kontakt

juni 2008

Colofon
Van de Redactie
Meester Sieberingschool
CBS de Morgenster
The Young Ones
S.V. Nieuw Balinge
Nieuwsbrief "De Heugte"
Mag ik U even voorstellen.......
Kunst in de Heugte
Bericht van de St. Zomerfeest
Opgaveformulier Survival 2008
Rommelmarkt N.H.kerk

Bericht van Frank Speksnijder over de beklimming van de Alpe d'Huez

Info afscheid Burgemeester
Gemeente organiseert fotowedstrijd ‘Typisch Midden-Drenthe’
Een Nieuw-Balinger in de Stille Zuidzee
Programma Reunie 1 november
Flessenactie voor hulphond Indy
Kentucky Awards 2008
Bericht van de Peuterspeelzaal
I.V.A. Cursus
juni, van I.Snels
Nat. Epilepsie Fonds
Vakantieperiode Kapsalon Thérèse
Te Koop-te koop gevraagd-vermist-gevonden

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:
Lammy Blanken; tel: 321253

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Joyce Bouwmeester;              penningm.

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

Naomi Boer:                      

Evelien Sok        tel: 321299

Joyce Salomons     tel: 321809

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

Van de Redactie

 

Aankomst van de jubilaris op de motor!               En natuurlijk… een ereboog voor juf Kikkert!

VAN  DE  REDACTIE

Deze maand heeft Kontakt een nogal feestelijke uitstraling! Hiermee doelen we natuurlijk o.a. ook op de komende activiteiten van ons dorp als het stratenvoetbal en de Kentucky-Awards, én op de goedgevulde zaal tijdens de feestelijke ouderavond van de meester Sieberingschool.  En niet te vergeten de vooraankondigingen van st. Zomerfeest, maar voorál op de feestelijke dag van juf Anita’s 25-jarig jubileum! De foto’s hierboven laten al het een en ander zien van deze feestelijke dag. De redactie van Kontakt is ter plekke geweest die dag en met name juf Anita een bezoekje gebracht. Het verslag hiervan is te lezen in deze editie van Kontakt. Wat nog meer;

 • Berichtje van de peuterspeelzaal over hun nieuwe tuinhuisje
 • Nóg meer namen cq aanmeldingen voor de ‘Nieuw-Balinge-reünie’
 • Tevens is het programma te lezen voor deze avond.
 • Nogmaals de 6 bouwtekeningen van plaatselijk belang incl. uitleg hieromtrent.
 • Nog niet opgegeven voor de survival? Het kan nog! Een laatste opgaveformulier vind je in dit Kontakt.
 • Mededelingen over het stratenvoetbal en bij wie je je moet opgeven hiervoor.
 • Een verslag van een Nw-Balinger die op reis is geweest naar de Stille Zuidzee.
 • Een artikel en gedicht over vaderdag. Lees ook het middenblad, want The Young Ones hebben dit ook als thema gekozen.
 • De gemeente Midden-Drenthe organiseert een fotowedstrijd in het kader van het 10-jarig bestaan van de gemeente.
 • Onder de noemer; ‘geschiedenisverhalen’, evenals vorige maand, ook nu weer een verhaal uit de 2e wereld oorlog.
 • De NH-Kerk houdt weer haar jaarlijkse rommelmarkt. Het programma vindt u in deze uitgave.
 • En Frank Speksnijder (Koolveen) beklimt de ‘Alpe-d’Huez’! Wat zijn motivatie is en wat hij hiervoor moet doen, leest u in dit Kontakt. Moedig hem aan via rekeningnummer: 37.31.46.116 !

En natuurlijk nog veel meer. Veel plezier bij het lezen van Kontakt juni!


Meester Sieberingschool

Groepsindeling volgend schooljaar:

Nog een paar weekjes en dan kunnen we genieten van een welverdiende vakantie. Vandaar dat we u nu al informeren over de groepsindeling volgend schooljaar.

Groep 1/2

De kinderen van groep 1/2 komen bij juf Miranda in de groep. Juf Patricia helpt als onderwijsassistent de hele week in groep 1/2.

Groep 3

Groep 3 krijgt elke ochtend les van juf Ilona. Wij zijn blij dat we deze groep elke ochtend apart les kunnen geven. Op deze manier kunnen we het komend schooljaar extra investeren in het leesproces.

Groep 4

Van wie de kinderen van groep 4 les krijgen is nog een verrassing. Omdat het aantal leerlingen bij ons op school is toegenomen en we een subsidie hebben gekregen, kunnen we volgend schooljaar  voor één jaar een nieuwe collega verwelkomen. Op dit moment zitten we midden in de sollicitatieprocedure.  Zo gauw bekend is wie ons team komt versterken melden we dat natuurlijk. Groep 4 krijgt elke ochtend apart les

Tijdens de middagen worden de groep 3 en 4 gecombineerd. Dat gaat om de maandagmiddag, dinsdagmiddag en donderdagmiddag. Juf Ilona geeft dan les aan deze groep.

Groep 5

De kinderen van groep 5 krijgen les van juf Anneke. Juf Linda assisteert daar een aantal ochtenden als onderwijsassistent.

Groep 6

De leerkracht die de lessen aan groep 6 gaat geven is meester Alfred.

Groep 7/8

Meester Xander is de leerkracht waarvan de kinderen van groep 7/8 les krijgen.

Wij zijn blij met onze groepsindeling. Op de ochtenden zijn alle kinderen verdeeld over 6 groepen en ’s middags wordt groep 3/4 gecombineerd en zijn de kinderen verdeeld over 5 groepen.

 

Feestelijke ouderavond

Dinsdag 27 mei vond de feestelijke ouderavond plaats in de Heugte.  Aan belangstelling ontbrak het niet. De grote zaal was goed gevuld en de kinderen van alle groepen stonden garant voor prachtige voorstellingen. Tijdens de pauze werden de verkeersbrigadiers in het zonnetje gezet.

 

Zij ontvingen een gouden of zilveren speldje  voor alle jaren trouwe dienst. Daarnaast werden de verkeersbrigadiers verwend met een mooi bos bloemen.

Groep 1/2

Tijdens ons aandeel van de feestelijke ouderavond heeft de hele klas geprobeerd een “lui” kind aan het bewegen te krijgen.

De ouders van dit kind hebben haar kennis laten maken met allerlei verschillende sporten. Maar alles was te vermoeiend. Op het laatst ontdekte dit kind de denksport. Dit was haar op het lijf geschreven.  

 

Tijdens het afsluitende beweeglied kon niemand stil blijven zitten. Zelfs het “luie” kind niet. Dit tot groot genoegen van de zaal.

Groep 3/4

Ook groep 3/4 was van de partij op de feestelijke ouderavond. Als thema hadden wij gekozen voor het Europees Kampioenschap voetbal 2008. En omdat wij er natuurlijk vanuit gaan dat Nederland kampioen wordt, hebben we de wedstrijd Italië – Nederland nagespeeld. Dat kon natuurlijk niet vooraf gaan zonder een voorbeschouwing gepresenteerd door Jack van Gelder, Humberto Tan en Jan(nie) Mulder. Marco van Basten werd geïnterviewd  door Tom Egbers.

Na de voorbeschouwing kwamen de spelers op het veld en zongen uit volle borst het Wilhelmus en daarna was het tijd voor de aftrap. Na rust stond het 1-1. We konden even ontspannen met een lied, een dansje en een trucje. In de tweede helft moest Nederland er nog even hard voor werken. Gelukkig kon Nederland nog twee keer scoren en wonnen we de wedstrijd met 3-1. Natuurlijk moesten we nog even napraten met de presentatoren en de gasten. We sloten het feestje af met het toepasselijke lied ‘ NEDERLAND OH NEDERLAND, JIJ BENT DE KAMPIOEN!’

Groep 5/6

Sportgala 2007: Er waren weer genoeg toptalenten in Nieuw Balinge.  Het was dan ook niet moeilijk om een sportvrouw, een sportman en een sportploeg te nomineren.

 

“Mevrouw Ter Avest” was bereid om de winnaars bekend te maken.

Groep 7/8

Holland Sport werd gepresenteerd door groep 7/8. Wat hebben we genoten. Van de voorbereiding en van de uitvoering.

 

Heeft u een keer een aflevering gemist, dan kunt u bij ons terecht.

Tot slot grote complimenten voor de inzet van de kinderen, het team en de ouders die deze avond met elkaar hebben verzorgd is zeer zeker op zijn plaats. Super gedaan.

Zwemmen

Na de meivakantie mogen de groepen 3 t/m 8 weer zwemmen in Westerbork. We zijn daar nu alweer een aantal keren geweest en de kinderen hebben het enorm naar hun zin. Verdeeld over verschillende groepen kunnen de kinderen op hun eigen niveau verder leren. Zo is de één bezig met een zwemdiploma A, B, of C en zo is de ander bezig met survival zwemmen en moeten daarbij kleren aan. Zo genieten wij tot de zomervakantie van het bad in Westerbork.

De laatste loodjes:

Op dit moment is het aftellen geblazen. In de laatste schoolweken staan nog een aantal leuke activiteiten gepland. De schoolreizen, sportdagen, laatste schooldag, afscheid groep 8 zijn nog activiteiten waar op dit moment volop aan wordt gewerkt.

Van de feestelijke ouderavond van de mr Sieberingschool is een film gemaakt.

De kosten hiervan zijn: € 5,=         Deze DVD is te bestellen bij:

H Prins, Kievitstraat 2,  Tel: 321537    E-mail:  prins.hendrik@hetnet.nl


CBS de Morgenster

Digitaal schoolbord:

In de groepen 3-8 zijn digitale schoolborden geplaatst. Prachtig, maar wat kun je er nu eigenlijk mee? Heel veel eigenlijk.

Je kunt teksten, geluid- en beeldmateriaal bewerken en websites bekijken in de groep, gebruiken van divers software, maken van digitale lessen, het bord gebruiken bij presentaties of instructie, kortom vele mogelijkheden! Een ieder is er dan ook heel blijk mee.

Schoolreis:

27 mei 2008 zijn we met de groepen 1-8 op schoolreis geweest naar “de Spelerij “ in Dieren. We gingen met de bus. Iedereen was goed voorzien van allerlei lekkers en een prima humeur. In het park is van alles te doen en te ontdekken. Veel dingen kun je zelf in beweging zetten, experimenteren met zwaartekracht, water.

De speeltuigen in het speelpark zijn eigenlijk kunstwerken, bedacht door Jos Spanbroek. Hij en zijn medewerkers bedenken steeds weer nieuwe dingen.

Tussen de middag gingen we zelf stokbroodjes bakken, zoveel als je lustte!

Ze mochten gevuld worden met jam, hagelslag of muisjes. (Heel veel ouders zijn thuis denk ik ook nog wel verrast met een broodje)’s Middags was er voor de groepen 1-4 een theatervoorstelling en de groepen 5-8 gingen naar de uitvinderij. Hier mochten ze werken met metaal, hout, piepschuim, verf etc.

Tot slot nog een ijsje en rond de klok van vijf waren we weer op school.

Het was een heel leuke, gezellige dag!

 

30 mei 2008 Juf Anita Kikkert is 25 jaar werkzaam in het onderwijs.

25 Jaar werkzaam in het onderwijs en op “de Morgenster”dat is lang niet mis! Dat is reden voor een feest! De juf (en haar familie)werd ’s morgens opgehaald door alle kinderen, juffen, meester en heel veel ouders. Iedereen was gekleed in het groen. Deze dag hadden we ook het thema kikkers centraal staan. Bij het huis van de juf werd ze toegezongen. Als verassing mocht de juf achter op de motor mee naar school. Spannend! 

Op school werd ze onthaald met feestmuziek door een aantal muzikale kinderen en mocht ze onder een prachtige boog door, die versierd was met bloemen en kikkers. Na een officiële toespraak werd het tijd voor cadeautjes, een lied,een toneelstuk en een muzikaal intermezzo. De kinderen hebben geweldig hun best gedaan! Na wat lekkers gingen we met z’n allen een heel leuk “kikkerspeurdersspel” spelen; met behulp van een telefoon kon je er achter komen waar je heen moest gaan.

De ochtend werd afgesloten met heerlijke patat met kroket/frikandel/knakworst en een toetje. Kortom een feestelijke morgen.

Voor juf Kikkert ging het feest ’s avonds nog verder: er was een gezellige barbecue waar veel ouders, (oud)collega’s, mensen uit het dorp etc. verschenen.

Kinderen, ouders, collega’s wat hebben jullie er een mooie dag van gemaakt, bedankt!!!

Heleen Hut


The Young Ones


  S.V. Nieuw Balinge

De E-junioren van sv Nieuw Balinge hebben de lawaaiwedstrijd van fc Emmen gewonnen


  Nieuwsbrief "De Heugte"


  Mag ik U even voorstellen.......

Mag ik u even voorstellen…

Wij lazen in het kontakt van mei dat er op de Christelijke Basis School “De Morgenster” iets te vieren was op 30 mei.

Anita Kikkert was al 25 jaar ”juf” op deze school. Reden genoeg om eens polshoogte te gaan nemen. Iemand die al zo lang op dezelfde school les geeft moet wel gemotiveerd zijn. Getooid met een grote bos bloemen begaven wij ons op de 30e mei om 19.30 naar De Morgenster.   

Er waren veel mensen en het geheel zag er gezellig uit. Overdag waren er al diverse activiteiten geweest zoals een speurtocht, muziek, toneelstuk en spelletjes. Wij konden Anita nog maar net te spreken krijgen. Steeds kwamen er weer nieuwe mensen om haar te feliciteren. Het leek ons een behoorlijke populaire juf. Anita geeft aan dat deze dag wel behoorlijk spannend was. Zij heeft zelf graag de regie en kon dit dus vandaag niet regelen. Ze geeft aan dat het een onvergetelijke dag is geworden.  

Anita Kikkert is 45 jaar, getrouwd en samen hebben zij 3 zoons. Ze woont al jaren in Hollandscheveld. Haar echtgenoot heet Bé Kikkert en hij werkt bij Fokker.

Anita heeft in Emmen de kweekschool gedaan.

Al sinds haar 12e heeft zij al onderwijzeres willen worden. Ze vindt het nog steeds het mooiste beroep. Ze gaat nog elke dag met plezier naar de school toe.

Anita is al   25 jaar werkzaam op CBS de Morgenster.  Zij is gekomen op de kleuterschool “de Buitels”. Vanuit de kweekschool kwam zij voor de taalondersteuning.  Anita heeft een paar jaar groep 7 en 8 gedaan maar doet nu al weer lang de kleintjes. Ze zegt hier ook helemaal verknocht mee te zijn. Ze vindt een kleine school een voordeel. Je kent iedereen en er lijkt meer verbondenheid te zijn. Ook met de ouders.  Er zijn drie klassen onderverdeeld in verschillende groepen. Anita doet de groepen 1 en 2.  Het aantal leerlingen is 33 over de gehele school met 6 docenten.  Rob v/d Berg is de directeur.

Ook haar collega’s geven aan dat zij vrolijk, creatief en een doorzetter is. Naar de collega’s is zij meelevend.

Er zijn vrijwel geen minpunten te noemen. Als we hier om vragen moeten de collega’s lachen en noemen dan dat ze vaak haar sleutels kwijt is. Dit is echt het enige wat ze kunnen bedenken.

Na al deze lofuitingen kunnen wij ons voorstellen dat je graag bij haar in de klas zit. We vinden het jammer dat wij al zo oud zijn!

Anita geeft aan dat een kleine school ook voordelen heeft. Zo doen alle groepen nu engels en is techniek een apart vak geworden.

Natuurlijk moeten wij ook een foto maken van Anita met haar collega’s.

Het lijkt ons een enthousiaste groep en wij kunnen voorstellen dat de kinderen graag naar school komen. Andere collega’s zijn zelfs een beetje jaloers dat zij geen interview krijgen. We beloven om terug te komen en iedereen aan het woord te laten.

Van links naar rechts; Heleen Hut,  Elena Iwema en Ania Wiering, Rob v/d Berg, Anita Kikkert en Emmy Botter

Wij wensen Anita Kikkert nog heel veel succes met het lesgeven en hopen over 15 jaar terug te komen. Volgens ons haalt ze de 40 jaar wel!

Bedankt Juf Kikkert voor dit openhartige interview.


  Kunst in de Heugte

Nieuw-Balingse Kunst in de Heugte.

Op initiatief van de kersverse stichting Podia Midden Drenthe, is voor het eerst de week van de amateurkunst binnen onze gemeente gehouden.

Zo ook in ons dorp, is er na een oproep in Kontakt een verrassend mooie expositie in de Koninklijke (?) zaal van de Heugte ontstaan, waar schilderijen van maar liefst 12 dorpsgenoten en 10 kinderen van de mr. Sieberingschool konden worden bewondert. Dit naast de vaste expositie Kunst in de Heugte. Het leukste vonden wij dat jong en oud waren vertegenwoordigd en dat het zien van elkaars werk een inspiratie is om door te gaan. Iets wat wij zeker willen doen, want wij verheugen ons al op de schilderijen die de deelnemers volgend jaar willen laten zien.

PS. Oproep:

Tijdens onze openingstijden zijn er voortaan een beperkt aantal tafels beschikbaar voor de serieuze olie- c.q. acrylverf schilder(es). Hierbij moet men zelf voor materiaal zorgen dat na afloop ook weer moet worden meegenomen. Dit in verband met beperkte berging. Openingstijden: zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Laatste weekend van de maand gesloten. Deze periode loopt tot 13 juli 2008. Bij evt. vragen telnr. 06-23275902 na 18.00 uur.

Vast bedankt,   Bert en Caroline


  Bericht van de St.Zomerfeest

Op veler verzoek terug op Zaterdagmiddag de Volleybal wedstrijden.

Maar dan met uw eigen samen gestelde teams.

Dat kan een Vriendengroep zijn, Collega’s, Buren, Familie enz. enz.

Stel uw team samen  en geef dit door aan

Anneke Oelen Wolvenhaar 15

Tel: 321188

 

We zijn benieuwd of u het inderdaad gemist heeft? Zo, ja dan verwachten we veel deelnemers, en kunnen we er een mooi toernooi van maken.

St. Zomerfeest

  Opgaveformulier Survival 2008


  Rommelmarkt N.H.kerk


  Bericht van Frank Speksnijder over de beklimming van de Alpe d'Huez

Hallo, Ik ben Frank Speksnijder, 17 jaar.

Ik ga naar school en volg de opleiding tot leidinggevend meubelmaker.

Op 5 juni 2008 ga ik de Alpe d’Huez beklimmen.  Niet 1, 2, of 3 keer, maar wel 8 keer!!

Mijn motivatie ?

Op 1 oktober 2003 is mijn opa overleden aan de gevolgen van kanker. Toen was ik 13 jaar en kan mij dit dus nog erg goed herinneren. In het begin voelde hij zich gewoon ziek en verzwakt, terwijl hij eigelijk nooit ziek was. Toen we te horen kregen dat hij kanker had waren we op vakantie in Frankrijk.

We zijn de dag daarop direct naar huis gegaan. In de laatste maanden is heel veel gebeurd. Van dat we in de moestuin aan het werk waren en zijn broek afzakte tot  aan  de aanschaf van een scootmobiel toe. Hij kreeg moeite  met eten, is gevallen op weg naar het toilet, en bijna in een sinaasappel gestikt. Mijn levenslustige opa was veranderd in een zieke oude man.

Nadat hij werd opgenomen in het ziekenhuis is hij drie dagen later op woensdag ochtend om 6.26 uur overleden, met mijn moeder en mijn tante aan zijn bed.

Mijn andere opa is overleden toen mijn vader 12 jaar was en nog hebben we het over hem, en komen tot de conclusie dat het veel te vroeg kwam.  Diens zus is later ook aan de gevolgen van kanker overleden.

Mijn oma is toen der tijd hertrouwd, maar ook mijn 'stiefopa' is  overleden aan  de gevolgen van kanker. En 3 goede kennissen die mij dierbaar zijn hebben kanker.

Tijdens Spin For Life ben ik in contact gekomen met Villa Joep. Ik ga dus ook voor (Villa) Joep fietsen, Joep is op 3,5 jarige leeftijd aan de gevolgen van Neuroblastoom kanker overleden, hij zal tijdens de 5e beklimming ervoor zorgen dat ik het red.

7 juni 2007; rtl 4 in het land, Alpe d’HuZes. 100 kanjers die voor de KWF Kankerbestrijding de Alpe d’Huez op fietsen.   In 1 woord, Geweldig! Daarna volgde al snel, daar wil ik bij horen!!!

Eind oktober een fiets gekocht en vanaf januari pas serieus aan het trainen. Zo is het in het kort begonnen.  Alleen al de gedachte om te gaan fietsen met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor de kankerbestrijding geeft mij een kick.  Opgeven is geen optie, onze strijdkreet en levensmotto is inmiddels ook mijn levensmotto geworden.

Wij kunnen nog sponsors gebruiken!

Voor alle sponsoringen, groot of klein, kunt u met mij contact opnemen: Frank.speksnijder@planet.nl

----------------------------------------------------------

Zes keer de Alp op rijden tegen kanker: opgeven is geen optie!

Fietsactie wil over de 3 miljoen euro heen voor KWF Kankerbestrijding

PLAATSNAAM, DATUM - Op 5 juni 2008 gaan 100 wielrenners en meer dan 50 teams zes, zeven of acht maal de Alpe d’Huez in Frankrijk per fiets beklimmen: Alpe d’HuZes 2008. Doel van deze actie is zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor KWF kankerbestrijding. Eenzelfde actie bracht vorig jaar meer dan 1 miljoen euro op. Het is de bedoeling om dit jaar 3 miljoen euro op te halen. Het  eindbedrag wordt op 5 juni bekendgemaakt.

In 2006 werd de actie voor het eerst georganiseerd. Met 66 renners die elk zes keer de Alpe d’Huez opreden haalde de stichting al een bedrag op van 370.000 euro. In 2007 volgde de Alpe d’Huzes+1. en werd door 77 renners en 9 teams het hoogste bedrag ooit voor KWF Kankerbestrijding bij elkaar gefietst.: 1.043.155,11 euro. Onder de renners zullen dit jaar weer veel prominenten zijn, zoals oud-Tourwinnaar Joop Zoetemelk, schaatsers Jan Bos en Gretha Smit, oud-wereldkampioenen wielrennen Hennie Kuiper en Danny Nelissen en oud-Olympiërs Jessica Gal (judo), Fausto de Marreiros (schaatsen) en Leo Peelen (baanwielrennen, zilver in Seoul). Ook rijden er dit jaar kankerpatiënten en gehandicapte sporters mee. Alle deelnemers presenteren zich op 25 mei in het Amsterdamse Velodrome aan het publiek tijdens de ploegenpresentatie.

Het is tijdens de derde editie de doelstelling om het bedrag van een miljoen euro te verdriedubbelen. De stichting wil dit jaar 3 miljoen euro bij elkaar fietsen, waarbij de 80 deelnemers en 25 teams de keus krijgen om 6, 7 of 8 keer de berg op en neer te fietsen. Het geld wordt voor 100% beschikbaar gesteld voor onderzoek, aangezien de stichting Alpe d’HuZes een zogenaamd ‘anti-strijkstokbeleid’ voert. De organisatie maakt dus geen kosten, betaalt geen eigen medewerkers en betaalt niet voor diensten. Het gehele evenement is op vrijwillige basis georganiseerd. Dit is uniek voor een dergelijke actie als Alpe d’HuZes.

De Missie van Alpe d’HuZes

Alpe d’HuZes wil meer doen dan geld bij elkaar brengen voor onderzoek naar kanker. Alpe d’HuZes wil voor patiënten, medici, betrokkenen, maar ook alle andere Nederlanders een voorbeeld zijn voor hoe je om kunt gaan met de ziekte kanker. Alpe d’HuZes staat namelijk bovenal voor: Anderen faciliteren en inspireren om Goed Gelukkig en Gezond te leven met kanker.

Onderzoeks- en revalidatieprogramma van Alpe d’HuZes

Het geld van de stichting gaat naar een eigen fonds op naam bij KWF Kankerbestrijding: het Alpe d'HuZes /KWF Fonds. Doelstelling van het door de stichting zelf ontwikkelde fonds is om onder andere concrete revalidatieprogramma's te ontwikkelen voor het verbeteren van de conditie van kankerpatiënten door sportieve activiteiten, zodat zij tijdens en na hun ziekte beter kunnen functioneren. Dit staat in directe verbinding met de missie: lichamelijke activiteit kan helpen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met kanker. De stichting werkt voor dit unieke programma nauw samen met o.a. KWF Kankerbestrijding, VU Medisch Centrum, AMC, het Nederlands Kanker Instituut en het Telematica Instituut.

Comité van Aanbeveling van Stichting Alpe d’HuZes

Stichting Alpe d’HuZes heeft de steun van veel vooraanstaande personen zoals Erica Terpstra(NOC*NSF, Nout Wellink(DNB), Gerard Kleisterlee (Philips), Joop Alberda(NL Coach), Cor Stutterheim(CMG), Joop Zoetemelk(oud-tourwinnaar), Bob Pinedo(Hoogleraar VUmc), Dries van Agt(oud-premier) en Eddy Merckx (beste wielrenner aller tijden).

Wilt u meer weten over Stichting Alpe D’HuZes? Kijk dan op www.opgevenisgeenoptie.nl


   Info afscheid Burgemeester


Gemeente organiseert fotowedstrijd ‘Typisch Midden-Drenthe’

Gemeente organiseert fotowedstrijd ‘Typisch Midden-Drenthe’

                                                   

Wat vinden de inwoners van de gemeente Midden-Drenthe nu typisch ‘middendrents’ in hun gemeente? Onder dat motto organiseert de gemeente Midden-Drenthe een fotowedstrijd in het kader van het 10-jarig bestaan van de gemeente. Alle inwoners van Midden-Drenthe kunnen van 2 juni tot 13 augustus aan deze wedstrijd meedoen.

Dit jaar bestaat de gemeente Midden-Drenthe 10 jaar. Om dit te vieren organiseert de gemeente, als een van de onderdelen van de feestelijkheden op zaterdag 13 september, een fotowedstrijd. Een wedstrijd met als thema ‘Typisch Midden-Drenthe’. Hierbij kun je denken aan foto’s van gebouwen en landschappen, maar ook aan foto’s van activiteiten. Alles mag, als de foto maar in de gemeente Midden-Drenthe genomen is. De drie mooiste foto’s ontvangen een prijs. De jury bestaat uit burgemeester R.W. ter Avest en medewerkers van de gemeente. Afhankelijk van het aantal inzendingen komt er in het gemeentehuis een kleine expositie van de ingezonden foto’s.

Spelregels en aanmelden

Op de website van de gemeente www.middendrenthe.nl zijn de spelregels te vinden. Ook is daar een deelnameformulier te downloaden. Het is ook mogelijk informatie op te halen uit de hal van het gemeentehuis. Tijdens de open dag van de gemeente op zaterdag 13 september vindt de prijsuitreiking plaats.

 Een Nieuw-Balinger in de Stille Zuidzee

Een Nieuw-Balinger in de Stille Zuidzee

Afgelopen winter heeft dorpsgenoot Jur Huizenga samen met zijn reisvriendin Coosje een reis van 2 maanden door de Stille Zuidzee gemaakt. Aansluitend heeft hij in z'n eentje nog 3 maanden door India getoerd. Voor de lezers van KONTAKT doet hij in 4 delen verslag van zijn ervaringen. Deel 1 gaat over zijn bezoek aan Fiji.

Twintig jaar geleden wilde ik al naar Fiji (spreek uit: fiedjie). Waarom? Het klinkt zo exotisch, zo paradijselijk. Geen enkele andere reden. Fiji bestaat uit een eilandengroep met 800.000 inwoners, is een zelfstandige republiek en ligt ten oosten van Noord-Australië, precies aan de andere kant van de wereld. Er is een tijdsverschil van 11 uur met Nederland. Fiji is lid van de Commonwealth, een samenwerkingsverband van voormalige Engelse koloniën met de koningin van Engeland aan het hoofd.

Coosje en ik reisden met de Eurolines-bus van Amsterdam via de veerboot Calais - Dover naar Londen en stapten daar op een vliegtuig van British Airways dat ons in 11 uur vliegen non-stop naar Los Angeles aan de Amerikaanse westkust bracht. Daar stapten we over op een toestel van Air Pacific dat in 11 1 /uur non-stop naar Fiji vloog. En toen was het zo ver.

Reisbestemming de Fiji Eilanden in de Stille Zuidzee: PARADIJS! Het paradijsgevoel begint al  in Los Angeles bij de balie van Air Pacific, de vliegtuigmaatschappij van Fiji. De van nature bruin getinte medewerksters dragen allen een exotisch bloemetje in het haar. Het bloemetje kan niet verwelken, maar dat doet niets af aan de optiek. In het vliegtuig worden we verwelkomd met liefelijke Stille Zuidzee-muziek, zoiets als die van de Kilima Hawaiians uit de jaren vijftig. De service aan boord is beter dan best. We krijgen zelfs een champagne-ontbijt, een luxe die ik in de lucht nog niet eerder heb mogen meemaken. En dan te bedenken dat de echte luxe  in de vakantiedorpen met uitgebreide buffetten, welvoorzien bars en koraalriffen om te snorkelen nog moet komen. Geen wonder dat heel wat passagiers zich bewust zijn van het schrijnende verschil met de bevolking van Fiji, van wie de helft beneden de armoedegrens leeft. Om het slechte geweten van deze mensen te sussen, draagt Air Pacific een passende oplossing aan. De stewardessen delen in het vliegtuig aan de passagiers enveloppen uit waar overgebleven munten, bij voorkeur euro- en dollar-muntstukken, in gestopt kunnen worden "ten behoeve van de behoeftige kinderen op Fiji". Aan het einde van de vlucht wordt via het luidsprekersysteem nog eens op de goede-doelenactie  gewezen en meegedeeld dat gevulde enveloppen aan één van de bemanningsleden kunnen worden afgegeven. Wat zouden jullie doen, beste dorpsgenoten? Juist, ik deed hetzelfde.

Bij het verlaten van het vliegtuig op Fiji geurt het in de slurf, die het toestel met de aankomsthal verbindt, naar bloemen. Niet in de aankomsthal zelf, "dus" zijn ze met een spuitbus in de weer geweest. In de aankomsthal worden we verwelkomd door een groepje van 4 in een soort sarong geklede mannen met een bloem in het haar die onder begeleiding van gitaren staan te zingen. En dat 's morgens om 6 uur! Ze doen het toch maar.

Bijna alle passagiers worden op het vliegveld afgehaald door busjes die hen naar de vakantiedorpen brengen. Enkele nemen een taxi naar hun hotel. Bij de bushalte, slechts 300 m van de aankomsthal verwijderd, blijken Coosje en ik de enigen te zijn die gebruik maken van het milieuvriendelijke openbaar vervoer. Na 10 minuten wachten komt de bus er al aan. Het is een voertuig zonder ramen. Deze zijn niet stuk of vergeten geplaatst te worden. Zo is het ontwerp. Heerlijk luchtig bij de aangename ochtendtemperatuur van zo'n 25°. Over de hele lengte van de bus hangt aan beide zijden van het dak een opgerold zeildoek met doorzichtige plastic ramen, dat bij regen wordt neergelaten. En zo toeren wij drie kwartier onder een strak blauwe hemel met opkomende zon door het liefelijke, met palmbomen omzoomde tropische landschap naar ons eerste onderkomen met de aansprekende naam Zeebries Hotel.

Reisvriendin Coosje voor een traditionele hut op Fiji

Op Fiji wonen ca. 800.000 mensen, van wie de helft van Indiase afkomst. In de 19e eeuw werden hun voorvaderen door de blanke kolonisten naar Fiji gehaald om op de plantages te werken. De mannen van Fiji werden daarvoor minder geschikt beschouwd. Reden genoeg voor etnische spanningen vandaag de dag, temeer daar de Indiërs een groot deel van de handel, winkels en vervoerbedrijven in handen hebben. Het zijn nu eenmaal harde werkers met initiatief. Eind 2006 was het weer zover. Het leger nam de macht over. De baas van het leger, Commodore Bainimarama, benoemde zichzelf tot tussentijdse minister-president en enige van zijn kornuiten tot minister. Doordat Fiji nu formeel geen democratie meer is, werd het lidmaatschap van de Commonwealth opgeschort. Dat doet een beetje pijn = kost een beetje ontwikkelingshulp. Je merkt als bezoeker helemaal niets van dit alles. Alleen heeft de Commodore ook het behoud van de persvrijheid beloofd. De Fiji Times, een gerespecteerde krant die in 1869 werd opgericht, drukt heel slim elke dag bovenaan de eerste bladzijde met grote letters: "De persvrijheid zal blijven, heeft Commodore B. beloofd".

Is dit alles wat wennen  voor de beide Nederlandse reizigers, er zijn gelukkig ook vertrouwde elementen. Zo kent Fiji een paspoortaffaire. In oktober 2007 werd de uitgifte van paspoorten gestaakt, omdat ze op waren! Een nieuwe oplage van 20.000 stuks werd pas 3 maanden later afgeleverd.

De sfeer op Fiji is heel ontspannen. De mensen hebben een open houding tegenover buitenlanders en zijn erg beleefd. Klinkt het in Nieuw Balinge om de haverklap "moi", op Fiji is het "bula, bula" (spreek uit: "boela, boela") niet van de lucht, zonder commerciële bijbedoelingen. Wij doen hier ijverig aan mee.

De Soevereine Democratische republiek Fiji, zoals het land officieel heet, heeft een zeer traditionele cultuur, die maar weinig beïnvloed wordt door de aanwezige buitenlanders. Die blijven het liefste onder elkaar in geïsoleerde vakantiedorpen en hebben hun eigen drukke dagprogramma met leuke activiteiten. De bewoners van Fiji hebben ook hun eigen dorpen, maar met afwijkende spelregels. Wanneer je als vreemdeling een dorp wilt bezoeken, dan dient dit met de nodige respect voor de bewoners te gebeuren. Dit houdt in dat je bij betreden van het dorp je pet of hoed afzet, ook je zonnebril en je schoudertas neem je in de hand. Dames dienen fatsoenlijk gekleed te gaan, hetgeen daar inhoudt dat hun schouders en knieën bedekt moeten te zijn. Nadat dit allemaal geregeld is, kun je nog niet vrij gaan rondlopen. Je dient je bij het betreden van een dorp te wenden tot de eerste mannelijke dorpeling die je tegenkomt, en hem te verzoeken je naar de hoofdman te brengen. Aan deze hoogwaardigheidsbekleder verzoek je beleefd toestemming om zijn dorp te mogen bezoeken. Om hem goedgunstig te stemmen, bied je hem een presentje aan in de vorm van b.v. een blikje vis of corned beef. Dit alles vergt natuurlijk wel enige tijd, want er moet wel een praatje worden gemaakt. Hij wil natuurlijk weten, waar je vandaan komt en wat je komt doen. Bij sommige dorpen is het gebruik dat je ook om toestemming moet vragen om het dorp te mogen verlaten! En denk nu s.v.p. niet dat Jur overdrijft.

Ook op Fiji is Heineken te koop, made in Holland!

Op Eerste Kerstdag gingen ongeveer 20 mensen uit het vakantiedorp waar we zaten, ter kerke in het naburige dorp. Bij het vertrek werden we door de manager van het vakantiedorp onder toezicht en leiding gesteld van een medewerker die in het dorp woonde. Na een wandeling door de heuvels van 30 minuten kwamen we bij het dorp aan. Daar werden we door onze tijdelijke groepsleider gecontroleerd op het voldoen aan de kledingvoorschriften, waarna we met z'n allen naar het midden van het dorp liepen. Daar zat de hoofdman in kleermakerszit onder een schaduwrijke boom in het gras. Alle twintig gaven we hem een hand en wensten hem "Bula and a Merry Christmas". De kerkdienst die door veel zang werd opgeluisterd, duurde 2 uur. De kinderen zaten niet bij hun ouders, maar bij elkaar vóór in de kerk.  Het is onder deze omstandigheden niet verwonderlijk dat zij wel eens meer belangstelling voor elkaar hadden dan voor de preek. Daar was de kerkenraad op voorbereid. Er liep een ouderling met een stokje rond die af en toe een kind dat zich in zijn ogen niet betamelijk gedroeg, met een flinke tik tot de orde riep. Aan de andere kant was het een komen en gaan van kerkgangers gedurende de hele dienst. Ons was tevoren gezegd, dat het niet onbeleefd was om de dienst vroegtijdig te verlaten, wanneer het teveel (van het goede) werd. Je verstond er tenslotte geen woord van en had er zelfs geen notie van, waar de preek over ging, hoewel je het natuurlijk wel kon vermoeden als je over een beetje bijbelse voorkennis beschikte. Na afloop van de dienst verlieten de volhouders kerk en dorp, waarbij onze locale leidsman de hekkensluiter was om te voorkómen dat iemand achterbleef.

In het juli/augustus-nummer van KONTAKT verschijnt deel 2 dat gewijd zal zijn aan het bezoek aan Samoa.


  Programma Reunie 1 november

Programma Reunie 1 november

Ø Aanvang 18.00 uur

Ø 2x Koffie of thee met brood,    

Ø  Koude hapjes,

Ø  Warme hapjes,

Ø  Pinda’s / nootjes op tafel,

Ø (tot 22.00 u.) onbeperkt drinken

Ø  én… verrassing!!!!

Ø  Accommodatie: 2 zalen.

Ø Afsluiting: 22.00 uur.

Kosten: € 18,50 per persoon.

( u kunt dit bedrag vanaf nu overmaken op Bankreknr:  36.94.20.063, Rabobank Westerbork, tnv dorpshuis de Heugte.

LET OP: o.v.v. ‘deelnemer Reünie’)

Na 22.00 uur bestaat de mogelijkheid, voor wie dat wil, door te gaan tot in de kleine uurtjes!

Kortom, de werkgroep is druk bezig om er voor iedereen een onvergetelijke reünie van te maken!

U kunt zich aanmelden bij:

Jose Post; 321354 of Geke Strijker; 321132.

Vr gr; (*) werkgroep ‘Nieuw-Balinge-reünie’


  Flessenactie voor hulphond Indy

Flessenactie voor hulphond Indy

Het gaat erg goed met het inzamelen van de lege flessen.  Ik krijg veel hulp van vriendjes en vriendinnetjes.

 

We zijn met de aanhanger naar Hoogeveen geweest en hadden daar voor 88,75 euro aan statiegeld.

Op de woensdag in de feestweek komt Martine Stadman naar de markt en gaat daar een demonstratie geven met haar hulphond Indy.

Op deze dag wil ik haar het ingezamelde geld geven, dus ik hoop dat ik tot die tijd nog een heleboel lege flessen kan verzamelen.

Iedereen erg bedankt, en binnenkort kom ik weer bij u langs.

Groetjes van Melissa


  Kentucky Awards 2008


Bericht van de Peuterspeelzaal

Bericht van PSZ.

Misschien is het u ontgaan maar er is een heel mooi tuinhuisje geplaatst op het terrein van de peuterspeelzaal.

Het tuinhuisje wat er stond was onderhand aan vervanging toe. Door een aantal vrijwilligers is het huisje in 1 dag geplaatst. Echt super!

De peuters genieten van het huisje. Ze kunnen nu zelf het speelgoed uit het huisje halen en hier word dan ook erg veel gebruik van gemaakt.

Wij willen de bouwers en alle mensen die zich hier voor in hebben gezet heel hartelijk bedanken.

Tevens willen wij de Rabobank en Firma Beugel bedanken voor hun bijdrage.

Tevens willen bij de gevers en lopers bedanken voor Jantje Beton. Het heeft 283 euro opgeleverd.

Onze hartelijke dank hiervoor!


 I.V.A. Cursus

I.V.A. CURSUS! (Instructie Verantwoord Alcoholschenken)

 

WOENSDAG 18 JUNI 2008

AANVANG 19.30 uur

IN DORPSHUIS “DE HEUGTE”

17 Vrijwilligers hebben zich al aangemeld!

Op u rekenen wij zeker deze avond, mocht u onverhoopt niet kunnen geef dit dan door 

Mocht u als vrijwilliger van het Dorpshuis of  van SV. Nieuw Balinge nog niet in het bezit zijn van dit certificaat? Geef je dan op!

Iedereen die ooit eens achter een bar staat is verplicht deze cursus te volgen geldt ook voor jeugdsoos.

Er zijn voor de cursisten geen kosten aan verbonden, deze worden betaald door de organisatie’s. 

Bel naar José Post 321354

     juni, van I.Snels

Juni

Nog een paar weken en de vakanties beginnen weer. Heerlijk voor de meeste kinderen,maar extra drukte voor de papa`s en mama`s. De vaders hebben in ieder geval iets om naar uit te kijken, want vaderdag komt er aan. Zeg heren krijgen jullie dan ook koffie of thee met een beschuitje op bed?! Eerlijk gezegd kan ik het me niet meer herinneren of ons pap dat ooit heeft gehad, van onze kinderen. Wel een tekening,ja dat wel,en natuurlijk cadeautjes,maar dat kopje thee met `n beschuitje weet ik niet meer,en dat is toch `n groot verschil bedacht ik me van de week met de moeders. Dus doe allemaal mee groot en klein en verwen  jullie pap met een lekker kopje thee of koffie op bed.

En och arme misschien vindt hij het niet eens lekker en moet hij doen net als of. Maar zeker weten in zij hart vindt hij het vast h.s. leuk.

In ieder geval wens ik alle papa`s en opa`s in Nw -Balinge  een echte verwen dag toe.

Hartelijke groeten, I snels    

* * * * *

Vaderlijke trekken,

Op school mogen wij

weer maskers maken.

Ik sla,kneed en rol de klei

en duw er dan twee ogen in.

Met één hand

trek ik hem een kin.

Want het wordt een hij,

stoer en mans,

geboren uit de klei.

Ik duw en wrijf

en schraapen schrijf.

Tot hij droevig naar me kijkt.

Verwonderlijk

hoe hij op mijn vader lijkt.....

(uit verzameld werk door G. Komrij)


  Nat. Epilepsie Fonds

Nat. Epilepsie Fonds

De buscollecte van het Nat.Epil.Fonds heeft in onze gemeente het mooie bedrag van € 367,58 opgebracht.

Dit geld is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichtingsactiviteiten.

Het thema van deze collecteweek was "AANVALLEN" , dit geeft kernachtig weer waar mensen met epilepsie last van kunnen hebben.

Namens het Fonds heel hartelijk dank voor Uw bijdrage en uiteraard de inzet van onze collectanten,

heel hartelijk dank.

Namens het Fonds Margo Kraijesteijn.


  Vakantieperiode Kapsalon Thérèse

Vakantieperiode Kapsalon Thérèse

Wij zijn gesloten van 28 juli t/m 2 augustus (week 31). Vanaf dinsdag 5 augustus zijn onze deuren weer open.

Langs deze weg willen wij iedereen een hele fijne, en zonnige vakantie toewensen!

Vr gr;Therese, Mariët en Priscilla 

 

Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :