kontakt

Kontakt juni 2007

 
Colofon
Van de Redaktie
Meester Sieberingschool
CBS de Morgenster
The Young Ones
Vlaginstructie Rijksgebouwen
100 jaar Christelijk Gereformeerd Nieuw Balinge
Slecht jaar voor de heikikker
Buurtacademie Nieuw Balinge
Zonnesalon "Jose"stopt
Voorlopig programma Zomerfeest 2007    
Rommelmarkt Ned. Herv. Kerk
Verhaal: Van Scheper tot Wolvenjacht !
Vakantie Bijbel Klub
Wandel 4-daagse
Fietsreis door de tijd

Bijzondere voertuigen Zomerfeest

Fotowedstrijd Zomerfeest
Henriëtte Kreeft-Kats, gehuldigd door Astma fonds!
Een nieuw onderdeel in het Dorpshuis !
Feestavond Jeugd-/Tienersozen
Bericht Jeugdsoos/Tienersoos
Lijstcollecte St.Zomerfeest
Te Koop-te koop gevraagd-vermist-gevonden

Colofon

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:
Lammy Blanken; tel: 321253

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Joyce Bouwmeester;              penningm.

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

Naomi Boer:                      

Evelien Sok        tel: 321299

Joyce Salomons     tel: 321809

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

Van de Redaktie

Nog even en we zitten weer in de zomer. Genieten is het van onze tuinen en de mooie natuur in de nabijheid. Alles groeit en bloeit.  Bloemen in alle kleuren en vormen doen onze ogen strelen. De vogels zingen alsof hun leven ervan af hangt. De tijd vliegt en voordat je het weet vallen de1e bladeren alweer. Gelukkig is er de komende tijd in ons dorp weer veel te doen.  Eerst gaan we ons voorbereiden op het zomerfeest. Haal de wandelschoenen maar alvast uit het vet want na de vakantie zullen die in actie komen.  Moet u zorg aanvragen en weet u het niet meer dan is er binnenkort steun te verwachten.

Wat kunt u in deze uitgave verwachten!

·        Voorlopig programma van het komende Zomerfeest

·        Aankondiging wandel 4-daagse

·        Henriette Kreeft is in het zonnetje gezet

·        Verslag van de herdenkingsbijeenkomst van het jubileum van de chr ger kerk

·        Steunpunt en zorgloket nieuw onderdeel in de Heugte

·        The Young Ones vullen het middenblad weer op met zomerse zaken!

·        De beide basisscholen zijn weer vertegenwoordigd

·        De leiding van de V(akantie) B(ijbel) K(lub) doet een oproep aan de kinderen van 4 tot 12 jaar.

·        Rommelmarkt Nederlandse Hervormde kerk op 16 juni as van 8.30 uur tot 13.00 uur

·        Natuurmonumenten doet verslag over de toestand Hei-Kikker

·        En…. nog veel meer bijzondere zaken

Wij wensen u een heerlijke actieve zomer en veel leesplezier toe.

 

Meester Sieberingschool

Groep 1/2

Kunstmenu

De afgelopen weken hebben we twee keer een kunstmenu les gehad. We hebben met speelgoeddieren en blokjes een soort televisieopname gemaakt.

Boekje ‘water’

Op 28 mei is er een meneer video-opnames komen maken die bij het boekje ‘van verhaal tot boek’ gaat horen. In dat boekje schrijven we het avonturenverhaal van Polleke van Zolder. Ook de andere klassen hebben geschreven voor het boekje ‘water’.

Dit boekje is vanaf 21 juni ook te koop in onze winkel ‘Alles-bij-één’.

Toetsen

In de maand juni worden de Cito-toetsen afgenomen. Per groep zijn dit 3 toetsen.

Groep 3/4

In de klas zijn we nog erg druk bezig met ons “waterproject”. We hebben nog steeds contact met de kapitein die heel ver weg op een eiland zit en op zoek is naar misschien wel een verborgen schat. Om hem te helpen hebben de kinderen allerlei apparaten/machines gebouwd die onder water kunnen zoeken naar een eventuele schat. Ze hebben er allerlei handige snufjes bij bedacht, waardoor het zoeken onder water makkelijker wordt. De uitvindingen van de kinderen zijn gemaakt van lego, klei, kosteloos materiaal, constructiemateriaal enz.

       Omdat het niet handig is om deze uitvindingen allemaal per post te gaan versturen hebben we besloten om een soort reclameposter te maken. Ieder kind prijst als het ware zijn of haar machine aan en op die wijze kan de kapitein dan een eventuele keuze maken om ook een soortgelijk apparaat te gaan maken. We zijn bijna zo ver om deze posters te gaan versturen en zijn dan natuurlijk erg nieuwsgierig wat de kapitein er van vindt.

Omdat de kinderen erg graag willen vertellen en laten zien wat zij zoal gemaakt en gedaan hebben is er een boekje gemaakt en hebben de kinderen video-opnames gemaakt. Vooral het maken van de video-opnames was best wel spannend. Toch zitten er al echte talenten tussen!!

De DVD en het boekje zijn ook te koop. Hiervoor ligt een inschrijflijst in onze Kansrijke Taalwinkel. Natuurlijk zijn er op de DVD en in het boekje ook de belevenissen van de andere klassen te vinden. Wij blijven nog even contact houden met de kapitein op het verre eiland. Wat de belevenissen hiervan zijn kunt u bewonderen op donderdag 21 juni. Op deze dag sluiten wij het project feestelijk af.

De laatste loodjes

Nog 5 weken en dan kunnen we genieten van onze welverdiende vakantie. In deze weken staan nog allerlei activiteiten gepland: sportdag, schoolreis, afscheid groep 8, project, enzovoort.

We gaan er met elkaar nog even tegen aan.


CBS de Morgenster

Nieuws vanuit school.

De kinderen van de bovenbouw hebben deze maand heel veel geschreven over wat er zoal bij ons op school is gebeurd. Hieronder volgen hun verslagen.

 

Computer les met de lesmethode Aabeecee.

Aabeecee is een methode waarmee je leert wat je zoal met de computer kunt doen. Zoals de programma`s : Exel, PowerPoint, Paint, Word, E-mail, Outlook, werkstukken maken, Internet, Access en Front Page. Elke module bestaat uit een aantal lessen. Aan het eind maak je de toets en dan ga je naar de volgende module.

Bij PowerPoint leerden we zelf een voorstelling te maken. Ook leerden we hoe je een hyperlink naar het internet kunt maken. Wij hebben zelf al verschillende PowerPoint presentaties gemaakt.  Berthilde en Bianca hebben een presentatie over zich zelf gemaakt. En Dennis over zijn geboorte land Colombia.

Groetjes van groep 8.

 

Engelse les.

Op 21 mei ging groep 8 met juf Iwema naar het Roelof van Echten college. Daar gingen we met een engelse les van de brugklas meedoen. We gingen allemaal achterin zitten . De leraar begon direct in het engels te praten. Dat verstond ik nog wel. Toen gingen we naar een cd luisteren.

Dat ging over een meisje dat boodschappen ging halen. Daar verstond ik de helft niet van. Toen ging de leraar vragen stellen over het verhaal. Daarna moesten sommigen woordjes voorlezen in het engels. Ik zelf moest 12 zinnen lezen. De leraar vond het heel goed. Daarna moesten we opdrachten maken in een werkboek Ik had maar een half foutje.

Toen was de les afgelopen en gingen we weer naar huis.

Groetjes van Berthilde.

 

Schoolkamp

Op maandag 14 mei vertrokken we met groep 6,7 en 8 op de fiets. Juf Kikkert en juf Iwema gingen mee. Het was gelukkig droog maar er stond een stevige wind. In Ruinen gingen we naar het bezoekers centrum. We aten daar ons brood en deden een survivaltocht.

Ook bezochten we een vogelpark met heel veel verschillende vogels. Daarna gingen we naar Lhee waar onze kampeerboerderij stond. Voor de boerderij stond een bord met de naam DE HOOGE HAER er op.

We gingen onze kamers inrichten. Groep 7 en 8 ging koken. Al snel konden we eten. Daarna mocht iedereen zelf weten wat je wilde doen. We kregen nog bezoek van de andere juffen en meester.

Toen het donker was speelden we in het bos het dierengeluidenspel. Toen we terug waren gingen we nog kampliedjes zingen onderbegeleiding van meester v.d. Berg met zijn gitaar. Bedtijd rond 24.00 uur, lekker keten dachten we. De juffen waren net waakhonden. Hun kamer lag precies tussen de meiden en jongenskamer. Ze hoorden alles maar dat maakt het spannend.

De volgende morgen begonnen we rustig met een ontbijtje. Na de koffie gingen we op de fiets naar Vledder. Een flinke fietstocht was het wel. We bezochten daar het zeemuseum MIRAMAR dat was echt de moeite waard. Na een lekke band en allemaal een heel groot ijsje gingen we terug.

Groep 6 was nu aan de beurt om te koken. Het eten smaakte heerlijk. Vervolgens gingen we voetballen tegen een andere school die ook een deel van de boerderij bewoonden. Hierna was het tijd voor de bonte avond erg gezellig. Iedereen had wel iets bedacht.  De meisjes maakten hapjes. Ook was er een spookverhaal en tenslotte de pyjamashow .

De volgende dag was het al weer tijd om alles in te pakken. We brachten nog een bezoek aan het Planetron .We deden nog een speurtochtje en zagen een film over Haaien. Nadat we nog een patatje hadden gegeten gingen we richting school.

Rond 16.30 uur werden we op school door onze ouders hartelijk begroet.

Het was een super leuk en gezellig kamp.


The Young Ones

13 Juni in de Bioscoop: Ocean's Thirteen

What are the odds of getting even? 13 to one

Danny Ocean en zijn vrienden moeten weer aan de bak als een casinobaas (gespeeld door Al Pacino) een van de teamleden een flinke hak zet. De krullebol Reuben heeft zijn winst van de vorige klus namelijk geïnvesteerd in een nieuw te bouwen hotelcasino. Hij wordt echter financieel uitgekleed en dat grijpt hem zozeer aan dat hij na een hartaanval in het ziekenhuis terecht komt. Danny Ocean kan dat onrecht niet aanzien en mobiliseert opnieuw de hele club om de opening van dat nieuwe casino eens goed en grondig te verpesten. Daarbij krijgen ze zelfs hulp uit onverwachte hoek: Andy Garcia’s karakter staat deze keer aan hun kant, onder het motto: de vijand van mijn vijand is mijn vriend.


  Vlaginstructie Rijksgebouwen     


  100 jaar Christelijk Gereformeerd Nieuw Balinge

Verslag herdenkingsbijeenkomst 100 jaar Christelijk Gereformeerd Nieuw Balinge

Op zondag 20 mei jl. bestond de Chr. Ger. Kerk te Nieuw-Balinge precies 100 jaar. Op deze zondag is in de morgendienst stilgestaan bij Zacharia 4:6, de tekst waarmee destijds de gemeente officieel werd opgericht. De dienst werd geleid door ds. A. Versluis, predikant van Nieuw-Balinge.

De eigenlijke herdenking vond plaats op vrijdagavond 25 mei. Naast het kerkgebouw en het verenigingsgebouw was er naast de kerk in de tuin van de fam. A. Otten een tent (van SenHtentenverhuur) geplaatst. Al met al was er op veel bezoekers gerekend. En die waren er. Naast leden en oud-leden waren er nog vele andere gasten.

Ds. A. Versluis leidde de herdenkingsdienst. In deze samenkomst werd de Bijbel geopend vanuit Psalm 78, waarin de dichter Asaf ons iets wil leren over het belang van het bestuderen van de geschiedenis. Het gaat hier en ook in de gemeente van Nieuw-Balinge om de daden van de Heere te gedenken. Het is daarin belangrijk om te zien hoe we dit doen, waar we aan terugdenken en waarom we dit doen. Wat er in 100 jaar ook veranderd is, God is niet veranderd, maar trouw gebleven .

Het zangkoor ‘Looft den Heere’ trad op en bracht drie liederen ten gehore.

Hierna werd het voor deze gelegenheid geschreven Jubileumboek officieel gepresenteerd. Dit gebeurde door Reinder Ymker, lid van de commissie 100 jaar. Hij overhandigde het eerste exemplaar aan ds. A. Versluis.

De Chr. Ger. Kerken rondom Hoogeveen maken deel uit van een zgn. classis. Namens de classis Hoogeveen hield ds. S. Otten een toespraak. Hierna was het woord aan dhr. T. Stelpstra, namens de gemeente Midden-Drenthe. Naast een (geldelijk) cadeau, beloofde hij namens deze gemeente dat de spellingsfout op de ‘richtingbordjes’ naar de kerk zal worden verbeterd.

Na de dienst gaat de avond verder buiten de kerk in de (verlichte) tent en in de achterzaal van de kerk. Daar was ook nog het boek, met de titel ‘Niet door kracht…’ te koop, dat gretig aftrek vindt. Er wordt nog even gezellig met elkaar nagepraat met wat fris en voor de gelegenheid luxueuze hapjes van ’t Keukentje. Hierna gaat iedereen langzamerhand zijn of haar weg naar huis.
Met dankbaarheid mag er worden teruggezien op de 100 jaar dat deze kerk mag bestaan en op de avond om dit jubileum te vieren!

Er zijn nog steeds boeken te koop voor € 19,50 per stuk. Belangstelling? 0528 – 34 17 32

(Voormalige) pastorie en kerkgebouw in de jaren ’50.


  Slecht jaar voor de heikikker.            

Het voorjaar is al weer bijna voorbij. Het was een extreem voorjaar, waarbij het ene ‘weerrecord’ na het andere sneuvelde. Wat waren de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld op de heikikker?

Het was een extreem ‘warm’ voorjaar, dat in feite te vroeg begon. Daardoor kwamen de eerste heikikkers al op 15 maart te voorschijn, ruim vier weken eerder dan in voorgaande jaren. Door de overvloedige regen die de daaraan voorafgaande periode viel, waren poelen, vennen en slenken ruimschoots gevuld met water, waardoor 2007 toch goed begon. De daarop komende dagen werden overal eitjes, ook wel kikkerdril genoemd, gelegd. Deze eiafzet duurde uiteindelijk zo'n vier weken. Dat is extreem lang. ‘Normaal’ is een eiafzetperiode van een dag of tien.

Op de overvloedige regen volgde langdurige droogte, terwijl het voorjaar doorgaans veel natter verloopt. Een gevolg daarvan was dat veel plassen en slenken opdroogden. Dit in combinatie met de koude nachten en korte dagen, waardoor de ontwikkeling van ei naar kikkervis veel langer op zich liet wachten, zorgde op veel plaatsen voor uitdroging van het kikkerbroed. Daar waar de kikkervisjes net konden zwemmen, raakte het water op, met alle gevolgen van dien…

In beide Nationale Parken in Drenthe, het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold, waar het broedsucces van de heikikker geregeld wordt onderzocht, is het niet goed gegaan. 2007 Kan voor een groot deel voor de heikikker als een verloren jaar worden beschouwd. De latere soorten, zoals groene kikker en kamsalamander en rugstreeppad, hadden minder last van uitdroging. Die zetten eitjes af in dieper water.


BUURT ACADEMIE NIEUW BALINGE

Opgave voor cursussen kan nog steeds!

In September gaan er weer diverse cursussen van start. Als u zich al heeft aangemeld hoeft u niets te doen u krijgt vanzelf een brief van het Drenthe college. Wél hebben we gekozen voor opgave bij één  persoon en dat is bij  Albert  Wielink tel: 321323

Neem dus contact op met Albert als u deel wilt nemen aan een cursus of dat u een idee heeft voor en nieuwe cursus enz. enz.

Gepland staan al:

Computer vervolg

Computer beginners

Opfris cursus Nederlands

Vervolg Engelse les

Geheugen training

EHBO vervolg jonge Kinderen

Kook cursus voor Mannen

Metsel cursus voor Meisjes

Heeft u belangstelling bel Albert en het wordt genoteerd en bij voldoende opgave ook uitgevoerd! Mocht u onverhoopt geen bericht krijgen van een cursus terwijl u zich wel heeft opgegeven neem dan meteen contact op met Albert en het wordt geregeld.

TOT ZIENS OP DE BUURTACADEMIE NIEUW BALINGE!

i.o. José Post

  Zonnesalon "Jose" stopt

Maar...Let op, de Zonnesalon blijft in Nieuw Balinge! Per 1 november 2007 zal de zonnesalon overgenomen worden door Studio TYARA en wel op het nieuwe adres van Jan & Netty Jager, Geeserraai 3 te Nieuw Balinge.

 


Voorlopig programma Zomerfeest 2007

VOORLOPIG PROGRAMMA ZOMERFEEST 2007!

Onder voorbehoud van wijzigingen en aanvullingen, er lopen nog wat aanvragen!

 

Maandag 23 Juli 2007:

 SURVIVAL!!!

Woensdag 25 Juli 2007:

-FOTO TENTOONSTELLING IN HET DORPSHUIS ( zie elders in kontakt) U, brengt toch ook nog wel wat foto’s?

-GROTE JAARMARKT (LET OP) van 11.00 uur tot 17.00 uur! Organisatie: Midden – Drenthe ( Leo Hidding)

-13.00 uur officiële OPENING optocht van de Kinderen verkleed als thema: WESTERN! Cowboy – Indiaan enz. Start bij de Morgenster: zie programmaboekje!

-Op het feestterrein: Kermis, Springkussen, Kinderparadijs, Peerdje rieden (wedstrijd), Ritje in de Paarden – Huifkar, Ritje op een échte Pony (bij mooi weer), Rad van Fortuin, Gezellig Terras, Enz. enz.

 -21.00 uur organisatie “De Heugte”  LIVE BAND: K-TOWN !

 

Donderdag  26  Juli 2007

-9.00 uur:  Koersbalwedstrijden !

-9.00 uur: KOPPEL vissen

-14.00 uur: voor de jongsten: THEATER: FLIP DE WONDERKIP ! Door: Jacinta

-14.00 uur: Bingo voor de Jeugd t/m Basisschool!

-20.00 uur: BINGO organisatie Bingogroep Dorpshuis.

-20.00 uur: KLAVERJASSEN ( ronde zaal)

-21.00 uur: JEUGDSOOS?

Vrijdag 27 Juli 2007

-FIETSTOCHT voor het hele gezin ! Bij regen een alternatief in het Dorpshuis!

-SAMEN gezellig Eten!

-19.00 uur: ROOFVOGELSHOW! op veler verzoek opnieuw nu bij mooi weer?!?Dat kunnen we alleen maar hopen en niet beloven maar Gerrit en Janny hebben hun ( “ kroost”) vogels uitgebreid en gaan er weer voor!

-21.00 uur organisatie Dorpshuis! FACE TO FACE!  Life BAND!

 

ZATERDAG 28 Juli 2007

-13.00 uur: Grote Colonne van  vele MOTORVOERTUIGEN, zoals:  ………Vrachtwagens, Touringcar’s, Jeeps, skelters, race en cross motoren, old – timers, busjes, tractoren, enz. enz.   U, doet toch allemaal mee? Meld u aan bij José Post,

Tevens: BRANDWEER MIDDEN - DRENTHE DEMONSTRATIE!  En natuurlijk kunnen de kinderen een handje helpen!

-20.00 uur: Bonte Avond!  Wie wil mag optreden met???. Mag je zelf invullen, Zang, Play- back, Dans enz.??? Bij voldoende deelname schakelen we een jury in die de mooiste optredens beloont met een prijs! opgeven bij José Post

-UITSLAG SURVIVAL

én optredens van:

KEVIN SMIT ( broertje van Jan, als je hem hoort) en HENRY!!!! Deze Jongens kunnen er een gezellig FEEST van maken, met hun daverende optreden!

Meer informatie over het Zomerfeest? NATUURLIJK IN HET ZOMERFEEST PROGRAMMABOEKJE! Tijdig bij u in de brievenbus.

ALLEMAAL TOT ZIENS!

Mocht u nadere informatie willen over het een of ander? Dan kunt u altijd contact opnemen met José Post , Tel: 321354


 Rommelmarkt Ned. Herv. Kerk

 


  Verhaal:  Van Scheper tot Wolvenjacht !

Kontakt brengt dit jaar een reeks verhalen over het vroegere Drentse dorpsleven. Zo wordt o.a. vertelt over het afbranden van veen voor het verbouwen van boekweit, waar in ons dorp de naam Boekweitstraat vandaan komt, evenals het verhaal ‘de Wolvenjacht’. (‘Wolvenhaar’) In dit verhaal wordt duidelijk waar de namen: ‘de Breistroeken’ en Breistroekenweg’ en Schepersweg vandaan komen.

Veel, plezier met de serie: ‘Van Scheper tot Wolvenjacht’!’

TOEN IK JONG WAS

Met mijn ouders woonde ik in een klein dorpje in Drenthe in een huis dat aan een boerderij was vastgebouwd. Mijn vader was geen boer, hij was ambtenaar. Het grootste deel van de dag was ik niet thuis maar op de boerde­rij. Daar waren mijn kameraden, daar waren de paarden, de koeien, de schapen en de varkens. Ik kende alle dieren van boer Bartels net zo goed als hij en zijn kinderen ze kenden. Stuk voor stuk noemde ik de honderd schapen, die hij had bij naam zoals: de snotkop, de bles, de slichtkop, de bolstaart enzovoort. Moeder zei vaak tegen vader: 'Man, nu is Jan bijna de hele dag niet thuis geweest. Ook als het etenstijd is komt hij niet thuis, want hij eet ook vaak bij de familie Bartels.' Daar was het ook zo gezellig in de grote boerenkeuken met de vele mensen, 'het manvolk, de vrouwlu en de kinder.' Je had er zoveel ruimte om te spelen, het was er zo heel anders dan in een kamer bij ons thuis. Vooral op de winteravonden als de sneeuwvlokken om de boer­derij dwarrelden, was het 'gloepens mooi.' Het manvolk zat dan rondom het open turfvûur met de voeten op de plaat. De waterketel aan een 'haoliezer'* hing boven het vuur te zingen. Zo af en toe glipte een scheut kokend water uit de tuit en viel sissend tegen de gloeiend hete haardplaat aan.

Grootvader, Ol Bes, zat steevast in de hoek bij het vuur in zijn armstoel. Naast hem zag je de blauwbeschilderde tegeltjes van de haard. In de tegeltjes zat een koperen knop waaraan een tang hing. Ol Bes was de man, die het vuur brandende moest houden, een kunst op zichzelf. Negen met de hand gestoken grote turven stonden in een halve maan tegen een dikke 'kienstobbe* aan en de kooltjes lagen ertussenin. In het midden van de keuken hing de petroleum­lamp, vaak wat walmend brandend door een scheve lampenpit. Rondom de melkwitte lampenkap hingen ingeregen glazen kraaltjes.

Om de tafel, maar er niet al te dichtbij, zaten de vrouwen te spinnen. Elk van hen had een stoof met een flink kooltje vuur erin onder de voeten. De mannen breiden kousen of sokken, ze zaten met het gezicht naar het vuur en met de rug naar de vrouwen. Wij, de jongens, zaten op een stoof tussen de mannen in. Op de knop­stoelen mocht je alleen zitten als je volwassen was. Voor ons golden de volgende regels: zitten bij het vuur op een stoof, staan bij de tafel tijdens het eten en bij het pap eten uit de gemeenschappelijke grote kom als eerste de lepel neerleggen. Een mens kon gauw genoeg 'ástrantig’worden! Tegen zeven uur 's avonds werd door vrouw Bartels koffiegezet, dan kwam de kraantjespot op de tafel. Ieder kreeg een paar koppen koffie, de kinderen kregen elk een schoteltje vol.

 Ja, en dan kwamen de verhalen los. Ol Bes moest vaak vertellen over het smokkelen van 'foezel'* uit Duitsland. Dat droegen ze in varkensblazen langs allerlei binnenpaadjes over de grens. Soms schoten de commiezen op hen, dan gooiden ze de varkensblazen met foezel weg en was het geld dat ze ervoor betaald hadden naar de knoppen en alle moeite voor niets geweest.  Met de oren wijdopen en ogen zo groot als 'albasters'* zaten wij, de jongens, te luisteren. In de daaropvolgende nacht werd je dan soms met een schrik wakker. Dan droomde je dat de commiezen je achter de broek zaten! De knecht Freerk kwam met een verhaal op de proppen over het stropen van patrijzen. Soms ving hij in één nacht een turfkorf vol zoals hij vertelde.

Het slachten van een varken bij boer Bartels was voor ons, kinde­ren, ook altijd een groot feest. Wij mochten dan ook meehelpen. Een paar dagen tevoren werd er overlegd en aan vrouw Bartels gevraagd: 'Hilchien, wat zegst ervan, kunt wij overmorgen de olde mot slachten?' De avond ervoor werd dan alles voorbereid voor 'de slacht.' Er werd o.a. een deur uit de scharnieren gelicht en op twee kisten gelegd. Daar werd de volgende dag het varken opgelegd. 's Morgens om zes uur werd de vette zeug dan uit het hok gehaald. De kookpot met kokend water stond al klaar. Die was nodig voor het schoonschrapen van de huid. De lange borstels op de rug van het varken waren voor schoenmaker Harm, die ze gebruikte voor versteviging van de pekdraden.  Het varken werd vastgebonden op de deur, dat gebeurde door drie mannen. Die waren ook wel nodig om het dier vast te houden. De slager deed nu zijn werk. Jeichien, de meid, moest het bloed voor de bloedworst in een emmer roeren met een houten lepel. Ze draaide haar hoofd af bij deze bezigheid en zag wat wit om de neus. Even later was het varken dood. Vrouw Bartels stond al klaar met de jeneverfles en een glaasje zonder voet.  'Ziezo', zei Ol Bes dan, 'nou moet wij hum maor even verluden.' Als eerste was de slager aan de beurt, daarna volgden de andere mannen. Het leek ons, de kinderen, dat het wel erg lekker was wat er ingeschonken werd want de meesten likten zich nog wat om de mond, voordat ze het pruimpje tabak er weer in stopten.  Nu mochten wij ook aan de slag. De huid van het varken werd gebroeid met kommetjes kokend water en dan moest er geschraapt worden om de borstels eraf te krijgen. De mannen deden dat met een groot slagersmes en wij met een klein aardappelmesje. Ons werk bestond eruit de oren en de klauwen schoon te schrapen en vooral het staartje. 's Avonds mochten wij dan nog helpen met het snijden van 'met'* voor de metworsten.

In mei of juni was er het schaapscheren. Dat maakten wij, kinde­ren, ook van het begin tot het einde mee. Eerst moesten de schapen gewassen worden. Dat gebeurde in een grote kuil met water op de heide. Het wassen zelf was werk voor de mannen, de jongens moesten de schapen naar het water slepen. Het scheren gebeurde ongeveer een week daarna. De dieren moesten eerst nog eens even weer flink zweten, daarvan werd de wol zwaar. Wol was in die tijd namelijk nogal prijzig!

Bij het scheren hielpen wij ook. Wij moesten de wol uit de nekken en de halzen knippen. Wij deden dat met een gewone schaar van moeder want de schaapscheerders scharen waren daarvoor te groot. Als de dieren helemaal kaalgeschoren waren werden ze nog eens goed nagekeken. Door de grote scharen waarmee gewerkt werd was namelijk nogal eens in hun vel geknipt. Er stond dan ook een grote pot met bruine teer klaar en op de wonden werd dan een flin­ke lik teer gesmeerd. Dat was geneeskrachtig. De wol van een schaap kwam er in zijn geheel af zonder te bre­ken of te scheuren. Zo'n grote wollen deken noemden ze een 'vluus.'

In de tijd dat ik een jongen was, aan het einde van de negentiende eeuw, verbouwden de boeren in Drenthe veel 'raapzaod.'* Dat werd na het dorsen naar de olieslagerij gebracht waar uit de zaden olie werd geperst. De boer kreeg er lijnkoeken voor in de plaats. Dat was voor de koeien en de schapen 's winters krachtvoer. Dorsmachines waren er in die tijd nog niet maar de Drentse boer deed het op zijn manier. Op de grote deel werd een legge klaargemaakt. Er werd een laag ongedorst koolzaadstro van ongeveer een meter hoog neergelegd. Dat werd een legge genoemd. Natuurlijk was deze laag veel te hoog om deze, zoals het met roggestro gebeurde, met de vlegel te dorsen. Maar geen nood, drie paarden,moesten er doorheen 'strampeln* om zo het zaad eruit te krijgen. Het dorsen van een legge duurde ongeveer twee uur. Wij mochten op een van de paarden zitten en dan ging het kris­kras door de legge heen. Wij mochten zelf mennen en kregen de teugel in de hand. Wat een plezier! Maar elke medaille heeft ook een keerzijde. Wij moesten name­lijk ook beurtelings 'met het körfien lopen.' Wat dat betekent? Welnu een paard wilde natuurlijk ook wel eens wat laten vallen. Hij, die de beurt had om 'met het körfien te lopen', moest goed opletten of een van de paarden de staart optilde want dan moest hij het mandje eronder houden. De uitwerpselen mochten beslist niet in de legge vallen. Daar kwamen vroeg of laat ongelukken van zoals men zei.

In een stil uurtje denk ik nog vaak terug aan al die plezierige din­gen uit mijn jeugd. En als een mens zich dat nog kan herinneren, leeft hij zijn leven als het ware dubbel.

·        kienstobbe: boomstronk uit het veen

·        astrantig: brutaal

·        foezel: slechte kwaliteit jenever

·        albasters (konkels) : grote knikkers

·        met: gehakt vlees

·        raapzoad: koolzaad

·        strampeln: strompelen.

EINDE.

Volgende maand: Als er iemand stierf.


  Vakantie Bijbel Klub


  Wandel 4-daagse

   

WANDEL 4-DAAGSE.

De Morgenster en de Meester Sieberingschool gaan ook dit jaar weer m.b.v. een Nieuw-Balinger wandel 4-daagse organiseren.

De avond wandel 4 daagse is gepland op 28, 29, 30 en 31 augustus 2007.

Je kunt kiezen tussen een korte route (ca 5 km) en een lange route (ca 10 km) Het is bedoeling dat de kinderen van groep 1 t/m 5 onder begeleiding lopen van een ouder. Maximaal 6 kinderen per 1 ouder. De groepen mag je zelf samenstellen. Opgave op dinsdag 28 augustus tussen 18.00 uur en 19.00 uur bij de Morgenster. (als je 3 van de 4 avonden loopt wanneer je je hebt opgegeven, heb je recht op een medaille. Elke avond is de start bij de Morgenster.

Deze wandel4daagse wordt mede mogelijk gemaakt door: Plaatselijk Belang ‘de Vooruitgang’ Nieuw-Balinge, J. de Buck en SCHADETAX.

Wandelen: leuk voor iedereen en jong en oud!


  Fietsreis door de tijd 

Na het succes van vorig jaar gaan we op zaterdagmiddag 30 juni samen met Bart Pijper een fietsreis door de tijd maken. Op de fiets verkennen we de omgeving van boswachterij Gees en ontdekken hoe gebeurtenissen uit het verleden hier allerlei sporen heeft achtergelaten. We zien een Pingo-ruïne, grafheuvels, een Motte en herkennen een  oude Markegrens. Ook krijgt het landschap in relatie met de natuur de nodigde aandacht.

Luchtfoto van het Mekelermeer.

De fietstocht is ongeveer 19 kilometer lang en we zijn ongeveer drie uur onderweg. Er moet ook een paar honderd meter gelopen worden. De start is om half twee op de parkeerplaats van dorpshuis ‘De Heugte’ in het centrum van Nieuw Balinge.


Bijzondere voertuigen Zomerfeest


Fotowedstrijd Zomerfeest


 Henriëtte Kreeft-Kats, gehuldigd door Astma fonds!


Henriëtte heeft het zilveren vlindertje van het Astma Fonds écht verdiend!
Al vele jaren heeft ze de collecte bus ter hand genomen, om te collecteren voor het goede doel! Haar moeder deed dit in eerste instantie ook al vele jaren, en als die om wat voor reden dan ook eens een jaartje niet kon, nam Henriëtte het al op vrij jonge leeftijd van haar over. Nu heeft ze al vele jaren achter elkaar gecollecteerd,  en het Astma fonds zet deze mensen graag in het zonnetje!
Fondsen zijn bijzonder blij met vaste collectanten! Deze mensen zorgen ervoor dat onderzoek naar genezing, of naar betere medicijnen  door kan gaan. 
Henriëtte bedankt voor je inzet, en we hopen dat je nog vele jaren wilt meewerken aan de Astma Collecte!
Op naar het ( vlinder) Horloge!


NAMENS HET ASTMA FONDS NEDERLAND BEDANKT!


  Een nieuw onderdeel in het Dorpshuis !

Hiermee doelen we op een loket voor zorg en dienstverlening welke binnenkort ook in ons dorp aanwezig zal zijn.

Waarvoor kunt u terecht bij dit loket?

Dit steunpunt is om precies te zijn; een loket voor ál uw vragen over welzijn, zorg, wonen en aanmeldingen voor dienstverleningen e d. Hieronder enkele voorbeelden van onderwerpen waarvoor dit zorgloket zou kunnen dienen wanneer u vragen hebt over b.v:

·        WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)

·        Cursussen en activiteiten ouderen

·        Financiën (b.v. bijzondere bijstand, kwijtscheldingen)

·        Huisvesting

·        Ouderenadviseur.

·        Verzorgingshuis

·        Verpleeghuis

·        Zelfstandig blijven wonen

·        Hulp oproepsysteem

·        Vervoer voor ouderen en gehandicapten

·        Hulpverlening thuis

·        Rolstoelen

·        Klussendienst voor ouderen en hulpbehoevenden

·        Aanpassing in woning

·        Vrijwilligerswerk

·        Enz enz…

Hoe werkt het loket voor zorg en dienstverlening?

·        Het loket zal overdag bereikbaar zijn. (over het tijdstip hiervan volgt tzt meer informatie)

·        De vragen die u heeft, worden zo mogelijk direct beantwoord.

·        De aanmeldingen worden waar nodig doorgegeven aan de desbetreffende instanties.

·        Medewerkers hebben een beroepsgeheim.

·        Er zijn GEEN kosten verbonden aan het gebruik van het loket voor zorg en dienstverlening.

·        Alle inwoners kunnen terecht bij dit loket. Bent uzelf niet in staat om langs te komen, dan kan dit  ook via familieleden, buren, kennissen, huisarts, thuiszorghulp en anderen.

We hebben inmiddels een onderkomen voor dit steunpunt gevonden en wel in dorpshuis ‘de Heugte’. Er is een ruimte gevonden waar iedereen op discrete wijze terecht kan met zijn of haar vraag.

Het leek ons (de werkgroep Ouderen Onder Dak) daarom leuk om dit loket een ‘eigen naam’ te geven, deze naam willen we onthullen tijdens een broodmaaltijd op Donderdag 12 Juli a.s. 11.00 uur Dorpshuis “DE HEUGTE”

UITNODIGING VOLGT!

We hopen dan in Oktober écht van start te kunnen gaan, want onze locatie moet natuurlijk eerst gezellig ingericht, en natuurlijk officieel geopend worden!

DUS…… WORDT VERVOLGD, ÉN… U  KOMT TOCH OOK NAAR DE BROODMAALTIJD?

Met vriendelijke groet, Bestuur O. O. D.  Nieuw-Balinge.


     Feestavond Jeugd-/Tienersozen


  Bericht Jeugdsoos/Tienersoos


  Lijstcollecte St.Zomerfeest

Geachte Inwoners van Nieuw Balinge!!!

De lijstcollecte ( vrijwillige bijdrage)van het Zomerfeest wordt gehouden in de eerste twee weken van Juli a.s. Zoals u weet is deze bijdrage volledig bestemt voor de kinderen, van dit geld mogen alle kinderen gratis meedoen aan de Zomerfeest activiteiten. Ze krijgen dagelijks wat te drinken of een ijsje! De Bingo is helemaal GRATIS én ze krijgen een attentie! Bij intekening op de lijst krijgt u weer gratis  bonnen, voor de KERMIS, ritje op de pony, in de huifkar, attentiebon enz.

Wij hopen dan ook dat u evenals voorgaande jaren weer gul geeft, want zonder uw bijdrage zou dit écht onmogelijk zijn! Voor alle duidelijkheid voor de andere activiteiten “ rekenen” wij weer op onze sponsoren  en adverteerders? Mogen wij weer UITGAAN VAN uw medewerking in deze?

Alvast Héél Hartelijk Dank!

Namens alle kinderen en het zijn er( gelukkig)  veel anno 2007!

Tot Ziens St. Zomerfeest 


Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :


  OPRUIMING!

Hier dan het laatste bericht van Heidi's kindermode. Ik heb nog wat kinderkleding van mijn "winkel"en gaat nu weg voor spot prijzen.

* meisjes setjes, maat 92 t/m 140

*jongens setjes maat 80 t/m 152.

*nog veel jongens bermuda's maat 104 t/m 176

*en nog enkele t'shirts jongens /meisjes  NU €2,50

* jongens spijkerjassen.

*meisjes zomerjassen.

NU ALLES VOOR DE HELFT VAN DE PRIJS.!!!!! WEG IS WEG !! 

vriendelijk groetjes   Heidi Koekoek, 0528 321024.


Gezocht:

Vakantie- of weekendhulp voor klussen op het erf.

Ben jij 15 jaar of ouder, gemotiveerd en je handen uit de mouwen te steken als het gaat om tuinwerkzaamheden, opruimklussen e.d.?

Bel dan even met Jan of Petra voor een afspraak. Wij zoeken iemand die zelfstandig kan werken. De werktijden en verdiensten zijn in overleg. Tel.nr na 19.00 uur: 321244


Gevraagd:

IJZER: bv wasmachines, kachels, enz.

  1. Hekker, Haarweg 91, NwBalinge

Tel: (0528) 321384.


VOLKSTUINVERENIGING NIEUW BALINGE

Nieuwe leden altijd welkom.

Tuinhuur €7,50 per jaar voor 100 m2  beste grond.

Info bij de secretaris, Jur Huizenga, tel. 321562.