mei 2010

 

Colofon

Kopijadres: Geke Strijker

Meeuwenweg 21a, 7938 PR Nieuw Balinge.

E-mailadres: geke.strijker@hetnet.nl
Rek.nr. Kontakt: 3694.60.332, t.n.v. Kontakt Nieuw Balinge

 

*Kopij digitaal aanleveren: Uw kopij aanleveren in een Word-Bestand.

*Handgeschreven kopij en advertenties altijd inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Inwoners van Nw-Balinge mogen kosteloos een kleine advertentie plaatsen

*Zakelijke advertenties staan vaste tarieven voor.
* Kopij, afkomstig van buiten Nieuw Balinge, wordt eveneens tarieven voor berekend.
 
Redactie:

Henk Dijkhuis;      tel: 321230

Geke Strijker;            tel: 321132

Jan ’t Hoen;                tel: 321646

José Post;                       tel : 321354
Jannie Boer;                      tel: 321452

(e-mail adres: geke.strijker@hetnet.nl)

 

Redactie jeugdpagina: The Young Ones

Sigrid Goossens, Inge Tump, Bernice Post, Manon Wielink en Ellen Smale

(e-mail adres :theyoungoneskontakt@yahoo.com)

 
Bezorging (dorp): Iris Kats, T: 321501

Bezorging (bungalowpark): Lisanne Kroezen, T: 321459

 
Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

 Van de Redactie

Van  de  redactie

Foto: André Donker

 ‘Daar staan ze, alle zeven, heerlijk in de zon. Af en toe de kop op en heel natuurlijk een plasje doen. Een reebok en een reegeit doen vrijwel na elkaar een toiletgang en ik leg het vast. Ze weten dat ik er ben, maar weten ook dat ik ze niets zal doen. Enkel een paar foto’s maken en dan ga ik weer weg. Ze wennen eraan geloof ik, omdat ze zo in hun natuurlijkheid doorgaan. Het gedrag blijft zo ongestoord, dat ik een beetje met ze een kan worden. Langzaam trekken ze richting de sloot in het grasland. Even later, en ik ben er klaar voor, springt een reegeit moeiteloos over de sloot. Dat heb ik zelfs niet vaak gezien en al helemaal niet op de camera vastgelegd. Al eerder beschreef ik in mijn weblog dat reeën in de winter samenleven en in de zomer niet meer. Zo’n groep noemen we reeënsprong of wintersprong. Deze groep gaat binnen een aantal dagen nu uit elkaar vallen. Wat mij betreft was deze sprong een sprong het voorjaar in.’

Andre Donker werkt als boswachter in Zuid Drenthe en in de kop van Overijssel. In zijn dagelijks werk maakt hij veel leuke en bijzondere dingen mee die hij graag met u als lezer deelt op zijn weblog:  http://www.natuurmonumenten.nl/node/81763 , waarop het bovenstaande o.a. is te lezen. En te zien, want André maakt zelf heel veel natuurfoto’s. Hij  neemt u mee op pad met zijn mooiste natuurervaringen en -belevenissen die André  op doet in de mooiste natuurdriehoek van Nederland. In deze driehoek liggen drie nationale parken: Weerribben-Wieden, Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. Omdat hij 4 dagen per week in Drenthe werkzaam is, kunt u over deze gebieden veruit de meeste berichten verwachten op zijn weblog, zoals o.a de tekst met foto hierboven genoemd.

Zoals André zegt; een sprong het voorjaar in. Het voorjaar doet iedereen sprankelen. Ook in Nieuw-Balinge, want er is weer genoeg te doen in ons dorp, lees deze ‘voorjaarsuitgave’ van Kontakt.


   Meester Sieberingschool

 

Paasontbijt

Ook dit jaar is er een gezellige paasochtend georganiseerd door de werkgroep Pasen. We begonnen de ochtend met een paasontbijt in de Heugte. Ook de paashaas ontbrak dit jaar niet.

Na het eten zijn we een paasspeurtocht gaan lopen. Het weer werkte niet helemaal mee, maar we hebben de tocht allemaal volbracht.

Weer veel dank gaat uit naar de ouders, die deze ochtend voor ons hebben georganiseerd.

Kuikens op bezoek bij groep 1/2

Tot twee keer toe, is er een stel kuikentjes bij ons op school geweest, van Marith en Thomas. De eerste lichting was al een wat groter gegroeid soort en de tweede keer, waren de kuikentjes nog echte donzen bolletjes.

We konden er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Op het digitale schoolbord konden we zien, hoe de eitjes in een broedmachine lagen en hoe ze uit een ei kropen. Dit heeft de moeder van Thomas en Marith allemaal voor ons gefotografeerd.

De tweede keer had ze ook twee fors uitgegroeide kippen meegenomen, die we de tijdens de eerste keer mochten knuffelen.

Het was jammer dat we naar huis moesten, want eigenlijk waren we nog lang niet klaar met het vasthouden en in slaap wiegen van de kuikentjes.

Volleybaltoernooi leerkrachten

Onlangs werden de jaarlijkse volleybalwedstrijden gehouden van openbare basisscholen uit de gemeente Midden-Drenthe.

Een aantal jaren hebben we als team nooit een finaleplek weten te bemachtigen. Maar dit jaar is het gelukt, mede dankzij de hulp van een ouder (Heidi Koekoek) en een oud-leerlinge (Mellanie Slomp).

We werden zelfs eerste en zijn nu in het bezit van de wisselbeker!

Museum

Op het Drents archief was het heel leuk en het museum ook. Als eerst gingen we naar het Drents museum. Daar was een (zogenaamde) vrouw uit 1800.

Daar moesten we vertellen wat alles was wat er bijgekomen was. Zoals: De lampen de tv en dat soort dingen. Ook moesten we dingen van nu vergelijken met dingen van vroeger. Dat was best moeilijk.

Daarna gingen we naar het Drents archief.

Daar moesten we het raadsel van Sigismund. Dat was best moeilijk. Want we moesten op de computer mappen doorzoeken van Sigismund. En het was gelukt!  We hadden de stempel van Sigismund gevonden!

Van Jorn Brinksma

Schoolvoetbal 14 april 2010

We zijn woensdag middag naar Dalenveen geweest met de jongens van groep 7/8. We hadden daar ons schoolvoetbaltoernooi. Het was erg leuk. We zaten in 1 poule met 4 andere teams zoals: de Tille ,  t‘ Broekhoes (de andere scholen zijn we vergeten). We hadden de eerste wedstrijd met 2 – 0 gewonnen de 2e wedstrijd gewonnen met 1 – 0  de 3e wedstrijd gelijkgespeeld met  1 – 1 en de 4e wedstrijd met 1- 0 gewonnen. Toen gingen we naar de finale. Het meiden team was klaar met hun schoolvoetbal toernooi. En die kwamen bij ons de finale kijken. Het was erg leuk toen ze er waren want ze moedigde ons heel goed aan. We hebben die ook gewonnen. We waren super blij en we hebben ook een medaille gekregen. We hebben 26 mei de halfe finale van het Drents Kampioenschap waar we veel zin in hebben !

Van Rick Wielink. , Nande Wielink

Musical ‘Een smaak van feest’

Dit jaar hebben we tijdens de feestelijke ouderavond een doorlopende musical, waaraan alle leerlingen en leerkrachten meedoen. Het thema is gezond en gevarieerd eten. Een groep ruimtewezens is op zoek naar eten, omdat hun eigen voedsel op is.

Op de aarde krijgen ze een rondleiding langs alle soorten eten, maar nergens zit alles in. Gelukkig offert juffrouw Janet zich ten slotte op en is bereid met de ruimtewezens mee te gaan, om alle dagen verantwoord en lekker voor hen te koken. De avond werd druk bezocht.

Tijdens deze avond zijn er opnames gemaakt, waar een DVD van wordt gemaakt. Deze DVD is te bestellen bij school.

De kosten voor één DVD is € 5,00.

 

  CBS de Morgenster

 

School met den Bijbel 1916

CBS De Morgenster 2010

 

Afscheid van de christelijke basisschool in Nieuw Balinge

Ongetwijfeld hebt u gehoord dat onze school met ingang van  augustus 2010 gaat sluiten.

Een gebeurtenis om bij stil te staan; herinneringen op te halen en elkaar het beste te wensen voor de toekomst.

Dit moment staat gepland op zaterdag 26 juni 2010

van 14.00-17.00 uur in en bij De Morgenster.

U wordt als betrokkene van langer of korter geleden van harte uitgenodigd om samen met ons 93 jaar christelijk onderwijs in Nieuw Balinge te gedenken.

Een moment om bij te stil te staan

Een afscheid met een traan en een lach

Zo zeggen we elkaar en de school gedag…!

 

U kunt zich opgeven via de website www.cbsdemorgenster.nl

telefonisch bij Ria Strijker (0528-321437) en Martha Prins (0528-321174)

voor 20 juni 2010.

Een hartelijke groet,

Schoolteam, OR en MR van CBS De Morgenster

 


The Young Ones

 
 

  De-Pen-Doorgeef-Pagina

 

  Nieuwsbrief "De Heugte"

Nieuwsbrief


  Droomwensen van kinderen vervult.!

DROOMWENSEN VAN KINDEREN VERVULT!

Basisschool leerlingen in Nieuw Balinge mochten tijdens het Zomerfeest een droomwens inleveren. Door de lange winter heeft het even geduurd voordat we hieraan invulling konden geven, maar het was de moeite waard!

Een aantal kinderen leverde wensen in die realiseerbaar waren, maar ook nog heel aantrekkelijk voor alle andere kinderen in het dorp.

Met een limosine vrienden en vriendinnetjes ophalen was de wens van Maureen Oelen, ze werden opgehaald van huis, in Noordscheschut  in een cafetaria werden ze ontvangen met Champagne en na een patatje  weer netjes afgeleverd op het terrein. Daar waren inmiddels alle andere kinderen aanwezig. De limousine heeft nog diverse rondjes gereden zodat elk kind kan zeggen: ik heb in een limousine gezeten!

   

Super, was de reactie van menig kind!

      Mogelijk gemaakt door  Sponsor Bikkel uit Hoogeveen!   

Heel interessant was ook de wens van Milan Pont rijden in een Brandweerauto, en welk kind wil dit nou niet?

In een spiksplinternieuwe auto stapten alle kinderen om de beurt in de brandweerauto om een rondje te maken.

 Flitsende camera’s van alle ouders, want dit overkomt je kind  meestal maar een keer in zijn leven, vastleggen dus.

Marijn Molee wilde graag leren sportvissen, Roelof Koekoek een echte sportvisser heeft de hele middag met hem aan de ijsbaan zitten vissen. 25 Vissen haalden ze boven water,  maar zoals het  goede sportvissers betaamt, zwemmen de visjes weer vrolijk rond! Dit kind had voor ons gevoel de dag van zijn leven?

Pascal Kreeft ging voor zijn eerste rijles, tenminste dat wilde hij graag?  En ja hoor, ook zijn wens is vervuld in een auto van Rijschool TWINS!       Uiteraard waren er meer kinderen die deze kans niet aan zich voorbij lieten gaan.

Met tussendoor  cake versieren, straattekenen, om de wachttijden op te vullen voor het rijden op de TRAKTOR, het frikadel happen ( wens van Romy Oelen)

en al die meisjes die zo graag paard wilden rijden hebben we iedereen tevreden kunnen stellen.

Petra Kamphuis van THUISHUIS Vlinder  krijgt binnenkort hulp van 3 meisjes die heel graag mee willen helpen de kinderen te verzorgen.

Ook Boer Stegehuis krijgt binnenkort hulp van 'n jonge boeren knecht.

Dorpshuis “De Heugte” had Zaterdagavond tijdens de Bingo een extra hulp in de bediening Aukje Schroteboer genoot heel serieus van haar droomwens.

Met luid applaus werd ze ontvangen toen de Bingo leider vertelde dat dit haar grote droomwens was.

De St. Zomerfeest kijkt terug op een zonnige, zéér gezellige “feestelijke” middag, waarmee gezegd kan worden een kinderhart is snel gevuld! 

Maar dit zou niet kunnen zonder de SPONSOREN VAN DEZE MIDDAG.     Namens de kinderen zeggen we dan ook HEEL HARTELIJK BEDANKT!

 St.Zomerfeest

------------------------------------------------

STICHTING ZOMERFEEST!

VEEL WAARDERING VOOR DROOMWENSMIDDAG!

De kinderen maar vooral ook ouders gaven te kennen dat deze middag

 EEN GEWELDIG SUCCES

was voor iedereen!

En daar doen we het als St. Zomerfeest natuurlijk voor!

Maar daarvoor geven we alle dank meteen door aan de SPONSOREN!

Zonder hen is dit niet te organiseren!

BIKKEL HOOGEVEEN  (Limousine)

JANSEN LOONBEDRIJF (Poster / tasjes)

ROELOF KOEKOEK  (Sportvissen)

HENK SCHOENMAKER ( Trekker rijden)

TWINS AUTORIJSCHOOL ( Autorijles)

PONNY CLUB NIEUWEROORD (paardrijden)

PETRA KAMPHUIS (Kinderverzorging)

JAN / BERNHARD STEGEHUIS (Boerderijwerk)

KOOP OELEN (Brandweerauto)

DORPSHUIS “DE HEUGTE”(Bediening)

DANK DANK DANK!!!

Het was geweldig een gezellig voorproefje op het Zomerfeest 2010!

Vrijwillige medewerkers de organisatie verliep perfect! Heel hartelijk Dank!

-------------------------------------------------------------

 

Droomwens 24 April 2010 Marijn Mollee.

Ik mocht mee vissen met een échte sportvisser. Ik vond het hartstikke leuk met Roelof. We gingen naar de ijsbaan. Alles stond al klaar. Stoel, 3 standaards, 3 koffers, leefnet en meer dan 7 hengels.  De langste hengel was wel 11 meter. Hij had de vissen ook alvast gevoerd. Zodat ze goed zouden bijten.

Ook heeft Roelof gezorgd dat de meneer van de ijsbaan een ander keertje terug zou komen om te kunnen maaien, anders zouden alle vissen worden verjaagd. Want we moesten heel stil zijn. Eerst hadden we met gewonen hengels gevist, daarna met werphengels. Daarmee kwamen we wel bijna tot aan de overkant. Ik mocht de maden aan het haakje doen. Vroeger zat ik daarmee  vaak te prutsen, maar nu kan ik het heel snel. Als je de maden in een bodempje water legt dan blazen ze zichzelf op en blijven drijven. Ik heb ook met een hakenstikker leren omgaan,dat moet heel voorzichtig anders gaat de vis dood.

WE hebben wel meer dan 20 stuks gevangen, allemaal Voorns en een Stekelbaars. Aan het eind kreeg ik een maandblad een vishengel een vergunning een hakenstikker en een zak voer!Ik heb een heel leuke dag gehad.

Groetjes Marijn Mollee 

------------------------------------------------------------------------

Hallo Nieuw Balingers,

Zoals jullie al weten was er 24 april een droomwens middag van het zomerfeest,
Er gingen heel veel wensen in vervulling. Daar zat mijn wens ook bij,dat had ik echt niet verwacht!! 
Mijn wens was met een limousine en mijn vrienden naar een bioscoop maar we gingen in plaats van naar de bioscoop naar de snackbar in Noordscheschut!! Ik heb iedereen opgehaald met de limousine dat vonden ze heel leuk! Het was heel gezellig en super lekker!!
De rest van de middag was het ook heel leuk want ik heb paard
gereden, trekker gereden, frikandel gehapt, stoep krijten en in een brandweer auto gezeten er was ook een les auto maar daar ben ik niet in geweest.
Bedankt daar voor zomerfeest!
Groetjes Maureen Oelen

---------------------------------------------------------------------

Hallo,
Ik vond de wensmiddag super leuk. Mijn droomwens is ook uit gekomen! Ik wou heel graag frikandel happen . Want ik vind frikandel veel lekkerder, dan koekhappen ,dat is saai !!!!!!
Groetjes Romy oelen

-------------------------------------------------------------------

 

Hallo.  Ik heet Marleen Sallomons en mijn wens is in vervulling gegaan.

Mijn wens was om op een pony of paard te rijden en dat is vandaag  werkelijkheid geworden. Het was een leuke middag ik heb veel leuke andere dingen gedaan. Op de trektor en in de limo en ben ook nog in de brandweerauto geweest

Het was heeeeel leuk.  Zomerfeest BEDANKT

 


  Nieuws van Jeugdsoos "Kentucky"

**********


  Project: 't Geruzie Veurbij

Meer dan driekwart van de burenruzies in Midden-Drenthe opgelost

Met ’t Geruzie Veurbij zijn in een half jaar tijd tien burenconflicten opgelost. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van het nieuwe project, dat is opgezet door het Dorpenoverleg Midden-Drenthe, Welzijn Midden-Drenthe, de gemeente Midden-Drenthe, politie Midden-Drenthe en de woningstichtingen Woonservice en Actium.

Principe van het project

Eind september 2009 is ‘t Geruzie Veurbij gestart. Het principe is simpel: vrijwilligers helpen buren bij het oplossen van allerlei (kleine) ruzies. De ruzies variëren van conflicten over tuinafscheidingen en geluidsoverlast tot pesterijen en intimidatie. Zijn de problemen gecompliceerder, dan wordt woningstichting Woonservice of Actium, de politie of het maatschappelijk werk ingeschakeld.

Intensieve bemiddeling of steuntje in de rug

Het eerste halfjaar zijn vrijwilligers bezig geweest met dertien conflicten, verspreid over heel Midden-Drenthe, zowel in grote als kleine dorpen. Vooral Westerbork wist ‘t Geruzie Veurbij goed te vinden. Uiteindelijk werden tien van deze burenruzies opgelost. Bij zes gevallen hielpen de bemiddelaars intensief. In de andere gevallen werden de buren met elkaar in contact gebracht en konden de problemen onderling worden opgelost of werd er doorverwezen naar bovengenoemde instanties.

Meewerken of niet

De oorzaak van de problemen die niet konden worden opgelost is vaak dat één van de ruziemakende partijen niet mee wilde of durfde te werken. Dit is jammer, omdat de bemiddeling vaak veel kans van slagen heeft. Bij de ruzies die wel worden opgelost is de verstandhouding na afloop een stuk verbeterd.

Voorjaarsconflicten

Het voorjaar is weer begonnen: iedereen leeft weer meer buiten. Hierdoor ontstaan sneller conflicten: in de afgelopen weken kwamen vijf meldingen binnen. De bemiddelaars zijn hier volop mee bezig.

Ook problemen met de buren?

Heeft u met een burenconflict te maken en wilt u werken aan een oplossing, meld u dan aan. Ook als u vragen heeft over het project, kunt u contact opnemen. U kunt zich aanmelden via 0593 523450 bij Martinet Oosterhof, coördinator van ’t Geruzie Veurbij. Ook organisaties en dorpsbewoners kunnen problemen tussen buren of dorpsgenoten aanmelden (altijd met toestemming van één van de partijen). Meer informatie over het project kunt u vinden op onze website www.geruzieveurbij.nl


  Info Motortoertocht Nieuw Balinge

Opgave voor 18 mei 2010 in verband met opgave aantal aan lunchadres en barbecue bij:

André Mol                  : tel 321811/321442 of info@administratiekantoormol.nl
Roelof Bisschop         : tel 321487 of roelof.bisschop@hetnet.nl


  Bedankje

Dank

Wij waren dinsdag 13 april 55 jaar getrouwd. Langs deze weg willen wij iedereen hartelijk bedanken voor het medeleven wat wij mochten ontvangen in de vorm van kaarten en bloemen, het was onvoorstelbaar.

Op zaterdag 17 april hebben wij dit mogen gedenken in dorpshuis ‘De Heugte’ met kinderen, klein- en achterkleinkinderen waarvan er niet een ontbrak, het was geweldig.

Bijzonder dank aan beheerder en medewerkers, het was tot in de puntjes geregeld. Heel hartelijk dank aan allen die hebben meegewerkt om er voor ons een onvergetelijke dag van te maken.

Jennie en Gerrit Slomp 

  Geknipt voor Kontakt

dhr. Wielink, dhr. Schenkel, mevr. Looman, de Burgemeester, dhr. Hoekstra en dhr. Buwalda


  Info Natuurmonumenten

Project Koolveen

Voortgang van het project

Het op te hogen perceel aan de Meeuwenweg maakt deel uit van het inrichtingsproject Koolveen. Voor dit inrichtingsproject vindt op dit moment een planologische procedure plaats. Door Oranjewoud is inmiddels een bestemmingsplan voor het project gemaakt. Het concept wordt in de loop van april met de gemeente besproken. Indien de gemeente akkoord is, komt het bestemmingsplan Koolveen ergens een maand later ter inzage te liggen. Als alles voorspoedig verloopt, zal in de winter 2010/2011 begonnen worden met de projectonderdelen waar de bestemmingswijziging voor nodig is, o.a. dempen van sloten, graven nieuwe sloot, aanleg slenken en veentjes en bosaanleg.

 

Asbestsanering

De asbestsanering en het saneringsplan zijn door de provincie al goedgekeurd. We wachten nu op het moment waarop het bestemmingsplan zal zijn goedgekeurd en zodra deze laatste procedure is afgerond kunnen we direct aan het werk.

Met vriendelijke groeten,  Andre Donker, Boswachter Natuurmonumenten

Voor vragen kunt mij op de volgende manieren bereiken: via de mail op a.donker@natuurmonumenten.nl

Via mijn weblog: http://www.natuurmonumenten.nl/node/81763

Of mij volgen op Twitter met dagelijks vers nieuws uit DrentheZuid en de kop van Overijssel http://twitter.com/andredonker 

 


  Nieuw Balinge en de Bevrijding
 

 

De bevrijding van Nederland startte op 17 september 1944 met de opmars van de Amerikanen in Limburg en met operatie Market Garden. Operatie Market Garden bestond uit twee hoofdonderdelen: de verovering van acht belangrijke bruggen en een aanval van grondtroepen. Helaas strandde het geallieerde offensief bij Arnhem. Op dat moment was wel al een deel van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied bevrijdden de geallieerden in de maanden daarna de rest van Brabant en Limburg.

Nieuw Balinge en de Bevrijding

Hoe heeft men de bevrijding ervaren in Nieuw Balinge? Wij hebben een aantal geboren en getogen bewoners van ons dorp bereid gevonden hun ervaringen te vertellen hierover én wat Nieuw Balinge in zijn geheel heeft gemerkt van  de bevrijding in 1945!

‘In ons dorp was niet veel te bespeuren van de bevrijding. De gevechten vonden plaats in de grotere plaatsen als Hoogeveen en Westerbork. Wat ik me wel goed herinner is de angst die je had bij huiszoekingen door de Duitsers. Toen we hoorden dat de bevrijding plaatsvond zei mijn schoonvader, dat het beter was misschien om  onze kinderen, die toen klein waren, naar onze grootouders te brengen. Gewoon uit voorzorg en veiligheid. Het bevrijdingsfeest op school is pas een paar maanden later gevierd. In Nieuw Balinge was er niet zo heel veel  van te bemerken, alhoewel het soms best wel spannend was!’, aldus een inwoonster van Nieuw Balinge.

Een andere inwoonster vertelt haar ervaringen; ‘Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vriendin en ik, van onze ouders wel naar Oosterhesselen mochten, omdat het gebied daar al bevrijd was. Hoogeveen mochten we absoluut  niet naar toe, omdat daar nog gevochten werd. Onderweg naar Oosterhesselen hebben mijn vriendin en ik nog vreselijk gelachen. De weg was verlaten, geen woning en boom te bekennen. Zij presteerde het om het dunne paaltje, wat daar eenzaam en alleen in de grond stond, met haar voorband te raken en ze van haar fiets ging op een niet al te bewust gekozen manier. Wat hadden we een plezier! En dat in die tijd. Op die leeftijd dachten we verder niet aan gevaar en fietsten vrolijk verder, op weg naar Oosterhesselen, waar de bevrijding volop werd gevierd. Hoe onschuldig kun je zijn op zestienjarige leeftijd. Prachtig! De bevrijding is volgens mij min of meer aan ons dorp voorbij gegaan. Ook kan ik me nog goed  herinneren dat er nog een paar Canadese tanks over de Haarweg kwamen, op weg naar vermoedelijk Westerbork waar nog werd gevochten. Ik zie de tanks zo nog vanaf De Haar bij Tiendeveen richting Nieuw Balinge komen, over de Haarweg wat toen nog zandweg was.’

Nog een Nieuw Balinger gevraagd naar de belevingen omtrent de bevrijding van Nieuw Balinge. Hij vertelt: ‘Wij als jonge jongens zagen een aantal Canadese tanks aankomen. Ik kan het me nog goed herinneren, mijn kameraden en ik stonden op de hoek Haarweg/Breistroekenweg, wat toen allemaal nog zandweg was. De soldaten waren vriendelijk en deelden sigaretten uit aan ons. Een vriend van mij mocht zelfs een eind mee op de tank, die via de Boksloot richting Witteveen ging. Omdat Oosterhesselen bevrijdt was gingen we met ons allen daar naar toe. Ook ben ik nog in Westerbork geweest waar ik zag dat een aantal Duitse soldaten werden opgepakt. Niet zo lang voor de bevrijding heb ik een tweetal parachutisten richting de Hullen gebracht. Een aantal weken later kwamen een paar SS-ers bij mij mijn ouders en vroegen waar ik was. Ze vertelde haar dat ze op me geschoten hadden en wisten het hele verhaal nauwkeurig te vertellen!  Omdat dit kleine dorpje niet heel erg bekend was, ben ik er tot op de dag van vandaag van overtuigd dat dat destijds door iemand moet zijn doorgegeven. Mijn moeder vertelde de heren SS  dat ik in Hamburg zat en was opgepakt. Wat ze níet wisten was dat mijn vriend en ik, op nog geen 2 meter afstand van de SS-rs, onder het hooi verscholen lagen. We stonden doodsangsten uit! In het Geeserveld zagen we later nog dat een aantal NSB-ers opgepakt werden. Ook al was het in ons dorp niet volop merkbaar, toch was ik, vooral als onderduiker, blij bevrijdt te zijn‘.

* * * * * *

Op 8 februari 1945 ging een tweede offensief van start: operatie Veritable. Hiermee wilden de geallieerden het Rijngebied veroveren. Door de felle tegenstand van de bezetter mondde het offensief uit in een uitputtingsslag. Op 10 maart 1945 stonden de geallieerden uiteindelijk voor de Rijn. Het noorden van Nederland werd in de lente van 1945 bevrijd.

Op 5 mei ondertekenden de Duitsers de capitulatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Lezing van H. Smits van de Historische Vereniging uit Westerbork

 

Op 27 april heeft Dhr. Hans Smits van de Historische Vereniging uit Westerbork ons het één en ander vertelt over het ontstaan van Nieuw Balinge in zijn streektaal. Hieronder kunt U meegenieten.

(Het gedicht dat Hans heeft gemaakt over Nieuw Balinge, hebben we vertaalt  naar onze eigen streektaal).

NIEUW BALINGE

Rond 1900 begunt de ontvening van het gebied rond Hoogeveen. De veenwarkers kwamen van Aovereest waor het werk op een gegeem ogenblik was klaord.

Trouwens de vervening was in de 17de eeuw al opgang kommen.

Oldtieds bestun Drenthe veur een groot diel oet oetgestrekte meters diepe complexen veen. Grote veenuntginningen brachten het gebied an de snee en herschaopt het in vruchtbaor bouwlaand. Een groot diel van Drenthe vun er zien bestaon in. Zo ok in deze streken rond Hoogeveen. De geboorte van Nieuweroord, de naom zegt het al en Neij-Baoling.

De vaoder van Hendrik Prins is ien van de stichters van het plaggenddörp an het eind van de negentiende eeuw.

Naodat een vervevingsplan is opsteld en vervolgens goedkeurd was, wuur het betrökken veengebied dreuglegd. Dit gung al enkele jaoren an de eigenlukke vervening veuraf. De eigenaoren hadden dus al een vooroetzienbaore blik. Rahder, van der Sluis en Robertus waren bekende naomen.

Er wuurn sloten graoven, de raaien of gruppen. Die wuurn elk jaor een spit wieder oetbold. Zo wuur het gebied untwaterd. Daorna wuur begunnen met de opsplitting ervan. (Naom splitting is hiervan ofleid).

De bonkeerde, bovenste laog, wuur verwiederd en op het er naost gelegen veen ofkrooid. Als er ok nog een grauwveenlaog was, wuur die ok verwiederd.

Daorna wuur de grauwe turf en bolster steuken, waarnao, miestal nog in hetzölfde jaor, de zwartveen (koolveen) laog wuur ofgraoven.

Tenslotte wuur de underste veenlaog, wanneer die der was, tot op het zaand ofgraoven. De koel waoroet de lagen verwiederd waarn, wodt splitting nuumd.

Nao het vergraoven van het veen in de splittingen en het ingraoven van de wieken, wuur het vergraoven van het veen wieder voortzet in smalle putten.

Was de put oetgraoven, dan wuur de bonkeerde er weer instort, terwijl een gedielte van de onverweerde grauwveenlaag wuur metbonkt.

Omstreeks begun meert begunde men met de graofwarkzaamheden. Bij het graoven van de turf oet een gewone veenput wuur het graofwerk miestal deur 2 arbeiders verricht. De ien stun in de koel van daaroet de turven naor boven gooiend op de kruiwaogen, die op de raand van de put stund waarmet de ander de gesteuken veenspecie naor het zetveld braacht.

De turf weuur verzaomeld in slaogen, een dubbele riegel op mekaor gelegde turven, het zogenaomde leger, waor 5 tot 8 storten, paoren van rechtopstaonde turven, tegen an zet wuurn. De hoeveulheid uitgraoven turf wuur oetdrukt in stokken. Ien dagwerk leverde zon 50 stokken op.

Een ploeg van 6 graóvers kun dat in 1 dag produceren.

Door zo te staopelen untstunden er ringen, waardeur de turf kun dreugen. Laoter wuur de turf in bulten zet. Dat deden de vrouwen miestal.

Gebroken turf wuur hierbij apart zet in kleine hoopies. Om verschoeving van de turfbult tegen te gaon wuur hie toedekt met een laogie bonkeerrde en met iezerdraad umspannen.

Bij het inschepen warkten de mannen en vrouwen saomen. Dit was de laodersploeg. De vrouwen staopelden de turf op de kruijwaogens en de mannen zörgden veur het vervoer naor het schip.

Het ruim wuur volstört. De bovenlast vlakt. Dat weer deur vrouwen wuur daon. Zij hietten loegers, de vrouwen die de kruijwagens vulden hietten de vullers.

Behalve steekturf, wuur ok wel baggerturf produceerd, maar dat was weinig.

De veenarbeid wuur mechaniseerd. Er wuur ïndustrialiseerd. De onofzienbaore heiden verdwenen under de stoomploeg.

Arbeidsverholdingen wiezugden.

Toen Drenthe zien veenraand kwietraokte, is het landschapsbeeld ok veraanderd. Wat Drenthe wuur deur de vergraovingen, geeft de untstaone veenkolonies te zien.

Langs de in het veen gegraoven kanaolen untstunden dörpen met ien van vele plaotsen in het veen zelf verzaomelde bevolking, die jonger was dan die van de overige Drense dörpen.

De geaordheid van de inwoners van de veendörpen stek of bij die van de van de Drentse zanddörpen. De bevolking van de veendörpen is spontaoner, reageert sneller in gunstige of ungunstige zin. Het arbeidstempo wek ok of. De Drentse arbeider (bij een boer) warkt dag en nacht. Een veenarbeider hef zien bepaolde warkdag. Hij beurt zien geld op tied en daarmet oet. Hie telt zien loon en rappelleert metien as hie niet genoeg ontvangt.

De arbeider die van de boer zien geld in een gesleuten zakkie ontving, har eerst de moed nao te tellen wat zien werkgever hum had toebedield as hie oet het gezicht van de boer verdwenen was.

In de veenkoloniale gebieden is in de wintertijd de gedwungen winkelnering berucht west. In de wintermaonden stunden de veenwarkzaamheden stil en dus ok de inkomsten van de veenarbeiders, die aldus de noodzaokelijkste levensmiddelen op credit kochten bij hun warkgever die te hunner behoeve een winkel was begunnen. Later wuur die vervener ook tapper en leverde starke drank op de pof. Een borrel was tot de hoeselukke behoeften gaon beheuren. As de turfgraover ’s aoms van het turfgraoven naar hoes keerde, kreeg hie een borrel van moeder de vrouw. Veur de zondag wuur er op zaoterdag wat inslaogen.

Aanderen namen daogelijks een dubbelmaotie met het veen in en maokten het er soldaot. Het gebruuk verdween echter op den duur tegeliek met de verplichte winkelnering.

Langs het kanaol ontstunden in de loop der jaren, een karkie, een schoel, een café en enkele winkels.

                NEI BAOLING

Het ontgunnen veen gaf oe recht van bestaon.

Oen eerste passen he'j langs de Middenraoi daon

Later bint oen huzen meer in een kern op e stelt.

En bi'j een dorp e worden, dat mit telt

Het Hullenzaand, 't Lentsche Veen en Martensplekke bint mit oe verweven

In staot um nao 't wark ontspanning te geven

As Golplevier straks ontstiet

Bi'j as dorp in e pakt, in een weergaloos mooi natuurgebied!

 


  Modellen gezocht

MODELLEN GEZOCHT

Hallo,

Ik ben bezig met de kappersopleiding en zit in het 1e jaar op het Alfa college in Hoogeveen. Daarvoor ben ik heel veel modellen nodig om te: knippen, kleuren, föhnen en inwikkelen. Alles word gecontroleerd door een leraar dus er kan niks fouts aangaan.

Ik ben op 's maandags van half 1 tot 5 uur modellen nodig.  Als u hier belang bij heeft wilt u dan een mailtje sturen of bellen.

Groetjes, Lisanne Kroezen, Tel. 06 30120249 of 0528 321459

Mail.  miss_lovezz@hotmail.com


  Oud Papier

Oud papier / oud ijzer

Het oud papier wordt vanaf 29 mei met een pers/kraakwagen opgehaald.

Er verandert voor u verder helemaal niets, het oud papier kan gewoon op de zelfde manier aan de straat worden gezet.

Oud papier datums: 29 mei, 3 juli, 4 september, 13 november 2010.

Ook willen we u vragen om oud ijzer te bewaren, binnenkort komt er een container waar u dit allemaal in kunt doen.

De opbrengst komt geheel ten goede aan de Mr. Sieberingschool.

De datum hiervan komt in het kontakt 

  Info Plaatselijk Belang

Oproep aan de leden van plaatselijk belang;

De komende maanden mei/juni kunt u de bode weer verwachten voor het innen van de jaarlijkse contributie.

De contributie bedraagt € 7,00.

M. vr gr bestuur plaatselijk belang 

********

Plaatselijk Belang is nog steeds op zoek naar oude foto’s. Heeft U nog oude foto’s dan kunt U contact opnemen met

Henk Prins

Kievitstraat 2,  tel 0528- 3215 37

 


  Kattenhater actief

(ingezonden) Hallo allemaal,

Voor iedereen die katten heeft en vrij rondlopen in het bungalowpark, er is weer een kattenhater aanwezig.
Dus houdt uw kat in de gaten, controleer hem wat vaker of die ook een wondje heeft (kogeltje). Onze kat is hierdoor op 4-5-2010 overleden.

Wij zijn hier nu de dupe van en erg verdrietig, maar wij willen dit graag voorkomen dat deze kattenhater weer toeslaat  en andere onschuldige katten kwaad doet 

  Info Garage-Schuur-Verkoop


Info Goudplevierrun

  Info van Toneelvereniging V.D.O.

Beste mensen,

Tot onze spijt moeten wij u mededelen dat de Toneelvereniging is gestopt met de repetities.

Dit had diverse “persoonlijke” redenen.

Om de “kwaliteit” van een optreden te waarborgen zijn we genoodzaakt het stuk door te schuiven tot het najaar 2010.

We hopen dan ook op uw begrip in deze en zien u allemaal heel graag op onze uitvoeringen tegen het eind van dit jaar!

Wij wensen u allen een prettige zomer toe en hopen dat dit ook zo mag zijn voor al onze leden en  toneelspelers.

Met vriendelijke groet en heel graag tot ziens,

TONEELVERENIGING V.D.O

 


Info Buurtacademie

Heeft u nog nieuwe ideeën/ suggesties voor de Buurtacademie dan horen wij dat graag?

Waar op dit moment een aantal aanvragen voor liggen zijn de volgende cursussen:

“Typecursus” TOETSENBORD COMPUTER!

En LOKALE GESCHIEDENIS.

Hoe is Nieuw Balinge ontstaan enz.

Heeft u ook belangstelling hiervoor?

Meld u  dan aan bij:

 ALBERT WIELINK, 321323 OF JOSE POST, 321354

Tot ziens bij uw BUURTACADEMIE!

 


Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :