kontakt

Kontakt februari 2007

 
Colofon
Van de Redaktie
Meester Sieberingschool
CBS de Morgenster
Peuterspeelzaal "Duimelot"
The Young Ones
Mogen wij u voorstellen……
Uitnodiging Voorlichting VeurUutzicht
Wie wil een streekeigen erf of karakteristiek boerenhek?
Poelen en vennen
Mededeling Plaatselijk Belang “De Vooruitgang”
Nieuw Balinge in Beweging
VOLLEYBAL VOOR MINI’s

Bewegen en Gezondheid bij "Gewichtig"

Buurtacademie
Toneelvereniging V.D.O.
VROUWEN VAN NU......OOK VOOR U?
Kindercarnaval
Van Scheper tot Wolvenjacht !
Lotenverkoop IJsvereniging van start! 
Bericht schoolfonds mr Sieberingschool.
Zondagsschool "De Goede Herder"
Vakantie Bijbel Klub
Extra mededeling van D.E.L.
BIJEENKOMST MANTELZORG!
Jubileum Kapsalon "Therese"

Colofon

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:
Lammy Blanken; tel: 321253

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Joyce Bouwmeester;              penningm.

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

Naomi Boer:                      

Evelien Sok        tel: 321299

Joyce Salomons     tel: 321809

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

Van de Redaktie

Gedeputeerde Anneke Haarsma (l) en wethouder Mary Looman (r) gaan ook de ‘uitdaging aan’ tijdens de manifestatie ‘Nw-Balinge in Beweging’ wat onlangs op vrijdag 26 januari werd georganiseerd (zie foto). Het werd een dag vol aandacht op beweging, gezondheid!

Een uitgebreid artikel hierover, inclusief foto’s, kun je vinden in deze uitgave van Kontakt.

Wat nog meer:

  • Om in diezelfde sfeer te blijven, hebben we voor u interessante weetjes over hoe gezond de groentesoort kool is (met name wanneer deze gesneden is!)
  • Plaatselijk belang is er met verschillende aankondigingen.
  • Ook Draagt Elkanders Lasten komt met uitleg over een veelgestelde vraag.
  • Verder zijn de beide scholen weer vertegenwoordigd.
  • Berichten van de Vakantie Bijbel Klub en de Zondagschool.
  • Oproepje van GJVV aan kinderen van 6 jaar en ouder die interesse hebben in mini-volleybal.
  • De ijsvereniging is aanwezig met een aankondiging van hun lotenverkoop.
  • En voor de jonge feestbeesten onder ons staat een aankondiging over het Kindercarnaval in dit nummer van Kontakt.
  • The Young Ones hebben een heel gesprek gehad met oud Nieuw-Balinger Lo Dijkstra en natuurlijk hebben deze zelfde Young Ones het middenblad weer gezellig en interessant opgemaakt voor (o.a.) de jongeren!
  • En ook……………..

Eh…nee,  we willen ook niet alles verklappen in dit redactioneel!

We wensen u allen dan ook veel lees- en kijkplezier met deze februariuitgave van Kontakt.

Meester Sieberingschool

Vernielingen en rommel rondom de school

Helaas worden wij de laatste periode regelmatig geconfronteerd met vernielingen en rommel rondom school. Dit betreuren wij want het ging zo’n tijd goed. Bij de containers voor het oud papier hebben een aantal oud leerlingen een grote rommel veroorzaakt. Wij vragen vriendelijk om hiermee te stoppen. Het kan toch niet zo zijn dat het speelterrein van groep 1/2 en de parkeerplaats een bende is. Wij vinden dit als school vervelend. Verder werden de laatste weken tot 3 keer toe de sloten van onze school en de gymzaal met rommel dicht gemaakt, waardoor de leerkrachten die ’s morgens vroeg op school kwamen om de lessen voor te bereiden, eerst een half uur werk hebben gehad om binnen te komen. Stop hier alsjeblieft mee. Het is niet nodig en kost de gemeenschap geld.

Kunstmenu groep 1/2

Donderdagmiddag 1 februari kwam Janna van den Berg (verhalenvertelster) ons drie verhaaltjes vertellen. Ze deed dit erg beeldend. Bij elk verhaaltje had ze een andere jurk aan. Als toegift kregen we ook nog een 4e verhaaltje cadeau. De leerlingen uit groep 1/2 van de Morgenster waren deze keer bij ons op visite om ook te luisteren.


Cito-eindtoets en Compaztoets

groep 8

De afgelopen periode was een drukke periode voor groep 8. Vier ochtenden lang hebben ze met hun neus in de toetsboeken gezeten. Nog nooit hebben ze hun hersenen zo moeten laten werken. Overuren werden er in hun hoofdjes gemaakt. Gelukkig is het nu allemaal achter de rug en kunnen ze de laatste maanden gebruiken om zich voor te bereiden op het voortgezet onderwijs. In april zal het verlossende woord komen. Naar welke school gaan ze het volgende jaar? We houden jullie op de hoogte.

SAP project groep 7/8

Op vrijdag 19 januari heeft groep 7/8 bezoek gehad van een echte politieagente. Dit vond plaats in het kader van het School Adoptie Programma kortweg; SAP.

De agente vertelde over haar vak en de dingen die ze dagelijks doet. De kinderen kregen ruim de tijd om allerlei vragen te stellen. Eén van de doelen van het bezoek was om de “kloof”tussen jeugd en politie te verkleinen en duidelijk te maken dat in veel gevallen de politie er is om je te helpen. In dit schooljaar zullen we nog drie keer bezoek krijgen van de politieagent.

Het was een leuke en leerzame middag en we willen bij deze alvast de agente bedanken voor het bezoek.

Buurtacademie

We willen onze kopij afsluiten met een positief stuk. Wat een festijn. Nieuw Balinge staat wederom op de kaart. Dansen, broodjes gezond, informatie en bloedprikken als je dat wilde, samen optreden voor de wethouder en gedeputeerde. Het kon niet op. En dan ook nog voor alle kinderen een prachtig springtouw. Dank hiervoor. Het was gezellig, prima geregeld en interessant. Alle vrijwilligers die dit evenement mogelijk hebben gemaakt hartelijk bedankt voor jullie inzet. Het was super en zeker voor herhaling vatbaar.


CBS de Morgenster

Damwedstrijd

Woensdag, 17 januari, werd in Westerbork het jaarlijkse damtoernooi voor de basisscholen in onze regio gehouden. De kinderen van De Morgenster zijn fanatiek aan het oefenen geweest en hun inspanningen werden beloond met een mooie 2de plaats bij de welpen en een 4e plaats bij de pupillen. We bedanken onze enthousiaste damcoach, de moeder van Martin, mevrouw A. Kleine.

Opbrengst Winterfair

De winterfair van De Morgenster was een groot succes. De opbrengst is een mooi bedrag van € 574,88 geworden. We danken alle betrokkenen (ouders en inwoners van Nieuw-Balinge) voor hun inspanningen en bijdrage aan deze geslaagde avond en opbrengst.

Tafeltennis

Van een gedeelte van de opbrengst van de winterfair hebben we een mooie tennistafel aangeschaft. Momenteel wordt hij intensief gebruikt tijdens het overblijven. Maar ook de rest van de kinderen heeft veel plezier met onze nieuwe aanwinst.

Nieuw-Balinge in beweging

De succesvolle manifestatie “Nieuw- Balinge in beweging” werd door groot en klein druk bezocht. De dansclinic voor de kinderen heeft voor veel plezierige ervaringen en onvergetelijke actiefoto’s gezorgd.

Voorleesontbijt

Op 30 januari zijn de Nationale voorleesdagen weer van start gegaan. Deze dagen werden ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt op scholen, zo ook dit jaar op onze school.

Rond kwart voor 9 stond er een hele groep peuters en kleuters van Nieuw-Balinge te popelen om De Morgenster binnen te gaan voor een voorleesontbijt. Samen ontbijten met 51 kinderen is super gezellig! Tot prentenboek van het Jaar voor de Nationale Voorleesdagen 2007 was “Kleine Kangoeroe “gekozen. Het prachtige prentenboek werd door een “ontdekkingsreiziger” voorgelezen. Met gebruik van de ICT middelen is het mogelijk geworden om de plaatjes voor alle kinderen goed zichtbaar te maken op een groot scherm. Het was een geslaagde activiteit.

Nieuwe computers

Kort geleden zijn in de groepen 3 t/m 8 vijf extra stand-alone computers geplaatst. Het is tot stand gekomen door het enthousiasme van één van onze ouders dhr. E. Schrotenboer. Hij heeft ervoor gezorgd dat De Morgenster kosteloos de computers van een andere school uit Hoofddorp aangeboden kreeg. De kinderen zijn enorm blij met de extra ICT werkplekken.

E.Iwema.

  Peuterspeelzaal "Duimelot"

Eindelijk is het dan zo ver. We hebben er jarenlang op gewacht maar nu zitten we dan toch in ons “nieuwe lokaal”. Met vereende kracht is het gelukt om het lokaal zo ver klaar te krijgen, dat we er met de peuters in konden. Er moet zo hier en daar nog wel wat opgehangen worden, maar dat kan ook wel als we er in zitten. Veel ouders en vrijwilligers van de Heugte hebben geholpen met verven, behangen, sausen, verhuizen en schoonmaken en alles wat er nog meer bij kwam kijken. Fijn om dat met z’n allen te doen. Het resultaat mag gezien worden. Heel erg bedankt ook namens de peuters.

Het was voor iedereen weer even wennen. De indeling is iets anders en de toiletjes in het lokaal is ook nieuw. En van die toiletjes werd veelvuldig gebruik gemaakt de eerste morgen. Ze zijn ook mooi ruim en dat is handig. Zo kunnen de leidsters er ook ruimschoots bij om de kinderen te helpen. Voor de kinderen is het ook prettig. Het is een stuk rustiger nu de leidsters niet meer het lokaal uit hoeven als er een peutertje naar het toilet moet.

De vaste aankleedplank met warm water is ook een hele verbetering en met het opstapkrukje klimmen de kinderen er zelf zo op. Erg handig!

Een eigen ingang met veel kastruimte en kapstokjes op de gang. Alles is zo veilig mogelijk gemaakt: fingersafes op alle deuren, veiligheidsglas, een hoge deurkruk en veilige stopcontacten.

In het lokaal komen nog brandwerende gordijnen en aan de buitenkant komt nog zonwering voor de ramen.

Het is allemaal erg mooi geworden! Nogmaals onze dank voor alle hulp!

Is uw kindje 1 jaar en zes maanden geef hem/haar dan op voor de peuterspeelzaal. Het lijkt ons erg gezellig en leuk om uw kindje te mogen verwelkomen. U kunt uw kindje opgeven bij Mariska v.d. Beukel. Tel: 0528-321441.

The Young Ones

In de bios 14 februari 2007

Barnyard: The Original Party Animals

 

What happens in the barn, stays in the barn

Waarschijnlijk heb je het altijd al gedacht: zodra de mensen niet kijken, gaan de dieren feest vieren. Zo ook op de boerderij van de koe Otis (een mannetjeskoe die melk geeft, ooit zoiets gezien?) en zijn vrienden. Otis is letterlijk een feestbeest, zij het tot groot verdriet van zijn vader Ben. Die probeert de boerderij te beschermen tegen de hongerige coyotes, maar Otis lijkt zich van geen gevaar bewust en steelt op zeker moment zelfs een auto, om daarmee op pad te gaan.

Zo loopt hij wel het risico dat de boer ontdekt wat er allemaal in zijn stal gebeurt!
Als Ben verdwijnt, krijgt Otis opeens de verantwoordelijkheid voor het leven van zijn vrienden. Kan hij daar mee omgaan? De coyotes zien hun kans schoon en het wordt dus hoog tijd om eens een serieuze, volwassen koe te worden.

Regisseur Steve Oedekerk schreef zelf het verhaal en ging met deze animatiefilm niet voor de visuele kwaliteit van de grote studio’s, maar voor een waanzinnige achtbaanrit met onbeschaamde platte grollen voor kinderen en subtiele knipogen voor hun ouders.

 

 

VALENTIJNS CADEAU SITES

www.stuurbloemen.nl

www.Cadeaupagina.nl/Valentijn

www.bestthings.nl   à origineel valentijnkado

www.chocoloco.nl à zeg het met chocolade

www.experiencegifts.nl à vlieglessen, quadrijden, blokarten

www.yoursurprise.com à geef een uniek en persoonlijk lied

http://www.virtualkiss.com/ekiss/ à stuur een virtuele kus

 

 

VALENTIJN GEDICHJE

Waarom durf ik het niet aan je te vertellen?

Waarom pak ik niet de telefoon op om jou te bellen?

Nu stuur ik een stom kaartje Zonder naam.

Zou het zijn omdat ik me schaam?

Waarom durf ik toch niet mezelf te zijn?

Jij bent toch mijn valentijn?

 

 

ABBA
groep de Samenvoeging van de beginletters

van de voornamen van de vier bandleden:

Agnetha, Björn, Benny en Annifrid (Frida).

 

BEATLES
‘Beetles’ zijn kevers. The Beatles maakten

in het begin van hun carrière ook beatmuziek,

daarom spelden ze Beatles met ‘ea’

DRUKWERK
Gitarist Ton Coster was werkzaam bij
de PTT toen de naam koos

 

LEKKER RECEPT: WITTEBONENSALADE

 

INGREDIËNTEN

1 blik witte boon, ongesuikerde
5 stuks tomaten, in parten
3 stuks sla-uitjes
2 el. azijn
5 el. yoghurt, magere
7 sprietjes bieslook, verse, fijngeknipte
1 el. tijm, verse
1 krop sla
3 ml. zoetstof, vloeibare
1 tl. citroensap
Zout, Peper

BEREIDINGSWIJZE

Dit is een goede zomerlunch, waarbij u (geroosterd) volkorenbrood kunt eten. Als nagerecht kan een rode vruchtensalade.
In plaats van bonen uit blik kunt u natuurlijk ook verse witte bonen nemen.
Meng de witte bonen, de partjes tomaat en de sla-uitjes door elkaar. Maak een saus van azijn, magere yoghurt, bieslook, tijm, zout, peper, citroensap en zoetstof. Was de kropsla en leg de bladeren op een platte schaal. Leg hier het bonenmengsel op en verdeel de saus over de salade.


  Mogen wij u voorstellen……

Lo Dijkstra.

De man die Nieuw Balinge niet voorbij kan rijden, zonder ook maar aan te komen.

In dit nieuwe jaar beginnen we dit interview bij de snertloop van de voetbalvereniging. Voor we daadwerkelijk met het interview konden beginnen moest Lo eerst nog de snertloop doen. De afstanden die gelopen konden worden waren de 3, 5 en 8 km. Lo heeft 3 km hardgelopen, om niet al te vermoeid bij het interview aanwezig te zijn. Een sportief begin van het nieuwe jaar.

¯     Waar ben je geboren en getogen?

‘Ik ben geboren in Jakarta, Indonesië. Mijn beide zussen zijn hier ook geboren, en mijn broer in Friesland. Vader is in 1939 naar Indonesië gegaan om onderwijzer te worden. Toen de oorlog uitbrak heeft hij in krijgsgevangenschap gezeten en gewerkt aan de Birmaspoorweg. Na de oorlog is moeder op de bonnefooi naar Indonesië vertrokken. Ze wist nog wel dat vader leefde, maar niet waar hij was. Zij zijn toen indertijd met de handschoen getrouwd. Toen ik ongeveer 1 jaar oud was zijn we terug verhuisd naar Friesland. Later zijn we nog verhuisd naar Ameland en toen ik ongeveer een jaar of 7 was zijn we naar Nieuw Balinge gekomen. Hier heb ik tot mijn 18e gewoond.

Mijn vrouw Baukje heb ik leren kennen in ‘de Olde Heerdt’ een kroeg in Hoogeveen. Met haar ben ik verhuisd naar Haulerwijk. Na een tijdje daar te hebben gewoond zijn we verhuisd naar Alteveer. En van Alteveer naar Kerkenveld en vanaf daar naar Zuidwolde. Hier wonen we nu alweer zo’n 12 jaar. Mijn vrouw en ik zijn nu al 33 jaar bij elkaar, waarvan 23 jaar getrouwd. We hebben een dochter Berber. Zij studeert in Zwolle bij de ALO, ‘psychische motorische therapie’. En onze zoon Arne studeert aan de universiteit in Utrecht ‘taal en  cultuurwetenschappen’.

¯     Wat voor werk doe je?

‘Ik heb ongeveer 15 jaar in het voortgezet speciaal onderwijs gewerkt. Daarnaast werkte ik al freelance bij de Hoogeveensche Courant, ik was sportverslaggever. Na een aantal jaren kwam ik bij het Hoogeveens Dagblad terecht en die werd later een onderdeel van de Drentse Courant. Eerst alleen sport gedaan maar later ook algemeen nieuws. Zeventien jaar geleden kwam ik ook aan het werk bij RTV Drenthe. Daar heb ik erg veel voor gedaan. Eerst ieder weekend als sportverslaggever en vrij snel daarna ook als verslaggever bij het nieuws. Omdat we toen nog maar met ene klein groepje waren, heb ik leuke interviews gedaan, waaronder diverse politici, maar ook sportmensen als Romario en Ronald Koeman. Mijn mooiste reportage was van het bezoek van Willem-Alexander en Maxima aan kamp Westerbork. Dat was heel indringend.

Op dit moment doe ik voor Radio Drenthe nog op de zaterdagmorgen ‘Hemmeltied’. Live radio maken vind ik helemaal geweldig. Globaal weten we als presentatoren wel wat er in die twee uur gaat gebeuren, maar alle vragen aan de gasten is allemaal losse vinger werk. Verder heb ik ook veel redactiewerk gedaan. Toen er drie jaar geleden fors bezuinigd moest worden, ben ik het meeste werk daar kwijt geraakt.

Ongeveer 12 jaar geleden ben ik met het onderwijs gestopt en ben ik mijn eigen organisatiebureau begonnen. Ik organiseerde boeken- en kunstmarkten en later samen met Baukje onder andere de Glass-In in Hoogeveen en het Cascade festival in Hoogeveen. De grootste, maar vooral ook de leukste opdracht die we gedaan hebben was het programma tijdens het Koninklijk bezoek aan Hoogeveen op Koninginnedag. Dat hebben we met twee andere organisaties opgezet. Na afloop hebben we nog een ontmoeting met de Koninklijke familie gehad en dat was, hoewel ik niet zoveel op heb met het koningshuis, toch wel erg leuk. Hier heb ik nog een cocktail gegeten met de koningin en voor de gein heb ik toen haar bestek meegepikt. Baukje is nu ongeveer 7 jaar geleden gestopt met het onderwijs en richt zich nu op het organisatiebureau. Van september 2007 tot augustus 2008 is Hoogeveen de culturele hoofdstad van Drenthe. Het thema is “Hartstocht in Drenthe”. Baukje doet hier de coördinatie van. Ook organiseert zij een nieuw Drents literair festival in Wezup.’

Ik heb ook nog circa 12 jaar op Ameland gewerkt als activiteitenbegeleider. De Miss Ameland verkiezing was een van de dingen waar ik bemoeienis mee had. De presentatie deed ik samen met Willy Dobbe. Zij was toendertijd het gezicht van de TROS.

Op dit moment ben ik druk met mijn uitgeverij ‘V & W collectieve’. Hier maken wij historische luchtfotoboeken in samenwerking met de KLM. Wij hebben als enigste van Nederland een contract met KLM dat wij gebruik mogen maken van hun archief en daar zitten vele tienduizenden historische luchtfoto’s in. Ik vind dat echt prachtig. We hebben de afgelopen jaren al heel wat boeken gemaakt van steden en dorpen in heel Nederland. Zelf heb ik inmiddels ook zo’n 20 boeken geschreven en gemaakt. Bovendien geef ik een eigen boekenserie uit met oude ansichtkaarten.

¯     Wat heb jij met Nieuw Balinge?

‘Ik heb mijn jeugd hier door gebracht. Ik heb hier diep gewortelde wortels. Mijn 1e verkering was hier. Mijn kameraden waren toen Berend ‘Kleine Be’ Nijmeijer, Henk Salomons, Tinus en Marinus Post, Kinderen van de familie de Goede, Dijkhuis van het kanaal. Veel kwajongens streken hadden we niet. Belletje rinkelen en ruitje tikken, maar geen erge dingen.

Nu kom ik hier voor mijn broer Fetze en andere familie, het voetbal, Henk Wielink. Met hem ben ik naar de olympische spelen in Barcelona geweest.’

¯     Waarom ben je weggegaan uit Nieuw Balinge?

‘Ik was bang dat ik geen avond meer thuis zou zijn. Ik was mede oprichter van jeugdsoos Piggy (nu Kentucky). Ik zat bij toneel, was volleybaltrainer en voorzitter van de voetbal. Het hoogtepunt van het voorzitterschap bij de voetbal was toch wel dat Feyenoord en PSV hier kwamen voetballen, maar ook het 50-jarig bestaan en het werk vooraf toen met de jubileumcommissie en het schrijven van het jubileumboek. Dat was echt erg leuk om te doen. Ik zat dus overal in en door te verhuizen moest ik overal mee stoppen. Zo was ik ’s avonds ook nog thuis. Ik heb altijd in bestuursfuncties gezeten. Ongeveer 3 weken geleden ben ik met al mijn bestuursfuncties gestopt.

We gaan waarschijnlijk niet meer terug verhuizen naar Nieuw Balinge. Zuidwolde is een leuke plek. Mijn schoonmoeder woont hier, zij is alleen. Mijn werk is er. Ik werk nu voor 4 kranten. ‘Weekblad van Hoogeveen, Meppeler courant, Woldigerkrant en de Groene post.

O ja en met ingang van februari doe ik de publiciteit van de vrouwen wielerploeg ‘Therme Skin Care’. Alles wat ik doe komt op mijn pad terecht. Mensen benaderen mij. Ik ben m’n eigen baas en doe alles op freelance basis.’

¯     Heb je nog goede voornemens voor 2007?

‘Kilo’s kwijtraken. Blijven voetballen. Ik heb 15 jaar niets gedaan. Ongeveer 1 ½ jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen en vorig jaar augustus ben ik weer gaan voetballen. Ik maakte meteen weer kennis met spieren waar ik het bestaan niet meer vanaf wist. Ik voetbal weer met de oude garde waar ik vroeger ook mee voetbalde, dus dit is hartstikke leuk. Ook wil ik doorgaan met zingen. Ik zing in een piratenkoor.’

¯     Wat vind je van de huidige politiek in Nederland?

‘Ik sta zelf al ongeveer 14 jaar op de gemeenteraadlijst van de PvdA als duwer. Ik wil niet in de gemeenteraad, want dat is niet goed i.v.m. met journalistieke werk. Ik heb me enorm gestoord aan de laatste regering. Nu zie ik het wel positief in. Ik heb hoge verwachtingen van de idealen van de PvdA. Als deze niet uitkomen heeft Bos het wel heel slecht gedaan. Het is nu wel een goede mix van alle belangen die spelen.

Ik heb een grote hekel aan discriminatie. Toch heb ik op dat gebied wel wat meegemaakt. Zeker in de tijd van de treinkapingen door Molukkers. Een van de kapers bij Wijster was namelijk een medestudent. Die tijd was beslist niet plezierig omdat de Molukkers over één kam werden geschoren. Dat zien we vandaag de dag jammer genoeg nog steeds.

¯     Als je zou kunnen vliegen waar zou je dan naartoe gaan?

‘Indonesië. Graag zou ik ook nog een keer naar Amerika gaan. Ik heb een hekel aan Amerika, maar het schijnt dat het daar allemaal gebeurd. Dus dan moet je er een keer geweest zijn. Maar ik wil niet weg uit Drenthe. Ben teveel gebonden. Ik ben geen zonmens, ga liever naar Noorwegen, Ierland of Schotland. Maar naar m’n zus in België is ook leuk.’

¯     Als je iets over zou mogen doen, wat zou dat zijn?

‘Ik zou niet het onderwijs ingaan, maar direct bij de radio gaan werken. Radio maken is ontzettend leuk, vooral live. Ik zou het geweldig vinden als Arne ook bij de radio zou gaan. Ik vind het ook geweldig wat Berber doet, want ik heb in die richting ook veel werk gedaan. Eigenlijk ben ik dus een heel tevreden iemand.’

Het is ons gebleken dat Lo een veelzijdig man is. Als hij eenmaal aan het vertellen slaat houdt hij ook niet meer op. Helaas hebben we niet alles wat hij verteld heeft kunnen schrijven in dit interview, want hier kun je een compleet boek mee vullen.

Lo bedankt voor het interview.

J, E en N.


Uitnodiging Voorlichting VeurUutzicht

  

Uitnodiging Voorlichting VeurUutzicht

Woensdag 28 maart 2007

Locatie: Dorpshuis De Heugte te Nieuw Balinge

Aanvang: 20:00 uur

 

Programma

20.00 uur Opening door Jan Stegehuis voorzitter plaatselijke belang Nieuw Balinge

20:15 uur Plan van aanpak Veuruutzicht door Gezienus van de Bult en Roelof Bisschop

van Landschapsbeheer Drenthe

21:15 uur Pauze

21:30 uur Discussie en vragen

22:00 uur Afsluiting door Jan Stegehuis voorzitter plaatselijk belang Nieuw Balinge

 

Werk mee aan de inrichting van uw eigen streek!

In het kader van het project Veuruutzicht is het dorpsomgevingsplan van Nieuw Balinge Veur oen lust en oen leven! opgesteld. In dit plan zijn de wensen en ideeën van de bewoners verwoord over hun dorp en omgeving. Deze zijn vervolgens uitgewerkt in projecten. Op basis van deze projecten is het omgevingsplan VeurUutzicht opgezet. De uitvoering van dit plan word gefinancierd met een bijdrage van de gemeente, provincie en Europese gelden Leader+. De gemeente Midden Drenthe is de opdrachtgever van het omgevingsplan. Landschapsbeheer Drenthe zal de directievoering verzorgen. Begin maart gaat het project van start. Het project wordt voor en samen met de bewoners uitgevoerd. we willen daarom de bewoners uitnodigen voor een voorlichtingsbijeenkomst op 28 maart in het dorpshuis De Heugte te Nieuw Balinge. Op deze avond willen we van gedachten wisselen over de wijze van aanpak. Landschapsbeheer Drenthe zal op uitnodiging van plaatselijke belang op de bijeenkomst de voorstellen nader toelichten, toegespitst op voorbeelden uit de directe omgeving. Na de pauze is er ruimte voor vragen en opmerkingen. Het doel van de bijeenkomst is om samen met de bewoners te komen tot een plan van aanpak waarmee de kwaliteit van de directe leefomgeving behouden en verbeterd kan worden. Een aantrekkelijke leefomgeving is een waardevol bezit.


Wie wil een streekeigen erf of karakteristiek boerenhek?

Landschapbeheer Drenthe heeft in opdracht van gemeente Midden-Drenthe het Ómgevingsproject Veur Uutzicht’opgesteld voor de dorpen Nieuw-Balinge en de Broekstreek. Het omgevingsproject is gebaseerd op de dorpsomgevingsplannen en brengt dus een deel van de wensen van de dorpen tot uitvoering. De dorpsbelangen zijn dan ook nauw betrokken geweest bij het opstellen van het omgevingsproject. Het project heeft tot doel om de (toeristische) aantrekkelijkheid van het gebied, door de regionale identiteit te versterken. De regionale identiteit wordt versterkt door het herstel en ontwikkeling van landschappelijke en cultuurhistorische elementen en streekeigen natuur.

Twee onderdelen van het project waar op korte termijn mee gestart worden betreft het plaatsen van houten landhekken en het opknappen van boerenerven.

Houten landhekken.

In het verleden werden houten landhekken gebruikt als veekering. In de loop der jaren is een groot aantal van deze hekken, vanwege het gemak, vervangen door ijzeren hekken. Maar landschappelijk gezien is een houten landhek een stuk mooier. In de kleinschalige gebieden binnen het projectgebied worden 30 houten landhekken geplaatst. Eventueel kunnen oude veldnamen op het hek vermeldt worden die in het betreffende gebied van toepassing zijn. De kosten voor een landhek komen voor 25% voor rekening van de eigenaar. Dit zal een bedrag zijn van ca. € 150,-. Aangezien het behoorlijk zware hekken zijn is het aan te raden de hekken te plaatsen, daar  waar dagelijks gebruik niet nodig is.

Boerenerven middenraai en landarbeiderswetgebied.

De algemene tendens is dat een groot deel of onderdelen van het traditionele boerenerf zijn verdwenen. Veelal zijn niet streekeigen soorten aangeplant, zoals coniferen vanwege hun camouflerende werking. Een traditioneel boerenerf staat voor eenvoud en functionaliteit. Het is in harmonie met het omringende landschap en maakte vroeger onderdeel uit van het bedrijf. Onderdelen van het traditioneel boerenerf zijn o.a. een moestuin, boomgaard, eikenbomen en hagen. Ook was het erf de scharrelplek voor kippen en kleinvee.

In het project is budget voor het opknappen van 15 boerenerven aan de Midderaai en 20 boerenerven in het landarbeiderswetgebied.

Aanmelden.

Voor beide onderdelen geldt dat belangstellenden zich schriftelijk kunnen aanmelden bij de secr van Plaatselijk Belang Albert Wielink  Voornweg 10 (tel 321323.)

In overleg met het Landschapsbeheer Drenthe wordt zonodig een keuze gemaakt uit de aanmeldingen. Let op: op dit moment heeft de gemeente nog geen beschikking over de financiering van provincie en LEADER. Uw aanmeldingen worden onder voorbehoud dat de beschikking wordt ontvangen in behandeling genomen.


Poelen en vennen

Poelen en vennen.

In het projectgebied van “ Veur Uutzicht” komen van oorsprong een groot aantal poelen voor, met name in het beekdalgebied.

In het projectgebied liggen voldoende locaties die geschikt zijn voor (her)aanleg van poelen. Ook zullen er een aantal bestaande poelen worden onderhouden. Vanwege migratie van amfibieën is het van belang dat er in een straal van 500 meter voldoende waterhoudende elementen zonder vis aanwezig zijn.

  

In het gebied zullen 30 poelen worden aangepakt. In het gebied liggen ook een aantal vennen die verland zijn. Een deel van deze vennen zal worden opgeschoond.

De aanwezige poelen en vennen zullen worden beoordeeld op het voorkomen van achterstallig onderhoud.

Tevens zullen er geschikte locaties voor (her)aanleg gezocht en beoordeeld worden.

Mocht U interesse hebben dan kunt U zich schriftelijk aanmelden.

De kontakt persoon is Albert Wielink Voornweg 10 tel 321323.

Voor de aanleg van nieuwe poelen moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

- In het gebied waar U een poel wilt laten aanleggen moeten reeds poelen liggen of ooit gelegen hebben.

- De poelen worden gegraven in een weiland of hooiland. Er worden geen poelen aangelegd in akkers,tuinen of erven.

- Poelen moeten waterhoudend zijn. Ze worden daarom alleen aangelegd als er in de bodem een ondoordringbare laag aanwezig is of als de grond-waterstand hoog genoeg is. 

- De doorsnee van de nieuwe poel is tussen de vijf of tien meter .

- De eigenaar zet geen dieren of planten uit in de poel.

- De eigenaar zorgt voor goed onderhoud van de poel

Let op! Op dit moment heeft de gemeente nog geen beschikking over de financiën van provincie en leader. De aanvragen zullen onder voorbehoud in behandeling worden genomen .


Mededeling Plaatselijk Belang “De Vooruitgang”.

Op de jaarvergadering van 2007 zal de aanpassing van het huishoudelijk reglement op de agenda staan. Geïnteresseerden kunnen een kopie van het concept huishoudelijk reglement opvragen bij Remko Osinga Verlengde Middenraai 41 tel 321113.

Nieuw Balinge in Beweging

Een succes dankzij grote belangstelling!

 

Dankzij de deelname van een groot aantal vrijwilligers en de enorme belangstelling van dorpsbewoners van jong tot oud is de manifestatie Nieuw-Balinge in beweging een groot succes geworden.

Vrijdagmorgen, 26 januari, waren  in dorpshuis De Heugte de voorbereidingen voor deze dag al in volle gang. In de splinternieuwe entree waren kort daarvoor al een paar prachtige wandplaten van het Natuurmonumenten aangebracht. Onder de creatieve leiding van Aly Mulder werd de zaalaankleding voor deze ‘gezonde dag’ ondermeer uitgevoerd met fietsen, beladen met groenten en fruit.

De speciaal voor deze dag gehuurde kraampjes werden op hun plek gezet en er een indeling gemaakt  voor de verschillende deelnemers die hun presentatie of workshop zouden houden.

Deze mensen kwamen zo rond de middag om hun kraampje in te richten en zich op te maken voor de manifestatie. Jeugdpunt Midden-Drenthe was vertegenwoordigd met o.a. het maatschappelijk werk. De Hartstichting was aanwezig compleet met  een reanimatiepop.

Bij Icare kon men bloed laten prikken t.b.v. het suikergehalte en een bloeddrukmeting laten doen. Herbalife gaf voorlichting over gezond eten en deed een gratis vetmeting. Stoppen met roken legde haar informatie klaar voor belangstellenden. Nordic Walking presenteerde zich met stokken en looptechniek. Bij de IJsvereniging kreeg je door de meegebrachte verzameling schaatsen een historisch overzicht en kon je op de mat schaatsbewegingen oefenen. Natuurlijk  was het Drenthe College aanwezig met gadgets en informatie over diverse opleidingsmogelijk-heden. De Stichting Welzijn Ouderen Midden Drenthe presenteerde zich met informatie over haar vrijwilligersnetwerk. Bij Ouderen Onder Dak en G.J.V.V. waren ook enthousiaste standhouders te vinden. Het KWF verspreidde hun informatie via folders.

De koersbalgroep demonstreerderde met overgave hun kunsten in het cafégedeelte.

Ook de voetballers waren duidelijk te herkennen in hun feestelijk roodwitte kraampje en van de wandel-4-daagse-groep was een collage te bewonderen. In de ronde zaal stonden de borden van de andere vele sportieve clubs en verenigingen die Nw-Balinge rijk is. Daar werd d.m.v. een beamer een videopresentatie van hen vertoond. De basisschooljeugd kon meedoen aan een clinic streetdance, waarvan het resultaat geshowd zou worden bij de officiële opening.

Vanaf twee uur ’s middags was de belangstelling uit het dorp meteen volop aanwezig.

Jong en oud liepen nieuwsgierig tussen de kraampjes door en lieten zich voorlichten en vermaken. Voor de kinderen bleek het streetdance onder de enthousiaste leiding van Marije Drogt uit Beilen dé attractie. Ook het koersbal had aan belangstelling niets te klagen, net als alle andere deelnemers van de diverse workshops. Bij de gezondheids-metingen stonden er af en toe zelfs mensen in de rij.

Natuurlijk bereikte deze dag haar hoogtepunt met de komst van wethouder Mary Looman en gedeputeerde Anneke Haarsma die de officiële opening verrichtten. Zij complimenteerden Nieuw Balinge met het initiatief tot deze manifestatie waarmee de campagne ‘Drenthe Beweegt’ een sterke impuls krijgt.

Het aanwezige publiek reageerde enthousiast op de wervelende streetdance van de kinderen, de professionele demonstratie stijldansen uitgevoerd door Eddy en Bernice en de indrukwekkende kapriolen van breakdancers Jefferson en Matthijs

Vanaf vier uur draaide de workshop ‘broodje gezond’ op volle toeren, waar een aantal kinderen en ouders een gezonde en lekkere hap produceerden die, naast de popcorn, gewillig aftrek vond.

Later kwam daar nog de smakelijke soep uit de keuken bij, wat het verblijf op deze dag bijzonder aangenaam maakte. De sfeer was te proeven en te zien; Nieuw Balinge was behoorlijk gezellig in Beweging.

Het werd een topdag. Het heeft mij enorm verbaasd hoe velen bezig en positief betrokken zijn geweest bij zo’n organisatie van formaat. Waar een klein dorp groot in kan zijn! Bij dezen danken we alle vrijwilligers voor hun enthousiaste bijdrage!!

Namens de Buurtacademie, Rob van den Berg

 

‘NIEUW-BALINGE IN BEWEGING’

Velen van ons zullen vrijdagmiddag naar het buurthuis zijn geweest. Het was er ’s middags ontzettend druk.

Er was erg veel werk van gemaakt, het zag er leuk uit en een gezellige sfeer. De stands waren verzorgd ingericht. Er was voor iedereen wel informatie te vinden. Daar werd ook druk gebruik van gemaakt. De kinderen van klein tot groot, lieten ons genieten van hun optredens. Je zou zo mee hebben willen doen. En alles op muziek en o.l.v. Marije.

Jammer voor de koersbalclub was het, nu er, ondanks de afspraak, geen plaats in de grote zaal. Dankzij de mensen, die voor ons de vloer van het in aanbouw zijnde café, schoon gemaakt hebben, konden we daar onze mat neer leggen. Onze hartelijke dank daarvoor.

Wat wel tegenviel was de belangstelling voor het koersbal.

Het leuke van deze dag was ook dat Nw-Balinge enkele kranten heeft gehaald. Toch iets om trots op te zijn.

Na alle drukte van de afgelopen week, gaan we weer over tot de orde van de dag.

Als u dit leest zijn we alweer aan de tweede maand van het nieuwe jaar begonnen.

Een fijne, en als het even kan met wat zon, maand februari.

Groetjes; I. Snels.

 

‘NIEUW-BALINGE IN BEWEGING’

Vrijdag 26 januari jl was Nieuw-Balinge in Beweging!

We zijn een kijkje wezen nemen in ‘de Heugte’ en stonden versteld van alles wat er te doen was die dag, wat niet in één woord is samen te vatten. Het gaf ons heel veel voldoening en dan vooral te bedenken dat dit ‘kleine dorp’ in staat is om zoiets groots op te zetten. Alles was aanwezig, van sport in alle soorten die we rijk zijn tot het verwennen van de inwendige mens wat óók niet vergeten werd.

Overal was aan gedacht.

We bedanken bij deze alle mensen die dit in elkaar hebben gezet.

Ga zo door en blijf Nieuw-Balinge groot maken en als het toelaat komen wij met heel veel plezier weer een kijkje nemen!

Groetjes van een tevreden bezoekers-echtpaar.

VOLLEYBAL VOOR MINI’s  GJVV 

Ben je 6 jaar of ouder en vind je het leuk om een actieve teamsport te doen?

Dan is hier je kans!

 

De trainster van de volleybal wil graag een team voor mini’s beginnen. Daarom zoeken we enthousiaste kinderen

die van balspellen houden en het leuk vinden om te leren

volleyballen. Lijkt je dit leuk? 

Meld je dan aan bij GJVV.

Voor inlichtingen kun je terecht bij Evelien Sok  tel.321482.


Bewegen en Gezondheid bij "Gewichtig"

In aansluiting op de gezondheid- en bewegingsmanifestatie van vrijdag 26 januari j.l. in het dorpshuis in Nieuw Balinge,  wil ik graag de door mij gepresenteerde activiteiten nogmaals onder uw aandacht brengen.

1.  Nordic Walken: De cursus bestaat uit 6 lessen van ca. 1,5 uur. In deze lessen wordt u de techniek geleerd. Bij voldoende deelname (min. 5 personen), kunnen we dan starten op het prachtige Mantingerveld. De kosten zijn: € 75,00. Inclusief het gebruik van de stokken.

2.  Voor diegene die willen afvallen bieden wij een cursus aan van 12 lessen. bij "Gewichtig", Na een intake gesprek krijgt u een persoonlijk advies, hoe te eten. In de lessen wordt voorlichting gegeven over b.v. afvallen en bewegen en kennis van voeding. Er wordt geen gebruik gemaakt van pillen of poeders. Gewoon GEZOND eten. En héél belangrijk, hoe voorkom ik het jo-jo effect. Na afloop van elke bijeenkomst wordt er een uur gewandeld. Bij voldoende deelname van tenminste 6 personen,  kan deze cursus worden gegeven in het Dorpshuis . Kosten € 195,-.

U kunt reageren per telefoon of per mail.

Henny Bulthuis, Tel. 0599-236711 Mobiel: 06-11222175

E-mail: henny@gewichtig.nl

P.s. Graag bij aanmelding even vermelden, welke dag en tijd u het beste uitkomt

Buurtacademie

ER IS VRAAG NAAR DIVERSE CURSUSSEN.
 
Heeft u ook interesse deel te nemen aan een of meerdere cursussen?
Geef dan uw naam en adres door aan Albert Wielink of José Post.
Telefoonnummers: 321323 of 321354
Of vul onderstaand strookje in en lever het bij ons in!
 
*  Voor  VERVOLG COMPUTERCURSUS zijn nog enkele plaatsen vrij.
 
*  EIGEN WEBSITE BOUWEN EN ONDERHOUDEN!  6 Lessen in April / Mei ( vanaf 18 +)
 
*  OPFRIS CURSUS NEDERLANDS!
 
*  HART REANIMATIE!
 
*  NORDIC WALKING zie verdere informatie van deze cursus. (Valt niet onder educatief)
 
 


  Toneelvereniging V.D.O.

Toneelvereniging V.D.O. is weer volop aan het repeteren!
Maar liefst 12 mensen spelen mee in het stuk,
wat speciaal voor onze vereniging is geschreven.

DUS NOTEER IN UW AGENDA!
ZATERDAG   14 en 21 April.
 uitvoeringen V.D.O.
SOEPJURKEN MET BALLEN!”
 
Aanvang: 20.00 uur
Dorpshuis "De Heugte”

 


  VROUWEN VAN NU......OOK VOOR U?

 

De NBvP, Vrouwen van Nu is dé plek voor vrouwen van alle leeftijden.
 
* Die met beide benen in het leven staan
 
* Die elkaar willen ontmoeten
 
* Die open staan voor nieuwe ontwikkelingen
 
* Die zich mede verantwoordelijk voelen voor een leefbare samenleving
 
* Die ervaringen met elkaar willen delen
 
* En die vooral in een gezellige sfeer met elkaar plezier willen hebben!
 
Bijeenkomst elke derde Donderdag van de Maand in Dorpshuis "De Heugte"
 
Aanvang 20. 00 uur  Kom gerust eens een
kijkje nemen


  Kindercarnaval


Van Scheper tot Wolvenjacht !

Kontakt brengt dit jaar een reeks verhalen over het vroegere Drentse dorpsleven. Zo wordt o.a. vertelt over het afbranden van veen voor het verbouwen van boekweit, (waar in ons dorp de naam ‘Boekweitstraat’ vandaan komt), evenals het verhaal ‘de Wolvenjacht’ (‘Wolvenhaar’) en vele andere prachtige verhalen.

Veel, plezier met de serie: ‘Van Scheper tot Wolvenjacht’!’

De Scheper

Olde Roelf was de schaapherder van Hummeloo, al van jongs af aan en het was hen in zijn leven goed gegaan. Hij had een flinke vrouw, de kinderen waren zonder moeilijkheden opgegroeid, volwassen geworden en getrouwd.

Aaltien, de vrouw van Roelof, had net als hijzelf altijd heel wat werk verzet maar langzamerhand werden de krachten van beiden minder, ze werden ouder. En als het werken je moeilijker afgaat en je niet meer zo vlug uit de voeten kunt, moet je je daarbij neerleggen. Er komt een volgende generatie, die het van je overneemt. Roelf wilde daar niets van weten. Hij was nog maar vijfenzestig jaar en zijn ouders waren beiden bijna negentig jaar geworden! “dan hebbe ik nog wat te goe, zei hij wel eens, want ik hebbe veur niet minder etiekend”

Roelf en Aaltien hadden een eigen boerderijtje en woonden niet, zoals de meeste schepers, in het schepershoes. Nee, het had hem in het leven zeker niet tegengezeten. Hij had zelfs zo’n zestig schapen van zichzelf bij de kudde en dat was toch een mooi aantal op de zevenhonderd waarmee hij elke dag het veld introk.

Zevenhonderd! Het was de grootste kudde van de wijde omgeving en elke morgen weer een prachtgezicht hoe ze allemaal weggestoven over de brede schapendrift. Er was wel eens over gesproken dat er eigenlijk een scheper bij moest komen en Roelf had ook wel eens wat hulp gehad, maar hij zei daarna altijd: “ikke en mien Hektor, die kunt het allent nog beter. Wij verstaot menaar. As die belhamel met de bles op de kop van Jan Geerdink weer van zokke kuren hef as ter veraandering van weer in de locht zit, nou dan zit Hektor hum dalijk achter de broek, grip toe en klaor is’t” En zo was het. Daarom hadden de boeren dan ook alles maar gelaten zoals het was.

Om het dorp Hummeloo lag breed uitgespreid de heide. Aan het einde van de schapendrift zag je heel in de verte de oude bossen met de vennetjes. Links, verweg, het stuifzand met de leemkuilen en rechts het turfveen met daarvoor de ‘olde witten’ het lange dunne gras. Dat was het rijk van de schapen en Roelf was er koning! Hij kende daar elke hoogte, elk paadje, hij wist waar de leeuwerik opvloog en de kwartel sloeg en waar die vreemde stenen lagen waar sommige mensen naar op zoek waren. Laatst was er nog iemand bij Roelf en zijn kudde gekomen. Die had hem waarachtig nog een handvol sigaren gegeven voor die ondingen.

Het liep nu weer tegen de tijd rond Kerst en het nieuwe jaar. Als het koud weer was ging Roelf niet zo ver van het dorp vandaan en bracht hij de schapen in de luwte onder de dennen. Maar dat was nog maar enkele dagen nodig geweest, toen was het bitterkoud geweest en het had zelfs gevroren. Maar met de komst van het ijs was de kilte de lucht uitgegaan. Het was rustig winterweer geworden en de zon had de schapen zelfs zo op de huid gebrand, dat het hen merkbaar goed had gedaan. Toen was het iets gaan dooien maar het ijs dreef toch nog op het water in de sloten.

“Toch kriege wij veraandering van weer”, had Aaltien tegen Roelf gezegd, “ik roek het an de locht”. Roelf lachte wat, maar hij wist dat zijn vrouw het vaak bij het rechte eind had wat het weer betrof. Bovendien zat er een kring om de maan! Maar om zijn vrouw wat te plagen zei hij:”Zolange as de belhamel van Jan Geerding gien kuren hef, hole wij dit weer.”

Het werd oudejaarsdag.

“Wat zu’k doen?”vroeg Roelf aan zijn vrouw. “As ik het veur het zeggen had, zuukt dan de leite van de dennen op jong, meende zij, ie kunt mij geleuven of niet, mar wij kriegt aander weer.”

Roelf wist het beter! Er zat wel een vreemde windveer in de lucht maar’dat kwamp van de kolde’zei Bart Harms, toen Roelf de staldeuren opengooide. Roelf gaf hem gelijk want Bart had overal verstand van. Jan Geerdink zei hetzelfde en Pouwel Jans beaamde dat. Roelf had goede plannen voor de laatste dag van het jaar. Hij zou de schapen hun buiken nog ens goed vol laten vreten. En met een flink gangentje liep de hele troep over de drift weg.

“Woj het olde jaor nog goed maken, jong,”riep Annechien van Aorend , waar Roelf het laatst naartoe ging om de schapen op te halen. “Het leste heugt het beste”lachte Roelf en verder ging het weer. Tegen het middaguur kreeg de belhamel van Jan Geerding het op de heupen. Nee, zoiets had Roelf nog nooit gezien. Hij sloop op Hektor af, die waarachtig met de staart tussen de benen wegliep, nadat de ram hem een stoot  met zijn kop gaf. Roelf kende geen medelijden en stuurde Hektor terug naar de schapen. Mar de ram was vandaag eigenzinnig. Hij stond rechtop, zijn kop in de hoogte alsof hij zeggen wou:”Ziej dan niet da’k hier binne? Koomt mar op! Veur zo’n hondtien as ie bint, bin ik ok nog niet bange. Nog veur gien vieve van oen soort!”

Toen werd Roelf hels in de kop. Maar het ‘kloetschuppien’ wou evenmin zijn werk doen als de hond. De grond was nog bevroren en Roelf kon geen kluit aarde loswrikken om naar de ram te gooien. En de belhamel triomfeerde. Tijdens het gedoe met de ram waren de schapen ver uit elkaar geraakt. In een flink gangetje liepen ze naar de bossen. “Det is mis”riep Roelf nog, mar er was geen houden aan en voor het eerst in zijn lange schepersloopbaan waren de schapen hem en de hond de baas. Met de ram op kop stoven ze weg. Net of ze gek geworden waren.

Zo ineens was de lucht gaan betrekken. Er kwamen zwarte wolken opzetten, het rommelde in de verte en een kwartier later vielen de eerste sneeuwvlokken. Het begon hard te waaien en even later liep Roelf midden in een sneeuwjacht zoals hij nog nooit meegemaakt had. Hij was buiten adem en hijgde. Hektor keek zijn baas aan en bleef stilzitten. De oude man zette zijn kraag omhoog en zei toen: “Hektor jong, wij mut ter achteran, anders komt ze an het dwalen en dan gebeurt er ongelokken.” En al kon hij niet veel zien door de voortjagende sneeuw, ze liepen.

De boeren in Hummeloo keken net zo vreemd op van de plotseling opkomende sneeuwjacht als Roelf, maar ze maakten zich geen zoregen over de schapen. Die waren in vertrouwde handen van Roelf.

Het werd vier uur – geen schapen, vijf uur – geen Roelf. Het voeren was al gebeurd – geen schapen. Het melken was  al gedaan – geen Roelf. Toen zei Jan Geerdink, die de boerhoren in huis had, tegen zijn vrouw: “Der is vaste wat gebeurd! Ik blaoze.” Meteen liep hij de baander uit en het getoeter van de boerhoren scheurde door de sneeuw en de wind. Het was pikdonker, geen ster aan de hemel te zien. Dat kon zo nooit goed gaan. Even later waren alle boeren bij Jan. “Veule praoten gef niet, zei hij, zuukt de lenteerns op, volk. Wij mut Roelf opzuken en hölpen. Allent redt hij het niet.”

Geen kwartier later stonden ze bij de schapendrift. Aaltien wou ook met hen mee, maar ze werd teruggestuurd. Het werk werd verdeeld. In brede rij zouden ze eerst naar de oude bossen lopen en dan naar de turfkuilen. Jan zou in het midden van de rij lopen en op de horen blazen als hij iets zag.

Zo gingen ze op pad. Het lopen ging moeilijk. Ze stootten tegen de bevroren graspollen en karrensporen. Ze vielen in met sneeuw vol gestoven gaten. Bij de bosrand aangekomen vonden ze gen enkel teken van Roelf of de schapen. Ze moesten even rusten, even op adem komen. In de verte hoorden ze klokgelui. De oudejaarspreek zou zo beginnen. Maar van de Hummeloër boeren zou er niet één in de kerk zijn. Die trokken nu tegen de wind in naar de turfkuilen. “Veurzichtig an, volk, had Jan nog gewaarschuwd, aanders verdrinkt er ok nog lu!” Weer ging er een brede rij mannen over het veld met hun lantaarns. Een enkele keer doofde er een licht en vlamde even later weer op. De mannen steunden, ze werden moe en zo stijf als een plank. Maar ze moesten verder, steeds maar tegen de jachtsneeuw in. Ze zagen daardoor al lange tijd niets meer.

Roelf had de schapen weer bij elkaar gedreven totdat die duivelse belhamel weer kuren kreeg. Met een flinke gang draafde de kudde naar de leemkuilen. De scheper holde ze na en al kon hij haast de ene voet niet meer voor de andere krijgen, al was hij sneeuwblind, het gelukte hem en Hektor, de kudde weer bij elkaar te brengen. Ze waren juist op weg naar het dorp toen er weer een groepje schapen ontsnapte en tussen de leemkuilen door wegliepen. Roelf kon het merendeel van de kudde nog tegenhouden. “Hektor, vooruit! Weg!”commandeerde hij. De hond begreep zijn baas en dreef de grote troep naar huis.

Toen de boeren, die naar Roelf op zoek waren, even uitrustten aan de bosrand waren de schapen in hun stal op een veertig stuks na, die van Roelf en Jan Geerdink.  Maar Roelf was er niet! Die zou alleen ook niet naar huis kunnen komen want toen hij de belhamel stevig vastgreep, nam die een sprong en scheper en schaap vielen naar beneden in een leemkuil. Een paar schapen rolden met hem mee. De anderen blèrden. Roelf wou weer opkrabbelen maar hij kon zijn schouder niet bewegen en zo moest hij wel blijven liggen op de sneeuw en de harde leemgrond. Eerst zweette hij nog mar later begon hij te rillen en werd hij kouder en kouder. En de sneeuw bleef maar op hem neervallen…..

“Volk”, zei Jan, toen ze ook bij de turfkuilen niets vonden, “wij mut zien daw in huus koomt, aanders giet het verkeerd”   Neerslachtig liepen ze terug naar hun boerderijen. De meeste schapen waren er….de scheper niet.

Toen ze wat van de kou en de inspanning waren bekomen, blies Jan weer op de boerhoren. Iedereen kwam terug en samen zochten ze nu in de buurt van de leemkuilen. Bart Harms viel in een van de kuilen  en bezeerde zich zo, dat hij verder gedragen moest worden. Aorend van Aorend trapte op een boomstronk en bloedde op verschillende plaatsen. De ene lantaarn na de andere doofde. De sneeuw stoof  over het veld, de enkele berken bij de leemkuilen bogen zich diep door de venijnige en koude wind. De mannen konden geen hand voor ogen zien en riepen zowel naar elkaar als naar Roelf.

Jan blies weer op de boerhoren. Het duurde lang voor ze allemaal weer bij elkaar waren. Toen zei hij:’ Wat nou, volk? Ik wete het niet meer!”Pouwel Jans meende dat je net zo goed een speld in het hooivak kon zoeken als Roelf vinden in dit noodweer. “Wij hebt edaone wat aw kunnen. Misschien zit hij wel in Heidloo an de aandere kaante. Mij dunkt wij mut op huus an.”

En ze gingen.

Maar onder het moeizaam lopen tegen de wind in, dachten ze aan Roelf. En ‘snachts toen ze wakker werden in hun bed en het nog steeds sneeuwde, hoopte ze dat hij ook ergens onderdak zou zijn.

Roelf was onderdak! De sneeuw was zijn bed en zijn deken. De koppige ram kroop dicht bij hem, samen met de andere schapen. Het was of ze het goed wilden maken. Maar ze zochten natuurlijk zelf ook bescherming. Zo hielden ze Roelf warm in de luwte van de kuil.

Op nieuwsjaarsdag scheen de zon toen alle boeren het veld afzochten. Jong en oud waren meegegaan. “Wat doet die kreeien daor vrömd! Die vliegt mar al in de rondte bij de koelen”, riep Pouwel.

“Dan hew daor een speur”, meende Jan en zo snel mogelijk schoven ze door een heel dik pak sneeuw naar de leemkuilen. Toen ze riepen, hoorden ze een schaap blaten.

Ze vonden schapen en scheper in een leemkuil onder de sneeuw bij elkaar, allemaal nog in leven.

Het werd mei voordat Roelf weer met de schapen het veld introk, maar nu samen met nog een scheper.

Nog vaak als hij de belhamel zag, dacht hij: “Zonder hum leup ik hier niet meer.”

Maar als hij het dier wilde strelen, stak het zijn kop omhoog en stoof weg, als vanouds.

                             EINDE

(Volgende maand: ‘de Drentse Scheper’)


Lotenverkoop van start! 



De verkoop van loten voor de ijsvereniging Nieuw Balinge is van start gegaan! Afgelopen week zijn de loten verdeeld, dus binnenkort kunt u ons aan de deur verwachten.
De loten kosten 1 euro per stuk, waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan het inmiddels gecreëerde “kinderijsbaantje” , alsmede onze eigen vereniging.

 

Er zullen de volgende prijzen te winnen zijn:
• 1e prijs:  € 125
• 2e prijs:  € 100

• 3e prijs : €   75

• Vele andere prijzen
 

De trekking zal plaatsvinden op 3 maart a.s , dus bewaar uw lot goed en houd rond die periode onze site in de gaten voor de uitslag! De prijzen zullen persoonlijk aan u worden bezorgd.


Bericht schoolfonds mr Sieberingschool.

Langs deze weg wil het schoolfonds-bestuur alle leden hartelijk danken voor hun donaties. Met deze donaties hebben wij iets moois en nuttigs voor de school kunnen kopen. Wij met z’n alle hebben er weer voor gezorgd dat er met Sinterklaas 4 nieuwe draagbare cd-spelers met 2 kastjes voor een microfoon konden worden gegeven. En daar was het schoolteam ontzettend blij mee.

Het schoolfonds, wat houdt dat in?

Het schoolfonds bestaat uit ca 126 leden, welke onze school een warm hart toedragen d.m.v. een vrijwillige bijdrage, 1 x per jaar.

Dankzij dit geld kunnen extra materialen worden aangeschaft.

Mocht u nog geen lid zijn en toch een bijdrage willen leveren, dan kunt u ook daarvoor contact opnemen met de voorzitter Karin Mekkes, Wolvenhaar 25 in Nieuw-Balinge.

Regelmatig vindt er in overleg plaats, of er vanuit het schoolteam nog wensen en of behoeften bestaan waaraan het schoolfonds ene bijdrage kan leveren.

Zoal spel en lesmateriaal en ook doen we altijd een bijdrage aan het sinterklaas- en kerstfeest.

M vr gr; de schoolfondscommissie

Zondagsschool "De Goede Herder"


Vakantie Bijbel Klub


Extra mededeling van D.E.L. (Draagt Elkanders Lasten) Nw-Balinge.

Zo nu en dan krijgen wij de vraag van onze leden voorgelegd, vanaf wanneer je de kinderen aan moet/kunt melden als lid van D.E.L.

De leeftijd wanneer je de nog thuiswonende kinderen hiervoor kunt aan melden is 21 jaar.  Raadpleeg  hiervoor ook het D.E.L.-reglement, punt 18 (het blauwe boekje).

Let op: wél is het noodzakelijk daar zélf melding van te maken bij ons bestuur.

Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij: A. Mekkes, Wolvenhaar 25,

tel:  321206 (zie ook de infopagina van Kontakt)

Anders dan bij D.E.L. is bij de begrafenisvereniging (Nieuweroord) deze leeftijdgrens 18 jaar. Hier krijgen leden automatisch bericht zodra hun kinderen 18 jaar zijn.

m. vr. gr. Bestuur D.E.L.

  BIJEENKOMST MANTELZORG!
 
Maandag 12 Februari 2007
 
Een ieder die belangstelling heeft,
is van Harte welkom op deze bijeenkomst.
Aanvang: 20.00 uur in Dorpshuis "De "Heugte"
Deze avond is de leiding in handen van Petra van de Klok
 
Met vriendelijke groet en tot ziens!


Jubileum Kapsalon "Therese"

Bestaat 8 april, a.s.  12 1/2 jaar

Dit willen we natuurlijk niet ongemerkt voor bij laten gaan en hebben we

 leuke aanbiedingen.

Zoals bv de hele maand april (vanaf 8 april) knippen voor 12.50 euro .

Natuurlijk hebben we nog meer leuke acties!

 

Groetjes;

Mariët,Thérèse en Priscilla