Maandblad
 Kontakt

www.kontaktnieuwbalinge.eu

kontakt

Terug

juni 2009

 
   
Colofon
Van de Redactie
Meester Sieberingschool
CBS de Morgenster
Peuterspeelzaal "Duimelot"
Uitslag Verloting Peuterspeelzaal
The Young Ones
De-Pen-Doorgeef-Pagina
S.V. Nieuw Balinge
Nieuwsbrief "De Heugte"
Beweging geeft voeding aan een gezonde geest!
Info Stichting Dorcas
Laatste nieuws van de buurtacademie
Een Nieuw Balinger in Australië
Programma Zomerfeest 2009
Info Kinderkoor
Openluchtconcert muziekvereniging Irene
Programma "Ons Cluppie"
Paaseieren zoeken
OOD en Mantelzorgersgroep
OZITDATZO
Rommelmarkt NH Kerk
Wandel4daagse
Uitslagen KSC
Inrichting Dorpsplein
Kentucky Awards
Dankwoord
Bedankje van Wout
Astma Collecte
Recept: kruidige tomatensoep
Te Koop-te koop gevraagd-vermist-gevonden
   

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl

(Let op: stuur uw tekst in een bijlage!)

 

*Kopij en advertenties inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

 
INDIEN U KONTAKT NIET ONTVANGEN HEBT,  BEL DAN NAAR EEN VAN DE REDACTIELEDEN, ZIJ ZORGEN ERVOOR DAT  KONTAKT ALSNOG BIJ U BEZORGD WORD
 
Redactie:

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Jannie Boer;                      tel: 321452

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina:

 
The Young Ones

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

 Van de Redactie

Van  de  redactie

(het nieuwe logo van: ‘Nieuw-Balinge BewEEgT’)

Zoeken we via Google op Wikepedia, dan kunnen we lezen dat Juni (ook wel: zomermaand) de zesde maand van het jaar is in de Gregoriaanse kalender en 30 dagen telt. Juni is genoemd naar de Romeinse godin, Juno, de vrouw van Jupiter. Juni wordt ook wel de maand van het Heilig Hart genoemd.

Alhoewel de laatste een andere betekenis heeft, is de naam in dit geval ook erg toepasselijk. In de editie van juni is te lezen over een nieuw onderdeel wat in ons dorp wordt opgezet en wel onder de naam ‘Nieuw Balinge BewEEgT’ (zie hierboven het nieuwe logo) Kortom, beweging is gezond voor lijf en leden én geest! Lees hier meer over in deze uitgave van Kontakt.

Wat kunt u nog meer tegenkomen:

·        Uitslagen van de verloting van Peuterspeelzaal Duimelot plus een verslag met foto’s van het schoolreisje van de peuters.

·        Het verslag van het paaseieren zoeken georganiseerd door de ijsvereniging wat aanvankelijk gepland was voor de uitgave van mei, kunt u in deze uitgave lezen.

·        Ook de beide scholen zijn weer vertegenwoordigd

·        Het begin uit een reeks van het reisverhaal van Jur Huizenga

·        Mededeling van de NH kerk en ook een aankondiging omtrent de rommelmarkt

·        Welke cursussen heeft de buurtacademie dit jaar op stapel staan.

·        Oproepen, aankondigingen én het programma van het Zomerfeest.

·        Ouderen Onder Dak blikt terug op een aantal goed geslaagde evenementen van dit seizoen

·        En natuurlijk zijn The Young Ones weer met prachtige opvulling van het middenblad waarbij ze ook weer aan de Little Ones gedacht hebben!

·        Natuurmonumenten is er met informatie over de oeverzwaluw.

En nog heel veel meer. Veel plezier met deze uitgave!


   Meester Sieberingschool

 

Groep 1/2

Op maandagmiddag waren 3 studentes van de Hanzehogeschool bij de groep 1/2 te gast. Zij deden enkele proefjes met de kinderen. Zo lieten zij een ballon in een flesje naar binnen klappen en hebben we geprobeerd een zak op te laten stijgen met een waxinelichtje (hete lucht).

Na afloop mochten de kinderen een tekening maken over een luchtballon en kreeg iedereen een ballon om zelf op te blazen. Daar hebben we buiten nog lekker mee gespeeld.

Groep 3/4/5/6

Maak kennis met tennis

De kinderen  zijn uitgenodigd door de Jeugdcommissie Tennisclub Westerbork.  Onder begeleiding van  tennisleraar Feike Pieters worden hun de kneepjes van het vak bijgebracht.

 

Ze leren handig omgaan met racket en bal. Als professionele tennissers passen ze de fore -en backhand toe. Dat er  talent is , dat is zeker. Er zijn al kinderen, die graag gebruik willen maken van het aanbod om gratis tennislessen te volgen.

ZWEMMEN

Na de meivakantie was het weer zo ver. De kinderen van groep 3 t/m 8 gaan weer zwemmen in de Boskamp in Westerbork. De kinderen zijn hard aan het oefenen of voor een diploma A, B of C of ze leren snorkelen.

De kinderen hebben het soms hard te verduren, want de weersgoden willen niet altijd mee werken. Toch geven de kinderen niet op en in weer of geen weer de kinderen laten zich niet kennen. Tot de zomervakantie gaan we lekker door met zwemmen en we hopen op nog een aantal zeer mooie dagen.

Langs het tuinpad van …….

Op vrijdag 8 en 15 mei zijn groep 5 en 6 naar het Mekelermeer geweest. Dit was in het kader van het "Langs het tuinpad van mijn vader" project.
Onder de bezielende leiding van Henk Elsinga togen de leerlingen naar het Mekelermeer.
Onderweg werd er nog gestopt bij enkele meidoornbomen en een rupsennest.

Bij het Mekelermeer kregen de leerlingen uitleg over het ontstaan van het Mekelermeer, dat vele duizenden jaren geleden is ontstaan tijdens een ijstijd. Ook werd er verteld over de flora en fauna die er tegenwoordig te vinden is. Zo werden er onder andere twee mierennesten bekeken, de werking van het Sint Jacobskruid uitgelegd, de heide van dichtbij bekeken en werd er verteld over de grond rondom het Mekelermeer.

De leerlingen zijn deze middag veel wijzer geworden over een prachtig natuurgebied dat vlakbij hun ligt, maar waar ze nog niet eerder op deze manier hadden gekeken.


  CBS de Morgenster

 

De grote verrassing…!

Vrijdag 8 mei 2009 was het zover. Alle moeders van de kinderen van de onderbouw waren uitgenodigd voor een verrassingsmoment… wat dat zou zijn was nog geheim.

Vijf moeders en één oma kwamen rond de klok van 11.15 uur het lokaal binnen, waar glunderende snoetjes op kleine stoeltjes zaten te wachten op hun moeder/oma, naast een grote luxe stoel (even geleend uit het kamertje van de meester.)

Een hartelijk welkom namens de kinderen en juf Kikkert en toen…

**De onderbouw werkt uit een nieuwe taalmethode “schatkist” en deze methode biedt veel nieuwe mogelijkheden en uitgangspunten om spelenderwijs letters, woorden en begrippen  te leren. Een onderdeel hiervan is een boekje met als thema “De mooiste moeder”, met in de hoofdrol Anne en haar moeder**

Anne`s moeder zucht altijd als ze de reclame`s ziet over prachtige, slanke, mooie vrouwen. Ze wil natuurlijk ook wel graag zo zijn. Wel, dat kan geregeld worden, vindt Anne. Tijdens een gesproken verhaal op cd en het platenboek in de handen van juf Kikkert wordt ons een prachtig beeld voorgehouden hoe je de mooiste moeder kunt worden. Enkele tips voor andere moeders hieronder volgen:

ontbijt met sinaasappelsap-komkommer- wortel-appel, touwtjesspringen, koprol maken, een masker van yoghurt, bloemenbad, en de nieuwste make-up…verf op je lijf…

Anne heeft het allemaal voor haar moeder geregeld. Een prachtig verhaal, maar wat heeft dat nu met ons moeders te maken?  We zullen mooi gemaakt worden, dat is ons al een beetje verteld, maar wat moeten we daarvoor doen…?

Spannend hoor…en dan…de grote verrassing! Een moederdagcadeau die we niet meer zullen vergeten en waar de kids helemaal voor gaan.

Elke kleuter gaat bij zijn eigen moeder/oma aan de slag:

  • schoonpoetsen van de gezichten
  • hierna een maskertje (ogen en mond vrijlaten)
  • onder begeleiding worden we naar de “lekkerleeshoek” gebracht waar we ontspannen mogen gaan zitten en onze ogen worden voorzien van schijfjes komkommer om de ogen rust te geven
  • ondertussen heeft onze schoonheidsspecialiste “Anita” gezorgd voor een heerlijk ontspannend muziekje waar zowel ouder als kind helemaal van relaxen en genieten
  • wanneer de inwerktijd om is,  wordt alles weer schoongepoetst en een verzorgende crème wordt aangebracht
  • hierna nog een stimulerende haarlotion en een verzachtende crème voor de handen en de finishing touche… een heerlijk geurende parfum achter onze oren.

Zie daar… de mooiste moeder… is… “mijn moeder”

Zal onze juf Kikkert het lesgeven op een basisschool nog eens beu zijn dan kan ze altijd verder gaan als leerkracht schoonheidsspecialist, want ze heeft onze kinderen geweldig gestimuleerd en ondersteunt tijdens het verwenuurtje.

Maar nog was het einde niet in zicht, want wij werden weer keurig naar de klas begeleid. Daar voorzagen de juf en kids ons van een lekker bakje koffie of thee en een overheerlijke bonbon.

Heerlijk relaxed en er stralend uitziend genoten we dubbelop van deze toegift. Natuurlijk kregen de kinderen ook een bonbon met een beker ranja, want dat hadden ze zeker verdiend.

Wat een geweldige verrassing, die achteraf bleek, nog niet helemaal klaar was, want op de Moederdag zelf zijn we ook nog weer verwend met allemaal lekkere crèmes, een zeepje (verpakt in een eigen gemaakte hartjesdoos) en een prachtig gedicht…

“De leukste moeder, die heb ik”

er zijn wel honderdtachtigduizend moeders

daar zitten hele leuke bij

maar de aller-allerleukste moeder is die moeder van mij

je hebt grote moeders en ook hele kleine

super dunne of juist lekker dik

maar de allerleukste moeder is de mijne

ja, de aller-, aller-, aller-, aller-, allerleukste moeder... die heb ik

En het mooiste van alles is dat onze kinderen spelenderwijs van alles hebben geleerd onder het motto:

Spelen is leren en leren is spelen!

Een hartelijke groet,  De “mooiste/leukste” moeder

Bijenproject op “De Morgenster”

Alle leerlingen van onze school hebben kennisgemaakt met de boeiende wereld van de bijen. Kinderen hebben een echt bijenvolkje onder hun hoede gekregen waar zij gedurende twee weken voor mochten zorgen en observeren. Ze hebben veel geleerd over de rol van bijen in de natuur. Leuke verhalen, knutselwerkjes, muzieklessen en ontdekpad met leerzame opdrachten waren de ingrediënten van dit prachtige project.

Met hartelijke zomergroeten, Ania Wiering


  Peuterspeelzaal "Duimelot"
Schoolreisje naar Aelder Holt.

12 Mei gingen we met de peuters op schoolreis. We gingen naar het Aelder Holt.

We zijn om 10 uur vertrokken met 5 auto's en een paar  verzamelde stoel-verhogers gingen we richting het Aelder Holt. Heel spannend allemaal vooral voor de jongste peuters. Toen we daar aan kwamen en naar de speelhal liepen kwamen we gelijk Bollo de beer al tegen.

Dit was heel spannend vooral als je net binnen komt,  maar even naar Bollo gezwaaid te hebben liep Bollo "gelukkig voor sommige peuters" gelijk weer door. Eenmaal binnen gekomen gingen de  jassen uit en de schoenen uit en spelen maar !!

We hebben echt super genoten, alle peuters waren heel enthousiast en genoten met volle teugen!!

Natuurlijk gingen we ook even wat drinken met wat lekkers waar sommige peuters bijna geen tijd voor hadden. Tegen 12 uur konden we aanschuiven om lekker van onze poffertjes te genieten, met een groot glas ranja en rietje natuurlijk.

En toen was het eigenlijk al weer hoogste tijd om weer richting Nieuw Balinge te vertrekken. Tegen 1 uur kwamen we weer aan in Nieuw Balinge waar de vaders en moeders met spanning zaten te wachten hoe ze het hebben gehad!!

Kortom een hele leuke geslaagde morgen.

Vriendelijke groeten;  Rinske ,Tineke en Heidi


Uitslag Verloting

In de week van 25 t/m 29 mei zijn we bij u langs de deuren geweest voor de loterij. Zaterdag 30 mei is de trekking geweest. Deze trekking werd verricht door Chantal en Saskia Koekoek en Esmee en Demi Mulderij. Dames heel hartelijk bedankt hiervoor.

De winnaars zijn geworden

1             R. Bisschop          €75,-

2             W. Strijker            € 50,-

3             Fam. Feitsma       €25,-

De overige prijsjes zijn gewonnen door Mw. Kamphuis, Fam. V.d. Berg, Fam. V.d. Werf, W. Koekoek en R. Bouwmeester.

Langs deze weg willen wij alle vrijwilligers bedanken voor het langs de huizen gaan voor de verkoop van de loten en natuurlijk de kopers voor het kopen van de loten. Hiermee kunnen wij nieuwe speel/leer attributen voor de peuters aanschaffen.

De Oudercommissie

The Young Ones

 

De-Pen-Doorgeef-Pagina
 
De-pen-doorgeef-pagina!
Vanaf deze maand is Kontakt weer een vaste pagina rijker! De bedoeling van deze pagina is dat er elke maand een andere jongere van Nieuw Balinge zijn/haar verhaal doet, waarna deze de pen door geeft aan een andere jongere! Te beginnen met The Young Ones.
 

  S.V. Nieuw Balinge
 

geen opgave ontvangen

 

  Nieuwsbrief "De Heugte"
 

Nieuwsbrief juni

 

geen opgave ontvangen

 

  Beweging geeft voeding aan een gezonde geest!

 

Beweging geeft voeding aan een gezonde geest!

Een mooie titel voor het project maar erg lang om uit te spreken vandaar dat we als werknaam gekozen hebben voor:

Nieuw Balinge Beweegt!

Iedereen die de komende tijd iets organiseert  wat met gezondheid en bewegen te maken heeft kan meedoen in het project!

We beschikken over subsidiegelden om iedereen te activeren iets te ondernemen.

Dus wilt u eens iets nieuws uitzetten

neem contact met ons op.

Alle deelnemers sluiten dan samen volgend jaar het project af met een grote “Manifestatie” in Dorpshuis “De Heugte”

Zoiets als op 26 Januari  2007  waar iedereen heel enthousiast over was!

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

 Albert Wielink tel: 321323 Of José Post 321354


  Info Stichting Dorcas

Beste Dorpsgenoten;

Langs deze weg willen wij iedereen die Dorcas tijdens de drogeworstenaktie heeft gesteund hartelijk bedanken.

De rekening van onze leverancier is betaald en we hebben €1.145,30 over kunnen maken naar ons project voor vaktraining in Mafeteng in Lesotho.

Nogmaals: Hartelijk dank namens de werkgroep.

De breiwol is bijna op:

De groep dames die truien, sjaals, sokken, mutsen etc. etc. breit voor de minder bedeelden in Oost Europa is bijna door de breiwol heen.  Liggen bij u nog restjes in de kast waar u niets meer mee doet. Zij maken er prachtige kledingstukken van. 

Gebruikte kleding en mobiele telefoons:

Het hele jaar door verzamelen we goede gebruikte kleding (verpakt in stevige plastic zakken)  en mobiele telefoons welke voor u geen waarde meer hebben.

De telefoons hebben voor Dorcas een waarde van € 3,50 per stuk. Hebt u spullen als bovengenoemd dan willen wij u vragen of u deze wilt brengen bij:

Sjoukje Dijkstra, Vosseveen 28 in Nieuw Balinge.  Tel. 0528-320650. 

Hartelijk dank!  Werkgroep Dorcas


  Laatste nieuws van de buurtacademie

Laatste nieuws van de buurtacademie

Onze werkgroep heeft er een  nieuw lid bij te weten Mevr Netty Jager. We heten haar van Harte welkom en u kunt  nu dus ook bij haar terecht voor informatie! Verder heeft u vorige keer in Kontakt kunnen lezen dat we vanaf September a.s. € 1,- p.p. per avond vragen als bijdrage in de onkosten voor het organiseren van cursussen.

Dat zal hopelijk niemand beletten om deel te nemen?

Wat nog loopt en waar  hopelijk in September mee gestart kan worden is de cursus

Foto’s bewerken op de computer.

Het is nog niet zo simpel daar een goede docent voor te vinden.

Er zijn inmiddels 13 aanmeldingen dus wilt u nog mee doen dan kunnen we opsplitsen in twee groepen.

Opgave voor deze cursus bij:

 Marinette Hoogendoorn.

Na de vakantie willen we op verzoek, ook graag starten met de cursus:

Ouders aan de MUIS….Wat spoken mijn kinderen op internet uit?

 Nieuw Cursus die  duurt 4 DINSDAG Avonden van 19.30 uur tot 22.00 uur  opgave bij een van de werkgroepleden. Kosten voor deelname zijn voor deze cursus dus totaal  € 4, = per persoon.

Voor alle duidelijkheid consumpties waren altijd al voor eigen rekening!

Wij wensen iedereen een prettige vakantie mocht u nog een cursus willen volgen die nog niet is voorgekomen bel of neem contact op met een van de werkgroepleden.

Tot ziens namens de Buurtacademie:

Albert Wielink, Annette Pool, Rob van de Berg, Marinette Hoogendoorn, Netty Jager en José Post.


  Een Nieuw Balinger in Australië

Een Nieuw Balinger in Australië

Afgelopen winter heeft dorpsgenoot Jur Huizenga samen met zijn reisvriendin Coosje een reis van 3 maanden gemaakt door Australië en Papoea Nieuw Guinea. Aansluitend is hij in z’n eentje nog een maand in India geweest. Voor de lezers van KONTAKT doet hij verslag van zijn ervaringen. Onderstaand de eerste aflevering die over Australië gaat.

a. De feestelijke tussenlanding in Singapore

We vliegen met een Boeing 747, bijgenaamd Jumbo, van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas van Frankfort naar Sydney. De bijnaam Jumbo is terecht. De hoogte van de staart bedraagt ca. 20 meter, een toestel kan ca. 185 m3 brandstof tanken en heeft volgeladen een startgewicht van niet minder dan ca. 350 ton! Hoe kan een dergelijk gevaarte opstijgen en in de lucht blijven, vraag ik mij vaak af. Elke keer weer een wonder van techniek. De vliegduur naar Sydney bedraagt 21 uur. Zelfs met 185.000 liter brandstof aan boord kan een Jumbo ”slechts” 12 uur in de lucht blijven hangen en is er dus een tussenlanding nodig om bij te tanken. Vaak wordt hiervoor Bangkok gekozen, maar in ons geval was dit Singapore.

Het geeft mij altijd een warm gevoel van binnen, wanneer ik bij een bezoek hartelijk ontvangen wordt. Werden Coosje en ik vorig jaar op Fiji ’s morgens om 5 uur onthaald met zang en gitaarspel, bij de tussenlanding in Singapore staat er als speciaal welkom aan de kant van de landingsbaan een aantal brandweerauto’s met feestelijk draaiende zwaailichten opgesteld. Slechts weinig luchtreizigers valt een dergelijke eervolle ontvangst ten deel. Ik voel mij een bevoorrecht mens.

Nadat de Jumbo de landing had ingezet, trok het op voor een tweede poging. Tijdens het draaien van het daarvoor noodzakelijke rondje meldt de captain zich via de boordradio. Er is een klein technisch probleem zonder te zeggen wat dit precies is. Na de landing zouden technici aan boord komen om het te verhelpen. Het resultaat is dat alle passagiers hun kalmte bewaren. De aanblik van de brandweerauto’s, waarover de captain overigens niet gerept had, is voor Coosje en mij hetzelfde als wanneer we een brandweerauto door de straat zien rijden, iets waarmee je zelf niets te maken hebt. Achteraf gezien, een merkwaardig gevoel bij de situatie. Na de landing blijkt er toch iets meer aan de hand te zijn. De Jumbo wordt meteen na de landing tot staan gebracht en de motoren worden uitgeschakeld, waardoor de landingsbaan voor andere vliegtuigen geblokkeerd wordt. Na een kwartier wachten worden we weggesleept naar de passagiersterminal, waar iedereen het toestel moet verlaten. Korte tijd later wordt ons meegedeeld dat het toestel niet verder kan vliegen en alle passagiers overgebracht zullen worden naar een hotel voor de overnachting. Wie schetst onze verwondering en bewondering dat we al binnen 30 minuten in een bus richting hotel rijden, waar we 20 minuten later aankomen. Compliment voor de Singaporanen! Na nog eens 10 minuten hebben we al een luxe kamer met ligbad en TV-plasmascherm aan de muur betrokken en een kwartier later zitten we aan de welvoorziene dis in het chique restaurant van het 4-sterenhotel. We krijgen te horen dat we de volgende dag ’s avonds zullen doorvliegen.

Coosje en ik vinden zoiets prachtig, omdat we tijd hebben. Een overnachting in een luxueus hotel, waar ik anders nooit kom, inclusief maaltijden op kosten van Qantas aanvaarden we dankbaar. De volgende dag krijgen we een stadsrondrit met gids aangeboden, wat natuurlijk ook leuk is evenals het aansluitende lunchbuffet met oesters, gamba’s enz. Leve Qantas!

’s Middags wordt ons meegedeeld dat het Qantas-toestel nog een dag in Singapore moet blijven, maar de passagiers verder kunnen vliegen met een toestel van Singapore Airlines, de beste vliegmaatschappij ter wereld. En zo arriveren we in Sydney met 30 uur vertraging en de ervaring van een interessant bezoek aan Singapore, waar ik nog niet eerder geweest was, rijker.

In Sydney horen we van een bemanninglid die we aanspreken, dat het hydraulisch besturingssysteem van het vliegtuig defect was, waardoor het op de grond niet kon manoeuvreren. Zeg maar: het stuur van je auto doet het niet meer. Was het toestel niet precies recht op de baan geland, dan was koerscorrectie niet mogelijk geweest en zou het naast de baan op het gras terecht gekomen zijn met wellicht een neuslanding tot gevolg. Gelukkig liep het allemaal goed af.

b. Coosje bij de dokter

We brengen een 3-daags bezoek aan het Lamington Nationaal Park. De dag daarop zegt Coosje tegen mij dat er achter haar oor een wratje zit en vraagt, of ik wil kijken. Hulpvaardig als ik ben, geef ik uiteraard gevolg aan dit verzoek en ik bevestig dat er een wratje zit. Ik voeg er aan toe, dat dit bij oudere mensen wel vaker voorkomt en dit (dus) bij mij ook het geval is. De volgende dag zegt ze dat de plek warm aanvoelt en vraagt opnieuw, of ik wil kijken. Bij nadere, nauwkeurige beschouwing blijkt het een teek te zijn. Haar pootjes zie ik bewegen, wat ik uiteraard niet tegen Coosje zeg. De oplettende lezer zal zich nu wellicht afvragen, hoe Jur zo zeker weet dat de teek een ”ze” is en geen “hij”. Welaan, net als bij muggen zijn de tekenmannetjes volstrekt ongevaarlijk en zorgen alleen de vrouwtjes voor misère. Sorry dames, het is niet anders. Het gebeurt overigens wel met een nuttig oogmerk. Het eiwit uit het opgezogen bloed wordt namelijk gebruikt voor het produceren van eitjes en daarmee wordt de veelzijdigheid van de dierenwereld op deze aardbol in stand gehouden. Lijkt me een aardige, positieve gedachte wanneer een mug mij weer steekt.

Overigens ben ik al 3 keer slachtoffer geweest van een teek en je moet er niet mee spotten, omdat je er de ziekte van Lyme mee kunt oplopen. In het uiterste geval kun je daaraan overlijden. Ik heb wel een professionele tekentang in mijn rugzak, maar met een dokterspraktijk letterlijk om de hoek van ons hotelletje ga ik toch liever met Coosje naar deze vakman, omdat de clou is dat de kop van de teek verwijderd moet worden. Wij dus naar de dokter. Na 15 minuten wachten zijn we al aan de beurt. De dokter ziet er niet uit als een medicus. Hij is gekleed alsof hij zojuist in de tuin gewerkt heeft: een grauwe broek, een futloos overhemd met kleurloze bretels erover. De dokter bevestigt mijn lekendiagnose dat het om een teek gaat en haalt vervolgens eenzelfde tekentang uit de kast als ik heb. Kennelijk heeft hij weinig ervaring met het verwijderen van teken, want hij leest eerst uitvoerig de gebruiksaanwijzing. ”Draai en trek”, zegt hij tegen zijn assistente. Ja, zo ver was ik ook al. Vervolgens heeft hij 10 minuten nodig om het diertje te verwijderen.

Coosje ligt daarbij op een onderzoektafel. De assistente houdt haar hand vast, omdat het gepeuter achter haar oor pijnlijk kan zijn. Coosje denkt echter, dat ik haar hand vasthoudt, wat voor haar aanleiding is om haar hand niet stil te houden, als jullie begrijpen wat ik bedoel. Toen we weer op straat stonden, moesten we lachen om het misverstand en vroegen we ons af, wat de assistente wel niet gedacht moet hebben van haar patiënte.

Na de medische ingreep haalt de dokter een tube desinfecterende zalf uit een la, laat vervolgens de dop op de grond vallen en smeert het wondje ruimhartig dicht. Op mijn vraag, of er gevaar voor de ziekte van Lyme bestaat, antwoordt hij ontkennend. Hij verzuimt echter te zeggen dat er in Australië wel kans op tekentyfus bestaat, wat ik later in mijn reisgids lees. Na een week ontstaat er dan geen rode vlek zoals bij de ziekte van Lyme, maar een zwarte vlek. Ook in dit deel van de wereld gaat de gezondheidszorg er dus niet op vooruit. Zelf de regie in handen houden, luidt mijn parool, anders komt er niets van terecht.


  Programma Zomerfeest 2009

Beste Inwoners, nog een paar weken en dan is het weer zover!

De Stichting Zomerfeest is druk bezig om er een fraai  programma van te maken. We vertrouwen er weer op dat we op uw financiële bijdrage mogen rekenen!  Voor de Kinderen is alles weer helemaal GRATIS!  Ze krijgen weer een attentie en u krijgt weer Kermisbonnen voor uw vrijwillige bijdrage!

In verband met het jubileum hebben we weer  een Circusproject in het programma opgenomen. Dat is nu 10 jaar geleden dus de nieuwe generatie kinderen kent het nog niet.

En iedereen weet wellicht nog hoe mooi dat was?

De laatste 2 weken van Juni komen we graag weer bij u aan de deur, voor de vrijwillige bijdrage!

We lichten bij deze vast een stukje van de sluier op voor wat betreft het programma!

Voorlopig Programma Zomerfeest 2009

Wijzigingen voorbehouden     -     Deelname op eigen risico!

Versierd / verlicht Dorp!

Kermis op het feestterrein.

Maandag 20 Juli:   SURVIVAL    Deelname vanaf 16 jaar

Woensdag 22 Juli:

Opening door Burgemeester J. Broertjes

Optocht van verklede kinderen!

Markt

Middeleeuws leven op de markt!

Droomwens

Rad van Fortuin

Attentie

Gezellig Terras

Kindertrein enz.

21.00 uur BAND in Dorpshuis

Donderdag 23 juli:

9.00 uur: Koersbal wedstrijden

9.00 uur: Viswedstrijd

9.00 uur: Circusproject

( 20 vrijwilligers gevraagd )

13.00 uur Jeu de boules wedstrijd

Met “Frans” Terrasje.

13.00 uur Kinderen oefenen in en rondom het Dorpshuis om een echte

CIRCUS ARTIEST te worden.

16.30 uur CIRCUS voorstelling door “onze” kinderen!

20.00 uur BINGO

22.00 uur: Griezeltocht vanaf Basisschool ± 8 km. Kinderen in de basisleeftijd onder begeleiding van ouders.

Vrijdag 24 Juli:

EXCURSIE FIETSTOCHT!

voor het hele gezin!

Starten vanaf 10.00 uur, iedereen krijgt een lunchpakketje mee!

Dus u kunt zelf invullen hoe lang u over de tocht wilt doen.

Er zijn onderweg veel leuke excursie onderdelen te bezichtigen of om iets te doen.

Voor elk wat wils.

18.30 uur ZESKAMP

( bij voldoende opgave!)

Vanaf Basisschool  5 personen waarvan minimaal 1 dame.

20.30 uur: UITSLAG SURVIVAL! Grote zaal.

21.00 uur: Band in het Dorpshuis

Zaterdag 25 Juli:

13.30 uur KINDERPROGRAMMA wordt nog nader ingevuld.

18.00: Schijt je Rijk op sportcomplex van SV. Nieuw Balinge

20.00 uur: Boerenbruiloft!

Muzikanten: Gerrit en Jan Kleine

Ook dit jaar ontvangt u het Zomerfeest Programmaboekje huis aan huis, vanaf dat moment gelden de tijden enz. die in het boekje vermeld staan. Wij wensen u veel plezier bij het versieren en verlichten van de straten! En heel graag tot ziens bij het Zomerfeest!


  Info Kinderkoor

KINDERKOOR

Hallo jongens en meisjes,

Aangezien er te weinig inschrijvingen waren voor het oprichten van een kinderkoor, lijkt het ons het beste om het even uit te stellen.

Na de zomer vakantie gaan we het opnieuw proberen, we hopen dat er dan meer kinderen zich zullen opgeven.

Het is voor alle leeftijden !

Dus houdt het goed in de gaten, in september plaatsen we weer en oproep in Kontakt.

Groetjes Laura de Bie

  Openluchtconcert muziekvereniging Irene

Openluchtconcert muziekvereniging Irene

Als afsluiting van het muzikale seizoen geeft Chr. Muziekvereniging Irene uit Nieuweroord op Woensdag 24 Juni op het plein voor De Heugte in Nieuw- Balinge een openluchtconcert. Er zullen verschillende optredens zijn van orkest, mini-majorettes en slagwerkers.

Het  concert begint om 19.00 uur  tot ong. 20.15 uur.

U bent van harte welkom!


  Programma "Ons Cluppie"

 

PROGRAMMA “ONS CLUPPIE”

Dames let op gewijzigde datums!!! Onze eerste bijeenkomst is weer op:

Donderdag 10 September:

“SCHOONHEIDS AVOND” Verzorgd door Trix Teeuwen en Bernice Post.

Donderdag 22 Oktober:

SCHILDEREN met Bert ten Hoorn. Ontspanning ten top!

Donderdag 19 November:

HERFTSTUK MAKEN? Wellicht wil Roelie dit voorbereiden?

Woensdag 16 December:

ETENTJE verzorgd door de Mannenkookclub!,  daarna de traditionele “KerstBingo”  in Dorpshuis “De Heugte”

Heel graag tot ziens !

  Paaseieren zoeken

(Dit artikel was bestemd voor de editie van mei. Vandaar dat u het alsnog van ons tegoed hebt).

IJsvereniging Nieuw Balinge   

Paaseieren zoeken

Op zaterdag 11 april werd er weer massaal gezocht naar de eieren die verstopt waren door het bestuur van de ijsvereniging. Terwijl het vorig jaar nog wat sneeuwde tijdens het eieren zoeken, was het dit jaar een prachtige zonnige dag. Maar liefst 97 kinderen hebben die middag dan ook genoten van het eieren zoeken. Er werden  4 verschillende veldjes uitgezet , waar per leeftijdscategorie werd gezocht.

Per veld was er 1 versierd ei verstopt. De vinders hiervan kregen een  attentie.

De winnaars van het “versierde ei” waren:

Peuters:  Demi Mulderij

Groep 1 en 2: Esmee Mulderij

Groep 3,4 en 5: Sanne v Aalderen

Groep 6,7 en 8: Nadine Doldersum

Na afloop was er voor iedereen wat te drinken(wat er bij de meesten wel in ging) en ook wat lekkers. Het was weer een geslaagde en bovenal zonnige middag. Wij willen de “Meester Siebering” school, CBS“de Morgenster”en PSZ“Duimelot” weer bedanken voor de medewerking.

Het bestuur.


  OOD en Mantelzorgersgroep

 

OOD EN  MANTELZORGERSGROEP SAMEN OP DE FIETS!!!

Een mooie fietstocht uitgezet door Albert Wielink en Joop ten Caat wordt door een aantal deelnemers gefietst.

Mooie tocht aldus de fietsers.

Bij de Anne de Vries hoek wordt iedereen voorzien van koffie met cake.

Lekker zo’n “stopje” onderweg.  Het was mooi weer en een leuke tocht. Bij het Dorpshuis weer aangekomen samen gezellig iets drinken en dan…..wordt het nog gezellig laat ook!  Goed bijgepraat gaan we met een “lekker”gevoel huiswaarts en denken …och het is zo weer September en dan zien we elkaar weer. Iedereen prettige vakantie en weer tot ziens bij onze bijeenkomsten!

 

Belangrijke Datums:

17 September Stuurgroep CONFERENTIE OOD!

22 SEPTEMBER  20.00 uur! Mantelzorgers gaan Herfststukje maken!

17 NOVEMBER: Etentje Mantelzorgers  en paar rondjes Bingo!

Voor info kunt u altijd terecht bij:

Albert Wielink 321323 Of José Post 321354

******

“Reisje”als afsluiting Seizoen  OOD!

 Op 15 Mei  j.l. om 12.00 uur liep het Dorpshuis “vol” om samen te genieten van een goed verzorgde Lunch door “De Heugte” . Even terug blikken op een aantal leuke bijeenkomsten willen we vandaag na de lunch een korte rit maken door onze eigen Gemeente Midden – Drenthe.

En het is de chauffeurs gelukt ons te laten genieten van mooie plaatsjes waar nog lang niet iedereen geweest was.  En we konden dan ook met elkaar nogmaals bevestigen:

 WAT WONEN WE TOCH IN EEN PRACHTIGE OMGEVING!

De maand Mei is natuurlijk ook dé maand waar de natuur z’n best doet er weer iets moois van te maken?! Maar toch. In het Kruumtenhoes  werden we vriendelijk ontvangen door Betty van Wijngeerden met koffie en gebak. Gezellig bijgeklets, stappen we weer in de busjes en worden we weer  netjes  afgezet bij Dorpshuis “De Heugte”

Een gezellige middag als afsluiting van het OOD seizoen.

In September starten we weer met diverse bijeenkomsten en wellicht met de Kerst weer met een Diner door onze Mannen kookclub?

Iedereen een prettige”vakantie” en tot ziens!

In deze periode wordt ook geen zitting gehouden in het “KNOOPPUNT”  Wilt u graag iemand spreken in deze periode bel dan het KNOOPPUNT nummer en u wordt automatisch door verbonden! Uiteraard staan ook de werkgroepleden u zo nodig met raad en daad terzijde.

Ter info:

Albert Wielink 0528 - 321323, Petra Kamphuis 0528 - 321099, Janny Wielink 0528 -  858454, Joop ten Caat   0528 – 321027, Jan Stegehuis 0528  - 32 1368, Geke Strijker 0528 – 321132, José Post  0528 321354

Hulp nodig?…gewoon bellen!


  OZITDATZO

 

RUPSENPLAAG

In tegenstelling tot wat velen onder ons denken of zelfs beweren, gaat het met deze rupsenplaag niet om de eikenprocessierups. De vele kaalgevreten bomen in deze tijd van het jaar kan met name worden toegeschreven aan de rupsen van de grote- en kleine wintervlinder. 

Plaatselijk zijn er in de Nederlandse bossen erg veel rupsen aanwezig. Men spreekt zelfs al van plagen. De Vlinderstichting krijgt berichten dat in Nederlandse bossen heel veel rupsen actief zijn. Plaatselijk wordt gesproken van een rupsenplaag. Miljoenen rupsen eten jonge bladeren van met name eik op, zodat sommige bossen er heel kaal uit zien. Het gaat met name om rupsen van de kleine wintervlinder en de grote wintervlinder, maar ook de eikenbladroller en de kleine voorjaarsspanner zijn volop aanwezig. Hoewel de bomen nog weer helemaal in blad zullen komen ziet het er nu soms erg desolaat uit in de bossen.

De grote en kleine wintervlinder komen altijd al algemeen voor in de Nederlandse bossen. Voor de koolmezen en andere insectenetende vogels zijn de rupsen van wintervlinders enorm belangrijk. De koolmezen die nu dan ook jongen hebben zullen ongetwijfeld een enorm succesvol broedseizoen hebben!

Levenscyclus van de wintervlinders
De vlindermannetjes van de wintervlinder vliegen ‘s avonds en ‘s nachts in november en december. Het vrouwtje heeft geen vleugels en kan dus niet vliegen. De vrouwtjes kruipen uit de bodem langs de stammen omhoog waar ze door rondcirkelende mannetjes bevrucht worden. Vervolgens leggen ze hun eitjes in kleine groepjes op de bladknoppen in de toppen van de bomen. Een vrouwtje legt wel 100-150 eitjes die overwinteren. De jonge speldenknopgrote rupsjes komen het volgend jaar in april uit de eitjes. De rups is een spanrups (verplaatst zich al lussen makend). Aanvankelijk worden gaten in de aan elkaar gesponnen bladeren gegeten. Bij grote aantallen rupsen kunnen de bomen volledig kaalgevreten worden. Als een rups gestoord wordt laat hij zich van het blad vallen en blijft aan een zijden draad hangen, tot het gevaar geweken is. In juni dalen de volgroeide rupsen aan spinseldraden naar de grond af om daar te verpoppen. De poppen liggen dan in een gesponnen cocon in het strooisel waarna in het najaar weer een nieuwe generatie vlinders verschijnt.

Hoe groot is de schade?
In principe kunnen eiken en andere loofbomen goed tegen kaalvraat. Omdat de vraat vroeg in het jaar plaatsvindt, lopen de bomen hetzelfde jaar nog uit en kunnen dan weer energie bijspijkeren. Maar wanneer eiken jaren achtereen worden kaalgevreten dan kunnen ze verzwakken en gevoelig worden voor aantastingen van bijvoorbeeld de Eikenprachtkever. De larven van deze kever maken lange slingerende gangen onder de schors van verzwakte eiken waardoor deze verder verzwakken en afsterven. Uit de monitoring vanaf 1946 blijkt dat de wintervlinders tot de meest voorkomende plaaginsecten in Nederland behoren. Periodiek vreten ze laanbomen en eikenbossen op grote schaal kaal - de laatste pieken traden op in 1996 en 1997. De plaag van dit jaar komt niet helemaal als een verassing want in de donkere nachten van het najaar van 2007 werden in het lamplicht van auto en fiets al opvallend veel vliegende mannetjesvlinders waargenomen.


  Rommelmarkt NH Kerk en Voertuigenrace

Mededeling-  Rommelmarkt-spullen:

Zoals u weet komt de rommelmarkt er weer aan.

Dit jaar komen we 1 week eerder dan normaal door het dorp om de spullen voor de rommelmarkt op te halen. Dus let op:  Vrijdag 12 juni a.s. vanaf 18.00 uur graag de spullen aan de straat zetten.

Zie ook de huis-aan-huis flyer.!

Bedankt voor uw medewerking. Bouwcommissie Ned.Herv.Kerk.

*******

Voertuigenrace-actie  Ned.Herv.Kerk.

We mogen terug zien op een zeer geslaagde en gezellig voetuigenrace-actie die gehouden werd op 8 mei j.l.

Het weer liet eerst te wensen over maar gelukkig klaarde het op en werd het prachtig weer.

Zestien deelnemers hebben zich in het zweet getrapt om zoveel mogelijk rondjes te halen in 2 uur tijd.

Ook waren er een heel aantal toeschouwers die hen kwamen aanmoedigen onder het genot van een kopje koffie met cake, ranja, een ijsje of een zakje chips.

Hierbij willen wij dan ook alle deelnemers en natuurlijk alle sponsors bedanken voor hun bijdrage want de actie heeft een mooi bedrag opgeleverd van € 1245,=

De opbrengst is bestemd voor de kerk.

Bouwcommissie Ned. Herv.Kerk. 


  Wandel4daagse

WANDEL4DAAGSE Nw-Balinge 2009

Wij gaan de wandel 4 daagse weer organiseren en wel van Dinsdag 25 augustus t/m 28 augustus.

Verdere info volgt in de volgende Kontakt 

 


  Uitslagen KSC

 
 
 

  Inrichting Dorpsplein

INRICHTING DORPSPLEIN!

Zoals u wellicht weet zijn we nog steeds bezig met de afronding/ invulling van ons dorpsplein. Inmiddels zijn er wat toezeggingen van subsidiegevers, waar we heel blij mee zijn!

Elke euro is er één, nietwaar?

Er lopen nog wat aanvragen maar we zijn op de goede weg. Als de plannen uitgevoerd  kunnen worden zullen wij u op de hoogte stellen van wat er geplaatst gaat worden. We hopen alle wensen te kunnen vervullen maar dan moeten er nog een “paar” eurootjes bij gesprokkeld worden.

 We doen ons best en hebben er nog steeds vertrouwen in!

Wij houden u op de hoogte. We hopen tot gauw!

Werkgroep herinrichting Dorpsplein.


  Kentucky Awards

KENTUCKY-AWARDS!

Jeugd- en tienersozen strijden om de bekende Kentucky-Award en wel op

zaterdag 20 juni a.s.

Dit evenement start om 10.00 uur op het sporterrein van SV NIEUW-BALINGE!

U/jij komt toch ook gezellig even een kijkje nemen!?

 

  Dankwoord

Dank

Wij willen iedereen langs deze weg bedanken voor het medeleven, in welke vorm dan ook, tijdens de ziekte en het overlijden van mijn man, onze vader en Opa

Willem Prins

Het was voor ons een grote steun.

Hartelijk dank daarvoor.

Gees Prins - Tangenberg en Kinderen en Kleinkinderen.


  Bedankje van Wout

 

Graag wil ik langs deze weg iedereen bedanken voor de aandacht die ik heb mogen ontvangen, zowel tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis als thuis.

Hartverwarmend waren al die kaarten, bloemen, telefoontjes en bezoeken. Nogmaals hartelijk dank hiervoor!

Wout Strijker

  Astma Collecte

ASTMA COLLECTE!

 

Collectanten BEDANKT!!!

Een 50 jarige jubileum collecte voor het astmafonds en het heeft een prachtig bedrag opgeleverd.

In NIEUW BALINGE is maar liefst € 377,27 opgehaald!

Alle gulle gevers namens het Astmafonds BEDANKT!


  Recept: kruidige tomatensoep

 

Kruidige tomatensoep

Benodigdheden:

2 el. Gesneden verse basilicum (en wat extra blaadjes voor de garnering), 1 kg rijpe tomaten in grove blokken gesneden,  1 grote ui, 1 teentje knoflook geperst,  5 dl kippenbouillon, 1 el. Aceto balsamico, 1 dl koksroom, 1 el. Suiker, peper, zout, olijfolie.

Bereiding:

Fruit de ui met een scheutje olijfolie in een pan. Voeg knoflook en tomaten toe en bak dit 5 minuten mee. Giet de bouillon erbij. Aan de hand van de gewenste dikte, kunt u mee of minder bouillon gebruiken. Roer de aceto en suiker door de soep en laat de pan met deksel ca een half uur pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine, maar laat nog enkele stukjes in de soep. Indien u geen staafmixer heeft, snijd dan alle ingrediënten heel fijn. Haal de pan van het vuur en roer de room en het basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper en serveer met een blaadje basilicum en wat heerlijk eigen gebakken brood of stokbrood, gesmeerd met kruidenboter.

Eet smakelijk!


Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :

Gevonden: Woensdag 20-05-’09, fietspad carpool Golfbaan: T-Shirt Wolfsbos.

Anno Koster, tel: 321468