kontakt

mei 2008

Colofon
Van de Redactie
Meester Sieberingschool
CBS de Morgenster
The Young Ones
S.V. Nieuw Balinge
Nieuwsbrief "De Heugte"
G.J.V.V. bestaat 40 jaar
Hare Majesteit Koningin Beatrix
Export Nieuw Balinge
Wandel 4-daagse
Vroegere tijden herleven in Nieuw Balinge met de bouw van een plaggenhut!

Oproep  Plaggen Steken

Nieuwbouw Robertusweg Nieuw Balinge
Kunst in de Heugte
Teenspirit organiseert: Tienerkamp
Toneelvereniging V.D.O.
Het Knooppunt organiseert:
Klussendienst vanuit Knooppunt Nieuw Balinge
Opgaveformulier Survival 2008
I.V.A. Cursus
Schilder-Vrijwilligers gezocht
Uitslag Verloting Zomerfeest
Meimaand - Ina Snels
Bericht Plaatselijk Belang
Stichting Dorcas
Uitslagen K.S.C.
Te Koop-te koop gevraagd-vermist-gevonden

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:
Lammy Blanken; tel: 321253

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Joyce Bouwmeester;              penningm.

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

Naomi Boer:                      

Evelien Sok        tel: 321299

Joyce Salomons     tel: 321809

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

Van de Redactie

 

Koningin Beatrix ontmoet ‘Catootje’in Nieuw Balinge

Je hoort regelmatig dat de Mei de mooiste maand is van het jaar. Nou wij kunnen dat beamen. Sinds de maand is begonnen lijkt het niet op te kunnen met het mooie weer. In tegenstelling tot April toen we nog bij de kachel zaten. Pasen in de sneeuw. Met de Pinksteren naar buiten en de mooie natuur tegemoet.  Iedereen is weer druk in de tuin bezig en de stemming zit er goed in. Wat een eer dat onze koningin ons kleine dorp heeft bezocht. De belangstelling was groot. En voor sommige ouderen ook een emotioneel moment.

We kunnen trots zijn op ons dorp en het is een fijne plek om te wonen met veel natuur om ons heen.

Wat kunnen we verwachten:

 • Gezocht vrijwilligers om plaggen te steken..
 • Wie wil er meedoen aan de survival?
 • De scholen melden zich.
 • Sportievelingen kunnen weer meedoen aan volleybal of stratenvoetbal.
 • Tienersoos gaat op kamp.
 • De Young Ones als vanouds weer in het midden.
 • Thea Dijkstra in ‘EXPORT’.
 • Plaatselijk belang vraagt om ideeën/reacties  voor de nieuw te bouwen woningen.
 • Een plaggenhut in Nieuw Balinge.
 • Een waar gebeurt verhaal uit de oorlogsperiode ‘40-‘45

…….en nog vele andere zaken.

De redactie van Kontakt wenst u een warm voorjaar met veel leesplezier. En mocht u nog nieuwe ideeën hebben meld u zich dan!

De redactie


Meester Sieberingschool

Groep 3/4

De week voor de vakantie stond voor groep 3 / 4 in het teken van het kunstmenu. Zowel dinsdag als vrijdag zijn er twee kunstenaars van het ICO uit Assen geweest, om samen met ons een kunstwerk te maken.
Dinsdag 22 april heeft Aldrik samen met ons een zelfportret gemaakt. Dit zelfportret hebben we niet gemaakt met stiften, kwasten of potloden, maar de kinderen moesten gebruik maken van verschillende sjablonen en stempels. Zo kreeg je heel grappige effecten met inkt: bijvoorbeeld een mond van allemaal letters xxx, ogen van de letter o en een neus van de letter L. Nadat het zelfportret door iedereen was gemaakt, hebben we een mooie groepsfoto genomen, met alle zelfportretten. Zien jullie het verschil?

Vrijdag 25 april kregen we bezoek van Sacha. Sacha las eerst een stukje voor uit een boek, in dit boek ging het met name over eigenschappen. Wat zijn nu eigenschappen? En welke eigenschap(pen) hoort er bij jou? Op deze vragen moesten we antwoord geven vandaag. Want onder het zelfportret, kwam de eigenschap te staan die het beste bij jou past.

Nadat de kinderen allemaal een eigenschap hadden gestempeld, moesten alle portretten in een boek worden gebundeld. Dit hebben we gedaan, door eerst alle portretten aan elkaar vast te maken (dat werd dus een hele rij) en daarna ze te vouwen tot een boek.

Het resultaat is erg mooi geworden, alle kinderen staan er goed op in het boek. Na de vakantie mogen alle kinderen het boek 1 dag mee naar huis nemen om het thuis te ‘lezen’.

Groep 5/6

 Vrijdag 18 april hadden we slagwerkleraar Giovanni Timmermans van Scale Hoogeveen in de klas om de kinderen kennis te laten maken drummen.

Hij liet ons verschillende mogelijkheden zien om muziek te maken. Het vertelde ons, dat het beste is om eerst te oefenen met een oefentrommel, omdat een echte trommel wel  400 euro kost en het geluid zachter is...

Je kunt o.a. met kwasten ``brushen``  paukenstokken, roos '``dunne stokjes bij elkaar gebonden'``op de trommel slaan.

Givanni speelde ook bekende liedjes op de xylofoon. Tenslotte kregen de kinderen een emmer en twee stokken en mochten ze op de emmer drummen.

Na afloop konden ze zich opgeven bij Hillie Kramer voor een proefles. Zij  is van de Muziek Vereniging Irene.  Het liep storm, maar de kinderen  moeten natuurlijk wel met de ouders overleggen.

Schoolvoetbaltoernooi groep 7/8

Bijna……

Bijna waren we een ronde verder bij het schoolvoetbaltoernooi. Alle poule wedstrijden werden overtuigend gewonnen. Helaas kwamen we in de finale net iets te kort. Wat waren we er dicht bij.

Volgend jaar moet het zeker gaan lukken.


CBS de Morgenster

Aprilmaand op de Morgenster

Klasselunch

Donderdag 10 april deed de hele school mee aan de klasselunch die werd aangeboden door Albert Heijn. Elke klas kreeg een krat met drinkyoghurt, melk, sinaasappelsap, bananen, appels, mandarijnen, tomaten, komkommer, sla, zuilvelspread, kipfilet, pindakaas, appelstroop, roggebrood, volkorenbrood en servetten.Iedereen vond het heel lekker en gezellig.

Natuurspeurdersdiploma

Woensdagmorgen 16 april is groep 6,7 en 8 naar het Hijkerveld geweest voor het natuurspeurdersdiploma. Dit als onderdeel van het bodemproject. Onderweg voerden leerlingen allerei opdrachten uit. Zo gingen ze met de grondboor aan de slag en kwamen erachter dat het zand dat op het Hijkerveld ligt eigenlijk kleine stukjes berg zijn dat met behulp van rivieren en wind over een afstand van duizenden kilometers naar Drenthe is getransporteerd. Tijdens deze speurtocht kregen kinderen inzicht in de waarde van de aarde van Drenthe. Het was heel leerzaam en interessant.

Techniek en VO

De kinderen van groep 6,7 en 8 gingen voor de tweede keer naar het voorgezet onderwijs voor een echte techniekles. Dit in het kader van de contacten die onze school indertijd heeft gelegd met het Roelof van Echten College te Hoogeveen voor o.a. de vakken Engels en Techniek. De kinderen werden ontvangen door een enthousiaste  docent.Ze hebben ontzettend genoten van deze les.

Verkeersexamen

Op 17 april deed groep 6,7 en 8 mee aan het landelijk theoretisch verkeersexamen.Alle kinderen zijn geslaagd.....Gefeliciteerd!!!

Blokfluiten

In april is er een voorspeelles geweest ter afsluiting van de blokfluitlessen. Ouders en andere  belangstellenden genoten van de blokfluitklanken.Er werden in totaal 9 liedjes voorgespeeld.Het was leuk om te horen en te zien. In korte tijd hebben de kinderen veel geleerd. Fenny, Inge, Janiek, Jary, Marc, Marlijn en Thirza kregen tot slot nog een muzikaal  kadootje.Ook Henriette Sabel werd bedankt voor haar muzikale inzet.

Kunstmenu

Ook groep 3,4 en 5 heeft dinsdag 22 april genoten  van een kunstmenules. Daarin gingen ze o.l.v. kunstenaar Alvrik Saverda bezig met begrip zelfportret. Met o.a. rollers, inkt, stempels en sjabloonletters mochten de kinderen ook een zelfportret maken. Hierop volgt nog een tweede les o.l.v.kunstenares Sacha de Ven waarin de kinderen bezig gaan met karaktereigenschappen.

7 april deed groep 8 mee aan de Kunstschooldag. Deze werd in Assen gehouden.De kinderen deden  deze dag aan  verschillen  workshops mee o.a. slagwerk en keramiek.Ze hebben ook een voorstelling gezien. Het was een leuke dag.

Digitale schoolborden

Vlak voor de meivakantie heeft de Morgenster digitale schoolborden gekregen.In groep 3,4 en 5 en groep 6, 7 en 8 zijn deze geplaatst.

Ania Wiering


The Young Ones


  S.V. Nieuw Balinge

Bouwbedrijf Hilberink sponsort 1e elftal van SV – Nieuw-Balinge


  Nieuwsbrief "De Heugte"


   G.J.V.V. bestaat 40 jaar


   Hare Majesteit Koningin Beatrix

HARE MAJESTEIT KONINGIN BEATRIX

 landt exact 5 voor tien op de basis van SV Nieuw Balinge! Daar wordt ze  welkom geheten door de Commissaris Relus ter Beek en veel publiek.

Met de blauwe bus komt ze naar de Lijsterstraat, waar een grote menigte haar begroet met applaus en gejuich, zelfs het oranje boven schalde over Nieuw Balinge.

Burgemeester Ter Avest heet haar welkom en de Koningin en haar gevolg loopt rustig tussen de menigte door en neemt hier en daar tijd om een hand te geven of tekeningen van kinderen  in ontvangst te nemen.

Voor de Heugte staat een podium wagen waarop de strip Jan, Jans en de kinderen wordt uitgevoerd door kinderen van de basisscholen onder leiding van Jan Kruis. Catootje biedt de Koningin dan een bosje bloemen aan! Iedereen vind het schitterend en de kinderen worden dan ook beloont met een applaus van allen en in het bijzonder van koningin Beatrix.

Dan gaat het gezelschap naar binnen waar in de grote zaal een 12 tal mensen het een en ander uitleggen over het project  “Veur Uutzicht” wat inmiddels is uitgevoerd naar de wensen en ideeën van de inwoners Broekstreek en Nieuw Balinge. Omdat er ruimschoots tijd is geniet de Koningin in een ongedwongen sfeertje van een kopje koffie en stelt ze diverse vragen aan de aanwezigen.

Dan is het tijd om op te stappen, de koningin en haar gevolg gaan door dezelfde menigte weer richting de blauwe bus op weg naar Nieuw Buinen.

Voor iedereen die dit “Zonnige” bezoek heeft meegemaakt zal het duidelijk zijn: Hare Majesteit  Koningin Beatrix is vooral een  Moeder, Oma dus gewoon een mens! 

 Een schitterende herinnering voor allen jong en oud, dit maak je van zò dichtbij meestal maar een keer in je leven mee!

José Post


  Export Nieuw Balinge

EXPORT NIEUW-BALINGE

1)               Mijn naam is: Thea Dijkstra

2)               Geboortedatum: 3 oktober 1951

3)               Ik ben de dochter van: Sjouke Dijkstra     en Janke Bosma

4)               Namen van mijn broers zussen: Cora, Fetze en Lo

5)               Wij woonden aan de: Verlengde Middenraai 63

6)               Mijn meesters/juffen waren: Meester de Carpentier en mijn eigen vader

7)                       Ik zat o.a. in de klas bij: Greetje de Goede, Peter van de Berg, Alida Guichelaar, Joke Zwiep en ik denk ook dat Toos (Tonnie) Blanken bij mij in de klas zat.

8)                       Dit kan ik mij nog goed herinneren van school:  Ik vond het wel gezellig. Er staat me  bij dat we altijd op het schoolplein aan het spelen waren. Blikspuit, elastiektwist, knikkeren etc.etc. Ook het rolschaatsen in de schoolgang kan ik me goed herinneren.

9)                        Na schooltijd ging ik meestal spelen met/bij: Joke Zwiep, Tonnie Blanken en Greetje de Goede. We hadden een eigen meisjesclubje “Klavertje Vier”geheten. Onze “vergaderingen”hadden we vaak in het tuinhuisje van de familie Blanken.

10)                      Ook wij haalden wel eens kattenkwaad uit. Ik weet nog dat: Het klinkt heel braaf, maar dat kan ik me niet herinneren.

11)                      Dit kan ik mij nog goed van Nw-Balinge herinneren: De uitstapjes naar het Mekelermeer. Je kon daar heerlijk zwemmen en zonnen. Ook speelden we veel met de bal. Ook het vele fietsen van Nieuw Balinge naar Hoogeveen waar we toen naar school gingen. We fietsten altijd in een hele grote groep jongens en meisjes. Om de zoveel kilometer moesten de voorste fietsers wisselen en mochten achteraan fietsen. Heel eerlijk!!

12)                      Dit zou ik nog graag eens overdoen:  Ik hoef niets over te doen. Ik vond het reuze gezellig allemaal.

13)                      En dit zou ik ábsoluut liever nooit weer overdoen: geen idee.

14)                      De vrienden/vriendinnen uit mijn jeugd waren: Zoals ik al heb aangegeven staan die hier boven al gemeld. Ook schiet mij de naam Hammie Löhr te binnen. Volgens mij woonde die op “de Boksloot “ niet zover bij Peter van den Berg vandaan.

15)                      In de weekeinden gingen we meestal naar: Toen ik op de MULO zat ging ik vaak en veel naar Hoogeveen. Hier had ik een vaste groep vrienden en hadden we een eigen soos!!

16)                      Ik vertrok uit Nieuw-Balinge in het jaar: 1968

17)                      Reden van mijn vertrek was: ik ging een opleiding volgen in Groningen

18)                      Mijn huidige woonplaats is: Groningen

19)                      Mijn beroep is:  (kinder) verpleegkundige. Mijn opleiding heb ik gedaan in het AZG te Groningen. Daarna heb ik managementopleidingen gedaan en ben ik vanaf 1981 leidinggevende geweest  o.a. op de kinderkliniek van het AZG, in het ziekenhuis in Almelo, ziekenhuis in Dokkum en als laatste het ziekenhuis in Hengelo.

20)                      Dit wil ik er nog graag bij vertellen: sinds vorig jaar oktober werk ik niet meer en geniet ik van veel vrije tijd. Mijn partner en ik zijn graag in ons vakantiehuis in Belgie. Veel bossen om ons heen en het is hier mooi en heel rustig. En last but not least, ik verheug me erg op de ‘dorpsreünie’, ik hoop veel oude bekenden te ontmoeten op 1 november!

Vr gr: Thea Dijkstra.


   Wandel 4-daagse

WANDEL 4-DAAGSE.

  

De Morgenster en de Meester Sieberingschool gaan ook dit jaar weer een Nieuw-Balinger wandel- 4-daagse organiseren. De avond wandel 4 daagse is gepland op:

 19, 20, 21 en 22 augustus 2008

Je kunt kiezen tussen een korte route (ca 5 km) en een lange route (ca 10 km)  Het is bedoeling dat de kinderen van groep 1 t/m 5 onder begeleiding lopen van een ouder. Maximaal 6 kinderen per 1 ouder. De groepen mag je zelf samenstellen.

Opgave op dinsdag 19 augustus tussen 18.00 uur en 19.00 uur bij de Morgenster. (als je 3 van de 4 avonden loopt wanneer je je hebt opgegeven, heb je recht op een medaille. Elke avond is de start bij de Morgenster

Deze wandel 4daagse wordt mede mogelijk gemaakt door: Plaatselijk Belang ‘de Vooruitgang’ Nieuw-Balinge, Studio Tyara en Metselbedrijf Strijker.

Wandelen: leuk voor iedereen en jong en oud!


  Vroegere tijden herleven in Nieuw Balinge met de bouw van een plaggenhut!

Vroegere tijden herleven in Nieuw Balinge met de bouw van een plaggenhut!

In 1850 werd vlakbij waar nu het munitiedepot staat, de eerste plaggenhut gebouwd in een toen nog woeste streek van hei en veenmoeras. Precies op deze plaats wordt nu weer een plaggenhut geplaatst.

De bewoners staken toen turf in het moeras en leefden een heel karig leven. Om een indruk te geven van deze levenswijze is deze week gestart met de bouw van een plaggenhut.

Veur Uutzicht

De bouw van de plaggenhut maakt onderdeel uit van het dorpsomgevingsproject Veur Uutzicht. Het project is ontstaan uit de dorpsvisies van Nieuw Balinge en de Broekstreek. Met het project wil de gemeente het karakteristieke landschap van beide dorpen duidelijker herkenbaar maken.

Leerlingen

De bouw van de plaggenhut wordt uitgevoerd door een leermeester van Hilberink bouwbedrijf uit Nieuw Balinge, met 2 leerlingen van het Opleidingscentrum Bouw (OCB) te Ruinen, zodat deze 2 leerlingen in opleiding het “oude beroep”  weer onder de knie kunnen krijgen.

Dorpsommetje

Door de (her)bouw van de plaggenhut wordt een stukje cultuurhistorie hersteld en wordt de belevingswaarde van het gebied vergroot. Bij de plaggenhut zal een informatiebord geplaatst worden in combinatie met een picknickbank. De plaggenhut is opgenomen in een dorpsommetje, dat vanuit Nieuw Balinge gelopen kan worden.

Veur Uutzicht is financieel mogelijk gemaakt door provincie Drenthe, Leader+ en gemeente Midden-Drenthe.

Op de plek waar deze plaggenhut nu wordt geplaatst,

woonde vroeger  Koop Kreeft met zijn vrouw Jantje Kreeft – Prins
(28-01-1884 - † 26-12-1958) (06-06-1885 - † 24-11-1945)
   
Zo ongeveer 50 - 75 meter achter hun woonde Jantje’s moeder;
   
Aaltje Prins - van Achteren. (16-06-1851 - † -?- 1941)

(Vier kinderen van Koop en Jantje zijn in Nw-Balinge gebleven, te weten: Jan Kreeft, Hendrik Kreeft, Albertje Prins - Kreeft en Hillie Oelen – Kreeft, evenals veel van hun kinderen, kleinkinderen en achterklein-kinderen).

Het gebied, waar, buiten deze twee woningen destijds nog een aantal woningen stonden, werd vroeger in de volksmond ‘Het Plaggendorp’ genoemd.

Zoals al eerder genoemd, wordt op deze zelfde plek weer een plaggenhut gebouwd naar een ontwerp van de woningen zo ze er rond 1850 uit hebben gezien. Naar aanleiding hiervan én het feit dit de plek is waar Koop Kreeft woonde is onderstaand verhaal naar voren gekomen. En omdat het tevens  de maand is waarin we de oorlogs-slachtoffers herdenken én de bevrijding vieren, leek het ons zeer toepasselijk dit waargebeurde verhaal in deze uitgave van Kontakt te plaatsten.

* * * *

‘Oorlogsherinneringen’…

Vier vliegtuigen bij elkaar vlogen deze week over Nieuw-Balinge richting Duitsland. Dat doet je weer denken aan de jaren 40-45 en ga je weer terug in de tijd…

Het zal zo rond ‘42-‘43 geweest zijn.

Duitse gevechtsvliegtuigen met hun zware mitrailleurs die in gevecht waren met Canadese of Amerikaanse jagers hoog in de lucht, gaf altijd en angstig gevoel. Het was ook zeer gevaarlijk om dan buiten te zijn.  Ik zie zo nog een vliegtuig, een bommenwerper die zijn lading bommem gedropt had in Duitsland, terug komen, laag vliegend over Nieuw-Balinge.

Het was op een avond, het was al donker, in ieder geval was het nog voor twaalven.

Het vliegtuig was door de Duitse jagers aangeschoten en stond in brand. Wij, een groep van een paar jonge knapen, liepen buiten. We zagen het vliegtuig meer en meer  dalen. We vreesden het ergste voor de inzittenden!

Plotseling was alles stil. We hoorden niets meer en zagen alleen maar een rode vuurgloed. ‘Die ligt vlak bij!’ riep een  van ons, ‘gaan we kijken?’ ‘Nee, laten we dat niet doen’, ging een ander er direct op in, ‘tegen die tijd dat wij er zijn, zijn  de Duitsers of de SS’ers er ook!’

We namen in ons geval toch maar  de veiligste beslissing en gingen allen naar huis.

De volgende dag hoorden wij het verhaal van het neergestorte vliegtuig. Het goede bericht was dat niemand was omgekomen. De piloten hadden net op tijd hun parachutes gebruikt en waren  uit het toestel gesprongen voordat ie crashte.

Koop Kreeft en zijn familie hebben deze piloten onderdak verschaft en verzorgd zo lang dat kon. Het slechte nieuws was dat de Duitsers ze tóch hadden weten  te vinden en  de twee franse piloten door hun waren afgevoerd. Wat er met deze piloten gebeurd is, is nooit bekend geworden. Laten we hopen dat deze twee jongen knapen de bevrijding, net als wij, in goede gezondheid hebben mogen beleven!

(Op de plaats waar het vliegtuig is neergestort, bevindt zich nu het munitiedepot. De afstand tussen deze plek en de woning van de familie Kreeft, was ongeveer 75 tot 100 meter)


  Oproep  Plaggen Steken

Oproep  Plaggen Steken

Wie wil ermee helpen om plaggen te steken.

’s Morgens 15 mei willen we met een aantal vrijwilligers plaggen gaan steken op de hei (aan het eind van het verharde gedeelte van de Mantingerweg. Zie tekening)

Deze zullen gebruikt worden voor de nieuwe plaggenhut.

Voor gereedschap zal worden gezorgd.

Voor hen die geen ervaring heeft zal er uitleg worden gegeven door Roelof Bisschop.

Opgave bij Albert Wielink, Voornweg 10, tel. 321323


   Nieuwbouw Robertusweg Nieuw Balinge

Nieuwbouw Robertusweg Nieuw Balinge

Als vervangende nieuwbouw voor de 6 deels reeds afgebroken woningen aan de Robertusweg 10 t/m 20 (de even nummers) is gekozen om 6 twee-onder-een-kap woningen te realiseren. Deze 6 woningen dienen te voldoen aan eisen van betaalbaarheid, passendheid bij de bewoners en passendheid in de omgeving.

Bij nieuwbouw van woningen zal Woonservice altijd als uitgangspunt laten gelden dat de woningen voldoen aan de woonwensen van de bewoners. Wij noemen dit klantgericht bouwen.

Om de wensen te inventariseren willen wij graag in overleg met het dorp nadenken over de eisen waaraan de woningen moeten voldoen. Uiteraard is niet alles mogelijk, zo zijn er grenzen aan de kosten en er zijn ook bijvoorbeeld overheidsvoorwaarden over waar je wel mag bouwen en waar niet, maar ook wat je mag bouwen en op welke plaats. Maar grootte, architectuur en vooral indeling(smogelijkheden), dus de echte woonwensen, liggen nog niet vast en willen wij graag weten.

Betaalbaarheid

Woonservice is van plan om de woningen als Tewoon aan te bieden. Dit houdt in dat de bewoner zelf kan kiezen of hij wil huren of kopen. Uiteraard komt de huur van deze woningen onder de aftoppingsgrens van de huurtoeslag (per 1 juli 2008: € 499,51).

Om de woningen bereikbaar te maken voor starters op de koopmarkt willen wij hier de speciale KoopGarant formule op van toepassing laten zijn. Door voor een gedeelte Woonservice mee te betalen aan de koopsom is deze voor de koper lager. Bij verkoop krijgt Woonservice uiteraard haar inleg terug met een bijbehorend deel van de verkoopwinst (of verlies!). De verlaagde koopsom biedt voor starters de gewenste mogelijkheid om een goede start op de woonmarkt te maken waarbij overigens alle fiscale mogelijkheden als bij een “gewone koopwoning” van toepassing zijn.

Passendheid bij de bewoners

Mede voor de bouwlocatie in Nieuw Balinge is gekozen voor een woning met de woonfuncties op de begane grond en de slaapfuncties op de verdieping. Om de woningen zo functioneel mogelijk te laten zijn en zo weinig mogelijk mensen buiten te hoeven sluiten, is de verdieping ook voor slecht ter been zijnde personen toegankelijk. Vandaar de keuze voor een rechte steektrap. Deze trap is niet alleen makkelijker (veiliger) voor kinderen, maar ook voor mensen die moeilijker lopen. In het uiterste geval kan eenvoudig een stoellift of zelfs een plateaulift geplaatst worden waardoor ook de rolstoel eenvoudig naar boven en weer naar beneden kan.

Om vorm te geven aan dit concept zijn door het architectenbureau Van Manen en Zwart een aantal woningen met indelingen getekend. Deze concepten zijn bijgevoegd.

Passendheid in de omgeving

Twee-onder-een-kap woningen passen goed in het bebouwingsbeeld van de Robertusweg. Het bestemmingsplan geeft dit ook aan. Hoe hoog en in welke maat is nog een vraag. Vandaar dat er een drietal concepten is uitgewerkt, elk met zijn voor- en zijn nadelen. De ene variant zal voor wat betreft maat en schaal beter passen dan een andere. Maar ook het bijpassende bewoningsoppervlak telt mee.

Vraag

Op basis van een aantal uitgangspunten zijn een drietal woningconcepten getekend. Graag wil Woonservice uw op- en aanmerkingen op deze concepten horen om mee te nemen in de besluitvorming. Het moeten 6 identieke woningen worden waarbij het uiteraard goed mogelijk is de indeling en op- en aanbouwen te laten verschillen.

Om een voorzet te geven; de badkamer wordt door ons als te klein ervaren, er moet naast de ruimte voor een douche en een toilet ook ruimte zijn ter grootte van een badkuip. Uiteraard zijn ook wensen ten aanzien van het uiterlijk van de woningen welkom.

De voorbeelden betreffen concepten van woningontwerpen. Aan de hand van opmerkingen kunnen deze nog wijzigen, mits de gestelde eisen en wensen haalbaar blijven of zelfs beter ingevuld kunnen worden.

Met het bestuur van plaatselijk belang is afgesproken dat Woonservice direct na de bouwvakvakantie 2008 de wensen inventariseert om het ontwerpproces te gaan afmaken. Graag zien wij uw opmerkingen dan ook voor die tijd tegemoet.


Kunst in de Heugte

 

Expositie van schilderijen en foto's.

Deelnemers: Marietje Kuiper-Hassing, Jans Katerbarg, Jan van den Brink, Bert ten Hoorn en Caroline ten Hoorn.

Dorpshuis De Heugte, Lijsterstraat 1, 7938 PK NIEUW BALINGE

 

Expositie geopend van:

3 mei tot en met 13 juli

zaterdag en zondagvan 13.00 uur toto 17.00 uur

Elk laatste weekend vd maand gesloten


 Teenspirit organiseert: Tienerkamp

 


  Toneelvereniging V.D.O.

TONEELVERENIGING VDO kan terug zien op twee succesvolle uitvoeringen!

Twee keer was de zaal tot de nok toe gevuld met toeschouwers van jong tot oud.

“MEIDEN ACHTER HET BEHANG”

Een titel die aangeeft dat Meiden en behang belangrijk zijn tijdens dit stuk.

En ja, als er behangen wordt dan ziet het er eerst niet zo fraai uit, dat was ook zo met het decor, écht rommelig maar dat hoorde er dus bij.

 

Verder speelden de spelers  hun rollen uitstekend.

Een leuk stuk wat de zaal liet merken door de vele lachsalvo’s.

Onder regie van Hilbert Boer

(terug op het oude nest) kan men stellen dat de diverse typetjes die uitgebeeld moesten worden goed uit de verf kwamen.

Alle spelers speelden het spel goed en mede daardoor kwam het geheel professioneel over.

 V.D.O. gaat even met “vakantie” en straks in het najaar gaan we graag weer beginnen aan een nieuw stuk.

We willen dan ook eens kijken of we weer  wat met de jeugd kunnen gaan spelen?

Toeschouwers bedankt voor uw komst en heel graag tot volgend keer!

Namens het bestuur van VDO, José Post


  Het Knooppunt organiseert:


  Klussendienst vanuit Knooppunt Nieuw Balinge

OOK KLUSSENDIENST VANUIT HET KNOOPPUNT NIEUW BALINGE

TED BOERE,  is bereidt u te helpen met kleine klusjes in en om de woning.

Wij zijn er als werkgroep bijzonder trots op dat we op zo’n korte termijn een vrijwilliger hebben gevonden. Voor meer informatie kunt u bij het “Knooppunt” terecht.

Wat kan de klussendienst voor u betekenen?

De klussendienst is bedoeld om ouderen en gehandicapten bij te staan bij het opknappen van kleine klusjes in en om het huis. Hand en spandiensten verlenen voor die klussen waarvoor geen vakman gevraagd wordt.

Hierbij kan gedacht worden aan de volgende klussen:

 • een kraanleertje vervangen,
 • een nieuw snoer aan een schemerlamp zetten,
 • een tuinhekje repareren,
 • een klemmende deur gangbaar maken,
 • het vervangen van een schilderij,
 • een fietsband lappen.

Klussen die persé door een installateur gedaan moeten worden of concurrerend zijn voor het bedrijfsleven worden niet uitgevoerd. De aanvrager betaalt een bijdrage voor het uitvoeren van een klus. Voor twee uur wordt € 2,50 in rekening gebracht.

Wordt een klus door twee personen uitgevoerd dan wordt € 5,00 in rekening gebracht. Voor het aanvragen van een folder over de klussendienst en aanmelding kunt u contact opnemen met het Knooppunt, tel. 0528-321990.

Tot ziens!


Opgaveformulier Survival 2008


 I.V.A. Cursus

I.V.A. CURSUS! (Instructie Verantwoord Alcoholschenken)

 

WOENSDAG 18 JUNI 2008

AANVANG 19.30 uur

IN DORPSHUIS

“DE HEUGTE”

17 Vrijwilligers hebben zich al aangemeld!

Op u rekenen wij zeker deze avond, mocht u onverhoopt niet kunnen geef dit dan door 

Mocht u als vrijwilliger van het Dorpshuis of  van SV. Nieuw Balinge nog niet in het bezit zijn van dit certificaat? Geef je dan op!

Iedereen die ooit eens achter een bar staat is verplicht deze cursus te volgen geldt ook voor jeugdsoos.

Er zijn voor de cursisten geen kosten aan verbonden, deze worden betaald door de organisatie’s. 

Bel naar José Post 321354

     Schilder-Vrijwilligers gezocht

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

Op Maandag 19 Mei a.s. willen we graag beginnen aan het buitenschilderwerk van het Dorpshuis.We zoeken dus mensen die kunnen schoonmaken of schuren of schilderen,

 o.l.v. Jan Salomons.

We stellen daarom voor om 19 Mei om 19.00 uur bij elkaar te komen in het Dorpshuis!

Als het ons lukt om deze klus met vrijwilligers werk te klaren dan is een subsidie gever bereidt

Nieuw terras meubilair voor zijn rekening te nemen. Dus mensen, samen staan we weer sterk en samen genieten we dan weer van een geheel nieuw terras.

Wij hopen u allen te mogen begroeten op

 19 Mei a.s.

Alvast Bedankt voor uw medewerking!

DB “De Heugte”

 


  Uitslag Verloting Zomerfeest

VERLOTING ZOMERFEEST!

Allereerst iedereen Hartelijk Dank voor het kopen van de loten en natuurlijk DANK aan de Dames die de loten hebben verkocht.  Mooie verloting en de opbrengst komt weer ten goede aan alle kinderen tijdens het zomerfeest. En natuurlijk hebben we dan ook Prijswinnaars!

Na afloop van de KINDERBIGO op Koninginnedag is de trekking verricht door de jarige Bert Jonker.

Overigens de Bingo’s werden goed bezocht zo’n 80 kinderen deden mee en bijna iedereen ging met een prijsje huiswaarts.

De winnaars van de verloting zijn:

€ 75, =                                 Padding

€ 50, =                                 G. Kist

€ 25, =                                 Oosting

verder in willekeurige volgorde.

Kaarsenset                                G. Slomp

Kaarsenset                                 Ham

Droge worsten                           J.Pol

Droge worsten                           N.Zomer

Plant                                           A. Koster

Plant                                           C. mekkes

Plantjes                                      A. Wielink

Plantjes                                       Boertien

Kaarsenset                                  Salomons

Kaarsenset                                  E. Sok

Suikerbrood                                Seuninga

Suikerbrood                                K.Wielink

Caké                                          W.Wielink

Caké                                           Jager

Bonbons                                     W.Prins

Bonbons                                     Stegehuis.

De prijzen zijn thuis bezorgd!   Winnaars GEFELICITEERD!


  Meimaand - Ina Snels

Mei

Is het met u ook zo,of je wilt of niet,komt de maand mei er aan,krijg je toch '`n blij gevoel?

Het is net iets anders dan welke maand dan ook. Toch is er de 4de mei, waar we nu niet met vreugde aan terug denken,maar de volgende dag vieren we bevrijdingsdag.

Dit jaar is er voor ons dorp echt iets leuks,want omdat de koningin bij ons langs komt, wordt er extra hard gewerkt om al het achterstallig onderhoud, versneld klaar te krijgen.

En eerlijk is eerlijk wat wordt het mooi om en bij de school en het dorpshuis ,de Heugte". Heel veel dank dus indirect aan de koningin.

Hier leren we ook weer van,als het moet kan er veel ,waar anders veel te lang over nagedacht wordt. Laten we er met z'`n allen heel blij mee zijn,en er zuinig mee omgaan.

Misschien is het een goed idee om er een mooie,grote afvalbak neer te zetten. Nu zitten de eerste kauwgomplekken al op de nieuwe bestrating.

We zouden haast vergeten dat we 11mei moederdag vieren. Als je de berichten op de t.v.en radio mag geloven,zullen veel moeders,of op vakantie zijn, of op de terugweg zijn van de meivakantie.

In ieder geval wens ik iedereen een fijne en gezellige meimaand toe.

Hartelijke groeten, I Snels


  Bericht Plaatselijk Belang

Oproep aan de leden van plaatselijk belang;

Op de algemene ledenvergadering van 29 april jl, is besloten de contributie te verhogen naar €7,= per jaar.

Binnenkort komen we weer bij u aan de deur om de jaarlijkse contributie te innen. 

m. vr gr bestuur plaatselijk belang 

       Stichting Dorcas

Beste dorpsgenoten.

Enkele weken geleden hielden wij weer onze jaarlijkse drogeworstenaktie. De opbrengst: € 970, 26  (incl. giften van mensen die geen worst wilden maar wel het goede doel een warm hart toe dragen).  Geweldig !!!  Dit prachtige bedrag  is voor de Aids-wezen in Zuid-Afrika.

Langs deze weg een woord van dank aan een ieder die in welke vorm dan ook aan deze aktie heeft meegewerkt.  De worsten zijn verkocht in Nieuw Balinge, Nieuweroord en Noordscheschut.

Mocht U ons gemist hebben en wilt U Dorcas steunen dan kunt u uw gift  overmaken op gironr. 7132544  t.n.v. Werkgroep Dorkas, v.d. Sluisweg 1 te Noordscheschut.

NOGMAALS   HARTELIJK DANK !!!!

              De breiwol is bijna op:

              De groep dames die truien, sjaals, sokken, mutsen etc. etc. breit voor de minder bedeelden in Oost Europa is bijna door de breiwol  heen.  Liggen bij u nog restjes in de kast waar u niets meer mee doet.  Zij maken er prachtige kledingstukken van. 

             Gebruikte kleding en mobiele telefoons:

              Het hele jaar door verzamelen we goede gebruikte kleding ( verpakt in stevige plastic zakken)  en mobiele telefoons welke voor u geen waarde meer hebben. De telefoons hebben voor Dorcas een waarde van € 3,50 per stuk.

              Hebt u spullen als bovengenoemd dan willen wij u vragen of u deze wilt brengen bij:  Sjoukje Dijkstra, Vosseveen 28 in Nieuw Balinge.  Tel. 0528-320650.  Hartelijk dank!

 Werkgroep Dorcas 

  Uitslagen K.S.C.

   

Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :
   

Te koop

Fitnessbank total xli met alle toebehoren, voor alle spier groepen.

vr gr Heidi Koekoek, 0528 321024