Maandblad
 Kontakt

www.kontaktnieuwbalinge.eu

kontakt

Terug

januari 2009


Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:
Lammy Blanken; tel: 321253

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Joyce Bouwmeester;              penningm.

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

Naomi Boer:                      

Evelien Sok        tel: 321299

Joyce Salomons     tel: 321809

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

 Van de Redactie
 

 

Al knallend én schaatsend van 2008 naar 2009!

Voor alle lezers van Kontakt, een heel goed 2009 gewenst!

VAN  DE  REDACTIE

De kranten stonden bol van de berichten over ongeregeldheden, opstootjes en relletjes. Veel negatief nieuws voor wat betreft oud en nieuw dus. Maar… als de dag- en weekbladen nou pósitief nieuws hadden willen brengen, dan hadden de journalisten eens een bezoekje moeten brengen aan óns dorp. Géén ongeregeldheden, géén relletjes, opstootjes en of wangedrag te bespeuren! Waar men wél druk mee was hier in het dorp, was ‘pulleschieten’, schaatsen, oliebollen bezorgen én in de nieuwjaarsnacht gezellig samenkomen in de Heugte om elkaar veel goeds te wensen voor het nieuwe jaar!

Veel foto’s, en zelfs filmpjes, over sommige eerdergenoemde onderwerpen, zijn te zien op www.nieuwbalinge.eu.

Wat kunt u aantreffen in deze eerste editie van Kontakt 2009, o.a:

 • SV Nieuw Balinge is er met een aankondiging
 • Deze maand in de rubriek EXPORT; Sita Ham, die we een 20-tal vragen hebben voorgelegd.
 • ‘Kunst in de Heugte’ is er met een aantal aankondigingen.
 • De Kinderclub is er met een verslagje van het afgelopen kerstfeest én met de uitslagen van de verloting. De prijswinnaars staan hierin vermeld.
 • En natuurlijk weer het middenblad, opgevuld voor de jeugdigen onder ons, die met ingang van deze maand wordt gemaakt door de nieuwe Young Ones.
 • De beide scholen zijn weer vertegenwoordigd.
 • Nogmaals een reactie op de dorpsreünie van 1 november 2008. Truus de Goede vertelt haar ervaringen hierover.
 • Dagelijks Bestuur van de Heugte is er weer met de nieuwsbrief
 • En ook dit keer beginnen we het nieuwe jaar met een ‘Kontakt-puzzel’. Deze keer twee-in-één!

Kortom, een inhoud voor elk wat wils! Veel plezier met het lezen en doorkijken van deze eerste editie van 2009.


   Meester Sieberingschool

 

Allereerst willen wij iedereen een gezond en gelukkig 2009 wensen voordat wij u verder informeren over activiteiten die bij ons op school plaats hebben gevonden. Wij hopen u in 2009 weer te ontmoeten tijdens de verschillende activiteiten bij ons op school.

Drents Verkeers Veiligheidslabel:

Op woensdag 21 januari ontvangen wij van wethouder Bolhuis het Drents Verkeers veiligheids Label. Om 10.00 zal dit heugelijke feit plaatsvinden bij school. Dit feestje willen wij niet ongemerkt voorbij laten gaan. Vandaar dat de ANWB het project streetwise bij ons op school komt uitvoeren.

Dat houdt in dat groep 1/2 in “TOET TOET” leert verkeersgeluiden te herkennen en oefenen met veilig oversteken.

Groep 3/4 met “BLIK en KLIK” veilig leren oversteken. Het belang van een gordel dragen en gebruik van een autostoel in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektro-auto.

Groep 5 en een aantal leerlingen van groep 6 met “HALLO AUTO” zicht krijgen op de remweg van een auto en de invloed van reactiesnelheid op die remweg. De kinderen nemen zelf plaats op de bijrijderstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een gordel komt aan de orde.

Groep 7/8 en een aantal leerlingen van groep 6 traint in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres met een zware rugzak op. Hiermee worden ze voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Een aantal van deze activiteiten vinden binnen plaats en een aantal buiten.

Voor één van de activiteiten hebben we toestemming In het kader van deze activiteit zullen er vanaf 10.30 uur verschillende activiteiten door de ANWB in de gymzaal, de Heugte en buiten plaatsvinden.

Voor de activiteiten die buiten plaatsvinden worden tijdelijk van 9.30 tot 12.00 uur delen van de weg afgezet. Hiervoor hebben we van de gemeente een vergunning gekregen. We begrijpen dat dit enige overlast veroorzaakt en vragen om uw begrip.

Brunch Ouderen onder dak:

Vrijdag 12 december was een dag om niet te vergeten voor onze kinderen van groep 8.

De groepen 8 van de beide basisscholen in Nieuw Balinge waren uitgenodigd door “Ouderen onder Dak” om samen met de belangstellenden te brunchen in het dorpshuis.  Dit was een gezellig en heerlijke aangelegenheid. De kinderen hebben om 11.30 uur nog even samen de keeltjes gesmeerd en de kerstliedjes geoefend in het dorpshuis. Na een drankje te hebben genuttigd gingen we samen aan tafel waar een heerlijk buffet was klaargemaakt door de Kookclub uit Nieuw Balinge.

Nou dat was smikkelen en smullen.  het eten  hebben de kinderen vier prachtige Kerstliedjes ten gehore gebracht en er werd goed meegezongen door iedereen. Om half twee zijn we weer naar school vertrokken nadat we nog een mooi cadeautje in ontvangst hadden genomen. We willen iedereen hartelijk bedanken voor deze heerlijke, gezellige brunch. Tot volgend jaar.

Kerstfeest

De viering van het kerstfeest op school, was alvast een voorproefje van het winterweer, dat in de kerstvakantie zich aandiende. Op een heuse ski-helling werden 2 kerstliedjes gezongen door alle leerlingen van onze school.

Ook werd op originele wijze de gedichtenbundeltjes ten doop gehouden. Deze gedichtenbundeltjes waren een uitwerking van alle gedichtenposters, die in de Kinderboekenweek door alle leerlingen zijn gemaakt (en te zien waren tijdens de expositie in oktober jongstleden)

Het kerstdiner viel bij de leerlingen in goede aarde en werd er lekker gesmuld van alle lekkernijen. Het diner bestond uit: soep, broodje worst, een broodmaaltijd met croissants, suikerbrood, bolletjes en allerlei soorten hartig en zoet beleg. Als afsluiting was er ijs.

Terwijl de leerlingen binnen aan het eten waren, was er voor alle ouders soep en chocolademelk. Dit was niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om alle vrijwilligers te bedanken, die ook dit jaar voor onze school klaar stonden en staan.

Bij dezen willen we alle mensen bedanken, die al weken in de weer waren, om óók het kerstfeest van 2008, onvergetelijk maakten.

 


  CBS de Morgenster

 

Er viel weer van alles te beleven op “de Morgenster” in de maand december

Zo zijn  de groepen 1-5 naar het IJsplein in Hoogeveen geweest. Hieronder leest u enkele reacties van kinderen.

Cefas: dat was leuk, ik ging heel hard en ik heb op schaatsen met 1 ijzer geschaatst! Mijn broer gleed soms wel eens uit. Teun: ik ben wel 5000 keer uitgegleden. Toen ging ik toch maar op schaatsen met 2 ijzers. Dat ging beter hoor. We hadden ook een muts op: lekker warm en handig als je valt!

Jasper: schaatsen op dubbele ijzers is niet zo moeilijk. Wel heel leuk. Nathanael: ik ging samen met Teun schaatsen, we gleden ook wel eens uit, maar hadden veel lol. Andre: er waren daar ook lichtjes en binnen was muziek, heel gezellig. Het was mooi.

Vrijdag 12 december was er een grootse, sfeervolle, drukbezochte winterfair op het plein van de school. Alles was prachtig in winter- en kerststijl aangekleed, compleet met vuurkorven en lichtjes. Er was ook van alles te koop: materialen door de kinderen zelf gemaakt, prachtige kerststukken, 2e handsspulletjes waar je voor kon bieden, spullen uit Israel etc. Ook waren er over- heerlijke etenswaren te verkrijgen, dat smaakte goed in de winterkou!

Wat fijn dat er zoveel mensen hebben geholpen die avond en met voorbereiden  (en opruimen) Geweldig dat er zoveel bezoekers geweest zijn!

Hosselen. Wat is dat nou weer? Inge uit groep 6 verteld het u.

We gingen op school geld inzamelen  voor een project: water in Jamaica. Wij hebben thuis appelbomen waar dit jaar veel appels aan hingen, daarom heb ik samen met mijn zusjes appeltaarten gebakken en deze voor 10 euro verkocht. Ik moest voor elke taart 2 euro betalen aan boodschappen, dus hield ik aan elke taart 8 euro over. Ik heb 9 taarten verkocht. We hadden dit jaar ook veel prei in de tuin staan, dus daar hebben we ook wat van verkocht. Ik heb samen met mijn zusjes ongeveer 85 euro verzameld. De hosseldoosjes hebben in totaal € 289.89 opgebracht. Ik vond het leuk om te doen, en vind het een goed doel, en ik ben blij dat het zoveel geld heeft opgebracht. Want ik vind dat iedereen recht heeft op schoon water.

Woensdag 17 december hebben we met kinderen, ouders en andere belangstellenden samen het Kerstfeest gevierd op school. Dit kon in de gemeenschapsruimte, net helemaal geverfd en verbouwd.

De kinderen deden o.a. de kerstmusical: Het kerstverhaal van A tot Z. Hierin stond het kerstverhaal: de geboorte van Jezus, centraal. De kinderen hebben hier al een hele tijd geoefend, wat ook wel te zien was. Goed gedaan “jongens”Ook werd er door een aantal leerlingen prachtige kerstmuziek gemaakt.

Zo kunnen we na deze drukke maar gezellige periode genieten van de kerstvakantie.

TECHNIEK

We gingen enkele keren naar het Roelof van echten college. We hebben een puzzeltje gemaakt. En de kinderen die klaar waren met die puzzel. Mochten een bakfiets maken en Van meneer lindenmulde (de docent ) Moesten alle leerlingen een andere Bakfiets maken en oppimpen.

De locatie van de school is De Griendsveenweg.

groetjes Jordie en Rick.

 

Het project primalingua is een project dat je met kinderen in andere landen kunt mailen zoals:Duitsland, Spanje, Italië, Australië, Slowakije, Frankrijk, Bulgarije, Polen, Roemenië, Denemarken en Finland en natuurlijk Nederland!!Daar kunnen we dan mee mailen maar dan wel in het Engels.

We moeten ook opdrachten maken bijvoorbeeld: koekjes bakken en elkaars stem opnemen,  foto’s maken hoe de school eruit ziet, liedjes zingen. Met koekjes bakken moesten we 2 scholen kiezen waar we de koekjes dan heen sturen. Op een site hebben wij ook een site om zomaar even te zeggen. Het is echt hartstikke leuk!!! Elke groep mag om de beurt een opdracht uitvoeren.

Groetjes Annelie

 

Etentje met de ouderen

De groepen 8 van de Morgenster en de Meester Siebering hebben een etentje met de ouderen van Nieuw Balinge gehad. Toen wij daar kwamen dachten wij dat wij moesten serveren maar we mochten gewoon mee eten!!!!!!! Dat was heel erg leuk en lekker!!!  Het eten was heel lekker en het was heel erg gezellig. Eerst zaten de ouderen in het café. Daar hebben wij ook nog wat gedronken met elkaar. Daarna gingen wij naar de eetzaal. Daar kregen we eerst soep daarna stonden er salades klaar met allemaal lekkere broodjes. Aan het eind hebben wij nog liedjes gezongen. Toen we weg gingen kregen we nog een presentje dat was een kaarsje. Wij vonden het allemaal heel leuk en wij hopen dat de ouderen dat ook vonden!!!!!

Groetjes van groep 8 van de Morgenster

Geschreven door Aukje Schrotenboer

U hoort en ziet het, er valt op de Morgenster van alles te beleven.

Wij wensen u/jullie veel heil & zegen voor het nieuwe jaar.

Heleen Hut


The Young Ones

nieuwe foto volgt.........

 

  S.V. Nieuw Balinge

Geachte leden SV Nieuw-Balinge,

SV Nieuw-Balinge betaalde tot nu toe de volledige kosten voor de behandeling van blessures van haar leden bij Studio Tyara.

Tijdens de laatste Jaarvergadering van SV Nieuw-Balinge, d.d. 27-10-2008,  is besloten dat vanaf 01-01-2009 de leden een eigen bijdrage moeten betalen van 50 %.

De kosten voor een blessure behandeling zijn € 5,00 per kwartier, waarvan dus €2,50 voor rekening van SV Nieuw-Balinge en €2,50 voor rekening van het lid zullen komen.

De vergoeding van de kosten gelden voor:

·         behandeling van blessures die tijdens wedstrijd of trainingen zijn opgelopen;

·         behandeling van blessures die spelers in staat stellen om wedstrijden te spelen.

Dit alles ter beoordeling van Netty Jager (Studio Tyara), die bij twijfel zal overleggen met het bestuur van SV Nieuw-Balinge.

Behandelingen die ook kunnen worden gedeclareerd bij de eigen zorgverzekeraar (via b.v. een aanvullende verzekering), zullen niet worden vergoed door SV Nieuw-Balinge.

De gemaakte kosten zullen in mei en december gezamenlijk door Studio Tyara en SV Nieuw-Balinge, doorberekend worden aan de leden.

December 2008, Bestuur SV Nieuw-Balinge


  Nieuwsbrief "De Heugte"

 

Nieuwsbrief 13

januari 2009

 

 

 
  Export Nieuw Balinge
 

EXPORT NIEUW-BALINGE

1)           Mijn naam is: Sita Ham 

2)               Geboortedatum: 03-10-1958

3)               Ik ben de dochter van: Tinus en Annie Ham

4)               Namen van mijn broers zussen: Jannes, Marja, Jan, Freek en Bert

5)               Wij woonden aan de: Verlengde Middenraai

6)               Mijn meesters/juffen waren: Meester Hulst,Juf de Vries

7)              Ik zat o.a. in de klas bij: Joke Dijkhuis, Geke Sok

8)                    Dit kan ik mij nog goed herinneren van school:  De handwerk lessen

               van juf Nijlunsing(de breide pen) Vreselijk......

9)              Na schooltijd ging ik meestal spelen met/bij: Geke en Joke 

9)                    Ook wij haalden wel eens kattenkwaad uit. Ik weet nog dat: Geke en

               ik ruitje gingen tikken bij o.a Koop van Zwol,Fam de Goede,en wat een lol

10)                 Dit kan ik mij nog goed van Nw-Balinge herinneren: De ruimte en vrijheid

12)            Dit zou ik nog graag eens overdoen:  Niets in het bijzond

13)              En dit zou ik ábsoluut liever nooit weer overdoen: Zou het niet weten

14)                  De vrienden/vriendinnen uit mijn jeugd waren: Geke Sok, Joke Dijkhuis

15)                  In de weekeinden gingen we meestal naar: Dorpshuis of bij iemand thuis

16)              Ik vertrok uit Nieuw-Balinge in het jaar: 1980

17)              Reden van mijn vertrek was: Een groter huis (boerderij)

18)              Mijn huidige woonplaats is: Bexley Nieuw-Zeeland

19)               Mijn beroep is:  Community Support Worker.

20)                  Dit wil ik er nog graag bij vertellen:  Heb een mooie jeugd gehad in Nieuw-

                   Balinge,veel gelachen en streken uit gehaald.

 

  Reactie Reünie Nieuw Balinge
 

Reünie Nieuw Balinge

Namens de De Goedes aan mij de eer om een stukje over de reünie te schrijven voor het Kontakt. ( nooit gedacht dat ik daar nog eens in zou komen)

Allereerst… Werkgroep Dorpsreünie…… Bedankt voor een geweldige avond.

In de auto waren we al verwachtingen aan het uitwisselen. Namen noemend van diegene die we daar hoopten tegen te komen. Herinneringen aan het ophalen. En natuurlijk het “drentse taaltje “even uitproberen. ’t Klonk nog redelijk volgens ons, kon er mee door.

Drenthe is natuurlijk onlosmakelijk voor ons verbonden met onze (helaas overleden ) ouders. Dus werden die eerst bezocht met een bloemetje en de mededeling:” Pa, Ma wie gaot noar ’t dorp”

Aangekomen was het nog niet helemaal donker dus eerst even een “rondje dorp” langs oude, bekende, maar ook verrassend ,nieuwe plekjes. Er kwam aardig wat boven!  Bijzonder was ook dat twee nichten van onze Schiedamse familie (dochters van Aart de Goede) de reünie wilden bijwonen. Ook zij hebben goede herinneringen aan ons dorp. (Lucie is er zelfs geboren). De Schiedammers kwamen graag logeren tijdens de feestweken en werden dan door Pa meteen  ingezet om te helpen bij de activiteiten.
Gezamenlijk togen we naar het Dorpshuus.

Binnenkomend wachtte ons een hartelijk ontvangst door “oude bekenden” die we meteen tegen het lijf liepen. In de grote zaal lekkere koffie en broodjes en nog meer ”bekenden”.  Al gauw raakten we elkaar kwijt.

Zoveel mensen om te begroeten en bij te praten.

Te horen hoe een ieders leven is verlopen. Boeiende, verrassende, bijzondere verhalen van mensen die een hele andere richting op zijn gegaan dan dat je vroeger verwacht zou hebben.

Praten met mensen die vroeger veel voor onze ouders en ons gezin betekend hebben. Verhalen over onze ouders te horen die wij nog niet kenden.

Jeugdherinneringen ophalen met leeftijdsgenoten. Oude jeugdliefdes ontmoeten. Oppaskinderen spreken,  die nu zelf moeder ja zelfs al oma zijn.

 Genieten van het mooie uitgebouwde , maar toch nog zo herkenbare Dorpshuis”. “Pa z’n 5e kind” zoals wij het vroeger thuis noemden.

Verhalen uitwisselen bij de fotocollages en naslagwerken. Verbazingwekkend al die bloeiende verengingen in toch een relatief klein dorp.

Tot slot het gezamenlijke gezang van het “Drentsche en Nei-Baolingse” volkslied. Een heerlijke nostalgische afsluiting, alhoewel we nog lang niet uitgepraat waren en tot de late uurtjes door zijn  blijven kletsen.

Kortom …. We hebben genoten !!!  We hadden elkaar weer heel wat te vertellen op de terugweg. Het was een gezellige zeer geslaagde avond. Dank voor de voortreffelijke organisatie van de werkgroep’

Nieuw- Balinge………..de site blijft zeker onder mijn favorieten staan op de computer zodat ik nog regelmatig “het Dentse gevoel “ kan opsnuiven.

Een hartelijke groet van Hilbert, Gina en Truus de Goede.

 


  Nogmaals “Lancaster neergestort”
 

Nogmaals “Lancaster neergestort”.

In het novembernummer lees ik in het interview o.a. weer over op het neerstorten van de Avro Lancaster op 13 juni 1943.

Ook volgens dit verhaal waren er twee gesneuvelden en klopt deze datum niet en heeft een en ander eind november 1942  plaatsgevonden.

Sommige getuigen geven als tijdstip 12 juni 1943, om ongeveer 22.30 uur, maar zeer waarschijnlijk is de dood van de twee bemanningsleden pas op 13 juni 1943 officieel vastgesteld.

Dhr. Ab A. Jansen vermeldt in zijn boek “Wespennest Leeuwarden”, deel 2, als tijdstip van neerstorten 13 juni 1943, om 2.30 uur in de morgen.

Ik ben de gegevens van deze gebeurtenis nogmaals nagegaan.

De twee gesneuvelde bemanningsleden,  Flight Lieutenant Guy B. Milner (boordschutter)  en Sergeant  Francis Norman Jay (waarnemer), liggen begraven op de algemene begraafplaats te Westerbork, met resp. grafnummers 33.2 en 33.1. De graven vermelden beide als overlijdensdatum 13 juni 1943 en dus niet een datum ergens eind 1942.

Ook de instantie “Wargraves of Commonwealth Airman in the Netherlands” geef voor beiden 13 juni 1943 als datum van overlijden.

Op de begraafplaatsen in Westerbork en Hoogeveen komen geen oorlogsgraven voor van gesneuvelden met een overlijdensdatum eind 1942.

Jan Dijkhuis, Hippolytushoef.

 


  Afsluiting 2008 Ouderen Onder Dak
 

AFSLUITING 2008 OOD!

12 December j.l. kwamen de 65 + ers bijeen in "De Heugte" om het jaar af te sluiten met een heerlijke Brunch!

Op uitnodiging van de Ouderen Onder Dak werkgroep, samen met de beide basisscholen. Samen hebben we besloten dit jaarlijks te herhalen met groep 8 van de basisscholen, als het ons dan mee zit, komen alle kinderen  dan ooit aan de beurt om dit mee te maken?!?

En leuk is het wel: jong en oud heeft dan veel belangstelling voor elkaar.

Door elkaar heen, vond iedereen zijn plaatsje om te genieten van een heerlijke BRUNCH..........

Met de complimenten aan de  Vrijwillige Koksgroep!

Aan het einde van de Brunch  sloten de kinderen samen met Annette Pool, en onder begeleiding van Rob van de Berg met zijn prachtige gitaarspel het "feest" met enkele oude en moderne  kerstliedjes! Iedereen heeft genoten en kan terugzien op een mooie afsluiting van 2008!

Wat we gaan doen in 2009???  Dat houden we nog even .....voor ons.........wellicht maken we er weer iets spectaculairs van???

Iedereen een GEZOND en GELUKKIG 2009 toegewenst!

Werkgroep OUDEREN ONDER DAK, Hilly, Joop, Albert, Geke, Petra, Jan, José

 

  Schilderen in de Heugte
 

Open atelier:

Schilderen in de Heugte kan weer op zondag 18 januari en vervolgens iedere 1e en 3e zondag v/d maand van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Het kost 12 euro per keer en is inclusief materiaal en 2 drankjes.

Expositie:

Tot begin mei is Cisca Post uit Noordscheschut onze gast-exposant met een selectie van haar schilderijen.

Bij deze een voorspoedig en creatief 2009 gewenst

Bert en Caroline ten Hoorn, De Mistighe Horne Producties, telnr. 06-23275902

 

  Vogels voeren in de winter

 

Het is volop winter. Eindelijk kunnen we genieten van winterse bezigheden. Alleen is het voor de gevederde vrienden onder ons wat minder leuk. Hieronder enkele tips en informatie voor het wel en wee van de vogels die hier overwinteren!

 
Tijdens een strenge vorstperiode met temperaturen die langdurig dalen tot onder het vriespunt kunnen vogels het zwaar te verduren krijgen.

Normaal gezien sterven vogels in onze streken niet van de kou, maar een langdurige voedselschaarste verzwakt hen en verstoort de stofwisseling. Zij lopen dan meer kans op allerlei ziekten. Dit is vooral tijdens langdurige vorstperiodes en sneeuwval. De dagen zijn kort en daardoor ook de beschikbare tijd om het nodige voedsel bijeen te zoeken. Bovendien hebben vogels ook nog een hoger calorieverbruik, zodat hun vetreserves sneller uitgeput geraken. De vogels moeten genoeg energiereserve hebben om gedurende de koude nachten hun temperatuur op peil te houden.

Zo omstreeks de Kerst begint de tijd voor de wintervoedering van de vogels.
Tot die tijd zijn er nog genoeg bessen, insecten, larven enz. in de vrije natuur te vinden voor de vogels, en het is juist wel goed dat veel schadelijke insecten op die manier worden opgeruimd.
Na die tijd, en vooral bij strenge vorst, moet er gevoederd worden. Gooi geen massa's voedsel tegelijk neer, het trekt muizen, ratten en katten aan, precies datgene wat we nu juist niet willen. Te vroeg voeren heeft dus geen zin, ook al omdat de vogels verleid worden om niet naar het zuiden te trekken!

Dat in dierenwinkels en tuincentra zes maanden per jaar voedertafels en alle mogelijke  vetbollen, pindaslingers te koop zijn is alleen maar commercie en zeker niet in het belang van de vogels? Integendeel!

Voor de winter hebben de (meeste) vogels een vetreserve opgebouwd door extra veel te eten. Echter raken de vogels bij strenge winters al gauw door deze vetreserve heen. Bij hevige sneeuwval wanneer een groot deel van het voedsel onbereikbaar wordt kan er voor de vogels een gevaarlijke situatie ontstaan. Het zoeken naar voedsel is immers veruit de belangrijkste bezigheid van vogels om te overleven. Met een lichaamstemperatuur van meer dan 40° C hebben ze veel calorieën nodig, vooral de kleinere vogelsoorten. Een koolmees bijvoorbeeld verorbert elke dag ongeveer haar eigen gewicht aan voedsel.

Het landschap is in grote delen van het land en de steden zodanig dat hulp van de mens geen overbodige luxe is.

Naast het genoegen om een in moeilijkheden verkerende vogels te helpen, is het een deugd om diverse vogelsoorten te observeren en te herkennen wanneer ze de voedertafel bezoeken en allerlei capriolen uithalen om her en der een zaadje mee te pikken.

Enkele voedertips:

 • Voederen mag op bescheiden schaal vanaf november (bijvoorbeeld met zaden), maar het is pas echt nodig als het langdurig vriest en/of sneeuwt
 • Voer niet meer in Maart (bouw het voeren wel gelijkmatig af) Haal pinda's pindabollen en zaden tijdig weg. U voorkomt zo dat vogel-ouders dit aan hun jongen voeren: de jongen zullen pinda's en zaden niet kunnen verteren en daardoor overlijden. Ook zal dit voer voor jonge vogels te eenzijdig uitpakken    
 • Strooi het voer op een voedertafel maar strooi ook op de grond voor vogels als mus, winterkoning en roodborst.
 • Voeder niet teveel tegelijk en liefst 's ochtends (na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het einde van de middag (zo kunnen ze de nacht doorkomen). Overdadig voederen kan muizen en ratten aantrekken.
 • Probeer als het vriest ook water aan te bieden (is even belangrijk als voedsel !), maar zorg er voor dat u het regelmatig ververst.

  Wanneer het gesneeuwd heeft, is het niet nodig voor water te zorgen. De vogels komen dan aan vocht door van de sneeuw te pikken.

   

  • LET OP dat vogels niet in het drinkbakje kunnen badderen, hun natte verenpak zal bevriezen en de vogel sterft aan onderkoeling/bevriezing.
  • Geef geen lauw water en voeg geen suiker of zout toe!

  ·         Voorkom bevriezing van vogels in drinkwater door:  

              Drinkbakjes af te dekken met  

              gaas.

              Drinken te verstrekken door met

              een hamer vergruisde ijsblokjes

              te serveren.

              Het water NIET verstrekken in

              metalen of ijzeren drinkbakjes :

             vogels vriezen daaraan vast!!

              Het drinkbakje op een windvrije

              plek neer te zetten. 

  • Voeder geen margarine of boter, die werken als laxeermiddel
  • Geef nooit zoutjes, voer met smaakstoffen, ongekookte rijst, spekrandjes of droge kokosnoot. Dit kan gevaarlijk zijn voor vogels.
  • Plaats het voer ver genoeg van plaatsen waar katten kunnen opduiken.
  • Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voedert u best als geheel en niet in kleine stukjes.
  • Voeder vooral "natuurlijk" met zonnebloem-pitten, zaadjes, noten en dergelijke.
  •  
  • Vermijd "chemische" producten zoals margarine.

   


Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :