Maandblad
 Kontakt

www.kontaktnieuwbalinge.eu

kontakt


juli 2008


Colofon
Van de Redactie
Meester Sieberingschool
CBS de Morgenster
Peuterspeelzaal "Duimelot"
The Young Ones
S.V. Nieuw Balinge
Nieuwsbrief "De Heugte"
Nieuwsbrief project "Veuruutzicht"
Export Nieuw Balinge
Programma Zomerfeest 2008
Vervolg bericht van Frank Speksnijder over de beklimming van de Alpe d'Huez
Gratis met de bus voor 65+
Wie is dit ??

Uitnodiging Vakantiebijbelklub

Geschiedenisverhalen
Een Nieuw-Balinger in de Stille Zuidzee (2)
Meisjes- en knapenverenigingen Nieuw Balinge en Tiendeveen (ca: 1950)
De wielewaal
G.J.V.V.
Visvereniging "De Ruisvoorn"
Oeverzwaluw geholpen
Gratis wandelgids
Rommelmarkt Ned. Hervormde Kerk 2008
IJsvereniging Nieuw-Balinge
Wandel 4-daagse
Wist u dat:
Stoptijden bibliobus
Nat. Epilepsie Fonds
Te Koop-te koop gevraagd-vermist-gevonden

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:
Lammy Blanken; tel: 321253

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Joyce Bouwmeester;              penningm.

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

Naomi Boer:                      

Evelien Sok        tel: 321299

Joyce Salomons     tel: 321809

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

Van de Redactie

 

Van  de  redactie

Foto: Karin Mekkes

Alsof de tijd heeft stil gestaan.

Op de foto hierboven staan Freddie en Anneke Oelen met hun dochters Maureen en Romy in kleding van weleer. Met de afsluiting van project ‘Veur Uutzicht’ op 6 juni jl, maakten zij het decor bij de plaggenhut compleet. Prachtig! Iedereen weet inmiddels dat de plaggenhut geplaatst is op ‘de plekke van Koop Kreeft’ zo dat genoemd wordt in de volksmond hier. Een extra leuke wetenswaardigheid in dit geval is, dat Freddie een kleinzoon is van Koop Kreeft. Nu, meer dan een halve eeuw later staan op dezelfde plek nazaten van Koop en Jantje Kreeft, in dezelfde klederdracht als toen.  …Alsof de tijd heeft stil gestaan……

* * * * *

‘Een terugblik op het VeurUutzicht’, klinkt alsof het taalkundig heel erg fout en dus onmogelijk is. Toch is het in dit geval geoorloofd, want gemeente Midden Drenthe blikt terug op de werkzaamheden en de afsluiting omtrent het project ‘Veur Uutzicht’. Een verslag hiervan in deze editie van Kontakt.

Wat nog meer;

  • Geschiedenisverhalen. Een verhaal over een 'bommengat' wat, naar nu blijkt, velen nooit hebben geweten. Tevens een oproep n.a.v. dit verhaal.
  • Natuurmonumenten is er met een bericht over de oeverzwaluwen die zich weer hebben gehuisvest in de berg zand aan de Haarweg.
  • In de rubriek ‘EXPORT’ hebben wij dit keer 20 vragen voorgelegd aan Bertha Knegt – Brookman.
  • Het tweede reisverslag van Jur Huizenga die ons voert door de Stille Zuidzee.
  • Frank Speksnijder die vorige maand een aankondiging deed n.a.v. zijn deelname aan de Alpe d’HuZes, vertelt nu hoe hij dat heeft ervaren in een indrukwekkend, eigen geschreven verslag.
  • Ook de scholen zijn weer aanwezig en de peuterspeelzaal doet verslag over de laatste schooldag van de peutertjes.
  • De wandel4daagse start in augustus. Wanneer precies leest u in deze uitgave.
  • En natuurlijk zijn, zoals elke maand, The Young Ones er weer met een gezellige en informatieve opvulling van het middenblad!
  • En nog heel veel meer!

Wij wensen u veel plezier met deze editie van Kontakt. Tevens wensen wij u langs deze weg een hele fijne vakantie.  Voor het aanleveren van kopij leest u meer in deze uitgave.


Meester Sieberingschool

Nieuw leerkracht

Zoals U weet hadden we een vacature omdat we alle kinderen volgend schooljaar ’s morgens over 6 groepen hebben verdeeld, namelijk groep 1/2, 3, 4, 5, 6 en 7/8. ‘s Middags zijn de kinderen verdeeld over de groepen 1/2, 3/4, 5, 6 en 7/8.

Wij zijn blij U te kunnen melden dat juf Karin Albring volgend schooljaar ons team komt versterken. Zij is voor één schooljaar aan onze school verbonden en gaat alle ochtenden les geven aan groep 4. Verder verzorgt zij samen met een aantal collega’s op de dinsdagmiddag het handvaardigheid/techniek circuit.

De kinderen en ouders hebben de laatste donderdag van dit schooljaar kennis met haar kunnen maken en de laatste vrijdag was zij ook al van de partij tijdens de leerlingenoverdracht en de andere voorbereidingen voor het volgend schooljaar. Juf Karin, welkom en veel succes en plezier bij ons op school in Nieuw Balinge

 

Bedankje vrijwilligers

Langs deze weg willen wij alle ouders en vrijwilligers die dit schooljaar  een steentje hebben bijgedragen aan de activiteiten vanuit school hartelijk bedanken voor hun inzet. Zonder al deze mensen was het niet mogelijk om alles rond te krijgen. We hopen jullie volgend schooljaar ook weer te zien. Want zoals jullie weten. Samen kunnen we veel.

We kunnen met elkaar terug kijken op een zeer geslaagd schooljaar. De verlening van het kwaliteitskeurmerk Kansschool. De hercertificering voor Kansrijke Taal en de komst van de honderdste leerling.

 

Succes wensen schoolverlaters

Het einde van een schooljaar houdt ook altijd in afscheid nemen van onze oudste leerlingen. Groep 8 sluit de basisschoolperiode af en start aan een nieuw avontuur. Jongens en meisjes we zullen jullie missen. Laat af en toe iets van je horen. Floranne, Marcia, Mathijs, Jennifer, Jordi, Patrick, Sebastiaan, Ingrid, Allison, Cordell en Tom heel veel succes op jullie nieuwe school. Het gaat jullie goed.

 

Schoolreis groep 1/2

Dit jaar zijn de leerlingen uit groep 1/2 op schoolreis naar Kabouterland in Exloo gegaan. Om 9.00 uur stond er een rode bus voor ons klaar. Na een half uurtje stonden we al in Exloo. We kregen daar een eigen ruimte toegewezen, waar we de hele dag terecht konden.

Zo konden we lekker droog genieten van een patatje. De rest van de dag zijn de leerlingen in groepjes, onder begeleiding van een ouder of leerkracht, Kabouterland rond geweest.  We konden onder de grond allerlei kaboutertafereeltjes zien en er was zelfs een heuse trollengrot.

Buiten waren er genoeg speelplekken en dieren te zien.  Gelukkig was er ook een groot overdekt speelgedeelte, want de buien die hier en daar zouden vallen, vielen deze dag vooral boven Kabouterland.

Om 15.00 uur waren we eigenlijk nog lang niet klaar met spelen, maar na een afsluitend ijsje, werd het echt tijd om weer naar huis te gaan.

 

Schoolreis groep 3/4

Maandag 16 juni was het voor groep 3/4 zover; we gingen op schoolreis naar de Beerzebulten. Vol spanning zijn we ’s ochtends om half negen vertrokken vanaf school. Na een klein uurtje rijden en wat lekker geklets onderweg kwamen we aan in het Gigakonijnenhol. We konden niet wachten om het grote speelparadijs te betreden, dus schoenen uit en als eerste naar boven! In het Gigakonijnenhol konden de kinderen ter hartenlust klimmen, klauteren, glijden en spelen in de ballenbakken. Ook meester en juf moesten er aan geloven, dus benen in de nek en achter de kinderen aan….

Na anderhalf uur zweten, werd het wel tijd voor een adempauze en natuurlijk even wat drinken. En daarna gelijk door naar de voorstelling van onze vriend ‘Bultje’, het konijn en zijn twee vriendinnen. Het was een erg spannende voorstelling over toverdrankjes en onzichtbaar worden. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen en is er niemand verdwenen!

Toen de voorstelling afgelopen was, stond er voor ons al een ‘verschrikkelijke’ maaltijd te wachten; patatjes met lekkere snacks… Nadat we onze buikjes vol hadden gegeten, konden we nog even onze energie kwijt in het gigakonijnenhol om vervolgens lekker naar buiten te gaan, naar het gigakonijnenveld. En wat is er mooier dan spelen met water en zand en lekker rennen op het veld tijdens een potje voetbal?!

Na een prachtige zonnige middag was het einde van deze leuke dag inzicht. Na nog een lekker ijsje te hebben gegeten was het dan echt tijd om afscheid te nemen van een super dag in de Beerzebulten. Ook al was het erg stil op de terugreis in de bus (er waren inmiddels al wat kinderen in slaap gevallen), kan ik denk ik namens iedereen zeggen dat we een geslaagde schoolreis hebben gehad!

 

Schoolreis groep 5/6

Maandag 16 juni zijn we met de bus naar de Natuurschool Lauwersoog  geweest. Zowel op de heen- en terugreis hadden we te maken met dikke buien., maar gelukkig was het op onze bestemming zelf droog en het zonnetjes heeft ’s middags heerlijk geschenen. We hadden een (v)aardige  Natuurschool-gids, die vanaf aankomst tot vertrek bij ons bleef

Er stonden drie activiteiten op het programma. Als eerst gingen we hybiën .

We  gingen met speciale schepnetten in een ondiep stukje van het Lauwersmeer vissen op stekelbaarsjes, jonge palingen, zoetwater garnalen. Helaas geen stekelbaarsjes, maar we weten nu wel wanneer de buik van een stekelbaarsje rood is. Hij is dan verliefd.   Paling leek ons ook lekker, maar helaas geen één, maar wel heel veel garnalen en nog veel meer. Geen paling, dan maar aan de patat met mayonaise en een flesje drinken. Na de “lunch” gingen we korren. Vissend vanaf de zeedijk ga je met een sleepnet (kor-net)vissen op krabben, garnalen,jonge platvisjes en kwallen.

Daarna hebben we met de krabben een hardloopwedstrijd gehouden. Wie zijn krab rende het snelste naar het water terug.

Het derde onderdeel was de wadloop-excursie. Lekker stampen door de blubber en spetteren door het water. Hoezo een schone broek meenemen!

Het was een fantastische schoolreis of niet kids.

 

Kunstmenu groep 5/6

Naar aanleiding van de voorstelling “”Back Stage” mochten de kinderen nu zelf gaan optreden. Ze werden hierin begeleid door een geweldige dansjuf. Na de warming-up werden de kinderen in groepjes verdeeld .Het thema was: “Back Stage”, een wereldberoemde popgroep, die ook zijn ups en downs kennen... Elk groepje kreeg een opdracht, zodat dansend alle facetten (van roem, ruzie en goedmaken)van de popgroep aan de orde kwamen. Een prima voorstelling.

 

Sportdag onderbouw

Vrijdag 6 juni stond voor groep 1 t/m 4 in het teken van sport, want we hadden de sportdag!

13 sportonderdelen lagen op ons te wachten zo moesten we o.a. hoogspringen, verspringen, hardlopen, vergooien, zaklopen en frisbee werpen. Maar het aller leukste vonden de kinderen toch wel de douchesponsrace, waarbij je via een spons zoveel mogelijk water in een lege emmer moet zien te krijgen. En wie heeft er dan als eerste de emmer vol?

En het flessenvoetbal was ook een groot succes. Want probeer maar eens een volle fles met water om te voetballen. We hadden dit jaar erg veel geluk met het prachtige weer, waardoor de sportdag nog mooier werd! Na afloop kregen alle kinderen een diploma omdat ze zo ontzettend hard hun best hadden gedaan!

 

SPORTDAG

We hebben meegedaan aan sportdag van 2008 in Westerbork.

Er waren veel soorten onderdelen zoals: verspringen, hoogspringen en een sprintje trekken.

Een leerling uit groep 7/8 heeft het record gebroken met raketwerpen (het record stond op 41m. en hij heeft 42m gegooid!). Er werden veel soorten records gehaald. Je had ook nog korfbal en frisbee gooien.

Het was een geslaagde dag, iedereen deed heel erg fanatiek mee en het was ook eerlijk spel en dat vonden de kinderen ook heel erg leuk. Tevens moesten we weer in de auto terug naar huis, iedereen was best wel moe en was gelijk naar huis gegaan.

Groetjes Mathijs

 

Prettige vakantie

Wij wensen iedereen een fijne vakantie toe en hopen iedereen maandag 11 augustus weer gezond en wel terug te zien op onze school. Team meester Sieberingschool


CBS de Morgenster

Het schooljaar 2007-2008 is voorbij. De zomervakantie valt dit jaar voor ons erg vroeg en daardoor werd het een kort jaar om te leren, te werken en te spelen. Toch kunnen we dankzij een goede planning met een gerust hart aan de vakantie beginnen, omdat vrijwel alle nodige boeken en schriften doorgewerkt zijn.  Voor de zomervakantie begint, wordt er altijd afscheid genomen van een groep 8 en dit jaar gaat dat om drie jongens, te weten Erik Bouwhuis, Martin Kleine en Gerjan Koekoek. Zij bezoeken straks het voortgezet onderwijs in Hoogeveen en wij wensen hen daar veel succes en leerplezier! Ook Brian Meulblok heeft afscheid van ons genomen, omdat hij weer naar zijn oude school in Nieuw-Vennep gaat. Wij hopen dat het hem daar goed gaat.

 

AFSCHEID VAN GROEP 8 / AFSLUITING VAN HET SCHOOLJAAR

Op woensdag 25 juni heeft groep 8 afscheid genomen. Voor  ’s morgens hadden de jongens een vossenjacht voor alle andere leerlingen van de school bedacht. Enkele leerlingen van groep 7 werden ook in de organisatie betrokken; de route werd uitgezet, de plaatsen voor de vossen werden gezocht en de leerlingen werden in groepjes verdeeld.

’s Middags kregen de leerlingen van groep 8 een uitje aangeboden. Met hun juf gingen ze naar Speed World in Zuidlaren. Daar hebben ze zich goed vermaakt; zo hoog mogelijk kratten  stapelen en er, natuurlijk in een tuigje vanwege de veiligheid, bovenop staan. De hoogste stapel bestond uit 17 kratten. Ze hebben daar ook gekart en aan sumo worstelen gedaan. Het uitje werd afgesloten met het eten van patat met frikandel en een ijsje toe. De jongens en de juf vonden het super gezellig!

’s Avonds werd er officieel afscheid genomen. We begonnen met koffie/thee en iets erbij en voor de kinderen was er ranja met chips. Meester van den Berg hield een korte inleiding en juf Iwema vertoonde een PowerPoint presentatie van foto’s van Erik, Martin en Gerjan door de hele basisschoolperiode heen. Deze presentatie werd de leerlingen na afloop ook aangeboden op CD met een aantal andere handigheden voor hun verdere levensweg. Zo kregen ze ook een bijbel, een ingelijste fotocollage en een houten, handbeschil-derde, Russische lepel. Hierbij kregen de leerlingen de volgende woorden mee ‘Wie niet werkt, krijgt geen eten’. Na het officiële gedeelte konden alle ouders en kinderen deelnemen aan een fietstocht. Deze ging door de mooie omgeving van Nieuw-Balinge, Tiendeveen en Stuifzand, waarbij onderweg nog op een ijsje getrakteerd werd. Deze fietstocht was bedoeld om als ouders, kinderen en team het schooljaar op een gezellige manier af te sluiten. Tijdens het officiële gedeelte werden alle ouders ook hartelijk bedankt voor hun inzet en betrokkenheid in het afgelopen schooljaar.

 

NIEUWE METHODE VOOR ENGELS

Ook dit schooljaar hebben wij weer Engels lesmateriaal aangeschaft. Het is de methode ‘Hippo and friends’ voor groep 1 en 2. In deze groepen ligt de nadruk op het spreken van en luisteren naar Engelse teksten. Deze methode geeft daar alle mogelijkheden voor met liedjes, verhaaltjes, gedichtjes en eenvoudige werkbladen. Ook knuffel Hippo ontbreekt niet. Na de zomervakantie gaan we tijdens de Engelse lessen met deze methode starten. 

Het team van ‘De Morgenster’ wenst u een heel fijne vakantie.          Emmy Botter


   Peuterspeelzaal "Duimelot"

Laatste schooldag Peuters.

24 juni jl was voor de peuterzaal alweer de laatste schooldag van dit jaar met allerlei leuke dingen gedaan te hebben hadden we nog 1 leuke dag voor de boeg.

We gingen er met z'n allen een leuk indianen feest van maken, elke peuter mocht verkleed op school komen. Zelf hadden we op school een mooie indianentooi gemaakt. Om half 10 kwamen de eerste indiaantjes al binnen .

Gelukkig was het mooi weer en konden we lekker direct naar buiten waar we alles leuk hadden versiert met indianen spullen leuke wigwams tentjes en zelfs de cactussen en totempalen ontbraken niet.

Toen iedereen was gearriveerd kon het feest beginnen.

Een groepje  peuters begon met schat graven in de zandbak en warempel de eerste goudklompjes kwamen boven terwijl het eerste groepje  druk bezig was met graven was er voor het 2 de groepje ketting rijgen met een echt kamp vuurtje een pannetje chips op een vuurtje en rijgen maar….., toen kwam er een echte pony op de peuterzaal  dat was leuk een ECHT paard!  Het was een echt indianen paardje met leuke kleurtjes en vlechten in de manen.

Het was natuurlijk wel spannend zo'n ECHT paardje op de peuterzaal maar na even wennen melde de eerste peuter zich al om er even op te zitten.  Dat was leuk en hoe was het spreek woord ook al weer; als er een schaap over de dam is ......  En nadat bijna alle peuters even op de pony hadden gezeten  ging de pony weer terug naar de wei . Yvonne  Jonker en Vivienna hartelijk bedankt!!!!!!

Toen was het wel tijd voor iets lekkers.

Na nog even spelen werd er nog getrakteerd op poffertjes door Sean  en ook Marleen ging nog trakteren. Naar ons idee een leuke geslaagde morgen!

Iedereen een fijne vakantie en natuurlijk tot volgend jaar!

Peuterzaal Duimelot.


The Young Ones


  S.V. Nieuw Balinge


  Nieuwsbrief "De Heugte"

geen opgave ontvangen


  Nieuwsbrief project "Veuruutzicht"


   Export Nieuw Balinge

EXPORT NIEUW-BALINGE

 

1)   Mijn naam is: Bertha Knegt - Brookman

2)   geboortedatum: 22 juni 1953

3)   ben de dochter van: Bertus en Margje Brookman

4)   namen van mijn broers zussen: Lambert, Janna, Alie, Berend, Lammie, Hennie, Geertje, Mina, Nico en Margo.

5)   wij woonden aan de: eerst met mijn ouders en broers en zussen aan de Kievitsraat gewoond, daarna zijn we verhuisd naar de Mantingerweg, nr 11. Toen ik trouwde hebben mijn man en ik nog een aantal jaren aan de Robertusweg gewoond.

6)   mijn meesters/juffen waren: juffrouw de Vries, Meester Kuiper en Meester Siebering.

7)    ik zat o.a. in de klas bij: Zwaantje Prins, Mannie Kreeft, Dinie Doldersum, Alie Spallink.

8)   dit kan ik mij nog goed herinneren van school: dat meester Kuiper voorlas uit het boek; ‘de Scheepsjongens van Bontekoe’ en dat ik tijdens tekenles altijd stiekem de gezichten op de getekende poppetjes van m’n klasgenoten moest tekenen.

9)   na schooltijd ging ik meestal spelen met/bij: zie antwoord vraag 7.

10)              ook wij haalden wel eens kattenkwaad uit. Ik weet nog dat: daar kan ik me zo  niets van herinneren.

11)              dit kan ik mij nog goed van Nw-Balinge herinneren: de kermis bij Kobus en de feestweken.

12)              dit zou ik nog graag eens overdoen: weet ik zo 1,2,3 niet te vertellen. Wel is het antwoord van vraag 20 hier ook van toepassing.

13)              en dit zou ik ábsoluut liever nooit weer overdoen: School….  (Én uit de draaimolen vallen…..)

14)              de vrienden/vriendinnen uit mijn jeugd waren: zie weer antwoord van vraag 7

15)              in de weekeinden gingen we meestal naar: met z’n allen naar café Kleine. Ik kan me nog herinneren dat we daar een heerlijk zakje patat haalden! Maar ook, toen ik een jaar of 14, 15 was, paste ik met vriendinnen vaak op bij familie en bekenden met jonge kinderen.

16)              ik vertrok uit Nieuw-Balinge in het jaar: 1975

17)              reden van mijn vertrek was: meer winkels en sociale voorzieningen.

18)              mijn huidige woonplaats is: Hoogeveen.

19)              mijn beroep is: Huisvrouw

20)              dit wil ik er nog graag bij vertellen: zoals al eerder gezegd, woonden wij de eerste jaren van ons huwelijk aan de Robertusweg. Onze beide kinderen waren 1 ½ en 3 jaar oud toen we naar Hoogeveen verhuisden. Ik heb hele goede herinneringen aan de periode dat we in Nieuw-Balinge woonden. Ik kan me bv de gezamenlijk bakkies koffie met de buren Kats, Kreeft en Wielink nog goed herinneren. Vooral bij de zomerdag samen aan de koffie onder de bomen tegenover onze woningen. Leuke herinneringen van toen!Het  lijkt me dan ook leuk  weer veel oud-Nw-Balingers  tegen te komen op de komende ‘dorpsreünie’ van 1 november!


  Programma Zomerfeest 2008

Maandag 14 juli 2008

Survival !!

Woensdag 16 juli 2008

11.00 uur BRADERIE – VLOMARKT!

Kinderen Verkleed

( alles mag)  in optocht naar Feestterrein, START: 12.30 uur vanaf de CBS. “Morgenster”

Uitslag jury Kinderoptocht?

KERMIS!

Kinderparadijs

Reuzen sjoelbak

Letters gooien (Wie maakt het langste woord?)

Woord en sjoelen voor mooie prijzen!

Ritje in de huifkar met bon!

Attentie op vertoon van bon! Optreden jeugddansgroepje!

Rad van Fortuin!

Gezellig terras enz.

21.00 uur LIFE IN “De Heugte” TOP 40 Band FEELINGS!

 

Donderdag 17 juli 2008

9.00 uur Koersbalwedstrijden!

9.00 uur Koppelvissen

13.00 uur: Inschrijven voor Mini Zeskamp en Zeskamp t/m Basisschool!

Aanvang spelen: 13.30 uur!

20.00 uur BINGO

20.00 uur KLAVERJASSEN

21.00 uur JEUGDSOOS KENTUCKY PRESENTEERT!

PARTY IN TENT MET DJ. JAN WILLEM

 

Vrijdag 18 juli 2008

13.30 uur  FIETSTOCHT VOOR HET HELE GEZIN! BIJ TERUGKOMST GEZELLIG SAMEN ETEN!

19.00 uur: WESTERN RIDING

± 20.00 uur samen naar het feestterrein voor de BALLONNENWEDSTRIJD!

Kaartjes voor de ballonnen worden Woensdag uitgedeeld tegelijk met de attentie. Graag thuis invullen en vanavond weer  meenemen.

Uitslag Kleurplaten wedstrijd!

21.00 uur LIVE IN “DE HEUGTE”  MOEFLONS

 

Zaterdag 19 juli 2008

13.30 uur PLAATJES BINGO

13.30 uur BINGO T/M BASISSCHOOL!

13.30 uur JEUS DE BOULES WEDSTRIJD!

13.00 uur VOLLEYBALWEDSTRIJD!

Opgave bij Anneke Oelen, Wolvenhaar 15

ZELF TEAM SAMEN STELLEN VAN VRIENDEN , BUREN, OF FAMILIE? 

20.45 uur UITSLAG SURVIVAL!

21.30 uur: SLOTFEEST MET TWO OFF US!

(Wijzigingen voorbehouden. Deelname aan activiteiten op eigen risico!)


  Vervolg bericht van Frank Speksnijder over de beklimming van de Alpe d'Huez

Beste Sponsoren, Kennissen, 

4 juni, het sponsorbedrag wordt bekend gemaakt!

Om 20.00 uur lag ik op de massage tafel om me door de geweldige handen van een masseuse nog even gauw te laten behandelen, heerlijk! Ik lag niet geheel relaxt want het sponsorbedrag werd bekend gemaakt, maar gelukkig was Fé, de masseuse op tijd klaar, mede omdat ze moesten afronden. Gauw aangekleed en naar de grote tent! Daar aangekomen was er gelukkig nog niets bekend van het bedrag. Dit was misschien wel 1 van de emotioneelste bijeenkomsten.

Er was ook een filmpje van Marja van der Molen, een kankerpatiënten die tijdens haar zwangerschap genadeloos met kanker te maken kreeg. Dan moet je kiezen, of je kind, of je zelf, ze maakte de meest voor de hand liggende keuze, ze koos voor d'r kind zo kreeg de kanker vrijbaan om dr hele lichaam te verzieken, dat deed de kanker ook.

Na de bevalling is er per direct een chemokuur gestart en is Marja er weer bovenop gekomen, ze kan wel is waar niet meer goed lopen omdat de kanker haar heup heeft aangetast, als er revalidatie was zou ze nu al veel beter kunnen lopen, maar helaas is die revalidatie er niet, dat kost 5 miljoen euro, en we hebben "pas" 2 miljoen euro. Maar na de behandelingen zag het er voor Marja weer heel gunstig uit, ze was van plan om samen met haar broer,

Edwin van der Molen, 1 keer de alpe d'Huez te beklimmen. Maar helaas, de kanker kwam terug, nu is ook haar "gezonde" borst aangetast en er zijn uitzaaiingen in dr lichaam. De 8ste keer heeft Edwin haar shirt omhoog gefietst, gedurende de hele dag heb ik Edwin als ik hem tegen kwam keihard aangemoedigd: EDWIN KOM OP KANJER, DOE T VOOR JE ZUS!!... Daar ging Edwin weer, staand op de pedalen, hij had weer even energie, geweldig.

Het Bedrag,

Er was 3 miljoen euro nodig, weten jullie nog...  Alpe d'huZes = onmogelijke doelen stellen en die ruimschoots halen! 8 keer de Alpe was voor mij ook onmogelijk... daarom heb ik me dat doel voorgehouden. Het Bedrag, net als Peter Kapitein die toen de spanning steeds verder opbouwde hou ik jullie nu ook vol spanning, tenzij u het al weet natuurlijk. Het bedrag wat werd voorgelezen was een verouderd bedrag van die ochtend... Het bedrag is: 3 miljoen, 58duizend euro!!!!!!!! We hebben het gehaald!!!

Mijn betraande reactie was dan ook gelijk naar m'n vader, ik hoef alleen nog maar te fietsen pap, alleen nog maar te fietsen!!!

Feest, die avond was er al een feeststemming! want dit bedrag word nog veel hoger, ik denk dat we de 3,2 of 3,3 miljoen nog wel gaan aantikken! vorig jaar was er ook nog 2 ton bijgekomen dus dat zal dit jaar ook wel zo zijn!

Donderdag, 5 juni

Om 4 uur zou mijn wekker gaan, ik was al een kwartier op, 4 uurtjes geslapen maar ik was er klaar voor, het moet vandaag gebeuren, zoals ik meerdere malen heb gehoord was ik helemaal "pumped up" en vol adrenaline. We staan bij de start, Peter schiet ons weg, 5, 4, 3, 2, 1, go go go!!!!

Daar gaan we, in een lint van wit-rode lampjes de vermaarde alpe op, vanuit de lucht moet dit een geweldig gezicht zijn geweest! Ik haal mensen in, rustig Frank, nee dat hoeft niet, ik ga onder mn tempo, dat is goed..    De eerste is binnen! Samen met Linda Hochstenbach  (#94) en Yvo heb ik de eerste beklimming gedaan. De 2e ook met Linda.

Beklimming 3, voor mn buurman met prostaatkanker. ik had mn moeder om zn nummer gevraagd, bocht 20, even Look bellen, neemt niet op, jammer dit is namelijk het zwaarste stuk..

Bocht 14, nog maar proberen! Ja hij neemt op, geweldig!!! "Look, ik ben voor je aan 't fietsen maatje." Echt? Geweldig wat ben je al ver! 

Beklimming 4 nog steeds fris, tijdens 't afdalen zag je al afgetakelde gezichten, ik niet! Weer met Linda, spelletjes spelen, tegelijk over de meet( een mat die je chip registreerd) Bocht 16 Leuk! cheerteam!! je hoort ze al 2 bochten van te voren!

Bocht 12, op de weg staat; Tandje bij, en een meter verder, Kontje, oftewel: even zwaarder trappen en gaan staan, dit doen we ook dan elke keer als we erover heen rijden!

Bocht 11, Mijn bocht, schitterend uitzicht, mooie rotspartij van weet ik niet hoeveel meter hoog! Frank S. 42 he! daar staat mijn naam weer! en Peter! ik fiets naar Peter toe en geef hem een high five en roep, Checkpoint!!

Bocht 7, hollandsche bocht, de hele bocht staat vol, en we krijgen drinken en sponsjes en gevraagd hoe 't gaat, nou t gaat nog voortreffelijk! Zo ergste gehad, dit lijkt iedere keer weer een 2e fase van de berg.

Bocht 6, He! m'n Zusje achter op een motor met camera!  Allemaal gave foto's samen met Linda!

Tussen bocht 4 en 3, Geilen Wielen! He die is ook voor mij, alleen die N is te veel, dat heeft me zusje opgelost met een kruis door die N. 

Laura Verhoeven (#7) had van een sponsor een set wielen gekregen om te verkopen, wat een mooie dingen,  Na 4 keer te hebben gekeken naar die wielen heb ik ze gekocht!   Gekocht onder het motto: je hebt niets aan geld als je dood bent, dus uitgeven nu het nog kan,morgen kan alles anders zijn. Zo moet je ook leven, ik doe het nu paar maanden op deze wijze leven maar het is geweldig! Veel geld hou je niet over, maar je doet alleen maar leuke dingen!

En precies tegelijk met Linda over de finish

Beklimming 5

Voor Joep, Joep is op 3 jarige leeftijd overleden aan Neuroblastoom Kanker, per jaar krijgen gemiddeld 25 kindjes deze ziekte, maarliefst 18 overlijdt. Ik heb aan de ouders van Joep gevraagd of ik mijn 5e beklimming aan Joep mag opdragen, en dat vonden ze heel gaaf!  Met een foto aan me helm van joep de 5,6,7,8ste keer gefietst, tijdens de beklimming, JOEP VOOR JOU MAATJE!!!

Bocht 1, we zijn er bijna, nieuw asfalt, nu komen we bijna boven, nog even gauw salueren naar het leger, over het algemeen stonden daar soldates dus dat was wel leuk voor het laatste steile stuk, tijdens het salueren, schreeuwde ik, deze is voor Joep! Vlak, op schakelen, zodat ik zonde handen kan fietsen! 5 vingers omhoog! mn vingers kussen en in de lucht wijzen en keihard schreeuwen: JOEP VOOR JOU JONGE!!!

tijdens mijn 6e beklimming hebben journalisten nog met mn ouders hierover gepraat. Als het goed is kom ik in het Noord-Hollands Dagblad, mijn favo masseuse krijgt die krant en heeft voor mij gekeken, veel Alpe d'HuZes maar geen Frankie zoals ze dat zo leuk zei, helaas mochten jullie het wel zien staan zou ik het graag willen hebben!

Beklimming 6, 

Mam: Frank, moet ik Joep ervan afhalen? nee mam, Joep is toch niet zo groot en mag lekker blijven zitten. Deze is voor Peter, ik ben nog steeds fris, hoe kan dit?  In bocht 11 tijdens de afdaling na m'n 6e klim bij Marjolein gestopt, Deze was voor Peter. een dikke knuffel en weer verder met de afdaling. Marjolein is Peters vrouw.

Beklimming 7,

Ik moet opschieten! bij de foto van Joep zijn inmiddels ook mijn opa's toegevoegd. een volle bagage drager, maar het helpt me dus het is niet erg! Nog steeds fris, ik moet echt opschieten! Alles is mentaal gerelateerd, als je denkt ik kan niet meer, moet je een knop omzetten, ik heb mijn 7e keer als snelste gereden, 1:16 uur, 13 minuten onder mijn tijd van de 5e klim Ik heb iedereen ingehaald die ik tegen kwam, hoe kan dit, wat gebeurd er, zouden ze echt duwen die kanjers daar op mn rug? Bijna boven! Hey, Thomas' vrienden KOM OP FRANK JE KAN HET!! hoeveelste keer? 7! 7e al?? ja ik kom nog maar 1 keer! Aanzetten, handen in mn gezicht, ik heb het gehaald, en snel ook op mn vingers kussen, vingers in de lucht! OPA"S VOOR JULLIE!!!!!! 

Beklimming 8

Snel omdraaien en weer verder, ik heb haast!! Kus aan mn moeder en zusje en dan gaan we weer! Zo, die 7e heeft wel de nodige energie gekost, maar nog 1 keer. de muziek galmt in mn oren, net als bij de 7e klim, artiesten: F (F = onbekend bandje uit 's-gravenzande / Den Haag)  Billy The Kid, de band van mn buurman Foo Fighters met het album Skin And Bones een live cd. daarna mn ipod maar op Shuffle gezet.

He, daar is Fausto, wat komt die snel dichtbij! Maar ja, Zoals we in Den Haag zeggen, die zit er op. Heej Kanjer, op je eigen tempo rijden hea! Doe ik, ik kom er wel Fausto. (Bekende naam die Fausto? Klopt, hij heeft een olympische medaille met schaatsen gehaald voor Portugal. zie Google) wat is die alp lang, Yes bocht 12, ohnee bocht 14, altijd jammer. de alpe begint met tellen vanaf de top, dus 12 is relatief onder aan de berg. Iedere keer komen de Motards, altijd leuk! die kanjers rijden de hele dag met de motor op en neer. Met de vragen:

- Hoe gaat 't? Ja tuurlijk!

-Hoeveelste keer? 8ste!

-Respect man! 

-Kan ik wat voor je doen? Nee, ik red me wel.

Oke tot zo! 

Dit zijn de korte gesprekjes die je telkens met een motard heb, maar dat verschilt per keer. Weer even het leger voor de laatste keer salueren.

He! Thomas' Vrienden; FRANKIE FRANKIE FRANKIE!!!!  Je laatste kanjer! gefeliciteerd frank ik wil met je op de foto, ik kan maar aan 1 ding denken, sprinten, sprinten sprinten.. weet niet of er nog wat van die foto is gekomen. die reacties zijn zo leuk als je dat na je 8ste keer "even doet" Vingers kussen, vingers naar de hemel! VOOR JULLIEE OPAAAAAA'SSS

Daar staat mn held, ik word opgevangen door Peter, huilen, tranen, snikken, Peter, die 6e was voor jou! Ik weet t knul! ik weet t! Daar komt mn moeder, met de deken! ik wil geen deken, ik wil genieten, mam ik krijg nog turfstreepjes! Peter heeft mn moeder geholpen met turven.

He Aad! KANJER JE HEBT T GEDAAN!! ja ik heb me bewezen, die gek van 17 jaar die maar 6 maanden heeft getraind en met zn grote bek heeft toe gezegt op die 8ste keer heeft t toch maar mooi gedaan.

He, daar is mirjam, maar boven op de trap, ik zal en moet die trap op, mirjam een knuffel geven, op naar de massage tafel, ohnee! ik wil eerst mn dank betuiging, met pijn en moeite weer naar beneden. dankbetuiging op gehaald, en weer naar boven naar de massage tafel, een trio behandeling naast Fausto. He! daar ligt Michelle op de massage tafel, helemaal verrot van 't masseren. Stoel geschuif, hee kanjer! heb je t gehaald? Ja ik heb t gehaald!!! oh kom hier! knuffel! Frank, Mag ik foto van je?  tuurlijk maar dit is wel een erg charmante houding met een foliedeken om me heen en nog een deken en ontblote benen! geeft niet zegt ze, ja mij maakt t ook niet uit *flits* foto... wacht wie maakt een foto van mij en Frank? zo 2 foto's met Michelle!  En nog een geweldige Afterparty gehad, en gegeten alsof het mn laatste maal was!

op m'n fotosite staan foto's die door mijn vader en zusje zijn gemaakt, totaal hebben ze 400 foto's gemaakt die dag en de rest van de week nog is 400 en die komen vrijwel allemaal op internet, www.flickr.com/photos/frank-adh6 nu staan er foto's op die ik even aan vrienden wou laten zien, maar binnenkort komt alles erop. maar daar krijgen jullie nog bericht van.

Sponsoren!

Volgend jaar doe ik weer mee, en ik neem aan jullie ook! hou daarom nu al rekening met een budget voor 2009, ik wil die 16000 euro gaan verpletteren!  en jullie moeten mij daarbij helpen!

Het word mogelijk gemaakt om een foto te bestellen en op canvas te printen, zo hebben jullie een mooie herinnering aan een geweldig sponsor evenement. maar hierover meer!

(Thomas en ik aan de finish!)

Tot volgend jaar!!!

Een bedrijfspresentatie over motiveren?   Huur mij in! 

Ik wil lezingen en presentaties gaan geven.  Het bedrag dat jullie betalen komt in het Alpe d'HuZes Spaarpotje van 2009.

Vr gr: Frank Speksnijder.


  Gratis met de bus voor 65+

GRATIS MET DE BUS VOOR 65+

Bent u 65 jaar of ouder en in het bezit van een geldig legitimatiebewijs? Dan is er goed nieuws voor u. Het hele jaar 2008 kunt u namelijk gratis gebruik maken van de Connexxion-bussen binnen de gemeentegrenzen van Hoogeveen en wel op werkdagen vanaf 09:00 uur. Reist u b.v. van Nieuw Balinge naar Hoogeveen, dan hoeft u uw strippenkaart dus maar te laten afstempelen tot Nieuweroord! Dat scheelt. Ook reizen op de stadslijnen 1 en 2 is gratis.

Wist u trouwens dat er bijna elk uur een bus van Nieuw Balinge naar Hoogeveen rijdt en terug? Zie voor de vertrektijden de nieuw opgestelde dienstregeling op de infopagina achterin dit blad 

  Wie is dit ??

WIE IS DIT???

Hallo Allemaal,

In de fotoalbums van onze ouders: ( Bart en Jo Consent.v.d. Laar) kwamen we deze leuke Babyfoto tegen!

Mijn zusje Trix en ik José hebben geen idee wie dit zou kunnen zijn?

TIP!!!

 Schrijf onder elke foto de namen van wie erop staan! Want na een aantal jaren weet niemand, wie het is?

Het moet een kind uit deze regio zijn omdat achter op de foto staat:

Fotografie  Bert Wieringa, De Reiger 131, Hoogeveen, Tel: 05280 – 4455

Weet u wie op deze foto staat? We denken dat de foto dateert van ±  1962 of /  tot 1965?

We horen het graag, Trix Teeuwen en José Post


   Uitnodiging Vakantiebijbelklub


Geschiedenisverhalen

Geschiedenisverhalen

Veel verhalen hebben we gelezen over de Tweede Wereld oorlog. Meestal vol ellende, armoede en verdriet. Maar ook plezierige verhalen zijn in Kontakt naar voren gekomen, zelfs uit deze periode.

Verhalen die we moeten ‘bewaren’.

Zo was in het mei nummer van Kontakt een verhaal te lezen over het neergestorte vliegtuig waarbij een aantal inzittenden, zichzelf in veiligheid wisten te brengen d.m.v. hun parachute en werden verzorgd en opgevangen door fam. Koop Kreeft. Over de afloop omtrent deze beide piloten is niemand wat gewaar geworden. Door dat artikel wisten anderen weer andere aanvullingen hierop, zoals; buiten deze twee knapen die we eerder noemden, ook nog twee piloten dodelijk zijn verongelukt.  En een aantal soldaten cq inzittenden van datzelfde vliegtuig waren tijdens de sprong uit de koers geraakt en door een aantal jonge knapen die destijds bij de ondergrondse waren, in veiligheid gebracht, door ze mee te nemen per fiets richting Gees/Geesbrug …..

Geschiedenisverhalen om m.i. zuinig op te zijn!

* * * * *

Zo kwam onlangs een verhaal naar voren, ook uit diezelfde periode, waaruit bleek dat toenmalige kinderen water haalden uit een ‘bommengat’, zo ze dat toen noemden, aan de Twaalfellenweg.

Na navraag gedaan te hebben bleek dit inderdaad het geval te zijn.

Vaak gebeurde het, tijdens luchtgevechten, dat bommenwerpers hun zware ‘lading’ moesten droppen om zich sneller uit de voeten te kunnen maken, op zoek naar een veiliger luchtruim. Zeer waarschijnlijk is dat ook de reden waarom destijds op deze plaats een bom gedropt is. Aan de zuidzijde van de Twaalfellenweg, ongeveer tegenover de boerderij van de familie Lunshof is een bom gedropt welke een krater heeft geslagen van zo’n  6  meter doorsnede. Grond en leem waren door de klap en de druk weggeslagen waardoor de krater zich vulde met zeer schoon, helder water. Omwonenden maakten daar in die tijd gebruik van voor het dagelijks halen van schoon water voor vaat en de was.

Het ‘bommengat’ aan de Twaalf-ellenweg is natuurlijk al lang verdwenen en inmiddels bewerkt tot akker, maar een dergelijke krater is heden min of meer nog zichtbaar en wel in het bosje, aan de noordzijde van de Steendervalsweg, de weg van Mantinge naar Drijber.

Heeft u ook van dit soort voorvallen of anekdotes over de geschiedenis van Nieuw-Balinge e.o.? Ik wil deze graag vastleggen op papier in de hoop dat zoveel mogelijk geschiedenis bewaart zal blijven. Niet alleen over de periode ‘40-‘45, maar alle wetenswaardigheden omtrent geschiedenis van hier zijn van harte welkom!

Herinneringen om ze, net als deze, vast te leggen voor ons en ons nageslacht!

Vr gr; Geke Strijker.


 Een Nieuw-Balinger in de Stille Zuidzee (2)

Een Nieuw-Balinger in de Stille Zuidzee (2)

Dorpsgenoot Jur Huizenga maakte afgelopen winter samen met zijn reisvriendin Coosje een reis door de Stille Zuidzee. Hieronder volgt deel 2 van zijn verslag dat over zijn bezoek aan Samoa gaat.

Na 2 uur vliegen zet het vliegtuig dat vanuit Fiji vertrokken was, zijn wielen aan de grond van het internationale vliegveld van Apia, de hoofdstad van Samoa. Het is 1 uur 's nachts. Wanneer we midden in de nacht op een vliegveld landen, is het onze gewoonte om daar te wachten op het daglicht. Neem je in het holst van de nacht een taxi, dan is de kans niet uitgesloten dat je bagage of jij zelf met bagage niet op de plaats van bestemming aankomt. Bovendien zijn de kleinere hotels waar we logeren, meestal familiebedrijven. Iedereen slaapt daar 's nachts, het hek zit op slot en je kunt dus niet binnenkomen. Of het hotelletje is volgeboekt. De taxichauffeur kent  in zo'n  situatie altijd wel een bevriend duur hotel dat hem commissie betaalt voor elke afgeleverde gast, welk bedrag vervolgens bij de kamerprijs wordt opgeteld. Daar voelen we dus helemaal niets voor. Je bent in zo'n situatie aan de heidenen overgeleverd en dat voelt niet goed. Coosje en ik gaan liever in wisseldienst slapen op een rij stoelen of  op de grond in een hoekje van de aankomsthal. We zijn tenslotte uitgerust met opblaasbaar slaapmatje en een slaapzak.

Het wordt licht om 06:00 uur en we hoeven met onze rugzakken maar 200 m naar de bushalte te lopen. Na 5 minuten wachten komt de bus er al aan. Net als op Fiji is het een kleurrijke openluchtbus. De bus zit echter stampvol en we aarzelen, of we wel zullen instappen. Toch maar doen, want de volgende bus zal waarschijnlijk nog voller zijn. Tot onze verrassing stappen 2 jongemannen uit om ongevraagd onze rugzakken aan te nemen en die onder de voorste banken te verstouwen. Het blijkt later dat het algemeen gebruik is om elkaar te helpen met bagage. Een zeer sociaal volk, die Samoanen. Vervolgens worden er tot onze verbazing vóórin de bus 2 zitplaatsen vrijgemaakt. Dat is op Samoa busetiquette, leerden we later. Ouderen en buitenlanders krijgen altijd een zitplaats voorin de bus. Oudere buitenlanders (hum, hum) dus helemaal. Opstaan doet men uit eigen beweging. Daar is geen aanmoediging van de chauffeur voor nodig. Je hoeft als buitenlander geen slecht geweten te hebben dat een ander voor jou opstaat. De 2 meisjes die voor ons opstonden, gingen namelijk bij andere, wildvreemde dames dwars op schoot zitten! Wanneer een dikke dame (en daarvan lopen er op de eilanden in de Stille Zuidzee heel wat van rond) een volle bus instapt, staat een dunnere dame op, de dikke gaat zitten en neemt de dunne op schoot. Meisjes gaan, wanneer het zo uitkomt, ook bij mannen op schoot zitten. Dit gebeurt allemaal zonder dat een woord gewisseld wordt. Men maakt geen uitnodigend gebaar dat een "zitplaats" beschikbaar is en er wordt na afloop geen gebaar of woord van waardering gegeven. Het gebeurt allemaal op een volstrekt natuurlijke, ongecompliceerde  wijze, alsof dit gebruik in de genen zit.

De bus waar we in zitten, heeft een houten opbouw, het plafond zit prachtig in de bootslak. Het dashboard is ook prachtig. Het wordt namelijk opgesierd door 2 brandende rode lampjes, het ene voor de oliedruk en de andere voor de remmen. Het gevaar dat hiervan zou kunnen uitgaan, wordt geheel of gedeeltelijk gecompenseerd door 2 stickers met de afbeelding van Jezus die de beide dashboard-klokken bijna geheel bedekken. De voorruit is slechts 70 cm hoog om zoninstraling te voorkómen. De bovenste 30 cm is afgeplakt met zonwerende folie. De chauffeur zit voorover gebogen op zijn stoel om onder de folie door te kunnen kijken. Zijn uitzicht wordt verder niet beperkt door ruitenwissers, want die ontbreken. Zachtmoedige Samoa popmuziek (geen techno o.i.d.) klinkt op volle sterkte uit de luidsprekers. Een sfeervol begin van ons bezoek aan Samoa. Met een taxirit midden in de nacht hadden we dit allemaal moeten missen.

Na enige dagen vertrekken we met de bus naar Lalomanu, een minidorpje aan de oostkust van het eiland. Een rit van ruim 2 uur. We stappen op het hoofdbusstation in. Om ook andere passagiers te kunnen oppikken, rijdt de bus naar een nevenbusstation op ca. 1 km afstand. Daarna rijden we tot onze verrassing terug naar het hoofdbusstation om 5 minuten te wachten op nieuwe  passagiers. We vertrekken weer, maar na een ogenschijnlijk willekeurig rondje van 10 minuten rijden door de binnenstad koerst de bus nog een keer op het hoofdbusstation aan in de kennelijke hoop op nog meer passagiers. Die blijken er inderdaad te zijn. De bus is langzamerhand zo vol geworden dat de passagiers gaan stapelen, dus is het tijdstip aangebroken om de rit echt te beginnen. Niemand van de passagiers maakt over de afgelegde omwegen een opmerking, niemand moppert, tijdens de busrit wordt onderling geen woord gewisseld. Tijdloos geduld op Samoa.

We rijden de stad uit en stoppen bij een benzinestation. Echter niet om te tanken, maar om de passagiers gelegenheid te bieden in de supermarkt ernaast inkopen te doen. Vrijwel alle passagiers maken van deze faciliteit gebruik en keren terug met zakken vol brood en andere levensmiddelen. In het deel van het eiland dat we bezoeken, zijn de dorpen klein en slechts voorzien van levensmiddelenkiosken met een beperkt assortiment aan duurzame levensmiddelen zoals vis in blik, Cola en tandpasta. De busmaatschappij biedt dus extra service.

In Lalomanu aangekomen, nemen we ons intrek in het Litia Sini Resort. Ons onderkomen bestaat een traditionele houten hut van 4 bij 4 meter met een veranda, gebouwd op palen en met een dak van gedroogde palmbladeren.

Coosje met 2 agenten in uniform op Samoa.

Het slapen vindt plaats op een dunne schuimrubber matras, dat op een gevlochten rieten mat ligt die de hele vloer van de hut bedekt. Er staan ca. 20 van dergelijke hutjes op een rij. Elke hut heeft vrij uitzicht op de Stille Zuidzee. De vloedlijn bevindt zich op slechts 25 m van de hutten, die dus niet bestand zijn tegen een tsunami. Maar wat belangrijker is, de koraalbanken liggen maar 50 m verder. Het water is kristalhelder, heeft een aangename temperatuur van ca. 25 graden en vormt het leefgebied van talrijke tropische vissoorten met grote variatie in vorm en kleur. Ideaal voor snorkelaars. Elke ochtend om 6:15 uur dobber ik dan ook al met masker en luchtpijp in het water om mij te verwonderen over de wonderbaarlijke schoonheid van de natuur. Kom je uit het water, dan is het geen bibberen geblazen, want het wordt zelden "kouder" dan 25 graden. Overdag stijgt de temperatuur naar 30 - 32 graden zodat ik de hele dag in mijn sportbroek en op blote voeten loop. Ook voor de inwendige mens wordt hier uiteraard goed gezorgd.  De nachtrust wordt niet verstoord door het gezoem van muggen, maar harmonisch begeleid door het geruis van het breken van golven op de koraalbanken. Een stukje paradijs zoals ik mij de Stille Zuidzee altijd heb voorgesteld. Ik ben en voel mij bevoorrecht om dit te mogen beleven.

In het september-nummer van KONTAKT verschijnt deel 3 met een verslag van het bezoek aan het koninkrijk Tonga.


  Meisjes- en knapenverenigingen Nieuw Balinge en Tiendeveen (ca: 1950)

Meisjes- en knapenverenigingen Nieuw Balinge en Tiendeveen (ca: 1950)

Namen bij bovenstaande foto:

6e (bovenste) rij vlnr:  Geertje Otten – Geesje Jager – Hennie Schepers – Froukje Klunder – Kee Post – Hillie Wielink – Freek Doldersum – Klaas Spallink – Geesje Rotmensen – Fie Mennink – Willem Nijmijer

5e rij: Margje Wolting – daarachter; Stina van Es – Geesje Post – Trijntje Koster – Rika Willems – Aaltje van Es – Henk Klunder – Jan Kikkert – Stiena Mennink – Jentje Warmels – Bruin Rotmensen – Jan Koopman

4e rij: chauffeur – Margje van Goor – Jantje IJmker – Geertje Visser – Gé Koopman – Jannie Ham – Riekie Sok – Jellie Schepers – Trijn Doldersum – Roelof IJmker – Egbert Post – chauffeur

3e rij: Hendrik Sallomons – Aaltje Rotmensen – Beerta Vaartjes – Geesje Visser – Koop Prins – Egbert Annen – Klaas Keimpema – Aaldert Span – (‘kleine’) Wolter Rotmensen – Dini Rotmensen – Jantje Strijker – ds van Oosterom

2e rij (zittend): Geesje Koopman – Lammie Schepers – Aaltje Kleine – Geesje Otten – Gerritje Slomp – Trijn Post – Dientje Kats – Margje Prins – Alie Kroezen – Koert Sallomons – Margje Strijker.

1e (voorste) rij: Henk Vos – Fake (‘broer’) Lowijs – Henk Post – Rieks Sok – Jantinus Span – Lambertus Botter- Geert Kleine – Bertus (‘broer’) Post

  De wielewaal

De wielewaal, wie kent ‘m niet?! Bekend om het liedje die we allen op school hebben geleerd. De vogel is, hoewel hij er opvallend mooi en helder gekleurd uitziet en in Nederland en België redelijk algemeen is, moeilijk te vinden!   Door het luide gejodel verraden ze vaak hun aanwezigheid en dat is maar goed ook want in de boomtoppen zijn ze dikwijls maar moeilijk te ontdekken, vooral als de zon schijnt en er overal donkere en lichte plekken in de bladerkroon zitten.

De wielewaal kan zo’n 24 cm worden.

De vogel komt voor in dichte vochtige loofhoutbestanden, maar ook wel langs bosranden en in hoogstamboomgaarden. Bossen op droge gronden en naaldbossen worden gemeden.

Het broedgebied van de Wielewaal omvat geheel Europa, inclusief het westen van Rusland met geringe aantallen in Groot-Brittannië en in Denemarken en Zweden slechts enkele honderden paren.

Komt in Nederland voor als zomergast. De eerste Wielewaal is elk jaar weer een belevenis, of het nu wat vroeger of wat later is, altijd is er weer dat opwindende van het zien van dat prachtige geel-zwarte mannetje met zijn onmiskenbare melodieuze roep. Vaak vinden we de Wielewaal in open loofbossen van Oost-Nederland, de moerasgebieden van Utrecht en Noordwest-Overijsel, de natte grienden en populierenbossen in het rivierengebied en de Biesbosch en de elzen- en populierenbossen van Limburg en Noord-Brabant en tegenwoordig ook in de Flevopolders.
Eind april arriveren de eerste exemplaren in ons land, de meeste komen echter in de maand mei. In augustus gaan de eerste Wielewalen al weer op weg naar hun Afrikaanse winterkwartieren, terwijl de laatste exemplaren ons in september de rug toekeren. Uit ringgegevens is gebleken dat de trek van de Wielewaal loopt via Italië en niet via Spanje.
Dwars over de Sahara vliegen ze met hun snelle golvende vlucht naar tropisch Afrika, zoals onder andere is gebleken uit de vondst van een vogel met een Nederlandse ring midden in Zaïre.
Overigens is de trek via Italië ook komen vast te staan door berichten over de jacht op Wielewalen aan de zuidkust van Italië, op Malta en Cyprus.

Er is een bekend kinderliedje met als onderwerp de wielewaal. De tekst luidt als volgt:

Kom mee naar buiten allemaal, Hij woont in ‘t dichte eikenbos -
dan zoeken wij de wielewaal - gekleed in gouden vederdos.
en horen wij die muzikant, Daar jodelt hij op zijn schalmei
dan is zomer weer in 't land! tovert onze harten blij.
   
Dudeldjo klinkt zijn lied, Dudeldjo klinkt zijn lied,
Dudeldjo klinkt zijn lied, Dudeldjo klinkt zijn lied,
dudeldjo en anders niet. dudeldjo en anders niet.

  G.J.V.V.

Beste dorpsbewoners,  BEDANKT!

Dankzij jullie deelname aan de fiets4daagse en de volleybalmarathon van GJVV hebben we een super week gehad!
 
Wij kijken terug op een fantastische fiets4daagse! Gemiddeld fietsten er 140 mensen per avond mee!

De routes waren prachtig en ook het weer heeft ons niet in de steek gelaten.
Ook de volleybalmarathon van 21 juni was een enorm succes.

Het GJVV-team, bestaande uit 8 dames, heeft 12 uur achter elkaar gevolleybald, tegen 14 verschillende teams! Een enorme prestatie!
Het team van s.v. Nieuw Balinge-heren 1 wist de meeste punten te maken in 40 minuten en ging met de slagroomtaart naar huis!
 
Ons 40 jarig jubileum is een jubileum geworden om nog lang te blijven herinneren!
 
Feestcommissie & bestuur GJVV


Visvereniging "De Ruisvoorn"

Visvereniging "De Ruisvoorn"

Visvereniging "De Ruisvoorn" was voornemens wat vaker een viswedstrijd voor de kinderen te organiseren! Wel dat is ze dit jaar al aardig gelukt en de kinderen die vinden dat natuurlijk geweldig.  Onder leiding van Jan Kats en Geert Post werd er gevist in de IJSBAAN!

De uitslagen zijn als volgt:

Wedstrijd    11 – 06 – 2008

1   Gerjan Koekoek                    300 gram.

2   Gerben Koekoek                   170 gram.

3   Danny Sallomons                 100 gram.

Wedstrijd    25 – 06 – 2008

1   Danny Sallomons                 160  gram

2   Teun Moret                               50 gram

3   Melissa Jonkers                      40 gram.

Eerstvolgende Viswedstrijd tijdens het Zomerfeest op Donderdag 17 juli Aanvang  9.00 uur maar dan als KOPPELS.


 Oeverzwaluw geholpen

Oeverzwaluw geholpen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft een kleine kolonie Oeverzwaluwen zich gevestigd in de berg grond aan de Haarweg / Hoogeveenseweg.

We zijn daar als Natuurmonumenten heel gelukkig mee. Dit typische vogeltje trekt ook veel belangstelling van publiek en daar moeten we iets mee natuurlijk. Over en jaar, of wellicht twee, is de berg zand weg en natuurlijk dan ook de oeverzwaluw. Als oplossing denken wij aan een nieuwe broedlocatie specifiek voor deze prachtige vogel en roepen de hulp in van derden.

Aan de andere zijde van de Haarweg op dezelfde kruising ligt een afgegraven laagte welke jaarlijks vol water komt te staan en dan gedurende het seizoen weer opdroogt. Daar achter ligt het Koekoeksven en op deze plek willen we een oeverzwaluwwand aanleggen en daarmee de bijzondere vogel voor het gebied behouden.

Hiervoor zijn gelden nodig voor aanleg en onderhoud en zoeken sponsoren. Dit kan door inbreng van geld, maar ook door inzet van materiaal en machines.  Natuurmonumenten zou dit graag samen doen met de mensen uit de omgeving en wellicht zijn er al mensen die veel van oeverzwaluwen weten, dan komen we er graag mee in contact.

Doen we het goed, dan hebben we een bepaalde leemhoudende zandgrond nodig en moeten die aanvoeren en verwerken. Jaarlijks moeten de gaten worden gedicht. Ter informatie van belangstellenden zou een infopaneeltje welkom zijn.

Beschrijving oeverzwaluw

De oeverzwaluw is de kleinste Europese zwaluw en is vooral in de vlucht goed te onderscheiden van andere zwaluwen door de slechts licht gevorkte staart en de minder opvallende vlucht. Het voedsel bestaat vrijwel alleen uit insecten die door de vogel in de vlucht gevangen worden. De oeverzwaluw jaagt vaak boven water en soms in grote groepen.

De vogel broedt in zelf gegraven holen langs steile oevers die te bereiken zijn door een gang van bijna een meter lengte. De vogel broedt in kolonies, waarbij de nesten vaak in rijen naast elkaar worden gebouwd. Door het verdwijnen van deze natuurlijke oevers is de oeverzwaluw sterk in aantal achteruit gegaan. Door de aanleg van speciale wanden is de soort tegenwoordig plaatselijk weer algemeen aanwezig.

Met vriendelijke groeten,

Andre Donker, beheerteammedewerker communicatie DrentheZuid, Natuurmonumenten


     Gratis wandelgids

GRATIS WANDELGIDS!

Als onderdeel van het project Veur Uutzicht is in opdracht van de gemeente Midden Drenthe, i.s.m. landschapsbeheer Drenthe en Natuurmonumenten, onlangs een wandelgids uitgegeven. Deze wandelgids beschrijft de 2 nieuwe wandelroutes en staat bol van interessante informatie, oude en nieuwe kaarten, foto’s  en geschiedenis van Nieuw-Balinge e.o. Deze gids wordt u hierbij aangeboden door Plaatselijk Belang ‘de Vooruitgang’


  Rommelmarkt Ned. Hervormde Kerk 2008

Rommelmarkt Ned. Hervormde Kerk 2008

Ook dit jaar was de rommelmarkt bij de kerk weer een succes.

Het leverde een mooi bedrag op van € 2780,00. Dit is meer dan vorig jaar. De opbrengst is bestemd voor het bouwfonds.

Mede dankzij u hebben we weer veel spullen op mogen halen in Nieuw- Balinge, bedankt daarvoor, want zonder spullen kun je ook geen rommelmarkt houden.

De volgende mensen hebben wat gewonnen:

-Tent (4 pers.): Mw.T.vd Veen.          

-Sjoelen: volw.: Dhr.H.Prins – taart.             kind.: Ruth Everts, - spel

-Taarten: Mw.J.Slomp, Mw.H.Slomp, Mw.J.Sok, Mw.H.Hovius, Mw.A.Prins en Dhr.J.Gosink jr.

Verder bedanken wij een ieder voor zijn of haar bijdrage en inzet en tot volgend jaar!

Bouwcommissie Ned.Herv.Kerk

  IJsvereniging Nieuw-Balinge

IJsvereniging Nieuw-Balinge   

De zomervakantie is weer begonnen en de ijsvereniging komt alvast weer met de aankondiging voor het nieuwe schaats seizoen.

 Er word gestart op woensdag 27 augustus 2008 met droogtrainingen,welke worden gegeven door  trainer Joop Ten Caat en wel bij het clubgebouw van de ijsvereniging. We beginnen om 19.15 uur.

Op woensdag 15 oktober gaan we weer naar kunstijsbaan  “de Smelt” in Assen en vertrekken dan om 19.15 uur vanaf dorpshuis “de Heugte”.( De entree is voor eigen rekening.) Het lesgeld bedraagt 12,50 p.p.(vanaf 18 jaar)

Wil je ook meedoen aan de trainingen of zijn er vragen dan kun je contact opnemen met: Korina Vos. telnr:  (0528)321074

“De Smelt”in Assen gaat weer open op zaterdag 11 oktober

   Wandel 4-daagse

WANDEL 4-DAAGSE.

  

De Morgenster en de Meester Sieberingschool gaan ook dit jaar weer een Nieuw-Balinger wandel- 4-daagse organiseren. De avond wandel 4 daagse is gepland op:

 19, 20, 21 en 22 augustus 2008

Je kunt kiezen tussen een korte route (ca 5 km) en een lange route (ca 10 km)  Het is bedoeling dat de kinderen van groep 1 t/m 5 onder begeleiding lopen van een ouder. Maximaal 6 kinderen per 1 ouder. De groepen mag je zelf samenstellen.

Opgave op dinsdag 19 augustus tussen 18.00 uur en 19.00 uur bij de Morgenster. (als je 3 van de 4 avonden loopt wanneer je je hebt opgegeven, heb je recht op een medaille. Elke avond is de start bij de Morgenster

Deze wandel 4daagse wordt mede mogelijk gemaakt door: Plaatselijk Belang ‘de Vooruitgang’ Nieuw-Balinge, Studio Tyara en Metselbedrijf Strijker.

Wandelen: leuk voor iedereen en jong en oud!

 


Wist u dat:

 

Wist u dat:

Kiwi's 2x zoveel vitamine C bevatten dan een sinaasappel?

Iedereen denkt altijd dat sinaasappels en citroenen het meeste vitamine C bevatten van alle vruchten, maar dit is dus verre van waar.
Zo bevatten aardbeien al meer vitamine C, kiwi's al 2x zoveel en rozenbottels spannen de kroon met maar liefst 25x zoveel vitamine C per 100gram onbehandeld fruit.

Britse vogeltjes zangles krijgen?

Jonge spreeuwen, merels en andere vogels die hun ouders hebben verloren, krijgen in Groot-Brittannië sinds kort zangles. De Britse dierenbescherming RSPCA laat in verschillende opvangcentra opnames van vogelgeluiden horen in de hoop dat de jonge vogels op de juiste manier leren zingen. De RSPCA krijgt in de maanden april t/m augustus ongeveer 4500 jonge vogeltjes binnen die hun ouders kwijt zijn. Normaal gesproken krijgen de jongen zangles van hun ouders. Omdat de weesjes niet leren zingen, zijn de overlevingskansen een stuk kleiner als ze weer worden uit gezet. Honderden jonge vogels krijgen nu twee keer per dag ‘zangles’ dmv het afspelen van CD’s met vogelgeluiden. Hoewel de eigenschap om te zingen aangeboren is, hebben de jonge vogels wel een voorbeeld nodig om goed te leren zingen. Ook gebruikt de vogel zang om een partner te zoeken. Ze leren zo beter hun zangkwaliteiten en zullen beter kunnen overleven wanneer ze weer worden uitgezet.

Een ontbijt de kans op zwaarlijvigheid met 30% verkleint?

en het halveert zelfs de kans op een verstoorde stofwisseling van het bloed en een hoog cholesterolgehalte.Het wordt al vaak gezegd, het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Onderzoek heeft aangetoond dat een goed ontbijt inderdaad zeer goed is voor de gezondheid. Mensen die elke dag ontbijten, lopen minder kans om later in het leven een hartkwaal, ouderdomsdiabetes of zwaarlijvigheid op te lopen. En het effect is zeker niet gering, onthulden Bostonse onderzoekers op een congres van de Amerikaanse Hartstichting. Mensen die trouw een ontbijt nuttigen hebben dertig procent minder kans op zwaarlijvigheid, terwijl gezondheidsondermijnende aandoeningen als een verstoorde stofwisseling van het bloed en een hoog cholesterolgehalte tot liefst vijftig procent minder vaak voorkomen. En dus ook minder hart- en vaatziekten, minder suikerziekte. Wat opvallend is, is het feit dat meer maaltijden nuttigen de kans op zwaarlijvigheid of dichtslibbende aderen vermindert. “Misschien dat ’s ochtends je maag vullen de rest van de dag meehelpt honger te beheersen, zodat men zich bij de lunch of het avondeten niet overeet,” aldus onderzoeker Mark Pereira. Wat ook een oorzaak speelt is insuline, het hormoon dat de stofwisseling van het bloed regelt. Er blijkt namelijk een opvallend verband tussen niet ontbijten en een verstoorde suikeropname van het bloed. Die verstoring, insulineresistentie, kan na verloop van tijd hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes veroorzaken. Eén granenrijk ontbijtje per dag, en het risico op insulineresistentie wordt al meteen vijftien procent minder, stelden de onderzoekers vast. Voor het onderzoek van Pereira werden haast drieduizend proef-personen acht jaar lang gevolgd, in de hoop nieuwe oorzaken voor hartproblemen te vinden. Minder dan vijftig procent van deze mensen ontbeet dagelijks. Onder de zwarte deelnemers aan het onderzoek bedroeg het percentage dat dagelijks ontbijt slechts 22 procent; bij blanken waren dat er twee keer zoveel (47 procent).
Volgens het Voedingscentrum bewijzen die cijfers maar weer dat Amerikanen ongezonder leven dan Nederlanders. In Nederland ontbijt ruim tachtig procent van alle mensen. Dat moet zo blijven, vindt het Voedingscentrum. “De kant van Amerika moeten we duidelijk niet op.”


 

 

Stoptijden bibliobus

Stoptijden bibliobus

 

Na de zomervakantie (vanaf 12 augustus) gelden de volgende stoptijden voor de bibliobus:

·  Dinsdagavond van 19.40 uur-20.20 uur (Meester Sieberingschool)

·  Woensdagmorgen van 8.30 uur -9.15 uur (Meester Sieberingschool)

·  Woensdagmorgen van 9.20 uur-10.05 uur (CBS De Morgenster)


  Nat. Epilepsie Fonds

De buscollecte van het Nat.Epil.Fonds heeft in onze gemeente het mooie bedrag van € 367,58 opgebracht.

Dit geld is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichtingsactiviteiten. Het thema van deze collecteweek was "AANVALLEN" , dit geeft kernachtig weer waar mensen met  epilepsie last van kunnen hebben.

Namens het Fonds heel hartelijk dank voor Uw bijdrage en uiteraard de inzet van onze collectanten, heel hartelijk dank.

Namens het Fonds Margo Kraijesteijn

Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :