Maandblad
 Kontakt

www.kontaktnieuwbalinge.eu

kontakt

Terug

februari 2009

 
   
Colofon
Van de Redactie
Meester Sieberingschool
CBS de Morgenster
The Young Ones
S.V. Nieuw Balinge
Nieuwsbrief "De Heugte"
Kennismaking met "The Young Ones"
Goudplevierrun
Mag ik U even voorstellen...
Voorleesontbijt
Dankwoord Annelie Schonewille
De Dorpsklok gerenoveerd
Nieuws van Natuurmonumenten
IJsperiode 2008/2009
Kindercarnaval 2009
Uitslagen KSV De Doorzetters
Bericht van de wijkagent
Het verhaal van de Lancaster, die in juni 1943 is neergestort
Paasbult Koolveen
Oproep Dagcentrum De Breistroeken
Oproep voor een Kinderkoor!
Oproep Oprichting Pop-Zangkoor!
Nieuws van V.D.O.
Heeft U een Droomwens?
Uitslag Ballonnenwedstrijd
Oproep en Informatie van St.Zomerfeest Nieuw Balinge
Oproep Plaatselijk Belang
Inrichting Dorpsplein
Ina Snels
Buurtacademie Nieuw Balinge!
Start collecteweek Reumafonds
Oliebollenactie Ned.Herv.Kerk
Te Koop-te koop gevraagd-vermist-gevonden
   

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Jannie Boer;                      tel: 321452

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

 
The Young Ones

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

 Van de Redactie

Van  de  redactie

Eindelijk kunnen we weer eens van de ijsbaan gebruikmaken

 

Eindelijk dit jaar weer eens sneeuw en ijs. Natuurlijk nog niet genoeg voor een Elfstedentocht in Friesland maar de basisschool kinderen hebben hem hier in Nieuw- Balinge al gereden. We merken dat de dagen weer beginnen te lengen. We kunnen niet wachten om in de tuin aan de slag te gaan. Gelukkig is er in maart alweer de mogelijkheid om ons tuinafval weg te brengen naar de Paasbult.  Laten we ook stil staan bij de ouderen. Zij vinden sneeuw en ijzel meestal niet prettig. Vergeet u niet de vogels bij te voeren bij vorst! We hopen op een mooie winter en wanneer het slecht weer is kunt u zich vermaken met het Kontakt. 

Wat kunt u aantreffen in deze editie, o.a:

·         De kinderclub organiseert i.s.m. carnavalsvereniging 'de Rampestampers', kindercarnaval  op woensdag 25 februari in het dorpshuis de Heugte.

·         Een interview van “The Young Ones” en een interview met sportschool fitenfun.

·         Plaatselijk belang komt met een aantal mededelingen (o.a. dorpsklok gemaakt en vanaf 7 maart kan er weer tuinafval naar de paasbult).

·         Oproep voor het oprichten van een pop-zangkoor in ons dorp

·         Bericht van de wijkagent.

·         Nederlands Hervormde Kerk vertelt ons over de opbrengst van de oliebollenactie

·         Natuurmonumenten is op zoek naar een 'NATUURGIDS' en doet een oproep n.a.v. de informatie avond op 28 april 2009

·         Tekst en uitleg over de collecte van het Reumafonds.

·         Wie in onze mooie omgeving wil hardlopen(Goudplevierrun) leest het bericht van Ronald v Aalderen en Gert Slomp.   

 


   Meester Sieberingschool

 

Oud papier

Helaas is er in januari iets fout gegaan met het inzamelen van het oud papier. Onze excuses daarvoor. Sorry voor het ongemak. Hier volgen de andere data voor het kalenderjaar 2009.

* 14 maart 2009  * 16 mei 2009  * 27 juni 2009  * 5 september 2009  * 14 november 2009

Zeer geslaagd schaatsfestijn van de meester Sieberingschool.

Onder grote belangstelling heeft op donderdagmiddag 8-1-2009, de schooljeugd van de Meester Sieberingschool een actieve middag op de ijsbaan gehad.

Voor de leerlingen uit groep 1, 2 en 3 waren er allerlei soorten spelletjes, zoals ijshockey, slalom schaatsen, een bezemveegspel en een vlaggetjesestafette. Voor de leerlingen uit de andere groepen werd een alternatieve Elfstedentocht uitgezet. Onderweg kwamen de deelnemers aan deze tocht allerlei obstakels tegen, zoals een kluunplaats, het ontwijken van een wak en een brug waar onderdoor geschaatst moest worden.

Bij de 11 ‘steden’ waren stempelposten ingericht, waarbij de deelnemers hun kaart konden laten afstempelen.

Halverwege de middag, was er voor iedereen warme chocolademelk. Zo kon iedereen weer een beetje opwarmen en vervolgens verder gaan met de ‘barre’ tocht.

Het was fantastisch om te zien, dat de schaatslessen die de leerlingen uit groep 3 en 4, jaarlijks volgen op de ijsbaan de Smelt in Assen ( in plaats van een uur gymnastiek tijdens schooltijd), in praktijk kon worden gebracht op natuurijs, op de prachtig gelegen ijsbaan in Nieuw Balinge.

Mede door het enthousiasme van leerlingen, ouders en vrijwilligers van de ijsbaan, werd het een geweldige middag.

Project Samen Beter Lezen

Dinsdag 6 januari zijn we gestart met het thuis leesproject “Samen Beter Lezen”. De ouders van de leerlingen van groep 3 t/m 6 zijn maandagavond 5 januari geïnformeerd en de leerlingen dinsdag 6 januari. De komende 9 weken gaan de leerlingen samen met hun ouders gezellig aan de slag. Op deze manier maken ze niet alleen op school maar ook thuis leeskilometers. De kinderen en ouders sluiten vrijdag 6 maart het project gezamenlijk af.

Net als voorgaande jaren staat dan weer een verrassing te wachten voor alle ouders en kinderen die het project succesvol hebben afgesloten. Wat dat is, ja dat is nog even afwachten en het best bewaarde geheim in Nieuw Balinge. Jongens en meisjes zet hem samen met jullie ouders op en tot vrijdag 6 maart om 10.30 uur in “de Heugte”.

Schaatsdiploma’s

De kinderen van groep 3 en 4 hebben de laatste 5 weken voor de kerstvakantie geschaatst in de Smelt in Assen. Omdat alle kinderen ontzettend hard hun best hebben gedaan en ze al heel goed kunnen schaatsen, heeft meester Joop ten Caat op 23 januari 2009 de kinderen een mooi schaatsdiploma overhandigd.

We willen Joop en alle ouders die hebben geholpen het schaatsen mogelijk te maken, heel hartelijke bedanken.

Maandsluiting groep 3 en 4

Afgelopen vrijdag, 30 januari, hebben de kinderen van groep 3 en 4 een maandsluiting gepresenteerd. Ons thema was circus en wij heetten dan ook ‘De Circuskinderen’. Nadat we het ‘Hooggeëerd publiek’ welkom hadden geheten, kon de show beginnen. Twee presentatoren praatten de show aan elkaar. Echte circusacts konden natuurlijk niet ontbreken. Daarom begonnen we met een echte voetbaltruc. Hooghouden, koppen en slalommen waren voor deze voetballer een makkie. Daarna kwamen er 3 mooie dames. Zij deden een mooi dansje, ze sprongen en hupten heen en weer. Ook het balanceren op een touw kon niet ontbreken. Zelfs het balanceren met een paraplu in de handen ging nog net goed. En heeft u wel eens een bord kunnen ronddraaien op een stok? Ook dit was voor ons circus geen enkel probleem.

Lenige dames en heren horen ook thuis in de show. En dat waren ze, kan ik u vertellen. Ze konden op een éénwieler fietsen, stelten lopen, splitten en bruggetjes maken en een toren maken van kinderen.

In het circus hoort natuurlijk ook een clown. Wij hadden een heel grappige, hij deed een act met ballonnen. En wat denkt u, kan een spijker dwars door een munt heen gaan? Onze goochelaars hebben het in de show laten zien.

Tot slot was het nog even de vraag of de leeuwenact wel door kon gaan. De leeuw was erg wild voor de show. Maar gelukkig hadden we een super goede leeuwentemmer, die de leeuw toch nog in toom kon houden.

Kortom, een show om niet snel meer te vergeten!

Maandsluiting groep 5

De afgelopen weken werd er in groep 5 flink gerepeteerd en eindelijk was het dan zover. De maandsluiting stond voor de deur. De kinderen hadden er ontzettend veel zin in, maar vonden het natuurlijk ook heel spannend. Het thema luidde dit keer ‘de kinderen Uri Geller show’.

Voor de show echt kon beginnen werden de kinderen in de zaal gewaarschuwd dat ze de optredens nooit thuis mochten nadoen.  Kyra en Robian waren de presentatoren.

Tijdens de show waren er veel spectaculaire optredens. Er werd gegoocheld, gedachten gelezen en Eline werd zelfs weg getoverd. Gelukkig werd ze uiteindelijk wel weer terug getoverd door Samantha en kon de show weer verder gaan. Tijdens de pauze zongen Esmee en Femke de sterren van de hemel. Het was wel duidelijk dat de kinderen van groep vijf allemaal bijzondere gaven hebben. De maandsluiting was ook dit keer weer een groot succes.

Kunstmenu groep 7/8

Maandag 19 januari zijn de kinderen van groep 7 en 8 ’s morgens met de bus naar Assen vertrokken. In het ICO gebouw hebben de kinderen 2 workshops gevolgd en ’s middags was er een voorstelling.

De workshops bestonden o.a. uit jazz- en streetdance, tekenen en schilderen, aquarel, trompet, video maken, verhalen vertellen, ...etc.

Het was een zeer geslaagde dag.

Groep 7/8 verkeersbrigadiers

Op vrijdag 16 januari kregen we op school bezoek van een politieagent. Hij kwam met de kinderen de afspraken en regels rond het verkeersbrigadieren bespreken. Na een korte instructie over wat wel en niet mag en waar iedereen op moest letten togen we naar buiten. Met de juiste kleding en materialen gingen we live oefenen. Iedereen mocht 1x oefenen in het laten oversteken van zijn/haar klasgenoten. We hadden meteen beet, want er kwam regelmatig wat verkeer langs. Deze mensen waren dan ook een gewillige prooi voor onze brigadiers-vaardigheden.

Bij deze bedankt voor het geduld met ons.

Nu de kinderen geïnstrueerd zijn, hoe zij kunnen assisteren bij het brigadieren, gaan we kijken hoe we hun hulp kunnen inzetten. Het was al vrij gauw duidelijk dat er al een paar enthousiaste vrijwilligers tussen zitten. Wanneer de ouders toestemming hebben gegeven gaan we over tot het maken van een rooster, waarin we de hulp van de kinderen gaan inzetten. Het is dan de bedoeling dat ze het brigadieren samen met een ouder die ook brigadiert, gaan uitvoeren.

Nog even kort op een rijtje welke afspraken er voor het brigadieren zijn gemaakt:

1. Draag de juiste kleding en gebruik het juiste materiaal (oranje jas en het stopbord).

2. Overleg met je collega-brigadier wanneer je de straat oploopt om het verkeer te stoppen.

3. Wanneer je allebei in het midden van de straat staat, met je gezicht naar het tegemoetkomende verkeer roep je  “oversteken”.

4. Nu mogen de mensen die staan te wachten oversteken. Wanneer zij overgestoken zijn, loop je allebei weer terug naar de kant van de straat waar de volgende mensen  klaarstaan.

Voor de “wachtende” mensen is het dus belangrijk om goed op de signalen van de verkeersbrigadiers te letten. Zij geven aan wat kan! Houden de “wachtende” mensen zich niet aan afspraken dan weten de  verkeersbrigadiers hoe zij hierop kunnen reageren. Dit geldt overigens ook voor verkeer dat op de straat rijdt en bijvoorbeeld het stopteken negeert. Hopelijk komt het niet voor, maar de kinderen zijn wel op deze situaties voorbereidt.

We wensen de kinderen veel succes en plezier in hun bijdrage aan de verkeersveiligheid in en rond onze school.

Uitreiking Drents Verkeersveiligheid Label

Een feestje op 21 januari 2009  in en om de meester Sieberingschool. Wij mogen ons naast Kansschool en Kansrijke taal School ook een Verkeersveilige School noemen.

Om 10.00 uur was het zover: Alle kinderen, leerkrachten, aanwezige ouders en enkele notabelen verzamelden zich in de ronde zaal voor de uitreiking van het Drents Verkeersveiligheid Label. Na enkele woorden van Juf Annette en de wethouder Bolhuis van de Gemeente Midden-Drenthe, was het de bedoeling dat de heer Bolhuis het bordje, behorend bij dit Label, uit zou reiken aan Ria Schoemaker ( de verkeersouder) en juf Annette. Dit bordje werd door onze Siebering-Express bezorgd na een telefoontje.

Hierna kreeg de school namens de provincie het Certificaat Verkeersveilige School, uitgereikt door de heer Fred van de Beemt.

Na de officiële overhandiging van het Label, kregen de kinderen het nog druk, want tot slot werd een verkeerslied gezongen dat speciaal door juf Henriëtte was geschreven en de kinderen in voorgaande  weken hadden geleerd. Na het officiële deel werd het tijd om aan de slag te gaan met verkeer en dat kon dan ook onderleiding van medewerkers van de ANWB stond namelijk  het project “Streetwise” op het programma.

De kinderen uit groep 1/2 hebben zich bezig gehouden met “Toet toet”. Hierin leerden ze het oversteken en het herkennen van verkeersgeluiden. Groep 3/4 nam deel aan het onderdeel “Blik en klik” in de grote zaal, de kinderen mochten rijden in een elektrische auto en het dragen van een gordel stond centraal. Ook werden de ogen van alle leerlingen getest. Groep 5 en een deel van groep 6 werd met het onderdeel “Hallo auto” verrast .

   
De remweg en reactiesnelheid stonden centraal bij deze gastles. Alle kinderen mochten in een lesauto instappen en zelf remmen, natuurlijk onder begeleiding. Groep 7/8 en een deel van groep 6 lieten tenslotte zien wat ze op hun fiets kunnen met “Trapvaardig”. Er werd een parcours afgelegd met een rugzak op, met een gewicht van 8 kilo. Dit viel voor sommigen nog niet mee. Aan het eind van de morgen werden de kinderen verwend met een sleutelhanger en certificaat. De ouderraad verwende iedereen na al dat harde werken nog met poffertjes en ranja.

 


  CBS de Morgenster

 

KINDERCENTRUM  DE MORGENSTER:  Opvang voor ALLE kinderen!

Met ingang van 1 april gaat de opvang zeker starten, omdat er met ingang van deze datum  al meerdere aanmeldingen zijn. Als er eerder vraag is naar opvang wordt er eerder gestart. In principe is opvang op alle dagen mogelijk en het is bedoeld voor alle kinderen uit Nieuw-Balinge en (verre) omgeving. Het maakt dus niet uit of uw kind al een school bezoekt of welke school het bezoekt. Indien nodig of gewenst regelt Pinokkio ook het vervoer tussen de desbetreffende school en De Morgenster. U ziet dat deze opvang veel mogelijkheden biedt. In geen enkel dorp in de wijde omgeving treft u deze mogelijkheid. Wat jarenlang op gemeentelijk niveau niet haalbaar bleek, wordt nu verwezenlijkt door Pinokkio in samenwerking met COG Drenthe. Laat deze kans als dorpsbewoners niet liggen. Als u belangstelling hebt, schroom dan niet contact op te nemen met Pinokkio of De Morgenster.

VOORLEESONTBIJT

Het ontbijt was ook dit jaar weer geslaagd. Alle kleuters en peuters genoten samen van een heerlijk ontbijt in de nieuwe ruimte van de kinderopvang. Zo kon menig ouder ook een kijkje binnen nemen. Wij vinden de ruimte er erg aantrekkelijk uitzien en we hopen dat u onze mening deelt. Ook de presentatie van Jacinta viel erg in de smaak. Het boek ‘Anton’, geschreven door  Ole Könnecke, werd op originele wijze gepresenteerd.

KUNSTSCHOOLDAG

De leerlingen van groep 8 bezochten onlangs in het kader van Kunstmenu  de Kunstschooldag. Aukje Schrotenboer schrijft er het volgende over: Wij zijn met groep 8 naar de Kunstschooldag geweest. Dat was in het ICO-gebouw in Assen. We konden kiezen uit verschillende activiteiten. Ik had als eerste ‘rappen en dichten’ gekozen. Toen had ik een eigen rap gemaakt over honden. Als tweede activiteit had ik ‘zing en swing’ gekozen. Toen hebben we drie liedjes ingestudeerd. Er was een heel grote zaal waar wij in de grote pauze gingen eten. Tegen half drie gingen wij samen met de Siebering in een bus weer naar school. Dat was heel gezellig. Ik vond de kunstschooldag heel erg leuk.

NATIONALE GEDICHTENDAG in Nederland en Vlaanderen: 29-01-2009

In de middenbouw besteedden wij hieraan deze dag aandacht. Hieronder leest u een elfje en enkele andere gedichtjes:

dood

mijn konijn

ik moet huilen

hij was mijn allerliefste

dood

bundy is onze hond

hij heeft een dikke kont

hij is lief

en stout

en hij kauwt

mijn lieve gijs

ik mis je heel erg

maar ik voel je in mijn hart

ik hou van je met smart

en je lag vaak bij de haard.

hond

een bruine vacht

en kwispelende staart

een paar bruine ogen

je ligt daar bij de haard.

HIPPO AND FRIENDS

In de groepen 1 en 2 wordt dit jaar met veel plezier gebruik gemaakt van deze Engelse methode. Het is een methode met heuse leerlingenboeken en werkschriften. De Engelse lessen zijn echter zeer speels en aantrekkelijk voor kleuters opgebouwd. De leerlingen leren spelenderwijs veel woorden en kleine zinnen. Ook wordt gebruik gemaakt van bijbehorende knuffels, c.d.’s, posters en andere materialen.

WAT U VERDER NOG MAG WETEN…………..

-          De groepen 7 en 8 krijgen op de maandagmiddag EHBO-lessen van Angela Kreeft van de EHBO-vereniging in Hollandscheveld.

-          In de teamvergaderingen behandelen we kwaliteitskaarten om de kwaliteit van ons onderwijs zo mogelijk nog te verbeteren.

-          Dit schooljaar wisselen wij de wekelijkse technieklessen af met enkele blokken creamiddag. Tijdens deze middagen worden creatieve werkstukken gemaakt door de leerlingen.

-          Onlangs werd door ouders, leerlingen en leerkrachten de enquête van Scholen met succes ingevuld om uiteindelijk nog beter aan de wensen van deze drie partijen tegemoet te komen.

-          COG Drenthe bestaat dit jaar 10 jaar en dat was reden voor een feestje voor alle medewerkers!

Een hartelijke groet,  Emmy Botter
  Nieuwsbrief "De Heugte"

 

Nieuwsbrief februari 2009

VRIJWILLIGERS!!!

We kunnen het niet vaak genoeg  zeggen , ze zijn en blijven ONMISBAAR!  Aan het begin van het jaar komen we allemaal samen in het dorpshuis om het rooster in te vullen met de medewerkers / vrijwilligers  tot het Zomerfeest.  Dat betekent elke vrijdagmiddag, Zaterdagavonden  en de Zondag middagen.  Een hele lijst passeert dan de revué en als het dan lukt om dit in 2 uurtjes te realiseren dan is dat super snel. Het lukte nu ook weer, mede door het feit dat er een 5 tal  jonge dames bereidt zijn  gevonden ook in de bediening te gaan.

Ze hebben hun  ”vuurdoop” afgelopen Bingoavond  heel goed doorstaan.   GEWELDIG!

En beste inwoners, ja,  wij weten het ook wel, er gaat wel eens iets fout…. maar schroom dan niet en zeg wat er fout is gegaan, dan kan het hersteld worden. Een foutje maken mag… als je het maar toe wilt geven ……. het kan de beste overkomen toch?!?

 Ook met de jaarwisseling hangt het open zijn van “De Heugte ” af van dé vrijwilligers.

Dit jaar was het ook weer reuze gezellig geen verkeerd woord gevallen super!!!   Er zijn volgens onze informatie geen meldingen binnen gekomen van vernielingen of iets dergelijks, dat betekend een pluim voor de Nieuw Balingse Jeugd!

Om twaalf uur knalde het nieuwe jaar goed in, en verder was het lekker rustig in ons dorp. De complimenten aan allen die hieraan hebben meegewerkt.

Vernielen is onzinnig daar heb je helemaal niets aan. Houden zo!

Dat de consumptieprijs van ons Dorpshuis deze nacht was aangepast met alle drankjes voor € 1,= is bij de bevolking zo wij vernomen goed aangeslagen.   Het DB van het Dorpshuis heeft op deze manier iets terug willen doen aan al die vrijwilligers en bezoekers waarop we het gehele jaar door kunnen rekenen!

Als dit mede heeft bijgedragen tot zo’n fijne rustige jaarwisseling???  Moeten we ons zeker afvragen of dit voor herhaling haalbaar kan zijn?

U, KUNT WEER OP ONS REKENEN.. ALS WIJ DAT OOK  KUNNEN OP U!!!  Heel graag tot ziens in “ons en uw” Dorpshuis!,  DB “De Heugte”

 

  Info van Natuurmonumenten
 
Natuurmonumenten is te gast op 28 April a.s. op de vergadering van dorpsbelangen Nieuw Balinge. Na het eerste deel van de vergadering en de pauze van 21.00 uur, willen we graag met de bewoners van het dorp in gesprek over de lopende inrichtingen van het Mantingerveld en haar omgeving.
 
Wat is er de afgelopen periode allemaal gedaan en hoe is dat verlopen en zaken als, wat komt eraan? Project Koolveen en de inrichtingen van het natuurherstel, hoe zien die er planmatig uit, de ontwikkelingen rondom de huizen aan de Hullenzandweg 6 en 10, zijn die in de verkoop en of al verkocht en bijvoorbeeld de oeverzwaluwwand aan de Haarweg, komt die er nu wel of niet? Deze en meer zaken komen aan de orde. Vragen en of opmerkingen van bewoners horen we natuurlijk graag. Na een half uurtje toelichting gaan we graag met elkaar dieper op de onderwerpen in.
 
Ook is er de gelegenheid om nader kennis te maken met de nieuwe beheerder van Drenthe-Zuid Dhr. Ruud Kreetz
 
We zien u graag op deze avond, dus graag tot dan.
Met vriendelijke groeten,

Andre Donker
beheerteammedewerker communicatie DrentheZuid
Natuurmonumenten
Het Vossenland 10 7984 NK  Dieverbrug
T (0521)591296  - M (06)25074970 - F (0521)594086

www.natuurmonumenten.nl
Natuurmonumenten wil de natuur veilig stellen voor nu en later.
Nederland open en groen: gaan we doen!
 

  Kennismaking met "The Young Ones"
 

Hier zijn ze dan, onze nieuwe collega’s van de jongerenrubriek:

“The Young Ones”

Vlnr: Bernice, Manon, Sigrid en Inge (en Ellen is min of meer tóch aanwezig?!)

Sigrid Goosens.

20 jaar, studeert in Zwolle en is bezig met het laatste jaar ‘Industrieel product ontwerpen’ en houdt van stappen winkelen en voetballen.

Manon Wielink.

21 jaar, en studeert in Zwolle en is ook bezig met het laatste jaar aan de Cibap ‘Vakcollege etaleren en decoreren’. Zij heeft een weekeindbaan bij Run2day in Hoogeveen en haar hobby’s zijn ook winkelen en stappen.

Ellen Smale.

Ellen kon helaas niet bij het interview aanwezig zijn maar wij weten dat zij 20 jaar is en bezig is met het haar 3e studiejaar SPH zit aan de Windesheim in Zwolle.

Ellen ook welkom bij de redactie van Kontakt.

Inge Tump.

19 jaar, student aan de Alphacollege in Hoogeveen SPW 4. Zij heeft een weekeindbaan in het logeerhuis en haar hobby’s zijn, hoe kan het anders, stappen, winkelen en voetballen.

Bernice Post.

21 jaar en nagelstyliste met eigen ‘Nagelsalon’. Zie advertentie kontakt.

Gezellig in het  ’t keukentie’ bij Geke Strijker zaten wij, Geke en Henk, mede redactiecollega’s van kontakt, met de aspirant-collega’s te keuvelen hoe zij vorm dachten te geven aan de rubriek ‘the young ones’. Tijdens het gesprek bleek dat de dames er erg veel zin in hadden hun creativiteit in ‘the Young ones’ tot uiting te brengen. Zij bruisten letterlijk van de nieuwe ideeën . Om te beginnen willen zij meer ruimte in het kontakt om via dit medium de jongeren in Nieuw Balinge en omgeving beter te bereiken en te informeren

over allerlei zaken die van belang zijn in hun leeftijdcategorie.

Ook willen zij dat er voor de kleintjes een bladdeel in hun rubriek beschikbaar komt.

Kort gezegd kunnen de lezers in ieder geval het volgende in ‘the young ones’ verwachten:

  • Doelgroep is Tieners en jeugd;
  • Informatie en tips over alles en nog wat en vooral over uitgaan in de regio;
  • Meer bladzijden beschikbaar voor ‘the Young ones’ en een vaste plaats in het kontakt, namelijk in het midden van het blad;
  • Een bladdeel voor de allerkleinsten, moet elke keer een verrassing zijn;
  • Thema’s;
  • Prikbord;
  • En nog veeeeeel meer, Spannend!

In ieder geval zullen de lezers in de volgende edities van kontakt een hernieuwde jongerenrubriek aantreffen met flitsende onderwerpen en informatie van zeer uiteenlopende zaken. Een voorproefje hebben wij inmiddels gehad in de  vorige januariuitgave.

Wij zijn heel blij dat 5 jonge dames bereid zijn, om iedere maand weer, op hun eigen wijze stijl en inhoud willen geven aan de rubriek ‘the young ones’

Ook zijn wij als –oude- redactie van kontakt ons  terdege van bewust dat het kontakt in zijn geheel door invloed van onze 5 nieuwe collage’s  op termijn qua lay out zal veranderen. Ongevraagd zijn door de nieuwe dames ons al een paar verbeterpunten toegereikt.

De huidige redactie is zeer ingenomen met de nieuwe collega’s en hoopt op een hartelijke en sfeervolle samenwerking.

HD.

 


  Mag ik U even voorstellen...
 

Mag ik u even voorstellen…..

Het grootste, gezelligste en nieuwste sportcentrum in Beilen.

Wanneer zijn jullie geopend?

Sinds oktober 2007 zijn Roel Boender en Teun Booy actief op een prachtige nieuwe locatie aan de Zuidmaten 11 in Beilen vlak bij het station. Het is een sportcentrum van meer dan 1100 m2 sportplezier.

Wie is jullie doelgroep?

Jong en oud, iedereen kan sporten bij Sportcentrum Fit & Fun Beilen. Veel lessen vinden plaats in vaste groepen en uren, maar er is natuurlijk ook ruimte om zelf je tijden en lessen te bepalen. Sporten is bepaald niet saai. Integendeel, het is juist erg afwisselend. Zeker bij ons.

Wat bieden jullie nog meer?

We bieden niet alleen een ruime keuze aan sporten, maar je kunt ook nog eens gebruik maken van andere faciliteiten, zoals sauna en zonnebank. Kwaliteit, deskundigheid en aandacht voor de persoonlijke wens van de klant staan bij ons Sportcentrum centraal.  Wij bieden de faciliteiten die de levensstijl kunnen veranderen, om fit te worden en te blijven.

Naast professionaliteit is het bij ons gewoon gezellig: Er is altijd tijd voor een praatje of een kopje koffie! Zelfs de verslaggever valt dit op. Als hij zijn dochter naar streetdancing komt brengen wordt hem altijd vriendelijk een kopje koffie aangeboden. De sfeer is goed en de bediening vriendelijk en geïnteresseerd in de persoon. 

De fitness afdeling is zeer uitgebreid en bevat een groot Cardio gedeelte zoals loopbanden, crosstrainers, roeiers, steppers en fietsen en een uitgebreid krachtgedeelte waaronder een prachtig circuit speciaal voor de vrouwelijke deelnemers met diverse programma’s waar je al de spiergroepen op kunt trainen. Onze instructeurs zorgen voor een goede begeleiding en indien gewenst maken zij een programma op maat.

Daarnaast kunt je deelnemen aan een groot aantal groepslessen.

In onze grote groepszaal of onze prachtige spinningzaal kunt je naar harte lust uitleven onder begeleiding van onze instructeurs.

Wat bieden jullie aan groepslessen?

Wij bieden de volgende groepslessen:

Spinning, Bodypump, Bodyjam, Bodystep, Total Body, Yoga.

Vanaf februari 2009 kunt je ook Pilateslessen bij ons volgen.

Voor de kids hebben wij Streetdancelessen voor slechts € 12,50 per maand.

Daarnaast hebben wij voor sportende gezinnen aangepaste gezinsabonnementen vanaf 3 personen.

Voor meer informatie of ACTIES kunt je terecht op de website www.fitenfunbeilen.nl of bel ons 0593 - 540528

Wij danken Roel en Teun voor dit interview en wensen dat er veel mensen gebruik gaan maken van hun faciliteiten.

 

  Voorleesontbijt
 

Voorleesontbijt.

Op donderdag 28 januari 2009, was er voor alle peuters en kleuters van Nieuw Balinge, het traditionele voorleesontbijt.

Alle peuters van juf Rinske, van peuterspeelzaal Duimelot en de leerlingen uit groep 1 en 2 van de meester Sieberingschool, waren eventjes op bezoek bij de leerlingen uit groep 1 en 2 van de Morgenster.

Alle kinderen werden getrakteerd op een ontbijtje. Na het eten heeft Jacinta de Smet, iedereen voorgelezen uit het boek ‘Anton kan toveren’. Hoewel het niet alleen maar voorlezen was; het werd tegelijkertijd een prachtige voorstelling, waarin de toverhoed van Anton centraal stond.

We hebben allemaal genoten en willen Jacinta  graag bedanken, voor de bijdrage die ze heeft geleverd, tot het laten slagen van deze gezamenlijke activiteit.

 

  Dankwoord Annelie Schonewille
 

Hallo allemaal
 
Allereerst hartelijk dank voor de vele, leuke, en aardige reacties en felicitaties aan het adres van Annelie. Super!

Nadat de juryleden op school hadden bekend gemaakt wie de winnaar was, kreeg Annelie wat papier mee. Onder andere een brief die ze moest opsturen om aan te geven of ze op 14 januari ook op de prijsuitreiking kwam(...) en met wie. Dan zou ze t.z.t. wel horen waar ze werd verwacht. En in de kerstvakantie was het dan zover. De Brief. In deze brief werd ze uitgenodigd om naar Madurodam te komen!!!!

Daar was een heel programma opgesteld rondom de prijsuitreiking en daarvoor was Annelie uitgenodigd. Het werd een onwijs leuke dag. Annelie werd ontvangen en kreeg meteen een shirt met haar eigen ontwerp erop. Daarmee liep ze dus de hele dag goed herkenbaar rond. En met haar 23 anderen. Ze zat amper toen ze werd gevraagd of ze mee wilde gaan om wat vragen te beantwoorden voor het jeugdjournaal. Leuk! Hierna mochten alle prijswinnaars naar een ander paviljoen om te luisteren, zingen en swingen met en naar Jeroen van der Boom, Jumbo en Hansen Thomas. De disco was compleet.

Ook kwamen twee heuse Doodlers aan het woord. Zij hebben als baan, doodles maken en ze lieten aan de finalisten zien hoe je een doodle ontwerpt. Uiteindelijk werd bekend gemaakt wie nu de doodle had ontworpen die 24 uur op Google mocht staan en dat was Josca uit Brabant. Zij had een Doodle gemaakt met een leeuw, klomp en tulpen, heel mooi. Alle finalisten kregen een rugzak met leuke google spulletjes kado en daarbij ook nog een digitaal tekentablet!!!

Al met al was het een geweldig leuk dagje uit en ook al kreeg Annelie dan niet de meeste stemmen, ze kreeg wel een hele leuke dag, en mooie cadeaus. Als juf dit niet in de klas had gepromoot, maar in de prullenbak had gegooid had Annelie dit allemaal gemist! Iedereen die gestemd heeft heel hartelijk bedankt! Het was een geweldig leuke ervaring.

Groetjes van Annelie en Margreeth
 

  De Dorpsklok gerenoveerd
 

DE DORPSKLOK

Zaterdag  24 januari is onze geheel gerenoveerde klok weer op de mast geplaatst.

Nadat  Plaatselijk Belang een oproep in Kontakt had geplaatst om iemand te vinden die onze klok kon repareren, belde dhr. Dick van Arkel dat hij wel een poging wilde wagen.

Hij heeft er twee nieuwe uurwerken, nieuwe verlichting en een oplaadsysteem voor de batterijen in gemaakt. De uurwerken zijn radiocontrolled, zodat altijd de juiste tijd aangegeven wordt. Ook zomer en wintertijd gaat automatisch.

Als het goed is, is Nieuw Balinge weer jaren bij de tijd met dank aan Dick van Arkel.

Namens Plaatselijk Belang, Gert Slomp

 

  Nieuws van Natuurmonumenten

GEZOCHT: NATUURGIDS

uit het dorp Nieuw Balinge of directe omgeving ,met kennis van natuur, cultuur, en landschap.

Natuurmonumenten wil in de toekomst meer excursies gaan aanbieden in het Mantingerveld en haar omgeving. Daarvoor zijn wij opzoek naar personen die als vrijwilliger, bezoekers aan het natuurgebied, mee wil nemen naar de mooiste plekjes van het Mantingerveld. Startplaats het Dorpshuis "De Heugte", zodat de excursie in de mooie hal met expositie kan beginnen.

Personen die willen gidsen krijgen naast een goede instructie en of opleiding, boswachterskleding van Natuurmonumenten aangeboden.

Natuurlijk moeten deze personen met regelmaat beschikbaar kunnen zijn, ook in de weekeinden en mogelijk in de avonduren.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij;

Andre Donker, medewerker communicatie Drenthe-Zuid

via de e-mail, met een korte motivatie en cv; a.donker@natuurmonumenten.nl

* * * * *

Infoavond in ‘de Heugte’

Natuurmonumenten is te gast op

28 april a.s. op de vergadering van dorpsbelangen Nieuw Balinge. Na het eerste deel van de vergadering en de pauze van 21.00uur, willen we graag met de bewoners van het dorp in gesprek over de lopende inrichtingen van het Mantingerveld en haar omgeving.

Wat is er de afgelopen periode allemaal gedaan en hoe is dat verlopen en zaken als, wat komt eraan? Project Koolveen en de inrichtingen van het

natuurherstel, hoe zien die er planmatig uit, de ontwikkelingen rondom de huizen aan de Hullenzandweg 6 en 10, zijn die in de verkoop en of al verkocht en bijvoorbeeld de oeverzwaluwwand aan de Haarweg, komt die er nu wel of niet? Deze en meer zaken komen aan de orde. Vragen en of opmerkingen van bewoners horen we natuurlijk graag. Na een half uurtje toelichting gaan we graag met elkaar dieper op de onderwerpen in.

Ook is er de gelegenheid om nader kennis te maken met de nieuwe beheerder van Drenthe-Zuid Dhr. Ruud Kreetz.

We zien u graag op deze avond, dus graag tot dan.

Met vriendelijke groeten, 

Andre Donker, beheerteammedewerker communicatie DrentheZuid

Natuurmonumenten

Het Vossenland 10 7984 NK  Dieverbrug,

T (0521)591296  - M (06)25074970 – F (0521)594086  

www.natuurmonumenten.nl 

Natuurmonumenten wil de natuur veilig stellen voor nu en later.

Nederland open en groen: gaan we doen!

 

  IJsperiode 2008/2009
 

Wat geweldig, eindelijk weer schaatsen op natuurijs (en dan ook nog in eigen dorp). De kinderijsbaan ging op 29 december open en al 2 dagen later, op oudejaarsdag ging de grote ijsbaan open. Het was geweldig om  te zien wat voor plezier iedereen hierdoor had, schaatsend of toekijkend. En wat had de ijsvereniging het er druk mee, van s’ morgens vroeg tot s’ avonds laat aan het werk. Het ijs onderhouden, vegen, dweilen, scheuren opvullen en dan nog de kantine die druk bezocht werd. Iedere keer maar weer naar de winkel om inkopen te doen. Ook werden er veel schaatsen geslepen, die jarenlang niet uit het vet waren geweest.

En terwijl iedereen aan het genieten was van het ijs, waren er ook nog vele vrijwilligers in het bos aan het hout zagen en uitrijden, die ook s’ avonds nadat iedereen al weer warm bij de kachel zat nog weer het ijs op moesten.

 We kunnen terug kijken op een geweldige en drukke periode vol plezier (op een enkele negatieve reactie na, kwamen er vele positieve reacties ten gehore).

Op naar de volgende ijsperiode.

Groeten een nieuw werkgroeplid
   Bericht van de wijkagent
 

Beste lezers van Kontakt,

Jarenlang kon u achterin Kontakt lezen:  ‘Zitting van de wijkagent Alléén op dinsdagochtend in het gemeentehuis te Westerbork van: 9:00u tot 12:00u.’

Helaas is dat nu verleden tijd.  De zogenaamde spreekuurlocatie is m.i.v. 01 juni 2008 voorlopig gesloten, hetgeen inmiddels definitief is geworden.

De leiding van politie Drenthe heeft hiertoe besloten, financiële en organisatorische redenen liggen hieraan ten grondslag.

Om dezelfde reden is ook de spreekuurlocatie in Smilde gesloten, welke geopend was op Maandag- en donderdagmorgen.

In Beilen wordt op de plek van het politiebureau aan de Ettenstraat momenteel gewerkt aan de realisering van een appartementencomplex, waarin op de begane grond een nieuw politiebureau zal komen. Zolang dit bureau niet klaar is, is de politie bereikbaar in een tijdelijke locatie bij het gemeentehuis, bereikbaar vanuit de centrale hal van het gemeentehuis. U kunt hier op werkdagen terecht van 08.30 uur tot 12.30 uur.

Het personeel van de basiseenheid Midden-Drenthe/Hoogeveen-oost,  werkt voorlopig vanuit het politiebureau aan de Griendtsveenweg te Hoogeveen. U kunt hier terecht op werkdagen van 08.00 u tot 18.00 u.

Voor het maken van een afspraak voor het doen van aangifte of om anderszins met de politie, dus ook met mij, in contact te komen, dient u te bellen het tel. nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Voor noodgevallen, dus alle zaken waarvoor hulpdiensten met zwaailicht en sirene dienen uit te rukken, geldt het alarmnummer 112.

Met vriendelijke groeten, Bert Eefting, Wijkagent Westerbork e.o.

 

  Het verhaal van de Lancaster, die in juni 1943 is neergestort
 
 

Het verhaal van de Lancaster, die in juni 1943 is neergestort nabij de ‘plekke van Koop Kreeft’ wat in Kontakt te lezen was en een aantal keren met extra informatie is aangevuld door dhr Jan Dijkhuis uit Hypolitushoef, kreeg een onverwacht,  maar voorál een leuk en interessant staartje! Oók de heer Michael (Mike) Berrie uit Engeland was zoekende naar extra info omtrent deze Lancaster. Hij kwam deze verhalen op het spoor via de site van Nieuw Balinge en nam contact op met Bram, die hem vervolgens weer door stuurde naar de redactie van Kontakt. De redactie heeft de heren Dijkhuis en Berrie met elkaar in contact gebracht. Naar verluidt mailen ze elkaar inmiddels regelmatig.

Lees hieronder de mail met aanvullende info over de Lancaster van dhr Berrie, welke Jan Dijkhuis voor ons allen vertaald heeft naar het Nederlands.

* * * * *

“Jan,

Bedankt voor uw e-mail en de bijzonderheden die u hebt gegeven.  Ik denk, dat ik de ontbrekende gegevens voor u kan invullen.

In 1976 besloot ik een gedeelte van een Lancaster bommenwerper in elkaar te zetten van delen die ik had verkregen. Mijn bedoeling was een gedeelte te construeren op een aanhanger. Gedurende de verwerving van de onderdelen daarvoor, ontving ik een telefoontje van een dealer die mij al eerder spullen had geleverd.

Hij bood mij een logboek aan dat toebehoorde aan een radiotelegrafist van 103 squadron.

Het was een prachtig exemplaar en ik bestemde het als het centrale voorwerp van mijn plan. Door werkverplichtingen bleef het project voor lange tijd in de schuur en het logboek bleef in mijn boekenkast.

In 1996 was ik lid geworden van de Ridgeway Military en Aviation Research groep en werd hiervan in het jaar 2000 de archiefbeheerder.

De groep stelde voor het project voort te zetten in ons museum op RAF-basis Welford, waar we een particulier museum hebben. Dit wakkerde opnieuw mijn belangstelling aan voor het logboek en besloot ik de achtergrond ervan te onderzoeken.

Het logboek behoorde toe aan de radiotelegrafist van de ED916, dhr. George Backhurst. Toen hij uit de getroffen Lancaster sprong kwam hij ongelukkig terecht, verwondde zijn rug en was niet in staat te vluchten.

De Duitsers haalden hem op en hij werd behandeld door een plaatselijke dokter. (Ik geloof, dat hij eerst door enkele plaatselijke inwoners werd gevonden, waarna er een Nederlandse dokter bij werd geroepen.) Zijn verwondingen waren dusdanig, dat hij per brancard naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Hij was het enige bemanningslid dat per brancard werd vervoerd, dus is het zeer goed mogelijk dat dit het bemanningslid was waaraan uw zuster bloemen wilde geven. (zie Kontakt september 2008. Red.)

* George Backhurst overleed in 1975, waarna zijn logboek in mijn bezit kwam.

De piloot van de nachtjager die de aanval uitvoerde, was Oberleutnant Werner Rapp (niet Repp) van de Nachtjagdgroupe 1 en hij was, zoals u vermeldt, met zijn  boordmarconist opgestegen van de Vliegbasis Twenthe, cirkelend boven een baken, vanwaar hij naar de Lancaster werd geloodst.

Het RAF-rapport van de aanval werd opgemaakt nadat de overlevenden waren teruggekeerd naar Engeland en aldaar waren ondervraagd. Het verslag werd hoofdzakelijk geleverd door de piloot.

De eerste aanval kwam van onder, waarbij de granaten de vleugeltank raakten en in vlam zetten. Vervolgens werd de rugkoepel geraakt. Hij beval de bemanning eruit te springen en verliet als laatste man het vliegtuig. 30 Seconden na het verlaten van de Lancaster explodeerde de Lancaster in de lucht.

Door uw verhaal is het duidelijk, dat dit niet het geval was. Ik veronderstel dat wat hij zag, het raken van de grond door de Lancaster was, maar door de desoriëntatie van de nacht en de gebeurtenissen dacht, dat het in de vlucht gebeurde.

* Guy Desmond King (opm.: de piloot) bleef na de oorlog bij de RAF en klom op tot Squadron Leader (majoor), waarna hij de RAF verliet en verkeersvlieger werd. Hij overleed aan kanker in Marlow in 1991.

Ik ben er ook in geslaagd de navigator Rowland Hemmingway op te sporen, maar hij was helaas in 1985 overleden in Blackpool. Evenals Guy King, bleef ook hij bij de RAF tot in de jaren 50, waarna hij verkoopmedewerker werd. Toen ik hem op het spoor kwam, het verbaasde het mij, dat zijn onderscheidingsmedailles werden geveild. Gelukkig kon ik ze kopen met de bijbehorende documenten. Ze waren oorspronkelijk verkocht door zijn zoon aan een handelaar in Blackpool voor 100 Engelse ponden en werden geveild voor 500. Zij hangen nu in een kastje bij mij aan de muur. Ik hoop dat ze binnenkort naar het 103 Squadron gaan.

* Charles Sidney King (opm.: blijkbaar een andere overlevende) kwam uit Birmingham en  overleefde de oorlog, maar ik kon geen enkel spoor van hem vinden.

Ik weet dat hij getrouwd was en ik heb kopieën van brieven van zijn vrouw aan de moeder van Guy Benedict Milner.

* Guy Benedict Milner was de Master Bommenrichter van het squadron. en één van vier Canadese broers. Helaas werden drie van hen in dienst van de RAF gedood, de vierde keerde terug naar Canada als militair politieman in een niet operationele functie, om hun moeder het verlies van haar laatste zoon te besparen. Deze laatste zoon stierf in 1985. Ik kon zijn dienstloopbaan achterhalen bij de Canadese overheid.

* Francis Norman Jay kwam uit Londen en was voor een tijdje een vervanger van een bemanningslid. Ik weet verder weinig van hem.

* Barry Godden spoorde ik op in Nova Scotia, waar hij in 1995 overleed

Hij had laatstelijk gewerkt als electrotechnicus. Ik heb echter contact met zijn broer en gezin. Via hen heb ik enkele krantenknipsels en een foto.

Ik heb nog veel meer gegevens, maar wat u misschien nog wilt weten is, dat toen ze werden neergeschoten, de bemanning op zijn laatste missie van hun tour was. Het doel van die nacht was het Duitse Bochum.

* Een droevig verhaal betreft de familie van Milner. Tot 1946 was de Canadese overheid er niet zeker van dat Milner was gedood, alhoewel de  Duitsers verregaande informatie verschaften aan de RCAF (Opm.: Royal Canadian Air Force) dat hij dood was en een officieel rapport via het Rode Kruis verzonden (dat in mijn bezit is), maar de RCAF vertrouwde dat niet.De Duitsers dachten van George Backhurst dat hij een Canadees was en toonden hem in het ziekenhuis het herkenningsplaatje van Milner.

Hij vertelde het op zijn beurt aan Godden toen zij in hetzelfde krijgsgevangenkamp zaten en zond een brief via het Rode Kruis naar de vader, waarin hij meedeelde, dat Milner dood was. Maar de RCAF wilde het niet geloven en dacht dat het bericht was vervalst door de Duitsers. Pas na Goddens verhaal en het naoorlogse onderzoek werd bevestigd dat hij dood was en werd bekend waar zijn laatste rustplaats zich bevond. Om de verwarring nog groter te maken verkeerde Guy King in de veronderstelling dat de gehele bemanning het had overleefd, zoals  Charles King zijn vrouw had geschreven en gezegd. Zij verzond dit naar mevrouw Goddon in Nova Scotia, die het doorgaf aan de RCAF.

Deze brief (waarvan ik een kopie bezit) was de oorzaak van de twijfel van de RCAF aan de brief van Godden.

* Werner Rapp beëindigde de oorlog met een aantal van 9 overwinningen tot 1943 en  lijkt daarna te zijn verdwenen tot 1945, waarna hij weer opduikt aan het Sovietfront met 5 overwinningen. Bij het einde van de oorlog was hij commandant, maar sindsdien is er van hem geen spoor meer. Ik heb alleen een foto van hem.

Wat hij deed van 1943-1945 is een mysterie, maar hij schijnt een kundig en ervaren piloot te zijn geweest.

Zijn boordmarconist overleed in 1987;  ik heb een kopie van zijn logboek kunnen bemachtigen, dat overtuigend aantoont, dat ze de ED916 aanvielen op 6 km oost van Hoogeveen.

De bemanning werd opgedeeld en gingen naar verschillende krijgsgevangenkampen. Alle officieren gingen naar een kamp, en Backhurst en Godden naar een ander.

Mijn logboek vermeldt alle vluchten en de problemen die zij daarbij ondervonden. Er is slechts één foto overgebleven die door de bemanning is genomen en die toont Berlijn.

Het enige dat ik niet in mijn bezit heb is een foto van de graven van Jay en Milner. Hebt u er misschien een voor mij ?

Met vriendelijke groet. Michael Berrie.”

(Wij zijn ondertussen naar Westerbork geweest voor het maken van de gevraagde foto’s en inmiddels verzonden naar Micheal Berrie. Red.)

 

  Paasbult Koolveen
 

Paasbult Koolveen

Ook dit jaar kunt U weer snoeiafval gaan verzamelen voor de paasbult.

Let op:  Geen geverfd hout!!!

De openingstijden om tuinafval te brengen zijn op de volgende Zaterdagen:

7 Maart 2009, 14 Maart 2009, 21 Maart 2009, 28 Maart 2009 , 4 April  2009, 11 April 2009

Van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Tijdens het paasvuur, op 13 April 2009 a.s zal ook dit jaar koek-en-zopie te koop zijn.

Wilt U e.v.t door de weeks snoeiafval brengen naar de Paasbult, dan kunt U in overleg, de sleutel afhalen bij,

Albert Wielink,  Voornweg 10,  7938 RC Nieuw-Balinge

 

  Oproep Dagcentrum De Breistroeken
 

OPROEP

Voor een cliënt van ons dagcentrum zijn wij op zoek naar de namen van deze personen.

Wie herkent deze personen die aan het Klootschieten zijn op het Koolveen??

Gaarne Uw reactie naar Dagcentrum De Breistroeken.  info@dagcentrum.eu

 

  Oproep voor een Kinderkoor!
 

BUURTACADEMIE ONDERZOEK

 

OPROEP VOOR EEN KINDERKOOR!

Beste Jongens en Meisjes,

Door jullie optredens met b.v. Kerstliedjes tijdens de Kerstbijeenkomst op school en bij de bijeenkomsten van  Ouderen Onder Dak

Is het een aantal mensen opgevallen dat jullie geweldig mooi kunnen zingen.

En zo te zien hebben jullie er ook

allemaal zin in?

Het swingt de pan uit!

Wie van jullie zou het leuk vinden om samen te zingen in een  KINDERKOOR?

De Woensdagmiddag is dan het meest geschikt maar dan alleen op die Woensdagen wanneer er GEEN KINDERCLUB IS!

Om te proberen met geringe kosten op te starten is het  van belang te weten of er ook écht belangstelling voor is?

KINDEREN TOT DE BASISCHOOL

HEB JE ZIN OM SAMEN TE ZINGEN?

BEL DAN NAAR:

José Post tel: 321354

Of

Laura de Bie tel: 321610

 

  Oproep Oprichting Pop-Zangkoor!

Hallo mensen,

Vorig jaar zijn wij naar een concert geweest waar voorafgaand het popkoor uit Zuidwolde optrad. Dit sprak mij enorm aan en realiseerde mij dat het mezelf heel leuk leek om aan een soortgelijk koor óók deel te nemen. Maar dan wél graag een koor hier in de buurt.

Jammer genoeg hebben we in Nieuw Balinge geen koor, maar…

om er achter te komen als er meer gegadigden waren voor het oprichten hiervoor, praatte ik hierover met mede dorpsbewoners. Hieruit bleek al gauw dat ik niet de enige was met belangstelling hiervoor en kreeg ik aardig wat positieve reacties van mensen die mijn inzet wilden delen in deze.

Samen willen we nu proberen om een koor op te richten als hierboven wordt vermeld en doen middels Kontakt een oproep om te zien als meer mensen interesse hebben om samen te gaan zingen.

De bedoeling is een gemengd koor met als repertoire; moderne liedjes (bv Engels- en of Nederlandstalig).

Bij voldoende deelname zouden we eind maart eens bij elkaar kunnen komen om samen over alles te gaan brainstormen. Wie weet zijn er nog meer leuke ideeën, in de hoop om  zo op eigen dorp, gezamenlijk een popkoor tot stand te kunnen brengen!

U kunt u opgeven bij:

Janneke Koekoek Tel 321422 of Karin Mekkes Tel: 321206

 

  Nieuws van V.D.O.
 

Wij zijn weer volop in “beweging”.

De repetitie’s  zijn gestart en we zijn voornemens om op

Zaterdag 21 Maart en Zaterdag 4 April a.s. uitvoering te geven van  een vrolijk Blijspel!

’T HUIS  “AWAINZMA”

Noteer de datum  in uw agenda!

==========

In  2009 ook weer JEUGDTONEEL In Nieuw Balinge!

Op 9 Februari a.s. gaan de repetitie’s van start. Een aantal jeugdleden gaan er met frisse moed tegenaan.

De uitvoering is (voorlopig) gepland op

VRIJDAG 22 MEI a.s.

Wij komen hier t.z.t. op terug!

Verder zijn er plannen om samen met de Stichting Zomerfeest iets te organiseren op KONINGINNEDAG?!?

In het volgend Kontakt meer hierover.

 

  Heeft U een Droomwens?
 

 

HEEFT U EEN DROOMWENS?

Denk er alvast over na!

Wat is uw gekste , leukste, bijzondere Droomwens?

Wij vragen zowel van de kinderen als van u als volwassenen een DROOMWENS op te geven.

Natuurlijk hoeft u niet te vragen om € 100.000, = EURO dat kunnen we niet honoreren.

Maar soms kan een leuke wens wel in vervulling gaan door sponsoren te benaderen of iets creatiefs op te verzinnen?

Hoe gek het ook klinkt, lever uw Droomwens in!

We gaan dit tijdig doen omdat we het tijdens het Zomerfeest of willen uitvoeren of als dat niet mogelijk is tenminste bekend willen maken?!?

In het volgende Kontakt zullen wij een invul formulier plaatsen waarop u de Droomwens kenbaar kunt maken.

Gewoon meedoen wie weet hoe leuk het dan nog kan worden bij de vervulling?

Een onafhankelijke jury zal beoordelen wat de

“mooiste” wensen zijn?

Zeg niet:  wat een dom idee?!?

DOE GEWOON MEE!

Tot volgende maand.

Stichting Zomerfeest!

 

  Uitslag Ballonnenwedstrijd
 

EN DIT ZIJN, DE WINNAARS VAN DE BALLONNEN WEDSTRIJD!!

Noëlle Huizinga        11 jaar  -  355,4 km.

Roel Bouwmeester     0 jaar   - 244,2 km.

Robian Hooijer            8 jaar  -  232,8 km.

Marleen Sallomens    4 jaar   -  228,5 km.

Lisanne Jonker         10 jaar   - 223,1 km.

Robin Wobben           4 jaar  -  174,1 km.

Tijdens de viering van het 40 jarig bestaan van Dorpshuis "De Heugte" én de onthulling van het nieuwe  Monument van Mr. Siebering mochten alle kinderen van Nieuw Balinge ballonnen oplaten. Altijd een feestelijk gezicht als er twee honderd ballonnen door het luchtruim dansen, en waar gaan ze naartoe?Daar maken de meeste kinderen zich niet zo druk om .........wel is het spannend of het kaartje terug komt?

En ja hoor daar komen de kaartjes binnen, de vraag van de organisatie is dan: zou dit de laatste zijn?We hebben dit keer iets langer gewacht en we begrijpen ook dat het voor de kinderen lang duurt of dat ze het al bijna weer vergeten zijn?!?

Maar meteen denk je dan ook, ze verdienen  allemaal een leuk prijsje. Het is bijna zeldzaam als je kaartje terug komt, toch? We hopen dan ook dat we het wat langer wachten hebben beloond?             6 kaartjes zijn uiteindelijk terug gekomen en de prijswinnaars werden verzocht vrijdag  9 Januari  om 17. 00 uur, naar het Dorpshuis te komen.

We hebben er een klein "feestje" van gemaakt hopen we?

Allemaal een paar cadeautjes, gezamenlijk op de foto voor de site en de Midden - Drenthe Krant, samen een patatje eten en wat drinken in het dorpshuis, och, voor mijn gevoel  was het best even gezellig, hoop dat het voor iedereen zo was? Dat is wellicht  te zien op de Foto's, want volgens mij waren alle kinderen zéér tevreden. Helaas was Lisanne jonker niet aanwezig, tegen 18.00 uur heeft ze na een telefoontje nog even haar prijsje opgehaald. Door dit lekkere schaatsweer was ze op de ijsbaan en de tijd helemaal vergeten. Daardoor ontbreekt ze op de foto, dat is jammer maar we begrijpen het wel.

Ook nu blijkt maar weer dat een ballonnen wedstrijd altijd leuk is!

Dus wat ons betreft tot volgend keer.

Namens het DB van Dorpshuis "De Heugte", José Post.

 

  Oproep en Informatie van St.Zomerfeest Nieuw Balinge
 

OPROEP EN INFORMATIE VAN STICHTING ZOMERFEEST NIEUW BALINGE!

45ste  ZOMERFEEST VAN 20 JULI tot en met 25 JULI 2009.

Het is een tendens dat de Zomerfeesten op kleine dorpen enigszins terug lopen in belangstelling.

Het is voor veel gezinnen  een keuze maken  feestvieren  of op vakantie gaan.

Wat tegenwoordig  voor meer gezinnen is weggelegd dan vroeger.

Toch blijven er nog altijd een groot aantal mensen  over,

 die het Zomerfeest niet zouden willen missen?

Voor die mensen gaan we dan ook gewoon door!

Het is nu weer een jubileum van 45 jaar Zomerfeest

MAAR…….. met b.v het versieren en verlichten kan het vervelend zijn als een aantal inwoners in de straat op vakantie zijn? Daarom horen wij ook graag van u als bewoners wat mogelijk is en of we er met z’n allen zin in hebben? Hier en daar een vlagje, versiering of verlichting is een aanfluiting dan kunnen we het beter niet doen voor ons gevoel?!?

Daarom beste inwoners het is aan u als STRATEN, wat gaan we doen?

In de meeste straten woont wel een vertegenwoordiger/ster  praat er eens over met elkaar en laat ons weten wat u er van vind?

Ook MARKTEN lopen overal terug, maar waar is die leuke “oude” tijd toen elke club of vereniging een kraampje wilden om de kas te spekken?

Knijpertjes, lekkere krentenbroden of cake, zelf gebreide sokken ( roofgoed ) Raadspelletjes, poffertjes, bruine bonen met spekkie’s, Muizen slaan,  bakjes vers fruit, boeken,

 iets verloten enz. enz.

Wilt u weer mee doen?  Geef op voor welke club u er gaat staan en met wat?

Wij als commissie zijn volop bezig er wat extra dimensie aan te geven omdat het toch weer een mijlpaal is 45 jaar!

Ook kwam de vraag bij ons binnen weer eens een zeskamp te organiseren?

Is daar écht animo voor….laat het ons dan horen?!?

WE denken dan niet aan een straten zeskamp maar gewoon per groep opgave.

5 personen met minimaal 1 Dame.

Mensen die op de computer werken kunnen simpel een e-mailtje  sturen: josepost4@hotmail.com

of een berichtje op het gastenboek plaatsen. Anderen mogen ons ook aanspreken of bellen, wij willen heel graag weten wat we met elkaar willen?

Verder zijn er ook extra kosten als er van alles extra georganiseerd wordt. Daarom komen wij binnenkort graag bij u langs voor de Weekend verloting die u van ons gewend bent.

In de laatste week van Februari komen wij weer graag bij u aan de deur !

En zoals u weet PRIJZEN worden thuis bezorgd. En de opbrengt…….. daar genieten  weer  heel veel kinderen van!

MOGEN WIJ OOK NU WEER OP U REKENEN?

ALVAST BEDANKT STICHTING ZOMERFEEST!

 


  Inrichting Dorpsplein
 

INRICHTING DORPSPLEIN!

Te uwer informatie!

Iedereen weet ondertussen wel dat we al een hele tijd bezig zijn met de inrichting van het Dorpsplein. Toen we eraan begonnen wisten we allemaal dat dit niet op korte termijn realiseerbaar zou zijn.

Samen met diverse verenigingen,

de Mr. Sieberingschool, de tiener- / jeugdsoos  en de werkgroep Ouderen onder dak hebben we gezorgd voor een goed plan (verdeeld in fases).

Momenteel zijn al gerealiseerd: de bestrating, het kunstwerk, de Jeu de boules baan, het terras, en de  bankjes.

Volgende fase: nieuwe speeltoestellen!

Op de begroting 2009 van de gemeente Midden - Drenthe is hiervoor een bedrag van € 20.000,= opgenomen. Daar zijn we heel blij mee. Nu kunnen we met de fondsen aan de slag. Fondsen geven logischerwijs alleen geld als de gemeente dit ook doet.

We zijn al volop bezig met het aanschrijven van fondsen, hoewel dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Mede door de economisch moeilijke tijden zijn ook fondsen wat strenger en stellen hogere eisen waaraan moet worden voldaan.

Maar we blijven volhouden, want zoals het spreekwoord luidt: de aanhouder wint! Hopelijk ziet u deze zomer toch hier en daar weer wat nieuwe ‘dingen’ verschijnen.

Wij houden u op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Stuurgroep Dorpsplein, Annette Pool, Albert Wielink, José Post, Harry Tijms (Welzijn Midden Drenthe)

 

  Ina Snels
 

De eerste  maand;

De eerste maand van het nieuwe jaar 2009 verliep voor vele uit onze omgeving niet zoals we het ons voorgesteld hadden. Verbijstering en verdriet was voor vele wat ze deze maand te verduren kregen. Dit is niet iets waar we aan willen denken als we aan een nieuw jaar beginnen.

Toch gaat alles z`n gewone gang. Toen mijn vader stierf,en ik even alleen voor het raam stond,kon ik maar niet begrijpen,dat er iemand zomaar met een brood onder zijn arm, bij de bakker aan de overkant, de deur uit kwam.

Vanaf hier wil ik iedereen veel sterkte, hoop en vertrouwen toewensen, want dat heeft iedereen echt wel eens nodig. Nu dit geschreven werd,was het prachtig weer en dan ziet alles er zonniger uit. Het is koud dat wel,en het vriest,maar er zijn vast veel mensen die dit fijn vinden en stilletjes hopen nog wat te kunnen genieten van onze fantastische ijsbaan.

Met vriendelijke groeten, I. Snels

 

  Buurtacademie Nieuw Balinge!
 

 

Zoals u weet organiseert de Buurtacademie op uw verzoek diverse “educatieve” cursussen. Het Drenthe College voert deze cursussen uit. Voor de  deelnemers vanaf

18 jaar ontvangen we subsidie van de gemeente.

Om een ieder in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan cursussen, was er geen bijdrage in de kosten noodzakelijk. Nu we inmiddels een paar jaar draaien wordt duidelijk dat er toch kosten gemaakt moeten worden om cursussen te kunnen organiseren. Eigenlijk logisch.

We hebben dat tot nu toe op kunnen vangen uit een ander potje, maar daarvan is momenteel de bodem in zicht!

In alle andere dorpen die nu ook een Buurtacademie hebben (wij waren de eerste!) wordt wel een eigen bijdrage van de cursisten gevraagd. Het lijkt ons alleszins redelijk dat wij dat ook gaan doen, maar dan uiteraard wordt het bedrag zo laag mogelijk gehouden! Een bijdrage van € 1, = per keer lijkt ons voor iedereen betaalbaar.

Voorbeeld: een cursus bestaat uit 8 lessen,

u betaalt voor de gehele cursus € 8,=

(te voldoen op de eerste lesavond).

Consumpties waren altijd al voor eigen rekening; dat blijft ook zo.

De kosten van cursussen die wel door de Buurtacademie worden georganiseerd maar die NIET vallen onder de gemeentelijke subsidie, worden doorberekend aan de cursist. Uiteraard  laten wij u dat vooraf weten. We hopen op uw begrip!

Mocht u een heel andere cursus in gedachten hebben, laat het ons weten. Wij denken en organiseren met en voor u!

De computercursus voor beginners gaat binnenkort van start op de maandagavond.

Kosten: aantal lessen x  € 1,=.

De deelnemers ontvangen een oproep thuis.

Geheugentraining voor 55-plussers: nog te weinig deelnemers.

Kosten: € 1,=  per les.

Opgave bij Albert Wielink.

Computercursus voor gevorderden.

Opgave is nog mogelijk. 

Kosten: € 1,= per les.

Cursus foto bewerken op de computer.

Hiervoor hebben zich 7 personen aangemeld.

Wie doet er nog meer mee?

Kosten van de docent worden doorberekend

(nadere informatie ontvangt u tijdig).

Cursus website bouwen.

Hiervoor hebben zich 3 personen aangemeld.

Er is nog plaats.

Kosten: € 1, = per les.

Opgave cursussen bij Albert Wielink 321323

Wij hopen dat de eigen bijdrage u niet weerhoudt deel te nemen aan cursussen!

Nieuw in 2009

Er zijn mogelijkheden cursussen voor de jeugd te organiseren. Hierover ontvangt u de volgende keer meer informatie.

Met vriendelijke groet,

Namens de werkgroep Buurtacademie, Annette Pool, Rob van de Berg, Marinette Hoogendoorn, Albert Wielink en José Post

Tot ziens bij de Buurtacademie!


  Start collecteweek Reumafonds


De jaarlijkse, landelijke collecte van het Reumafonds staat voor de deur. In de week van 8 tot en met 14 maart zal een van de collectanten ook bij u langskomen om geld in te zamelen voor de bestrijding van reuma. Een ingrijpende, vaak onzichtbare ziekte die in Nederland een op de vijf mensen boven de twintig jaar treft. In totaal ruim 2,3 miljoen mensen, die als gevolg van reuma leven met pijn, vermoeidheid en stijfheid. En met belastend medicijngebruik en frequent bezoek aan behandelaars. Onderzoek en ontwikkeling van behandeling en medicijnen kunnen op termijn leiden tot genezing. Daar is nog veel geld voor nodig. Ook uw steun.

Onzichtbare ziekte
Reuma is de verzamelnaam voor diverse zeer pijnlijke aandoeningen aan gewrichten, pezen en spieren. Ruim 2,3 miljoen mensen in Nederland moeten rekening houden met hun ziekte bij alles wat ze doen. En dat geldt niet alleen voor oudere mensen: 3.000 kinderen in Nederland hebben geen onbezorgde jeugd als gevolg van reuma. Zij kunnen niet vrijuit spelen met leeftijdsgenoten door pijn en beperkingen van hun bewegingsapparaat. Ook het vaak zware medicijngebruik met bijwerkingen zoals misselijkheid beperkt de levenskwaliteit. De gevolgen van deze ziekte zijn vaak op het eerste oog niet te zien. Daarom heet reuma ook wel de onzichtbare ziekte.

Maatschappelijke gevolgen
Reuma beperkt zich niet tot patiënten en hun omgeving. Tweederde van alle reumapatiënten is jonger dan 65 jaar en behoort tot de arbeidsbevolking. De lagere arbeidsproductiviteit als gevolg van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid en de zorgverlening kosten zo’n 13 miljard euro per jaar. Kortom: reuma is een maatschappelijk probleem waarvan we ons nog te weinig bewust zijn.

Steun van iedere Nederlander nodig
Reuma zo snel mogelijk de wereld uit helpen is alleen mogelijk met voortdurend onderzoek naar medicijnen en behandelmethoden. Er is al veel bereikt, dankzij het hoge niveau van Nederlands reumaonderzoek. Het Reumafonds financiert dit onderzoek, geeft voorlichting en vraagt maatschappelijke aandacht voor de ziekte. Voor deze inspanningen krijgt het Reumafonds geen overheidssubsidie. Daarom is het geld dat met de jaarlijkse collecte wordt opgehaald hard nodig.

 

  Oliebollenactie Ned.Herv.Kerk

 

OLIEBOLLEN-ACTIE   NED.HERV.KERK.

Ook dit jaar was de oliebollenactie van de kerk weer een succes.

Hierbij willen wij dan ook iedereen bedanken voor zijn of haar bestelling en/of bijdrage.

Mede door de sponsors: Bouwbedrijf H.Hilberink, Kroezon Zonwering, Kapsalon Thérèse, Plus Cappendijck en Cafetaria Troost, is de opbrengst  € 345,79.

De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de kerk.

Bouwcommissie Ned.Herv.Kerk.

 

Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :