februari 2010kontakt


Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl
Rek.nr. Kontakt: 3694.60.332, t.n.v. Kontakt Nieuw Balinge

 

*Kopij digitaal aanleveren: Uw kopij aanleveren in een Word-Bestand.

*Handgeschreven kopij en advertenties altijd inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

*Zakelijke advertenties staan vaste tarieven voor.
* Kopij, afkomstig van buiten Nieuw Balinge, wordt eveneens tarieven voor berekend.
 
Redactie:

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Jannie Boer;                      tel: 321452

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina: The Young Ones

Sigrid Goossens, Inge Tump, Bernice Post, Manon Wielink en Ellen Smale

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Bezorging (dorp): Iris Kats, T: 321501

Bezorging (bungalowpark): Lisanne Kroezen, T: 321459

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

 Van de Redactie

Van  de  redactie

De lange winter zorgt voor veel ijspret! Meer foto’s op de site van de ijsvereniging.   (Foto: Karin Mekkes)

We begeven ons nu al vanaf half december in een witte wereld. Na lang wachten hadden we een witte kerst. Iedereen leek daar gelukkig mee! Nu, begin februari, is het nog hartje winter en kunnen de ‘wintersporters’ nog steeds hun hart ophalen. En inmiddels zijn al aardig wat foto’s te zien op de site, o.a. op de site van de ijsvereniging, van winters Nieuw Balinge! Maar… kijkt u op ‘Laatste Nieuws’, dan zijn er vele kinderen die, buiten het schaatsen om, ook nog tijd hadden voor andere sporten en zelfs een uitvoering van streetdance hebben gegeven. Hiervan óók een verslag en oproep in deze uitgave van Kontakt. Wat nog meer.  O.a.:

  • Dagelijks bestuur van ‘de Heugte’ vertelt ons o.a. in hun nieuwsbrief waar u uw ideeën omtrent de Heugte kwijt kunt. Tevens kunt u elders in Kontakt lezen als u uw kinderfeestje eens wilt organiseren in de Heugte, want ook dat is mogelijk!
  • Tienersoos Teenspirit doet een oproep naar spelletjes voor hen in de soos.
  • En jeugdsoos Kentucky vraagt meubilair voor de inrichting van de soos.
  • De NH Kerk vertelt ons wat de oliebollenactie heeft opgebracht.
  • Wellicht heeft u een aantal kinderen aan de deur gehad die een bijdrage vroegen voor de slachtoffers in Haïti. In deze uitgave doen ze verslag over de opbrengsten.
  • SV-Nieuw-Balinge is er met een oproep voor het bedenken van een naam en logo omtrent de combinatieploegen van de jeugdelftallen van Nieuw Balinge-Witteveen-Broekstreek.
  • De beide scholen zijn weer vertegenwoordigd.
  • The Young Ones hebben het middenblad weer prachtig opgevuld waarbij ook de bladzijde voorThe Little Ones niet is vergeten.
  • En plaatselijk belang is er met een aantal oproepjes.

En nog veel meer! Veel plezier bij deze editie van Kontakt-februari.


   Meester Sieberingschool

 

Maandsluiting groep 3

Afgelopen vrijdag, 29 januari, heeft groep 3 de maandsluiting verzorgd. Ons thema, hoe kan het ook anders, was winter. Koning Winter en koningin Vorst hadden het zo ontzettend koud, ze vonden het niet leuk meer! Geen wonder dat ze het koud hadden, ze waren ook helemaal niet goed aangekleed. Gelukkig hadden we daar snel een oplossing voor gevonden en hebben we de koning en koningin warm aangekleed. Ook hebben we laten zien hoe leuk de winter kan zijn. Je kunt namelijk sneeuwballen gooien, sleetje rijden, schaatsen en een sneeuwpop maken. Maar je hebt ook heel leuke liedjes en versjes over de winter. Ook die hebben we laten horen! En aan het einde van het verhaal waren de koning en koningin helemaal om! De winter is eigenlijk héél erg leuk!

Schaatsen groep 1 t/m 8

Vorst, vorst, vorst… Na een aantal dagen behoorlijk te hebben gevroren, ging ook in Nieuw Balinge de ijsbaan open. Dit konden wij niet ongemerkt aan ons voorbij laten gaan, dus zijn wij met alle groepen op donderdagmiddag 14 januari naar de ijsbaan gegaan.

De groepen 1 t/m 3 deden allerlei leuke spelletjes op het ijs, zoals zo ver mogelijk glijden, zig zaggen om de pionnen heen en met een hockeystick en ‘puck’ van de ene kant naar de andere kant schaatsen. 

De groepen 4 t/m 8 deden een wedstrijd korte baan rijden. De spanning was te snijden! Wie zouden de snelste schaatsers worden van Nieuw- Balinge? De kinderen waren in verschillende leeftijdscategorieën ingedeeld: 7-8 jaar, 9-10 jaar en groep 7-8.

De winnaar in de categorie 7-8 jaar is geworden: Ellen Verkleij

De winnaar in de categorie 9-10 jaar is geworden: Roman Hoogendoorn

De winnaar in de categorie groep 7-8 is geworden: Sabine Bruinenberg

Nieuw schooltenue

Na afloop van de maandsluiting van groep 3, 4 en 5 werd het nieuwe schooltenue door enkele leerlingen van groep 7 & 8 geshowd.
Het nieuwe schooltenue is aangeboden door het schoolfonds van de Meester Sieberingschool.
Het nieuwe tenue bestaat uit een geel shirt met daarachter op het schoollogo van de Meester Sieberingschool. Verder bestaat het tenue uit een zwart broekje en zwarte sokken.
De eerste keer dat de leerlingen van school in hun nieuwe outfit te bewonderen zijn, is wanneer ze in actie komen tijdens het voetbaltoernooi.


Alle leerlingen en het team van de Meester Sieberingschool zijn zeer blij met het nieuwe en zeer mooie tenue. Hierbij willen we het schoolfonds dan ook erg bedanken voor dit prachtige cadeau!


  CBS de Morgenster

 

Alcohol project

Begin oktober kwamen er een paar vrouwen naar onze school. Ze kwamen om te vertellen over wat alcohol met je doet.

Ze gingen eerst alles over alcohol vertellen. En ze hadden een kist met kleine kistjes er in. En in elk kistje zat een vraag of een opmerking. Er waren heel veel vragen, volgens mij 28. Dit is zo`n vraag: vanaf welke leeftijd mag je alcohol drinken? 16 jaar.

En nog een vraag: hoeveel procent alcohol zit er in bier? 7 procent.

En die vrouwen gingen aan het eind ook nog een shirt verloten. En ik won hem.

(Marc Schutte)

Film project

Van  Kunstmenu kregen wij een project over films. Er kwam een meneer die vertelde over camera’s en films. We mochten zelf dingen filmen, en je mocht niet rennen met de camera. Je mocht ook een keer iets wat je leuk vond mee naar

school nemen. En dat mocht je ook filmen.

Die meneer heette Sije Kingma. En we gingen ook een film kijken die hij zelf gemaakt heeft. Hij heeft ook een eigen website die heet www.sijekingma.nl.

Ik mocht samen met Jary een klein filmpje maken.

(Joh@n Prins)

Leeskoorts project

Toen de Kinderboekenweek begonnen was, begon ook een ander project: leeskoorts. Elke klas kreeg een grote rugtas vol boeken. Daaruit moesten we er eentje uitkiezen. En daarin gingen een paar keer per week uitlezen. En wanneer het half uur voorbij was moest je een papiertje invullen. Daarop stonden wat vragen die je moest beantwoorden. Als het boek uit was dan moest je de laatste vraag invullen (die vraag mocht je pas invullen als het boek uit was). Daarna mocht je een ander boek pakken. Toen het project afgelopen was moest iedere klas de leukste boeken uitzoeken. Dat was best wel moeilijk om daar uit te komen.

Dit project duurde vier weken. Ik vond het wel een leuk project.

(Inge Otten)

De Eiffeltoren

In de groepen 6,7 en 8 konden we een Eiffeltoren of de toren van Pisa maken.

Dat was voor de creamiddag. De Eiffeltoren die werd 42cm hoog en de Pisa 32cm. Beide gebouwen zijn van hout en kurk. De Eiffeltoren staat in Parijs en de Pisa in Pisa. Het is een schaalmodel. Schaal 1:750 van de naar de Franse ingenieur Gustave Eiffel genoemde 320,5 m hoge Eiffeltoren. De schaal van de Pisa is vast wel bekend maar ik weet het niet..

Jufrouw’s afscheid

We gingen naar de Hoge Dennen in Witteveen. Daar vanaf gingen we met een kar naar een biologische boerderij.

Daar dronken we ranja, toen iedereen het op had keken we een filmpje.

Toen gingen we naar de koeien  kijken, je kon ook naar boven toe. Daarna gingen we weer een filmpje kijken. Toen gingen we weer terug met de kar. Daarna gingen we patat eten.

Toen gingen we naar boven, daar waren midgetgolfbanen. Toen gingen we ieder een groepje midgetgolfen. Ik zat in het groepje: Sabrina, Jeanine en ik. Toen gingen we naar school. Daar kregen we een boek. Ik kreeg het boek: Pony friends.

Toen keken we de film: Bartje.

(Thirza Otten)

Stapel op

Stapel op is een project van Kunstmenu.

Wij kregen een groot scherm, dat was bedoelt om foto’s op te maken. Daar moesten we tegen aan gaan staan. We moesten thuis een onderwerp verzinnen, daar moesten we passende kleren bij zoeken. Die moesten we mee naar school nemen, toen moesten we de kleren aantrekken en een achtergrond kiezen.

Er waren drie verschillende achtergronden: zebra, rood/zwart en een bloemetjes met lucht als achtergrond. Daarna gingen we foto’s maken, je moest een houding in nemen. We waren allemaal mooi verkleed.

Soms als je 2 onderwerpen had, mocht je ook 2 keer op de foto. Dan koos juf de mooiste foto uit. Daarna moesten we een poos wachten, toen heeft juf Iwema de foto’s op de computer gezet.

Daar heeft ze de foto’s een beetje bewerkt met een mooie rand eromheen. Toen had juf een verrassing voor ons, dat waren de foto’s. Juf had ze in de middagpauze op gehangen. Naar een tijdje mochten we ze mee hebben. Ze zijn heel erg mooi geworden. (Rick Strijker).

Afscheid juf Botter

Boeren safari. Vrijdag ‘s morgens  zijn we naar de boeren safari geweest. Juf heeft nog een koe geknuffeld die Lisa heet. We zagen ook nog een zwangere koe. Ze hadden ook een beamer, daarop lieten ze een bevalling zien  met een keizersnee. Ze hadden ook een melkmachine.

Midgetgolfen. 

Naar de boeren safari gingen we midgetgolfen.  Dat was in Witteveen  boven in een restaurant. Er waren verschillende groepjes. Er was een volcano, een labyrint en een schelpenbaan.

(Jary Jager)

Voorleeswedstrijd

Op 2009 15 oktober hadden we de voorleeswedstrijd. De volgende kinderen deden mee: Inge Otten, Thirza Otten, Aline Koekoek, Janiek Koekoek, Jelle Bouwhuis, Marlijn V/D Beukel, Jordie Span.

 

Iedereen moest iets voorlezen, er waren hele leuke boeken. Ik las voor uit het boek “Max van de woonboot” van Margriet de Graaf Sijpkes, dat gaat over een jongentje die opeen woonboot allemaal leuke avonturen beleeft.

De jury bestond uit: Geertje Strijker, Rick Strijker, Margriet Kreeft. Het publiek was heel enthousiast. Het publiek bestond uit: Heidi Span, Heleen Koekoek, Rianka Otten, Kees en Mariska Van de Beukel, Margreet Schonewille, de juffen en de meester, en de rest van de kinderen op school.Toen alle voorleeskinderen klaar waren met hun stukje, moesten de juryleden de beste uit kiezen. De jury moest heel goed overleggen, maar uiteindelijk was er een beslissing uitgekomen. Ik, Jordie Span, was de voorleeskampioen. De tweede plek ging naar Janiek Koekoek en de derde plek ging naar Aline Koekoek.

We moesten met z’n drieën op de foto. Ik kreeg een oorkonde en een T-shirt voor de vervolgrondes. Het was een leuke voorleeswedstrijd.

( Jordie Span )

 

The Young Ones

 

  De Pen Doorgeef Pagina


  S.V. Nieuw Balinge


  Nieuwsbrief "De Heugte"
   

Nieuwsbrief februari

 

 

  Plaatselijk Belang "De Vooruitgang"
 

  Gezellige avond 26 maart

Vrijdag 26 Maart a.s. gezellige avond met een optreden van cabaretgroep Gien idee!!!

Voor alle leden van VDO en alle Vrijwilligers van Dorpshuis "De Heugte"

NOTEER IN UW AGENDA!

 

  Paasbult Koolveen

Paasbult Koolveen

Ook dit jaar kunt U weer snoeiafval gaan verzamelen voor de paasbult.

Let op:  Geen geverfd hout!!!

De openingstijden om tuinafval te brengen zijn op de volgende Zaterdagen:

Ø  27 Februari 2010

Ø   6 Maart 2010

Ø  13 Maart 2010

Ø  20 Maart 2010

Ø  27 Maart 2010

Ø  3 April 2010

Van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Tijdens het paasvuur, op 5 April 2010 a.s zal ook dit jaar koek-en-zopie te koop zijn.

Wilt U e.v.t door de weeks snoeiafval brengen naar de Paasbult, dan kunt U in overleg, de sleutel afhalen bij,

Albert Wielink, Voornweg 10, 7938 RC Nieuw-Balinge, E-mail: albert.wielink@hetnet.nl  Tel: 0528-321323/ 06-15254485


  Sneeuw, ijs en andere perikelen van Ina Snels

 

Sneeuw,ijs en andere perikelen

Laat ik beginnen met mijn bewondering en waardering te geven, aan de vrijwilligers die ondanks de kou op 9 Januari, toch oud papier opkwamen halen. Zelf lekker aan de koffie en dan zie je ze langs komen, boven op zo`n open wagen. Nog regelmatig denk ik daar aan.

Dan de mensen die zo fantastisch voor de ijsbaan hebben gezorgd. Eerst regelmatig controleren of het ijs sterk genoeg was,en dan het ijs sneeuwvrij maken. Helaas kan ik zelf niet schaatsen,toch namens vele hartstikke bedankt.

Nu iets heel anders. Mijn identiteitskaart is bijna verlopen. Van de gemeente kreeg ik een vriendelijke brief als herinnering dat het kaartje vernieuwt moet worden. Tot nog toe niets aan de hand,maar onder aan de tekststonden de kosten,en dat was heel erg schrikken. Voor dat verplichte kaartje moet ik 42,85euro betalen. Ja ik niet alleen,maar iedereen ,op enkele uitzonderingen na zo als kinderen. Met deze schok nog in mijn benen,dinsdagochtend naar het gemeentehuis in Westerbork. Een hele vriendelijke dame,nee mevrouw deze pasfoto is niet goed,dus voor 11,en nog wat,nieuwe pasfoto`s.  Kom gelukkig op tijd terugvoor de verder afhandeling;en wat denkt u?! 10vingerafdrukken moesten ze van me hebben. Echt waar 10vingerafdrukken, nog nooit heb ik me zo vernederd gevoeld. Als dit nou als normaal wordt gezien,wat is dan abnormaal? En ben ik nu veiliger voor de rest van mijn leven? Ja alles komt van het rijk zeggen ze ,en natuurlijk is dat zo,maar is er niemand in die kringen te vinden,die vindt dat dit toch wel wat ver gaat!? En toch komende dinsdag mijn kaart ophalen; zo triest is het.

Ondanks dit niet zo positieve stukje wil ik iedereen heel veel goeds toewensen

Hartelijke groeten, Ina Snels


  Info St. Zomerfeest

Noteer de datum in de agenda!!!

Stichting Zomerfeest

Geeft uitvoering aan enkele droomwensen, waardoor er voor alle kinderen een leuke middag ontstaat.

Uiteraard kunnen we niet alle droomwensen in vervulling laten gaan, maar de droomwensen die wel in te vullen zijn bestaan uit dingen doen wat bijna elk kind leuk vindt.

Dus wordt het een verrassende en leuke  middag voor iedereen!

Zaterdag 3 April a.s. van

13.00 uur tot 16.00 uur

in / nabij dorpshuis

“DE HEUGTE”

Vanaf 29 Maart a.s. komen  de vrijwilligers weer huis aan huis met de jaarlijkse weekverloting.

Tevens ontvangt u dan voor de kinderen een kaart voor deelname aan de  Droomwensdag!

Zaterdag 3 April a.s. Na afloop van deze activiteitendag is de trekking van de verloting!

Het Zomerfeest wordt dit jaar gehouden

van 28 juli t/m 31 juli.

(met op maandag 26 juli de survival)

 

Namens de St. Zomerfeest Tot Ziens


  Voorleesontbijt

Voorleesontbijt.

Vrijdag 29 januari was er weer tijd voor het jaarlijkse voorleesontbijt.

Deze keer hebben de peuters van juf Rinske en de kleuters van de meester Sieberingschool samen ontbeten. Dit gebeurde in de peuterspeelzaal. Het ontbijt bestond uit lekkere belegde broodjes en drinken.

Daarna heeft Jacinta in de klas van groep 1 en 2, het boek de Wiebelbillenboogie voorgelezen.

De afbeeldingen waren te zien op het digitale schoolbord. Daarnaast speelde Jacinta het verhaal uit, samen met de hoofdpersonen uit het boek.

Tot slot werd er lekker met de billen gewiebeld op een echte boogie woogie.

Na afloop hadden we wel een lekker banaantje verdiend 

  De Buurtacademie

De Buurtacademie heeft inmiddels de Streetdance cursus afgesloten met een uitvoering.

Voor een tjokvolle zaal lieten de kinderen zien, wat ze in 10 lessen geleerd hebben en dat is al heel wat. Het enthousiasme straalde er dan ook vanaf.

Vanaf nu kunnen de streetdance lessen gevolgd worden bij GJVV. Ook onder leiding van Daniëlle.

De tijden blijven hetzelfde van 16.00 uur tot 18.00 uur op de zaterdagmiddag in "De Heugte". Alle kinderen en nog een paar nieuwe leden hebben zich al aangemeld bij GJVV.

Opgave kan nog steeds bij het bestuur van GJVV

Ook de demonstratie Breackdance door Max, was indrukwekkend.

De buurtacademie start met een cursus van 6 lessen Breackdance onder leiding van Max.

Daarmee starten we op 6 Februari a.s. ook in "De Heugte" in een andere ruimte van 16.30 uur tot 17.30 uur!  11 Personen zijn al aangemeld, opgeven kan nog. Wilt u meer weten???

Dan kunt u voor STREETDANCE  terecht bij het GJVV bestuur. Evelien, Heidi, Janneke,Delia en Fia.

En voor de BREACKDANCE cursus bij  Albert Wielink of José Post


  Jaarvergadering 2010 Plaatselijk Belang “De Vooruitgang”

Jaarvergadering 2010 Plaatselijk Belang “De Vooruitgang”

Ook dit jaar zullen wij een jaarvergadering houden, om op deze wijze van onze kant aan te geven, waar wij binnen het bestuur mee bezig zijn, en om de leden de mogelijkheid te bieden, om ook zaken in te brengen waarover wij van gedachte kunnen wisselen.

De jaarvergadering zal plaats vinden op 27 April 2010.

Aanvang 20.00 uur.

Plaats: Dorpshuis de Heugte.

Bestuur Plaatselijk Belang “De Vooruitgang”, Secr: Albert Wielink


  Darttoernooi


  Drentse uitspraken

Drentse uitspraken:

Drenthe is een gemeenschapslaand.

’t Volk kribt iendrachtig!

Arbeid mak ’t leven zuute,

Mar niet iederiene hef zin in zutigheid.

Kakelen is gien kuunst.

Mar eier leggen!

De verstaandige komp in de

maatschappij veuruut,

deur de domme uutspraak’n van

de onverstaandige!


  Maatschappelijke Stage

MAATSCHAPPELIJKE STAGE!

Zo links en rechts hoor ik weleens dat studenten een aantal uren Maatschappelijke stage moeten invullen?!

Wellicht kunnen we daar wel wat in betekenen vanuit diverse organisaties

in ons dorp? Een uurtje collecteren telt b.v. ook al mee.

Belangstelling meld dit dan aan: José Post    321354

 

  Info Tienersoos Teenspirit

Oproep:

De tienersoos is op zoek naar leuke spellen voor in de soos.

(bijvoorbeeld: een pokerset, tafelvoetbaltafel, speelkaarten, enz.) dus heeft u nog een leuk spel of iets dergelijks thuis en wilt u dit wel schenken aan de tienersoos, zodat zij er veel plezier aan zullen beleven. Bel dan even met Jordi Kats(0528-321501) of Gerjan Koekoek (0528-321402).

Alvast bedankt 

  Info Jeugdsoos Kentucky

OPROEP AAN ALLE NIEUW-BALINGERS / KONTAKT LEZERS !!

Wegens het opnieuw inrichten van de soos zijn we op zoek naar een salontafel / bijzettafel, stoelen, banken etc.

Dus heeft u nog spullen staan die u niet meer gebruikt en waarvan u denkt dat wij die goed kunnen gebruiken?

Bel dan even naar Richard Kats, Tel. 06-52715544.

Alvast bedankt namens het bestuur van jeugdsoos Kentucky

 


  Oliebollenactie van de kerk

Oliebollen-actie Herv.Kerk.

Ook dit jaar was de oliebollenactie van de kerk weer een succes.

Hierbij willen wij dan ook iedereen bedanken voor zijn/haar bestelling en/of  bijdrage.

De actie werd mede mogelijk gemaakt door: Bouwbedrijf Hilberink, Kroezon zonweringen en Kapsalon Thérèse, bedankt daarvoor.

Deze actie leverde een mooi bedrag op van € 496,--. De opbrengst is bestemd voor de kerk.

Bouwcommissie Herv.Kerk 

  Spontane flessen actie voor Haïti

Spontane flessen actie voor Haïti

Enkele kinderen van de meester Sieberingschool hebben  geld in gezameld  voor Haïti.  Dit door flessen op te halen bij de mensen thuis. De totale opbrengst was  €240,20 . Het geld is gestort op giro 555.

Alle kinderen die hier aan mee gewerkt hebben en natuurlijk de mensen die flessen ingeleverd hebben en/of een bijdrage hebben gegeven hartelijk dank hier voor.

 

  Bijdrage voor de ramp in Haïti

Hallo allemaal,

Donderdag 21 januari zijn wij misschien ook bij u langs geweest voor een kleine bijdrage voor de ramp in Haïti.

Deze actie heeft € 18.06 opgeleverd en het geld is overgemaakt op GIRO 555.

Doordat we dit nog dezelfde dag hebben overgemaakt  is het bedrag verdubbeld tot € 36.12

Namens ons en  de mensen in Haïti,  hartelijk dank!!

Groetjes van Elisa en Daniëlle

 


Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :
 

Gevonden (aan de Robertusweg) ; zwarte MP3-speler.

Af te halen aan Mantingerweg 19, tel 321809