Maandblad
 Kontakt

www.kontaktnieuwbalinge.eu

kontakt

Terug

maart 2009


Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Jannie Boer;                      tel: 321452

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

 
The Young Ones

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

 Van de Redactie

Van  de  redactie

De prijswinnaars van het kindercarnaval van dit jaar

Maart, de maand van de lente! Voorjaarsbloemen, overal alweer te kust en te keur. De vogels die zich weer gezellig laten ‘horen’. De zon die zich af en toe alweer laat zien en ook de temperatuur is zelfs alweer boven de 10 graden geweest. Wat het weer betreft, lijkt het dus de goede kant op te gaan. De kinderen van peuterspeelzaal Duimelot weten er alles van en hebben een prachtige narcis gemaakt! Een verslag hierover en hoe gezellig het op de PSZ is (inclusief foto’s!)  kun je lezen in deze uitgave van Kontakt. Wat hebben we nog meer voor u. O.a.:

  • de beide basisscholen zijn weer vertegenwoordigd en vertellen o.a. over een spectaculaire ruimtereis!
  • Hoe de kinderen hebben genoten tijdens het carnaval én wie met een prijs huiswaarts is gekeerd, kun je eveneens lezen in deze editie. (zie foto hierboven)
  • En wilt u zich nog opgeven voor het nieuwe popzangkoor? Ook dat kan nog. Tevens leest u wanneer de 1e bijeenkomst is hiervan.
  • Plaatselijk belang is o.a. aanwezig met de notulen van vorig jaar, incl. de uitnodiging en agenda van komende ledenvergadering.
  • Heeft u nog spullen die u te koop wilt aanbieden? In deze uitgave leest u wanneer de Garage/Schuurverkoop wordt gehouden in ons dorp.
  • En Dagelijks Bestuur van ‘de Heugte’ is er met een aantal oproepen en mededelingen.
  • En in de rubriek ‘Mag ik u voorstellen…’ hebben Jan en Henk de ijsvereniging een aantal vragen voorgelegd.

Kortom; ook deze keer weer genoeg te lezen. Veel plezier met de editie van maart!


   Meester Sieberingschool

 
Verkeersbrigadieren groep 7/8

Is het u al opgevallen???
De kinderen van groep 7/8 assisteren elke schooldag om 12.00 uur de verkeersbrigadier.
Natuurlijk niet allemaal tegelijk, maar elke week weer iemand anders.
Als voorbereiding hebben ze een korte cursus gehad, waarna ze getooid in een oranje jas en met stopbord aan de slag gaan.
Wij wensen ze veel succes.

Ruimtereis groep 7/8
Groep 7/8 heeft een echte ruimtereis gemaakt. Na het aanmaken van een eigen crew, werden ze opgehaald door een Engels sprekende kapitein. Vlak bij school stond het ruimteschip, die hun het heelal in schoot. Onderweg kregen ze o.a. informatie over de ruimte en internet.
Na een veilige landing, kwamen ze gelukkig weer terug in de klas.
Helaas heeft een deel van de groep de reis niet kunnen maken, want het schip was defect.

Voorronde Voorleeswedstrijd Yvett

Na de voorleeswedstrijd op school, waar Yvett als winnares uit de bus kwam, mocht zij onze school vertegenwoordigen tijdens de voorleeswedstrijd in “de Wegwijzer” in Westerbork. Woensdag 25 februari zette ze haar beste beentje voor tijdens de voorronde van de voorleeswedstrijd van Midden Drenthe. Gelijktijdig werd er ook een voorronde gehouden in Smilde. Een aantal kinderen van deze voorrondes konden zich plaatsen voor de finale op 11 maart.

Yvett heeft onze school glansrijk vertegenwoordigd en prachtig voorgelezen. Tien meiden van verschillende scholen namen deel aan deze wedstrijd. Nadat alle tien meiden hadden voorgelezen ging de jury zich beraden over wie door zou gaan naar de finale. Tijdens dit overleg maakte mevrouw Kodak prachtige foto’s van de kandidaten. Iedereen kon zich prachtig verkleden waarna een mooie foto werd gemaakt.

Oordeel zelf, de moeder van Yvett, Yvett, Maté en juf Miranda zien er prachtig uit.

Na deze fotosessie brak het spannendste moment van de dag aan, want de jury maakte bekend wie door ging naar de finale. Yvett is samen met nog 4 andere kinderen door naar de volgende ronde. De jury sprak lovend over haar. Het tempo was prima, ze bracht alles enthousiast en tijdens de introductie van haar boek vertelde ze leuk volgens de jury.  Yvett van harte gefeliciteerd, succes op 11 maart tijdens de finale.

Voetbal toernooi Wijster groep 7/8

Op vrijdag 13 februari was weer het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi in Wijster.

Dit jaar deden er 4 scholen aan mee. Van iedere school waren er ongeveer 3 teams vertegenwoordigd. Zo ook de meester Sieberingschool. Het was een zeer leuke en sportieve middag. Het teamgevoel was groot. Dit resulteerde voor het derde team in een plaats in de finale. Het was een spannende wedstrijd die uiteindelijk met 1-0 gewonnen werd. De jaarlijkse wisselbeker mocht dan ook dit jaar mee naar de meester Sieberingschool.

De kinderen van groep 7/8 gingen dan ook apetrots terug naar school. Hier werden nog even wat felicitaties over en weer uitgewisseld en de vaantjes ter herinnering uitgedeeld. Daarna ging iedereen lekker naar huis om nog even na te genieten van de overwinningsroes en te beginnen aan een welverdiende voorjaarsvakantie.

Afscheid overblijfkracht

Dinsdagmiddag 10 februari hebben wij na 4 jaar afscheid genomen van Jacqueline, onze vaste overblijfkracht. Het overblijven heeft zij altijd met heel veel plezier gedaan. Zoals Jacqueline zelf al zei, door  de jaren heen krijg je een band met de kinderen die regelmatig overblijven. De kinderen zullen haar missen. Dit afscheid wilden we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan dus hebben wij haar uitgenodigd tijdens het overblijven. Jacqueline heeft van de kinderen mooie tekeningen, kaarten en andere leuke dingen gekregen.

Natuurlijk een dankwoord namens het bestuur voor haar inzet de afgelopen jaren, een boekenbon en een bos bloemen. Wij wensen Jacqueline veel succes met haar nieuwe baan.

Gelukkig hebben zich heel snel 2 nieuwe enthousiaste overblijfkrachten gemeld.

Dat zijn Corina Moret en Yvonne Jonker. Wij wensen hen en de kinderen dan ook  veel overblijfplezier samen.


 

  CBS de Morgenster

 

Damwedstrijd

Woensdag, 21 januari, werd in Westerbork het jaarlijkse damtoernooi voor de basisscholen in onze regio gehouden. De kinderen van De Morgenster zijn fanatiek aan het oefenen geweest en hun inspanningen werden beloond met de 2de en de 3de  plaats bij de pupillen. Twee teams van De Morgenster waren uitgenodigd om deel te nemen aan de halve finale van de Drentse kampioenschappen op 28 februari. Wij zijn op de 4de en de 5de plaats geëindigd. Voor de jongens en meisjes was het een leerzame ervaring en ze hebben genoten van deze spannende denksport.

Technieklessen 

In het kader van het samenwerkingstraject met het Roelof van Echten College volgen de kinderen uit de bovenbouw een aantal technieklessen in het technieklokaal op de locatie Griendtsveenweg. De lessen worden gegeven door meneer W. Lindemulder. De les op locatie biedt veel mogelijkheden. Zo zijn we dit schooljaar met verschillende deelvaardigheden bezig geweest, o.a. boren, zagen, en de leerlingen hebben een aantal geslaagde werkstukken geproduceerd. Bovendien is het ook leerzaam geweest voor de kinderen van groep 8 die het volgende schooljaar naar het voortgezet onderwijs gaan. De ervaring die ze opgedaan hebben zal de drempel naar een nieuwe school lager maken. De betrokkenheid van de kinderen was groot en dat zet ons aan om dit ambitieuze traject volgend schooljaar voort te zetten.

Primalingua

Dit schooljaar zijn we gestart met een project van de Europese Commissie voor de basisscholen in Europa. De activiteiten vinden plaats in de bovenbouwgroepen. Het gebruik van Engels als tweede taal staat centraal, ook de aspecten van ICT-vaardigheden komen aan de orde. De kinderen van De Morgenster die vanaf groep 6 ICT-onderwijs krijgen m.b.v. de meest gebruikte ICT-methode AaBeeCee kunnen zelfstandig de opdrachten uitvoeren. Het gaat om schrijven van stukjes tekst in het Engels, maken en bewerken van foto’s naar aanleiding van een onderwerp, contacten leggen met leeftijdsgenootjes uit andere landen, het opnemen van zelf gezongen liedjes in het Engels en Nederlands en nog veel meer. Niet zo lang geleden kregen we post uit Italië met  lekkere koekjes die de Italiaanse kinderen voor ons hebben gebakken. Natuurlijk hebben we onze eigen creatie teruggestuurd. Dus het project is niet alleen leerzaam, maar ook lekker!

Voetbal

Vrijdagmiddagmiddag 13 februari werd het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi in Wijster gehouden. Samen met De Zuiderenk, De Kiemstee, CBS Drijber en De Meester Sieberingschool werd er sportief gevoetbald. We wonnen geen prijs, maar zijn trots op onze teamspirit. Hieronder is een foto van ons trotse team te zien.

De Ruimtewacht

De Ruimtewacht is een kunsteducatief project van Kunst & Cultuur Drenthe dat bedoeld is voor de kinderen van de groepen 7 en 8. Op 10 februari gingen de jongens en de meisjes van De Morgenster een virtuele ruimtereis maken. ’s Middags kwam er een bijzondere bestelbus bij school die van binnen tot ruimtecapsule was geprepareerd. We hadden twee crews: Discovery en de Spacemonkeys. Tijdens de digitale ruimtereis die spannend werd gemaakt door kapitein Kurk en 3D computeranimaties moesten de kinderen  samenwerken en kregen ze opdrachten. Het was een bijzondere ervaring.

E. Iwema.


 
The Young Ones

 

 

  S.V. Nieuw Balinge


 
  Nieuwsbrief "De Heugte"
   

Nieuwsbrief maart 2009

.

Vrijwilligers

Voor de vrijwilligers staat er weer een leuke feestavond voor de deur. Deze zal plaatsvinden op 8 mei a.s. Van 21.00 uur tot 01.00 uur zullen wij jullie weer gaan vermaken met een avondje pokeren, blackjack en andere leuke attracties op het podium. Dit zullen wij doen onder het genot van een lekker hapje en drankje. Voor deze avond zal er een kleine vrijwillige bijdrage worden gevraagd, deze wordt later in de uitnodiging bekend gemaakt.

   
Schilderwerk

Het schilderwerk zal dit voorjaar ook weer opgepakt worden. De helft van het schilderwerk is vorig jaar al zo’n beetje gedaan, maar er is nog veel te doen. Mocht u daarom graag schilderen, schuren of klussen, meldt u zich dan aan bij één van de bestuursleden van ons Dorpshuis en wij zullen u vervolgens op de hoogte houden wanneer wij weer van start gaan.

Afscheid bestuursleden

Met pijn in ons hart moeten wij helaas afscheid nemen van twee trouwe bestuursleden.

Albert Wielink die zich al jaren intensief inzet als bestuurslid en de laatste twee jaar de functie als voorzitter op zich heeft genomen, wil zich nu meer gaan richten op andere leuke dingen welke belangrijk zijn voor ons dorp.

Janny Wielink die zich ook al jaren inzet als bestuurslid en vrijwilliger, vindt het na zoveel jaren wel mooi geweest en wil graag het stokje over geven aan iemand anders die zich voor het Dorpshuis in wil zetten. Wel zal Janny als vrijwillige hulp van ons dorpshuis aanwezig zijn.

Toppers bedankt!!

Gelukkig staan er al weer nieuwe bestuursleden te trappelen om van Albert en Janny het stokje over te nemen en deze nieuwe bestuursleden zullen bekend worden gemaakt op de volgende stichtingsvergadering welke zal plaatsvinden op 22 april a.s. Mocht uw vereniging nog geen afgevaardigde hebben, meld deze dan aan bij het dagelijks bestuur en ze draaien mee vanaf 22 april a.s., zie oproep hieronder in Kontakt.

Heel graag tot ziens, D.B. De Heugte.

 

AAN DE NIEUW BALINGSE VERENIGINGEN en STICHTINGEN!

Geachte besturen,

Wij willen u er aan herinneren dat elke vereniging, Stichting of club, twee mensen mag afvaardigen in het Stichting bestuur van  Dorpshuis  “De Heugte”

Wij hopen dat u nog eens wilt na kijken of uw vereniging nog goed vertegenwoordigd is?  Dit betekend dat u samen met het Dagelijks Bestuur mee denkt om het dorpshuis zo goed mogelijk te laten draaien. Deze mensen hoeven niet persé  bestuursleden te zijn, gewoon leden van de “club” zijn ook van harte welkom. Op deze manier blijft uw club / vereniging toch op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de Dorpshuis muren.

En hoe meer mensen met ons mee denken hoe beter. Zo houden wij dan samen het geheel in stand!Mocht u nieuwe mensen willen aanmelden geef de namen dan door!  Voor de volgende stichting vergadering, worden ze dan netjes  uitgenodigd.

DENK MEE EN MELD EEN PAAR LEDEN AAN!

Met vriendelijke groet

Dagelijks Bestuur  “De Heugte”, Albert Wielink, Freddie Oelen, Janny Wielink, José Post, Martin Pol, Petra Kamphuis, Ronald van Aalderen, Ton Moret


 
  Info Goudplevierrun


 
  Alg.Ledenvergadering Plaatselijk Belang "De Vooruitgang"

Jaarvergadering 2009  Plaatselijk Belang "De Vooruitgang"

Ook dit jaar zullen wij een jaarvergadering houden, om op deze wijze van onze kant aan te geven, waar wij binnen het bestuur mee bezig zijn, en om de leden de mogelijkheid te bieden, om ook zaken in te brengen waarover wij van gedachte kunnen wisselen.

Deze jaarvergadering zal plaats vinden op  28 April 2009, aanvang 20.00 uur, in het Dorpshuis de Heugte

Aan de leden van Pl-Belang.

Agenda.

1.    Opening

2.    Notulen van de jaarvergadering 29 April 2008 (Staat afgedrukt in Kontakt)

3.    Ingekomen stukken

4.    Jaarverslag Penningmeester

5.    Jaarverslag werkzaamheden bestuur (Staat afgedrukt in Kontakt)

6.    Verslag van de kascommissie 2008/2009

Bestaand uit hr J.Smeenge, hr J.Huizinga. Reserve: hr R.Bisschop

  7.   Benoeming nieuw lid kascommissie (geen)

  8.   Bestuursverkiezing. Lijst van aftreden 2009.

        Volgens de lijst van aftreden zijn dat de hr Kees Wielink en de hr Albert Wielink. Beide heren hebben zich weer herkiesbaar gesteld.

2009: hr K.Wielink en hr A.Wielink

2010: Geen

2011: hr J.Stegehuis, hr J.Slomp en hr R.Osinga.

2012: Geen

2013: mevr T.Enninga en hr G.Slomp

2014: Geen

 9.   Natuurmonumenten geven een toelichting over de uitvoering, en plannen die zij hebben.

10.  Rondvraag.

11. Sluiting.

Secr.A.Wielink. Voornweg 10, 7938 RC Nieuw-Balinge


 

Notulen Jaarvergadering Pl-Belang de “Vooruitgang” d/d 29 April 2008. Aanwezig volgens presentielijst: 13 personen.

1]   De voorzitter opent de vergadering en heet allen v/h welkom op deze jaarvergadering.

2]   De notulen v/d vorige vergadering zijn afgedrukt in Kontakt en worden niet voorgelezen.

3]   Ingekomen stukken:

4]   Jaarverslag penningmeester. De stukken worden a/d leden o/d vergadering overhandigd.

      De penningmeester licht het verder toe.

5]   Jaarverslag werkzaamheden bestuur. Staan afgedrukt in Kontakt, het bestuur geeft uitleg hierover.

6]   Verslag kascommissie: Bestaand uit hr J.Smeenge en hr R.Bisschop,

       hr R.Bisschop geeft uitleg hierover. Het was prima voor elkaar, de penningmeester  wordt         decharge verleend.

7]   Benoeming kascommissie leden 2008/2009 Hr J.Smeenge en hr J.Huizinga. reservelid: hr R.Bisschop

8]   Bestuursverkiezing. Volgens de lijst van aftreden was er geen.

9]   Rondvraag;

   >   Thea zal een mededeling plaatsen in Kontakt over contributie verhoging, dat op de ledenvergadering is besloten.

Ø  15 Mei zal met een groep vrijwilligers plaggen worden gestoken, voor de plaggehut.

Ø  Er is op de vergadering besloten dat de brievenbus bij het informatie bord geplaatst zal worden, er zal een brief naar TNT gestuurd worden.

Ø  Roelof Bisschop geeft aan dat a/d Mantingerweg de straat verzakt,(mail n/d Gemeente)

Ø  De fam Smeenge geeft aan dat er een boom a/d Meeuwenweg is stuk gereden, doordat er geparkeerde auto,s a/d weg staan, er ander verkeer niet langs kan, (mail n/d Gemeente)

Ø  José Post geeft a/d de tegels binnen zijn v/d speeltuin a/d Vosseveen, dit zal door vrijwilligers gelegd worden.

Ø  Roelof Bisschop geeft aan dat er veel hondestront langs de wegen/en trapveltjes ligt,(mail n/d Gemeente)

Ø  De nieuwe voetpaden b/h Dorpshuis/School wordt gebruikt d/d bromfietsen, overleg met de wijkagent hierover.

10] Sluiting: De voorzitter sluit de vergadering en wenst een ieder wel thuis.

Voorzitter: J.Stegehuis, Secretaris: A.Wielink


 

Werkzaamheden bestuur Plaatselijk-Belang “De Vooruitgang 2008

Ø  Uitritten Breistroeken, ligt bij de Gemeente.

Ø  Veur Uutzicht het project is afgesloten.

Ø  Woningbouw 6 stuks voor e.v.t(senioren/starters/gehandicapten) a.d Robertusweg, bouwaanvraag door Woonservice, ligt b.d Gemeente.

Ø  Munitiedepot (stand van zaken) eind 2009 gaat het dicht, houdt het dorpsblad Kontakt in de gaten, daar zal alles in vermeld komen te staan.

Ø  Omgeving Meester sieberingschool/Dorpshuis (dorpsplein) werkgroep mee bezig, de eerste subsidie’s is binnen.

Ø  Onderhoud kanaal/bermen, gedeelte gedaan.

Ø  Kunstwerk Meester Siebering onthult d.d kinderen van Meester Siebering.

Ø  Uitgifte kavels bestemmingsplan dit wordt d.d Gemeente gedaan.

Ø  De bestrating is aangelegd door vrijwilligers rondom het Dorpshuis

Ø  Gymlokaal e.v.t vernieuwen, vraag ligt b.d Gemeente

Ø  Werkgroep Ouder Onder dak veel georganiseerd

Ø  Werkgroep Buurtacademie veel georganiseerd.

Ø  Aanvraag b.d Gemeente Paasvuur a.d Koolveen, en zelfs de tweede plaats gehaald van alle Paasvuren i.d Gemeente.

Ø  2 Wandelroutes aangelegd, Jan Zomer Route, en t’Veld route, ook een boekje van uit gegeven.

Ø  Afsluiting gehad van Veur Uutzicht i.d Heugte.

Ø  Project Mooi zo Veilig zo afgerond, en de uitkomst is overhandigd aan wethouder Bolhuis v.d Gemeente.

Ø  Financiële steun gegeven aan een aantal activiteiten i.h dorp.

Ø  Gesprek met Natuurmonumenten gehad over een aantal zaken.

Ø  Nieuwe inwoners verwelkomen.

Ø  De 65+ uitgenodigd d.d werkgroep OOD voor een brunchmaaltijd i.d Heugte.

Ø  Jeu de boulbaan aangelegd b.d Heugte + zitbankjes

Ø  Koningin Beatrix 6 Mei op bezoek geweest n.a.v het project Veur Uutzicht.

Ø  Het vernieuwde boekje van Pl-Belang weer uitgegeven.

Ø  Overleg gehad met Woonservice a.g Dorpswinkel, en nog steeds hierover in gesprek, voor een geschikte locatie.

Ø  Project natura 2000 is in volle gang, door Provincie/Gemeente, en leden uit de dorpen, de gang van zaken zal op de site van Pl-Belang te volgen zijn.

Ø  Verder vele vergaderingen bijgewoond, zoals, BOKD, Dorpenoverleg MD, Kontaktambtenaren  Gemeente, OOD, Buurtacademie, School en Dorpsplein, Mantelzorg, en vele telefoontjes gepleegd met de Gemeente, over de klachten die de bewoners hadden.

Ø  Er worden twee extra lantaarnpalen geplaatst a.h voetpad b.d school.

Ø  De Dorpsklok is vernieuwd met een nieuw uurwerk.

Ø  De historie wordt vast gelegd van Nw-Balinge op CD.

Ø  Er worden ook nog lichtgevende grondpotten b.h monument MS geplaatst.


 
  Paasbult Koolveen

Paasbult Koolveen

Ook dit jaar kunt U weer snoeiafval gaan verzamelen voor de paasbult.

Let op:  Geen geverfd hout!!!

De openingstijden om tuinafval te brengen zijn op de volgende Zaterdagen:

7 Maart 2009, 14 Maart 2009, 21 Maart 2009, 28 Maart 2009 , 4 April  2009, 11 April 2009

Van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Tijdens het paasvuur, op 13 April 2009 a.s zal ook dit jaar koek-en-zopie te koop zijn.

Wilt U e.v.t door de weeks snoeiafval brengen naar de Paasbult, dan kunt U in overleg, de sleutel afhalen bij,

Albert Wielink,  Voornweg 10,  7938 RC Nieuw-Balinge


 
  Mag ik u even voorstellen…..

Mag ik u even voorstellen…..

Het is eind februari en ongeveer 8 graden boven nul als wij afreizen naar de ijsbaan. Geen ijs meer te bekennen en de gedachte komt alweer omhoog dat het over enkele maanden alweer heerlijk vertoeven is aan de waterkant. Helaas geen Elfstedentocht meer! Toch hebben we eindelijk weer eens na lange tijd gebruik kunnen maken van onze ijsbaan. Na deze hectische periode, die toch nog onverwachts heel snel kwam leek het ons eens een goede zaak om eens in de keuken van deze vereniging te kijken.    

We hadden warme jassen aangetrokken voor het geval we in een ijskoude kantine terecht kwamen. Niets was minder waar en het gaskacheltje stond heerlijk te snorren. We begonnen met heerlijke koffie met een koek erbij.

Aanwezig waren Miranda de Jonge, voorzitter, Korina Vos-Salomons, Penningmeester en Dirk Mulderij, bestuurslid. Be de Jonge ook aanwezig behoort tot de werkgroep. De andere bestuursleden Teun Booy, Wolter Strijker, Jan Gosink, en werkgroepleden Gerlinda Mulderij, Jan Peter Strijker en Hilco Brookman konden er helaas niet bij zijn.  

De ijsvereniging bestaat sinds 11 december 1962. Het was eerder ‘Geert Span zien plekke’. Vroeger was het een afgraving van veen waardoor er een grote plas ontstond. In de 60-er jaren is de ijsbaan uitgediept. Het zand wat er uit vrij kwam is gebruikt voor het ophogen van de bermen van de middenraai. De plas is nu in het midden ongeveer 1.30 meter diep. In de zomer wordt er gevist.

De kantine die voor die tijd veel kleiner was werd eerder gebruikt voor de jagers. De ijsvereniging was aanvankelijk een stichting. Dit is later een vereniging geworden.  De ijsbaan en een groot stuk land erom heen is eigendom van de vereniging. Dit was bij ons niet bekend en we keken hiervan op. Dit verklaart dat de vaste kosten groot zijn per jaar. De exploitatiekosten zijn meer dan een gemiddelde woning. Soms wordt er wel eens gedacht dat de vereniging geld over moet houden omdat er bijna geen ijs is geweest. Niets is minder waar want als je deze kosten bij elkaar optelt dan blijft er weinig over. Het aantal leden is nu ongeveer driehonderd en dit mogen er best wel meer worden vinden wij.       

De kantine van de ijsbaan wordt niet alleen voor als er ijs is gebruikt maar er zijn andere activiteiten. Zo is er eens in de 14 dagen op de vrijdagavond het klaverjassen. Dit gebeurt in de wintermaanden en is nu nog 2 keer.

We gaven al aan dat we volgend jaar er zeker bij zijn. Iedereen mag meedoen en je bent niet verplicht om elke week te komen. Wel is dit natuurlijk mooi als je dan wel komt. Tijdens het kaarten mag er wel een borreltje geschonken worden.  We hebben voor gesteld om de data volgend jaar in het Kontakt te plaatsen.

Elke zondag wordt de kantine voor de klootschieters gebruikt.

Het is ondertussen traditie geworden dat de er met de Pasen naar eieren wordt gezocht door de kinderen uit het dorp. 

De kantine kan gehuurd worden voor bijvoorbeeld een verjaardag.

Wij horen wel eens dat de baan zo laat pas open gaat?

Dirk, die ijsmeester is geeft aan dat de baan pas open gaat als het ijs minimaal 15 centimeter dik is. Als er een westenwind waait wil de plas niet dicht. Het bestuur geeft aan dat ze geen risico wil nemen. Mensen denken daar wel eens gemakkelijk over maar stel dat er iemand door het ijs heengaat in het midden van de plas. Ze zijn dan wel verantwoordelijk. Het was de afgelopen keer wel bijzonder want de plas was in één week dicht.  We hebben prachtig ijs gehad en het is zeer druk geweest.  

In de winter is er een actieve groep die iedere woensdag naar Assen gaat om te schaatsen. Dit alles onder leiding van schaatstrainer Joop ten Caat. Er is een groep beginners en een groep gevorderden.  Afgelopen jaar is Marcus Martens spontaan les gaan geven. Hij is lid van de vereniging geworden ondanks dat hij niet hier woont. Hij helpt met veel enthousiasme.     

Bij deze wil het bestuur de sponsors, Bouwbedrijf Hilberink en Metselbedrijf Strijker bedanken voor hun bijdrage. Tevens wil het bestuur alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet op en rondom de baan en het zagen in het bos.  

Tot slot geven ze aan dat er best nog nieuw bestuursleden bij mogen komen. Dus mocht u nog wat tijd over hebben en in een prettige vereniging willen meld u dan aan. Wij hebben in ieder geval gemerkt dat het een gezonde vereniging is met enthousiaste mensen. Nu nog wat meer ijs en anders allemaal op naar Assen.

Wilt u meer weten over de IJsvereniging,  kijk dan op de website 


 
  Ingezonden door Plaatselijk-Belang 'De Vooruitgang"

Schetsschuit Ontwikkeling Militaire terreinen"

Met vertegenwoordigers van maar liefst elf partijen, is via de methode Schetsschuit van DLG op 29 Oktober 2008, een dag lang gewerkt, aan een integraal plan waarin genoemde ontwikkelingen samenkomen, twee bestuursleden van Pl-Belang hebben hier ook aan deelgenomen.

Op 30 Oktober 2008 zijn dezelfde resultaten, gepresenteerd aan de betrokken bestuurders.

In overleg met DLG, heeft Pl-Belang alle 100 stuks boekjes gekregen, die DLG had laten drukken, de inhoud van het boekje, met prachtige foto's en verhalen, zij die er belangstelling voor hebben, kunnen een boekje ophalen, bij Albert Wielink Voornweg 10 Nw-Balinge ( zolang de voorraad strekt).

Tevens zal bestuur Plaatselijk Belang"De Vooruitgang"op 16 September 2009 samen met DLG een avond organiseren in de Heugte voor alle bewoners van Nw-Balinge, over het sluiten van het Munitiedepot eind 2009, zet deze datum alvast in jullie agenda, verdere informatie hierover volgt nog via Kontakt.

Namens Pl-Belang "De Vooruitgang",  Albert Wielink


 
  Info van de Peuterspeelzaal

Het weer wordt weer iets beter ,maar het is ook goed koud geweest! Gelukkig kunnen we dan terecht in de gymzaal.

Als het slecht weer is gaan we op dinsdag morgen lekker gymmen de gymzaal. Best wel spannend in z'n grote gymzaal, vooral als je net nieuw bent, maar gelukkig vinden ze het dan toch wel heel leuk.

Allemaal blije gezichten als we de gymschoentjes weer aan doen, vooral het spel met de reus is wel heel spannend!

 

Verder gaan we aan de touwen zwaaien en slootje springen en natuurlijk op het laatst een kringetje met Jan Huigen in de ton.

Dan gaan we weer terug naar de peuterzaal. Sommige peuters hebben dan ook hele erge 'honger ' gekregen van al die activiteiten. Dus gaan we na het gymmen lekker fruit eten.

Buiten wordt het alweer wat lekkerder weer en zijn we al een beetje met de lente bezig we hebben een mooi narcis gemaakt. Eerst prikken. Een moeilijk karweitje voor sommige peuters en dan nog verven en klaar is de mooie narcis!

Helaas houden we na de zomervakantie weinig peuters over, dus denk je er nog over om je peuter op te geven of wil je wat info, dan kun je terecht bij Rinske Jagt. Dinsdag morgen, van kwart voor 9 tot 11 uur en vrijdag morgen van kwart voor 9 tot 11 uur.

Kom eens kijken het is echt heel gezellig !!


 
  Nieuws van Natuurmonumenten

GEZOCHT: NATUURGIDS

uit het dorp Nieuw Balinge of directe omgeving ,met kennis van natuur, cultuur, en landschap.

Natuurmonumenten wil in de toekomst meer excursies gaan aanbieden in het Mantingerveld en haar omgeving. Daarvoor zijn wij opzoek naar personen die als vrijwilliger, bezoekers aan het natuurgebied, mee wil nemen naar de mooiste plekjes van het Mantingerveld. Startplaats het Dorpshuis "De Heugte", zodat de excursie in de mooie hal met expositie kan beginnen.

Personen die willen gidsen krijgen naast een goede instructie en of opleiding, boswachterskleding van Natuurmonumenten aangeboden.

Natuurlijk moeten deze personen met regelmaat beschikbaar kunnen zijn, ook in de weekeinden en mogelijk in de avonduren.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij;

Andre Donker, medewerker communicatie Drenthe-Zuid

via de e-mail, met een korte motivatie en cv; a.donker@natuurmonumenten.nl

* * * * *

Infoavond in ‘de Heugte’

Natuurmonumenten is te gast op

28 april a.s. op de vergadering van dorpsbelangen Nieuw Balinge. Na het eerste deel van de vergadering en de pauze van 21.00uur, willen we graag met de bewoners van het dorp in gesprek over de lopende inrichtingen van het Mantingerveld en haar omgeving.

Wat is er de afgelopen periode allemaal gedaan en hoe is dat verlopen en zaken als, wat komt eraan? Project Koolveen en de inrichtingen van het

natuurherstel, hoe zien die er planmatig uit, de ontwikkelingen rondom de huizen aan de Hullenzandweg 6 en 10, zijn die in de verkoop en of al verkocht en bijvoorbeeld de oeverzwaluwwand aan de Haarweg, komt die er nu wel of niet? Deze en meer zaken komen aan de orde. Vragen en of opmerkingen van bewoners horen we natuurlijk graag. Na een half uurtje toelichting gaan we graag met elkaar dieper op de onderwerpen in.

Ook is er de gelegenheid om nader kennis te maken met de nieuwe beheerder van Drenthe-Zuid Dhr. Ruud Kreetz.

We zien u graag op deze avond, dus graag tot dan.

Met vriendelijke groeten, 

Andre Donker, beheerteammedewerker communicatie DrentheZuid

Natuurmonumenten

Het Vossenland 10 7984 NK  Dieverbrug,

T (0521)591296  - M (06)25074970 – F (0521)594086  

www.natuurmonumenten.nl 

Natuurmonumenten wil de natuur veilig stellen voor nu en later.

Nederland open en groen: gaan we doen!


 
Oproep Plaatselijk Belang 
 


 
  Oproep Oprichting Pop-Zangkoor!

Hallo mensen,

Vorig jaar zijn wij naar een concert geweest waar voorafgaand het popkoor uit Zuidwolde optrad. Dit sprak mij enorm aan en realiseerde mij dat het mezelf heel leuk leek om aan een soortgelijk koor óók deel te nemen. Maar dan wél graag een koor hier in de buurt.

Jammer genoeg hebben we in Nieuw Balinge geen koor, maar…

om er achter te komen als er meer gegadigden waren voor het oprichten hiervoor, praatte ik hierover met mede dorpsbewoners. Hieruit bleek al gauw dat ik niet de enige was met belangstelling hiervoor en kreeg ik aardig wat positieve reacties van mensen die mijn inzet wilden delen in deze.

Samen willen we nu proberen om een koor op te richten als hierboven wordt vermeld en doen middels Kontakt een oproep om te zien als meer mensen interesse hebben om samen te gaan zingen.

De bedoeling is een gemengd koor met als repertoire; moderne liedjes (bv Engels- en of Nederlandstalig).

Inmiddels hebben zich al meer dan 20 personen opgegeven hiervoor. We hebben daarom gepland om samen te komen op donderdag

26 maart om 20.00 uur in ‘de Heugte’. Iedereen die interesse heeft om samen te zingen is deze avond van harte welkom.

LET OP: ook zijn wij  nog op zoek naar mannelijke deelnemers voor dit zangkoor.

Dus mannen, geef je op!

Iedereen kan zich nog opgeven bij:

Janneke Koekoek Tel 321422 of Karin Mekkes Tel: 321206


 
  Uitslag Verloting St. Zomerfeest

PRIJSWINNAARS GEFELICITEERD!

 

Loten verkoopsters Hartelijk Dank! En u, beste inwoners

Hartelijk  Dank

voor het kopen van de loten.

Onder het toeziend oog van een aantal lotenverkoopsters heeft de beheerder van het dorpshuis Nico Brookman de trekking verricht.

 1ste  prijs  € 75,= M.v.d.Velde Breistroeken

2de prijs  € 50,= Koster 321545

3de prijs  €25,= Hofman Verl Middenraai

25 andere prijzen variërend van Taarten,  Planten, Paaseieren, koffiepakket, chipspakketten en allerlei andere “lekkere” producten gingen naar:

T.Sok Robertusweg

Dijkstra Breistroeken

J.Pol  321489

J.Salomons 321397

G.Slomp 321269

J.Dijkhuis 321362

IJmker Breistroeken

P.Kats 321501

T.Mennink 321410

Bos 321447

Sallomons 321423

Schonewille 321026

J.Pol

H.Kroezen 321045

B.Visser

L.Steenbergen

H.Slomp 321460

J.P. Strijker Breistroeken

J.P. Strijker Breistroeken

Müller 321542

R.Kroezen 321689

IJmker Breistroeken

Chanella

A.Wielink 321323

B.J.Brookman

Gefeliciteerd, Bedankt en tot de volgende keer. St. Zomerfeest

 
  Ozitdatzo

Leefwijze van ganzen.

Dagelijks konden we grote groepen ganzen over ons dorp zien (én horen!) vliegen. Van slaapplaats naar eetplaats en van eetplaats weer naar slaapplaats! Wat doen ze nog meer.

Ganzen zijn echte watervogels, hun zwemvliezen tussen de tenen wijzen daarop, ook al treffen we de meeste ganzen bijna altijd op gras- en akkerland aan. Dat geeft al een indicatie van hun enorme aanpassings vermogen. Met uitzondering van de rotganzen zullen ze oorspronkelijk altijd geleefd hebben in uitgestrekte moerasgebieden (zgn wetlands) maar bij het steeds meer verdwijnen daarvan zijn ze van lieverlee ertoe over gegaan om hun kostje bij de landbouw en veeteelt op te gaan halen. Voor nestelen en ruien (wisselen van de slagpennen) zijn ganzen nog steeds afhankelijk van afgelegen rietvelden en ontoegankelijke eilandjes. Het inpolderen van het IJsselmeer is een belangrijk proces geweest in de levensvoorwaarden van de Europese grauwe ganzen. In korte tijd ontstond er een groot nieuw rustig 'wetland', daar kwamen opeens uitgestrekte rietvelden in de nabijheid van grootschalige landbouwgebieden tot stand. In korte tijd pasten de ganzen zich aan op de nieuwe situatie en ze gebruikten de rietvelden als ruiplaats en het omliggende grasland en de akkers als foerageergebied. Flevoland: el dorado voor ganzen! 

Ganzenparen zijn onafscheidelijk voor het leven. Wie een gans doodt zaait rampspoed in het gezin en in de troep: Ganzen leven in troepen met familie- en sociale structuur. Ouders, jonge dieren, nabije familieleden blijven allemaal bij elkaar. In elke familie is er één waakzame vogel, meestal een dominante man, die altijd de omgeving nauwlettend in de gaten houdt: de wachter. 
Zie je een grazende groep ganzen op een weiland of akker, dan zie je hier en daar een vogel staan met opgerichte hals. Raakt de wachter verontrust dan slaakt hij een waarschuwingskreet. Direct richten alle vogels de kop op en kijken rond en naar de wachter. Met zijn kreten of gedrag kan de wachter de hele troep aan het 'lopen' brengen. Is het gevaar niet te 'ontlopen' of raakt de wachter hevig gealarmeerd gaat de hele troep in één keer de lucht in.  Ganzen zijn altijd bejaagd, door roofdieren en door mensen en zijn daarom erg alert.
Als je ganzen wilt observeren moet je dat in gedachten houden. Als je ze verontrust beginnen ze meteen te lopen, dat is voor ons een teken dat we ons moeten terugtrekken. We verstoren hun bestaan als we dat niet doen, we jagen immers gemakkelijk zomaar duizenden ganzen de lucht in. Dat kost hen veel energie en verlies aan 'etenstijd'. Veel van dit waakzame gedrag is ook bij tamme ganzen waar te nemen. Al eeuwenlang is dit gebruikt om huis en hof te beschermen. Ze zorgen ervoor dat de bewoners niet verrast worden door in het nachtelijk duister rondsluipende indringers. Doordat het dons en de veren in beddengoed werd gebruikt, werden in de loop der tijden tamme ganzen geselecteerd op lichte kleur. Zo is op den duur een geheel witte tamme gans ontstaan.


 
 
  Drogeworsten actie 2009

Drogeworsten actie 2009!!

Op zaterdag 4 april a.s. of in het begin van de week daarop komen we weer langs de deur met droge worsten. De opbrengst hiervan gaat naar een project voor vaktraining in Mafeteng, Lesotho.

Lesotho is een klein landje van bijna 2 miljoen inwoners in zuidelijk Afrika. Het landschap is vanuit grote hoogte gezien adembenemend zo mooi. Hoge bergen en diepe ravijnen met hier en daar grote watervallen.

Ook adembenemend zijn de problemen waar dit bergland mee worstelt. Tarwe- en maïsoogst mislukt door droogte of vorst tijdens het groeiseizoen met als gevolg: honger. Daarnaast is de ziekte aids hier in grote schaal aanwezig. Ruim 30% van de bevolking is geïnfecteerd met het virus. Daarbij is daar het derde probleem: de werkloosheid. Dorcas’ partner, de Reformed Church in Lesotho, heeft zich tot doel gesteld de armoede in de regio te bestrijden, mensen vaardigheden bij te brengen om inkomen te verwerven, de voedselzekerheid te verbeteren en hiv/aids te bestrijden. Vrijwilligers worden geworven om thuiszorg  en hulp te geven aan aids-patienten.  Ook worden er naaicursussen gestart en worden inkomensgenererende activiteiten opgezet op het gebied van pluimveehouderij en tuinbouw.  Hierdoor zal de voedselzekerheid verberen.   Dit is de eerste keer dat wij de opbrengst  voor dit doel gebruiken.

We zullen zorgen dat er voldoende voorraad drogeworst is, en  willen u vragen om ook deze keer weer de  actie een warm hart toe te dragen. 

Wilt u geen drogeworst maar wel het goede doel steunen? Een gift mag natuurlijk ook! Het gironr. van de werkgroep is 7132544 t.n.v. Werkgroep Dorcas te Noordscheschut.

Gebruikte kleding en mobiele telefoons:

Het hele jaar door verzamelen we goede gebruikte kleding ( verpakt in stevige plastic zakken)  en mobiele telefoons welke voor u geen waarde meer hebben. De telefoons hebben voor Dorcas een waarde van € 3,50 per stuk.

De breiwol is bijna op:

De groep dames die truien, sjaals, sokken, mutsen etc. etc. breit voor de minder bedeelden in Oost Europa is bijna door de breiwol heen.  Liggen bij u nog restjes in de kast waar u niets meer mee doet. Zij maken er prachtige kledingstukken van. Hebt u spullen als bovengenoemd dan willen wij u vragen of u deze wilt brengen bij:

Sjoukje Dijkstra, Vosseveen 28, Nieuw Balinge.  Tel. 320650.  Hartelijk dank! Werkgroep Dorcas


 
 
Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :