, Mantingerweg, Nr. 1218

6e prijs        H. Prins, Schepersweg 8, Nr. 1994

7e prijs        J. Pol, Robertusweg 3, Nr. 1211

8e prijs        J. Stuifzand, Kievitstraat, Nr. 1035

9e prijs        J. Vos, Verl. Middenraai 63, Nr. 2310

10e prijs      R. Bisschop, Mantingerweg 1. Nr. 2273

11e prijs      N. Brookman, Vosseveen 4, Nr. 2220

12e prijs      H. Profijt, Hoogeveen, Nr. 1862

13e prijs      H. van Trigt, Haarweg 30, Nr. 2342

14e prijs      Mennink, Westerbork, Nr. 1066

15e prijs      Jonker, De Breistroeken, Nr. 1752

16e prijs      D. Eisinga, Hoogeveen, Nr. 1475


Mag ik u even voorstellen…..

Een advertentie in het kontakt had onze aandacht getrokken. “Open Huis bij Thuishuis Vlinder, kleinschalige en flexibele Kinderopvang”.

Uit de folder

Stichting Thuishuis heeft een franchiseformule ontwikkeld, waarbij professionele kinderopvang aan huis mogelijk is. Stichting Thuishuis speelt hiermee in op de groeiende vraag naar kinderopvang met name in plattelandsgebieden en richt zich hierop de drie noordelijke provincies.

Zo togen wij op zaterdagmiddag naar de Schepersweg 1. Wij wilden hier wel eens meer van weten. Door de ballonnen in de tuin was het voor ons gemakkelijk te herkennen. Het was al een drukte van belang.

Petra Kamphuis kon ons nog maar net te woord staan maar bleef er rustig onder. Ondertussen vermaakte mijn dochter, die absoluut ook meewilde, zich  aan de kindertafel en kreeg een mooie vlinder op haar wang geschminkt. We hadden direct geen kind meer aan haar. Helaas is zij geen 4 jaar meer want anders had ik het wel geweten.

Petra woont ongeveer 2jaar in de huidige woning. Woonde daarvoor in Emst en Eelde. Zij heeft 18 jaar als kapster gewerkt en in Emst had zij een eigen bedrijf. Zij was ambulant kapster. Ging met de auto naar de mensen toe. De laatste 4 jaar heeft ze als fotografe gewerkt bij een studio in Zwolle. Was voornamelijk gespecialiseerd in portretfotografie en bruidsreportages. Aan de muur zag ik prachtige portretten hangen van kinderen. Ondertussen maakte ik met mijn goedkope toestelletje wat foto’s van Petra en het huis. Ik excuseerde mij alvast voor de kwaliteit. Het kon Petra gelukkig weinig schelen. Zij was al lang blij met de aandacht van ons. Om klanten te krijgen is mond op mond reclame zeer belangrijk. Ook moeten mensen je gaan kennen en zeker weten dat het vertrouwd is. Je brengt je kind niet zomaar weg.

Petra heeft de opleiding bij Stichting Thuishuis gevolgd en is gecertificeerd leidster met een kinder-EHBO diploma. Er is een vaste leidster en dat geeft de kinderen rust en duidelijkheid. Er is uiteraard een achterwacht die wanneer nodig is kan bijspringen. Ieder half jaar is er controle op kwaliteit. De leidsters moeten 2 keer per jaar op bijscholing. Petra vindt het erg belangrijk dat de kinderen zich veilig voelen en dat ze met plezier naar Thuishuis Vlinder komen.

Vind je het niet jammer dat je geen mooie fotoreportages meer kan maken?

Omdat kinderen hier de hele dag zijn zou ik van hun ook mooie foto’s kunnen maken. Natuurlijk als ouders dit ook willen.

Tijdens ons bezoek kwam er ook een echtpaar uit Garminge met een baby.  Waren ook geïnteresseerd en vonden het direct al een prettige omgeving. Ze vonden het met name prettig dat je kind(eren)flexibel kan ophalen en brengen. Dit was voor hun belangrijk omdat de dagen nog wel eens konden wisselen in verband met werk. Ze geven aan dat dit bij de reguliere opvang niet altijd mogelijk is.  Ook de kleinschaligheid en gemoedelijke sfeer spreekt hun aan.

Zij waren ook al in Beilen geweest maar daar zat de kinderopvang al vol.

Wanneer kan ik mijn kind brengen?

Je kunt van maandag t/m donderdag tussen 07.00 uur en 18.30 uur bij mij terecht. De minimale af te nemen opvang bedraagt vijf uur per week.

De groep bestaat uit maximaal zes kinderen per dag.  Daarbij mogen er twee onder de anderhalf jaar zijn. 

Is kinderopvang duur?

Van kinderopvang wordt nog wel eens gedacht dat het duur is. Omdat per 2007 de overheid en beide werkgevers meebetalen valt het uiteindelijke uur bedrag erg mee. Deze toeslag vraag je  aan bij de belastingdienst. Afhankelijk van het belastbaar inkomen, wordt maandelijks de toeslag op je rekening gestort. Zo valt de prijs daardoor erg mee.

Voordat wij vertrekken krijgen we nog een rondleiding door de tuin. Ook deze is weer kindvriendelijk ingericht en kinderen kunnen er niet zomaar uit.

Ik had moeite om mijn dochter weer mee te krijgen. Zij had langer willen blijven. Nu de kleintjes nog. Volgens ons kunt u Uw kinderen met een gerust hart aan Petra toevertrouwen.

Wilt u meer informatie over de stichting Thuishuis dan kunt u terecht op de site: www.thuishuis.info

Voor een persoonlijk advies kunt u Petra zelf even bellen onder telefoon nummer; (0528)321099 of mobiel 0614711477 of www.thuishuisvlinder@hetnet.nl


Nieuw Balinge in Beweging


  Peuterspeelzaal "Duimelot"

De drukke maar gezellige maand december is weer voorbij. Sinterklaas was nog maar net vertrokken of de kerstboom stond al weer in het lokaal.

Na een drukke Sinterklaastijd, zijn we na een weekje rust met het Kerstknutselen begonnen. Een mooie bal, geverfd en met glitters versierd, om thuis in de kerstboom te hangen, een houdertje voor waxinelichtjes, om thuis op tafel te zetten; zoals een peuter zei.

Na een drukke maand is het daarom fijn om even een paar weken vakantie te hebben.  Deze vakantie geldt natuurlijk niet voor iedereen want er kan geklust worden. Het nieuwe lokaal is zo ver dat er met de afwerking begonnen kan worden. Er is al menig klusser aan de gang geweest. Het behang zit  aan de muren. De muren zijn gesausd

en er zijn al enkele dingen geverfd. In lekkere gezellige en frisse kleurtjes. Echt  heel mooi  zo’n nieuw lokaal. Als alles klaar is zullen de kleutertjes zich er prima kunnen vermaken.

We hebben nog wel een vraag. Wij zijn op zoek naar een vrij groot tuinhuisje. Deze willen wij op het speelterrein van de kleutertjes zetten. Daar word dan al het buitenspeelgoed ingezet. Die we nu hebben is veel te klein. Het mag natuurlijk niet te veel gaan kosten maar misschien dat U er 1 over heeft of dat iemand een showmodel weet te staan voor weinig. Laat het ons weten.


  Uitnodiging jaarvergadering D.E.L. (Draagt Elkanders Lasten) op 29 januari 2007 om 20.00 uur in dorpshuis ‘De Heugte’.

Agenda:

1)     Opening

2)     Notulen jaarvergadering 26-01-2006.

3)     Ingekomen stukken

4)     Verslag penningmeester

5)     Verslag kascommissie

6)     Bestuursverkiezing: Aftredend en herkiesbaar: dhr H. Prins en dhr G. Dijkhuis. Tegen- kandidaten kunnen 3 dagen voor de vergadering ingeleverd worden bij de secretaris A. Wielink.

7)     Rondvraag.

8)     Sluiting.

Secr:   A. Wielink, Voornweg 10, 7938 RC Nw-Balinge


Dansavonden in het dorpshuis “de Heugte” 

Elke derde zaterdag van de maand  Aanvang 20.30 uur

20 januari

17 ferbruari, toneel en na afloop dansen

17 maart

07 april ( zaterdag voor pasen) Zangduo: Saté Babi Boys

19 mei

Hoe kunt U echte griep helpen voorkomen?

U kunt zelf een aantal dingen doen om het risico op griep te verkleinen.

* Zorg dat u een goede conditie heeft

* Zorg dat iemand met griep niet hoest in uw gezicht.

* Was uw handen als u contact heeft gehad met iemand die echte griep heeft.

Deze maatregelen kunnen niet voorkomen dat u echte griep krijgt, maar maken de kans wel kleiner.

DOE DE GRIEPTEST.

Bent u binnen 2–3 uur ziek geworden?                                 Ja – nee

Heeft u meer dan 39 ° C koorts?                                            Ja – nee

Heeft u spierpijn?                                                                     Ja -  nee

Bent u erg moe?                                                                       Ja – nee

Heeft u keelpijn?                                                                      Ja – nee

Heeft u last van een droge hoest?                                         Ja – nee

Heeft u koude rillingen?                                                          Ja – nee

Heeft u contact gehad met iemand die echte griep heeft? Ja – nee

Als er bij u in de buurt een griep – epidemie is, en u beantwoord 4 of meer vragen met Ja, dan heeft u waarschijnlijk echte griep.

Beantwoord i 3 of minder vragen met ja, dan heeft u waarschijnlijk een verkoudheid.

Deze Grieptest staat ook op www.echtegriep.nl

Als u daar op de provincie waar u woont, invult en de vragen beantwoordt, rekent de test automatisch uit of u waarschijnlijk echte griep heeft of een verkoudheid.

Uiteraard is deze test niet 100% betrouwbaar.

Maar de verschillen tussen echte griep of verkoudheid komen wel tot uiting!


Nieuwtjes Mantingerveld:   

Het is tijd om te planten. In totaal is Natuurmonumenten bezig met de aanleg van ruim 20 ha bos. Dit nieuwe bos bestaat uit een brede lijst van bosplantsoen en bestaat uit de volgende soorten:  ruwe Berk, gewone hazelaar, gewone meidoorn, sleedoorn, huls, zwarte els, zoete kers, zomereik, winterlinde, vuilboom en hondsroos. Deze soorten passen goed in het landschap. Zij zorgen afhankelijk van de soort voor o.a. nectar en vruchten. Door boomsoorten met struiken te mengen krijg je van hoog naar laag veel structuur. Vogels en kleine zoogdieren vinden daardoor een ruim aanbod van nestgelegenheid en dekking.

De werkzaamheden zijn te zien aan de Haarweg en Steendervalseweg/Hoogeveenseweg.

Nederlands: Duits viltkruid, gevonden in het Grote Veld, onderdeel van het Mantingerveld.

    

Beschrijving

Afmeting: 10 tot 40 cm.
Levensduur: Eenjarig, zelden overblijvend.
Bloeimaanden: Juli t/m september.
Stengels: De rechtopstaande of iets afstaande stengels zijn onderaan meestal niet vertakt, maar bij forse exemplaren kunnen daar verscheidene stengels ontstaan. De plant is grijswit viltig behaard.
Bladeren: De bladeren zijn langwerpig tot lijnvormig. De grootste breedte zit onder het midden, naar de voet zijn ze niet versmald en vaak zijn ze iets golvend. Vlak onder de hoofdjeskluwens zitten geen bladeren die opvallend buiten de kluwen uitsteken.
Bloemen: De gele bloemhoofdjes staan met 13 tot 30 bij elkaar in dichte bolronde kluwens, die 1 tot 1 tot 4 cm groot zijn. Het omwindsel is zwak 5-kantig. De omwindselbladen zijn geelen hebben een rechte top. Iets onder het midden zit een halvemaanvormige rode vlek.

Biotoop

Bodem: Zonnige, open plaatsen op droge tot iets vochthoudende, voedselarme, zwak zure tot iets kalkhoudende en vaak omgewerkte, humusarme grond.
Groeiplaatsen: Op hellingen, op braakliggende akkers, aan wegranden, op zeedijken, op zandwallen, in grindgroeven, op open duinhellingen (vermengd met slootbagger en schelpgruis), op spoorwegterreinen en op opgespoten terreinen.

Verkomen

Nederland: Zeer zeldzaam.


Aankondiging Lotenverkoop IJsvereniging

De ijsvereniging zal in de maand februari een lotenverkoop houden.

Er zullen mooie prijzen te winnen zijn. Nadere informatie zal in het Kontakt van februari bekend gemaakt worden. 

Ook wil het bestuur van de ijsvereniging langs deze weg iedereen een heel Gelukkig en gezond 2007 toewensen


  Vogels voederen in de winter

De herfst hebben we afgesloten en zitten inmiddels in de winterperiode, voor zover we over winter kunnen spreken. Mócht Koning Winter zich aankondigen, dan hieronder een aantal tips en informatie voor het wel en wee van de vogels die hier overwinteren.

Tijdens een strenge vorstperiode met temperaturen die langdurig dalen tot onder het vriespunt kunnen vogels het zwaar te verduren krijgen. Normaal gezien sterven vogels in onze streken niet van de kou, maar een langdurige voedselschaarste verzwakt hen en verstoort de stofwisseling. Zij lopen dan meer kans op allerlei ziekten. Dit is vooral tijdens langdurige vorstperiodes en sneeuwval. De dagen zijn kort en daardoor ook de beschikbare tijd om het nodige voedsel bijeen te zoeken. Bovendien hebben vogels ook nog een hoger calorieverbruik, zodat hun vetreserves sneller uitgeput geraken. De vogels moeten genoeg energiereserve hebben om gedurende de koude nachten hun temperatuur op peil te houden.

Zo omstreeks de Kerst begint de tijd voor de wintervoedering van de vogels.
Tot die tijd zijn er nog genoeg bessen, insecten, larven enz. in de vrije natuur te vinden voor de vogels, en het is juist wel goed dat veel schadelijke insecten op die manier worden opgeruimd.
Na die tijd, en vooral bij strenge vorst, moet er gevoederd worden. Gooi geen massa's voedsel tegelijk neer, het trekt muizen, ratten en katten aan, precies datgene wat we nu juist niet willen. Te vroeg voeren heeft dus geen zin, ook al omdat de vogels verleid worden om niet naar het zuiden te trekken!

Dat in dierenwinkels en tuincentra zes maanden per jaar voedertafels en alle mogelijke  vetbollen, pindaslingers te koop zijn is alleen maar commercie en zeker niet in het belang van de vogels? In tegendeel. Voor de winter hebben de (meeste) vogels een vetreserve opgebouwd door extra veel te eten. Echter raken de vogels bij strenge winters al gauw door deze vetreserve heen. Bij hevige sneeuwval wanneer een groot deel van het voedsel onbereikbaar wordt kan er voor de vogels een gevaarlijke situatie ontstaan. Het zoeken naar voedsel is immers veruit de belangrijkste bezigheid van vogels om te overleven. Met een lichaamstemperatuur van meer dan 40° C hebben ze veel calorieën nodig, vooral de kleinere vogelsoorten. Een koolmees bijvoorbeeld verorbert elke dag ongeveer haar eigen gewicht aan voedsel.

Het landschap is in grote delen van het land en de steden zodanig dat hulp van de mens geen overbodige luxe is. Naast het genoegen om een in moeilijkheden verkerende vogels te helpen, is het een deugd om diverse vogelsoorten te observeren en te herkennen wanneer ze de voedertafel bezoeken en allerlei capriolen uithalen om her en der een zaadje mee te pikken.

Enkele voedertips:

 • Voederen mag op bescheiden schaal vanaf november (bijvoorbeeld met zaden), maar het is pas echt nodig als het langdurig vriest en/of sneeuwt
 • Voer niet meer in Maart (bouw het voeren wel gelijkmatig af) Haal pinda's pindabollen en zaden tijdig weg. U voorkomt zo dat vogel-ouders dit aan hun jongen voeren: de jongen zullen pinda's en zaden niet kunnen verteren en daardoor overlijden. Ook zal dit voer voor jonge vogels te eenzijdig uitpakken
 • Strooi het voer op een voedertafel maar strooi ook op de grond voor vogels als mus, winterkoning en roodborst.
 • Voeder niet teveel tegelijk en liefst 's ochtends (na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het einde van de middag (zo kunnen ze de nacht doorkomen). Overdadig voederen kan muizen en ratten aantrekken.
 • Probeer als het vriest ook water aan te bieden (is even belangrijk als voedsel !), maar zorg er voor dat u het regelmatig ververst.
 • Wanneer het gesneeuwd heeft, is het niet nodig voor water te zorgen. De vogels komen dan aan vocht door van de sneeuw te pikken.

 

 • LET OP dat vogels niet in het drinkbakje kunnen badderen, hun natte verenpak zal bevriezen en de vogel sterft aan onderkoeling/bevriezing.
 • Geef geen lauw water en voeg geen suiker of zout toe!

·        Voorkom bevriezing van vogels in drinkwater door:  

            Drinkbakjes af te dekken met  

            gaas.

            Drinken te verstrekken door met

            een hamer vergruisde ijsblokjes

            te serveren.

            Het water NIET verstrekken in

            metalen of ijzeren drinkbakjes :

           vogels vriezen daaraan vast!!

            Het drinkbakje op een windvrije

            plek neer te zetten. 

 • Voeder geen margarine of boter, die werken als laxeermiddel
 • Geef nooit zoutjes, voer met smaakstoffen, ongekookte rijst, spekrandjes of droge kokosnoot. Dit kan gevaarlijk zijn voor vogels.
 • Plaats het voer ver genoeg van plaatsen waar katten kunnen opduiken!
 • Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voedert u best als geheel, en niet in kleine stukjes.
 • Voeder vooral "natuurlijk" met zonnebloem-pitten, zaadjes, noten en dergelijke. Er is genoeg vogelvoer te koop in de daarvoor bestemde winkels.
 • Vermijd "chemische" producten zoals margarine en dergelijke.


Oliebollen-aktie  Ned.Herv.Kerk.

 

Ook dit jaar was de oliebollen-aktie van de kerk weer een succes.

Hierbij willen wij dan ook een iedereen bedanken voor zijn of haar bestelling en/ of  bijdrage.

Ook bedanken we Super de Boer uit Westerbork voor de gedeeltelijke sponsering van deze aktie en natuurlijk de Fam.Troost voor het beschikbaar stellen van de zakken.

Deze aktie leverde een mooi bedrag op van  315,--  euro.

De opbrengst is bestemd voor de kerk.

Met vr.gr., Bouwcommissie Ned.Herv.Kerk.


  Wie wil een streekeigen erf of karakteristiek boerenhek?

Landschapbeheer Drenthe heeft in opdracht van gemeente Midden-Drenthe het Ómgevingsproject Veur Uutzicht’opgesteld voor de dorpen Nieuw-Balinge en de Broekstreek. Het omgevingsproject is gebaseerd op de dorpsomgevingsplannen en brengt dus een deel van de wensen van de dorpen tot uitvoering. De dorpsbelangen zijn dan ook nauw betrokken geweest bij het opstellen van het omgevingsproject. Het project heeft tot doel om de (toeristische) aantrekkelijkheid van het gebied, door de regionale identiteit te versterken. De regionale identiteit wordt versterkt door het herstel en ontwikkeling van landschappelijke en cultuurhistorische elementen en streekeigen natuur.

Twee onderdelen van het project waar op korte termijn mee gestart worden betreft het plaatsen van houten landhekken en het opknappen van boerenerven.

Houten landhekken.

In het verleden werden houten landhekken gebruikt als veekering. In de loop der jaren is een groot aantal van deze hekken, vanwege het gemak, vervangen door ijzeren hekken. Maar landschappelijk gezien is een houten landhek een stuk mooier. In de kleinschalige gebieden binnen het projectgebied worden 30 houten landhekken geplaatst. Eventueel kunnen oude veldnamen op het hek vermeldt worden die in het betreffende gebied van toepassing zijn. De kosten voor een landhek komen voor 25% voor rekening van de eigenaar. Dit zal een bedrag zijn van ca. € 150,-. Aangezien het behoorlijk zware hekken zijn is het aan te raden de hekken te plaatsen, daar  waar dagelijks gebruik niet nodig is.

Boerenerven middenraai en landarbeiderswetgebied.

De algemene tendens is dat een groot deel of onderdelen van het traditionele boerenerf zijn verdwenen. Veelal zijn niet streekeigen soorten aangeplant, zoals coniferen vanwege hun camouflerende werking. Een traditioneel boerenerf staat voor eenvoud en functionaliteit. Het is in harmonie met het omringende landschap en maakte vroeger onderdeel uit van het bedrijf. Onderdelen van het traditioneel boerenerf zijn o.a. een moestuin, boomgaard, eikenbomen en hagen. Ook was het erf de scharrelplek voor kippen en kleinvee.

In het project is budget voor het opknappen van 15 boerenerven aan de Midderaai en 20 boerenerven in het landarbeiderswetgebied.

Aanmelden.

Voor beide onderdelen geldt dat belangstellende zich kunnen aanmelden bij de vereniging van dorpsbelangen. In overleg met het Landschapsbeheer Drenthe wordt zonodig een keuze gemaakt uit de aanmeldingen. Let op: op dit moment heeft de gemeente nog geen beschikking over de financiering van provincie en LEADER. Uw aanmeldingen worden onder voorbehoud dat de beschikking wordt ontvangen in behandeling genomen.


  Winkelsluiting Hilberink

Door de steeds meer toenemende druk van administratie, wet en regelgeving en het voortdurend moeten inkopen van groter hoeveelheden, in een zeer concurrerende markt hebben wij besloten om met de verkoop van bouwmaterialen te stoppen.

De combinatie van ons bouwbedrijf en verkoop van bouwmaterialen en de administratieve rompslomp die hiermee gepaard gaan, maken het in onze huidige tijd onmogelijk dit goed te combineren.

Wij hopen met dit besluit ons bouwbedrijf beter te kunnen optimaliseren en zo meer kantoor en opslagruimte te bewerkstelligen, zodat wij ook gelegenheid krijgen ons bouwbedrijf te certificeren.

Een eis die van overheidswege voor een aantal klanten van ons noodzakelijk wordt.

Ons bouwbedrijf blijft voor onderhoud, verbouw, renovatie en nieuwbouw geheel open, en hopen dit de komende tijd nog verder uit te breiden.

Wij willen u voor wat betreft de verkoop hartelijk dank zeggen voor het in ons gestelde vertrouwen, en hopen u met ons bouwbedrijf beter van dienst te kunnen zijn in de tijd die voor ons ligt.

Verblijven wij,

Hilberink bouwbedrijf bv.