september 2010

 

Redactie
Henk Dijkhuis;      tel: 321230
Geke Strijker;            tel: 321132
Jan ’t Hoen;                tel: 321646
José Post;                       tel : 321354
Jannie Boer;                      tel: 321452
 

Kopijadres: geke.strijker@hetnet.nl Geke Strijker, Meeuwenweg 21a,

Rek.nr. Kontakt: 3694.60.332, t.n.v. Kontakt Nieuw Balinge
 
Redactie jeugdpagina: The Young Ones
Sigrid Goossens, Inge Tump, Bernice Post, Manon Wielink en Ellen Smale
Kopijadres :theyoungoneskontakt@yahoo.com
 
Bezorging (dorp): Iris Kats, T: 321501
Bezorging (bungalowpark): Lisanne Kroezen, T: 321459
 
Belangrijke punten voor het inzenden van kopij :

*Kopij digitaal aanleveren: in een WORD-Bestand.

*Handgeschreven kopij en advertenties altijd inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Het plaatsen van kopij en van een kleine advertentie is gratis voor inwoners van Nw Balinge(particulier)

*Voor zakelijke advertenties bestaan vaste tarieven.
* Voor kopij, afkomstig van buiten Nieuw Balinge, worden eveneens kosten in rekening gebracht.

 

Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd

 Van de Redactie

Van  de  redactie

Tijdens de warme dagen van afgelopen zomer, werd de sluis dagelijks gebruikt als  ‘zwembad’ door deze groep Nieuw-Balingse jeugd.  V.l.n.r.:  Martin Kleine, Tom Wielink, Gerben Koekoek, Gerjan Koekoek, Josien Verkleij, Danielle Bruinenberg en Jennifer Span.(foto: Femmie Bos)

 

Men neme: een grote hoeveelheid zéér warme dagen – ruime periodes met aangename temperaturen - een paar flinke plensbuien - wat onweer - een spetterend zomerfeest én een ruime hoeveelheid vrije dagen, en voila je hebt het recept voor: Vakantie Nw-Balinge 2010!  Zo kunnen we allen terug zien op een geslaagde zomerperiode, toch!? Veruit de meeste onder ons hebben de draad van de ‘dagelijkse beslommeringen’ inmiddels alweer opgepakt die ze voor de vakantie hebben laten liggen, werk, school, verenigingswerk, enz.

v  In deze uitgave van Kontakt vertelt st. Zomerfeest ons het een en ander over het afgelopen zomerfeest.

v  Maar ook doen Henry Vos en Richard Ekkelenkamp een oproep aan jou om met de kerstdagen weer de Nieuw Baliger TOP-50 te organiseren.

v  Jur Huizenga is weer aanwezig met een prachtig reisverhaal. Dit keer kunnen we veel te weten komen over Paas-eiland.

v  Een bericht van Brandweer Midden Drenthe

v  En bent u van plan zonnepanelen aan te brengen op uw woning? In deze uitgave van Kontakt vind u meer informatie hierover.

v  Aline Koekoek’s droomwens is in vervulling gegaan bij Tuishuis Vlinder. Lees hier over in deze uitgave.

v  Wil je nog een hardloopshirt van de Goudplevierrun, dat kan! Meer informatie vind je hierover in deze editie.

v  En ben je op zoek naar passend vrijwilligerswerk, ook daarover meer info in deze uitgave!

v  Ben je een feestbeest (of party-animal?!) als toen? Kom dan op vrijdag 15 oktober naar de jeugdsoos voor de thema-avond”I Love The 90’s’. Tevens meer info in de volgende uitgave!

En nog heel veel meer. Veel plezier!

 

   Meester Sieberingschool

 

Schoolfonds Mr. Sieberingschool                           

Afgelopen jaar hebben wij van uw donatie een mooi sporttenue kunnen kopen.

Tijdens de sportactiviteiten maakt de schooljeugd nu een kleurige, sportieve en verzorgde indruk.

Een dezer dagen komen we weer langs de deur om uw vrijwillige bijdrage over het schooljaar 2010/2011 te innen.

Alvast bedankt.

 

The Young Ones

 

  S.V. Nieuw Balinge
 


  Nieuwsbrief "De Heugte"
 
   

Nieuwsbrief

 

Sluiting Dorpshuis tijdens Vakantie niet voor iedereen duidelijk!?Helemaal mee eens, we hadden u duidelijker moeten informeren over de opening en sluitingstijden. Onze excuses daarvoor.

Zomerfeest voor Dorpshuis weer mooi verlopen. Geen verkeerd woord maar gezellig een feestje bouwen met elkaar, alhoewel de gezelligheid door het niet meer mogen roken soms danig wordt verstoord. De rokers staan buiten en de anderen gaan er dan maar bij staan anders is het ongezellig?! 30 man in de zaal bij de band en de rest staat buiten. Jammer heel erg jammer!

Bingo met meer dan 200 bezoekers is natuurlijk ……….écht BINGO!

Klaverjassen, gezellige groep!

De Bands op woensdag en vrijdag, koel, mooi goed spelend en verassend gezellig!

Het SIROCCO team op zaterdag schot in de roos, plaats…. Het café, goed gekozen, bij mooi weer deuren open naar de tent……. Geschikt voor rokers en gezellig om na te praten want DANSEN….Dat kun je op de laatste avond wel vergeten.

Waarschijnlijk is iedereen wel “overwerkt” na een dergelijk week, toch?

Toch kregen we vele reacties over het punt niet roken. De vraag komt boven hoe kunnen we dit oplossen voor het volgend  ZOMERFEEST ?

Het Zomerfeest betekend in ieder geval overlast voor een aantal aanwonende. Deze mensen verdienen een DIKKE pluim! We moeten u dan ook zeggen, dat we veel respect hebben voor het feit dat we nooit klachten van u krijgen. Waarschijnlijk denkt iedereen ach,……. het is maar een paar dagen / avonden  jaar?   en dat is natuurlijk ook zo! We willen iedereen bedanken voor het begrip in deze!

Het niet meer mogen roken in een Openbaar gebouw heeft ook het Dorpshuis al heel veel geld gekost, zeker tijdens het Zomerfeest. De bands staan binnen hun best te doen en bijna iedereen staat buiten, te roken! Ontzettend jammer zowel voor de roker als de niet roker,  de gezelligheid is helemaal weg!

Er is volgens ons maar een oplossing: DE BANDS OOK BUITEN OP LATEN TREDEN? Allemaal binnen of allemaal buiten. De vraag is of iedereen daar achter kan staan? MEE EENS? DAN LATEN WE DE BANDS ( met vergunning van de Gemeente) PAAR AVONDEN PER JAAR MET GOED “WEER” BUITEN SPELEN. Bij regen uiteraard binnen, maar dan ook met de consequentie dat de roker snel even een sigaretje rookt en meteen weer binnen komt!

En we nodigen alle aanwonende uit daarbij aanwezig te zijn. De eerste consumptie voor de aanwonende is voor onze rekening! Dit kan volgens ons betekenen dat we dan met zijn ALLEN inderdaad genieten van de optredende BANDS!

Kunnen we allemaal instemmen met dit idee? ZO NIET? BEL of Mail dit dan door aan een van de DB leden.

Maar bedenkt voordat u reageert……Het is maar een paar  AVONDEN per jaar en u doet er heel veel mensen een groot plezier mee! En het mooiste is als u zelf komt mee genieten!

U, kunt bellen of mailen naar:

Voorzitter: Wolter Ravenhorst E-mail: w.ravenhorst@hetnet.nl
Secretaris: Ton Moret E-mail: tonmor@home.nl
Penningmeester: Freddie Oelen: 321188 E-mail: freddieoelen@home.nl
José Post:  321354 of E-mail: josepost4@hotmail.com

Wij zijn heel benieuwd naar uw reactie? Uw gratis consumptie wordt als het door gaat, in de vorm van een munt bij u thuisbezorgd!

Tot ziens DB Dorpshuis “De Heugte”, I.O. José Post

 

  Terugblik Zomerfeest

Aan alle inwoners van Nieuw Balinge die het Zomerfeest “bewust” hebben mee gemaakt! Hierbij ons verslag….. mocht u er een ander idee over hebben?  Laat het ons weten!

Allereerst wat betreft de attracties van de kermis.

Er was hier en daar wat commentaar op het feit dat er geen Autoscooter aanwezig was. Begrijpelijk voor die mensen die de autoscooter het aller leukste vinden is dat heel sneu, maar… er valt voor ons als organisatie weinig in te regelen. De man die zou komen met de autoscooter had hem verkocht 14 dagen voor het feest, dan is het onmogelijk nog iets te regelen mits er bij voorbaat al heel veel geld op tafel wordt gelegd.  Nou en dat is iets wat we net niet kunnen behappen als organisatie.  We hangen in deze af van de organisator van de Kermis, ons dorp is helaas te klein om veel eisen te kunnen stellen.

Toch kregen we ook vaak te horen dat de Kermis dit jaar…… mooi / gezellig opgesteld stond. Het iedereen naar de zin maken is een utopie!

Met munten werken in ruil voor een kermisattractie, wat helaas moest worden ingevoerd vanwege fraude ( vorig jaar) is nog even wennen voor iedereen. Op het bijgesloten briefje was het woord Munten weggevallen en daardoor was de tekst niet voor iedereen duidelijk, onze excuses daarvoor!  Wel is gebleken dat het werkt, en we nu ook het juiste aantal munten betalen en niet teveel!

Voor alle duidelijkheid, we hoorden dat men dacht dat wij die munten GRATIS krijgen van de KERMIS, maar dat is écht niet zo! We krijgen wel wat reductie maar dat is het dan ook.

Misschien is het goed dat u zelf overweegt wat u aan de lijstcollecte geeft?      Want u geeft b.v. € 10,= als vrijwillige bijdrage op de lijst……… dan  krijgt u van ons 4 munten die voor u minimaal € 1,50 per stuk waard zijn, dus u ontvangt retour van uw € 10, =  een waarde van € 6,= aan munten!

Als u toch van plan bent uw kinderen te laten draaien in een Kermisattractie is het wellicht te overwegen dit via de lijstcollecte te compenseren.  Sommige mensen hadden er al een berekening op los gelaten, en tekenden een hoger bedrag op de lijst.

Uitleggen: Je geeft  € 25,=  op de lijstcollecte en krijgt 10 draaimunten ter waarde van € 15,= terug. Commissie Zomerfeest en kinderen blij!

Verder kunnen we vaststellen dat de Spooktocht met 103 deelnemers een succes was. Met onze dank aan het bestuur van JEUGDSOOS KENTUCKY die dit voor ons heeft georganiseerd! Geweldig ….zoveel deelnemers met alleen maar lof!  VOLGEND JAAR WEER? Dat hopen we dan maar!

De Fietstocht met 150 deelnemers is (met dank aan Anneke en Freddie) ook nog altijd een leuke activiteit  en dat Demonstraties altijd leuk zijn, waar veel publiek op af komt bleek wel weer met zoveel mensen op en rondom het voetbalveld!  Met DANK  aan SV. Nieuw Balinge die het altijd weer toestaat dat wij gebruik maken van het sportterrein als het nodig is!

De Viswedstrijd….SUPER altijd veel deelnemers en een succesvol onderdeel van het Zomerfeest. BEDANKT FAM. KOEKOEK!

De knutselmiddag was een groot succes. Alle kinderen gingen met handen vol naar huis.

Er zijn veel Zeepjuweeltjes gemaakt en de vogelnestkastjes werden zowel door de jongens als meisjes zeer gewaardeerd. Deze waren beschikbaar gesteld door het Drents Landschap met dank aan ROELOF BISSCHOP die dit voor ons geregeld heeft! Daarnaast mocht men ook nog een heerlijke sorbet maken en uiteraard opeten. LEKKER!

Aan  Jeu de boules  en Koersballen wordt ieder jaar met veel plezier meegedaan!  Daar valt verder weinig over te zeggen maar wordt intens beleefd vooral ook door de oudere  deelnemers! Dank aan hen die hier leiding aan geven.  Tot onze spijt moesten we een aantal jongere mensen teleur stellen voor deelname aan de jeu de boules competitie.  Heel vervelend…….maar het was al een paar keer bekend gemaakt OPGAVE VOORAF!

Het is een competitie die vooraf wordt ingevuld door de leiding van de Jeu de boules groep.  Dat kun je dan niet a la minuut veranderen dat kost tijd…wel heeft de leiding meteen na afloop aangegeven dat volgend jaar anders op te lossen met meer uitbreidingsmogelijkheden. Dus mensen volgend jaar met wellicht meer banen meer mogelijkheden.

Excuses voor het ongemak….Maar het stokbrood en de Franse kaas was lekker toch?

Zeskamp een geweldig leuk onderdeel voor deelnemer en toeschouwer hoorden wij? Gelukkig deden er heel veel kinderen en ouderen mee.  Het kost behoorlijk wat…. om een leuke anno 2010 zeskamp te organiseren, en dat is helemaal niet erg als er maar aan deelgenomen wordt.

Nu hoor ik u denken doe een zeskamp anno 1980 das goedkoper?  Klopt maar…………dat kan alleen met inzet van heel veel mensen die als bouwploeg willen functioneren en helaas hebben we die niet meer op een paar mensen na. Iedereen wil wel helpen maar niet vast gelegd  voor de hele week. Dat kunnen we ook wel begrijpen, maar dan wordt het dus ook moeilijk te realiseren wat eerder wel kon met 8 tot 10 mensen achter de hand, die dat wel even deden.

Dus…HIER DE OPROEP…….Wie wil wel meewerken in de zogenaamde “BOUWGROEP” tijdens het Zomerfeest? Opgave bij de Stichtingsleden.

Dan komen we bij de Bonte Avond of we zoeken hét talent van Nieuw Balinge of de Play backshow……….Geef het “FEESTJE””Beestje” maar een naam.  WAAROM ZIJN ER DAN ZO WEINIG MENSEN DIE MEE WILLEN DOEN?

De zaal zit altijd vol, maar qua deelname is het hopeloos…! MAAR EERST EVEN DE COMPLIMENTEN VOOR HEN DIE WEL OP HET PODIUM STONDEN! SUPER!  Terwijl we weten dat er zoveel meer TALENT in ons dorp woont.

En iedereen het zo ontzettend leuk vind om naar hun kind of kleinkind of tante of oom te kijken want IEDEREEN mag optreden, leeftijd speelt geen rol!  Jammer dat dit niet lukt om mensen te stimuleren mee te doen?   Kunnen we er een “verplichting” aan stellen op de een of andere manier? LAAT EENS HOREN WAT JULLIE ERVAN VINDEN? WE ZIJN BENIEUWD?

Wij horen best wel dat mensen andere dingen willen, en zeggen… het is niet meer zo spectaculair?  Dat wordt ook steeds moeilijker met ongeveer hetzelfde geld en na ruim 45 jaar. Niettemin staan we altijd open voor leuke tips, dus laat je horen

VUURWERK kan helaas NOOIT weer vanwege het feit dat we rondom in de natuur wonen!

Over de KERMIS nogmaals hebben we niet zoveel in de melk te brokkelen als klein dorpje!

Uiteraard moeten we ook rekening houden met de kosten! De INKOMSTEN worden niet écht groter de uitgaven des te meer!

Zit iedereen nog te wachten op een touwtrek wedstrijd het kan hoor……. touw ligt er nog?

Beste mensen geef uw ideeën dan nu eens een keertje door! Wellicht kunnen we er wat mee?

Verder zijn wij als Zomerfeest commissie over het algemeen tevreden over het verloop van “ons” Zomerfeest 2010. Mocht u een andere mening hebben over “ons” Zomerfeest dan horen we dat graag.

ST. ZOMERFEEST LEDEN.

 


  De laatste vervulde droomwens in Thuishuis Vlinder
 

  Kinderopvang
 

Kinderopvang

Zoals jullie inmiddels vast al gehoord hebben, heeft kinderopvang Pinokkio besloten om het komend schooljaar te stoppen met al hun activiteiten in Nieuw Balinge. Zowel Kids Casa  (Marinca) als thuishuis Vlinder( Petra) blijven wel actief, maar dit is nog niet voldoende!

Samen met Plaatselijk Belang, peuterspeelzaal Duimelot, kids Casa, Thuishuis Vlinder en de Mr. Sieberingschool, proberen we nu tot een extra voorziening in Nieuw Balinge te komen. Het Dorpshuisbestuur  heeft aangegeven dat ze ten alle tijde, alle mogelijkheden zal bekijken en haar medewerking wil geven aan  "opvangruimte" in "De Heugte".

Mochten er ouders / verzorgers zijn die belangstelling hebben voor kinderopvang nu of in de toekomst laat het ons dan weten.

Met vriendelijke groet,

namens de werkgroep, Marianne Kraakman 

  Een Nieuw-Balinger op Paaseiland

Een Nieuw-Balinger op Paaseiland

Dorpsgenoot Jur Huizenga bezocht samen met reisvriendin Coosje Chili, Paaseiland en Argentinië. Exclusief voor KONTAKT doet hij hieronder verslag over zijn bezoek aan Paaseiland.

Paaseiland staat bekend om zijn mysterieuze stenen beelden waarvan niemand de precieze betekenis kent. We zijn er geweest om te zien, of ze er nog stonden. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Daarmee zou dit artikel beëindigd kunnen worden, maar de geschiedenis van het eiland is zo dramatisch interessant dat het de moeite waard is om verder te lezen.

Waar ligt Paaseiland eigenlijk? In de Stille Zuidzee, 3700 km ten westen van Zuid-Amerika. Het is het eenzaamste eiland ter wereld, want binnen een straal van 2200 km bevinden zich geen andere bewoonde eilanden. Dat is globaal de afstand van Nieuw Balinge tot in Marokko. Het was dan ook zuiver toeval dat onze koene landgenoot Jacob Roggeveen op Eerste Paasdag 5 april 1722 daar als eerste Europeaan voet aan land zette. Het eiland heet om deze reden Paaseiland. Ondanks de heilige dag verliep de landing niet helemaal vreedzaam. Er werden namelijk 12 eilandbewoners neergeschoten. Europa gaf zijn visitekaartje af. Roggeveen trof er geen paradijs aan, maar een cultuur die zich in verval bevond. Hoe kwam dat?

De oorspronkelijke bewoners van Paaseiland kwamen van andere eilanden in de Stille Zuidzee, waarschijnlijk van de Cook Eilanden die op 4.000 km ten westen van Paaseiland liggen en waarvan de bewoners een verwante taal spreken. Ook zij moeten het toen nog onbewoonde eiland bij toeval ontdekt hebben. Dat was omstreeks het jaar 400. Er ontwikkelde zich op het eiland een autoritair-religieuze staat, waarbij de koning als de rechtstreekse afgevaardigde van God werd beschouwd en daarmee almachtig was. Een soort collega van de Paus dus. Om religieuze redenen werden stenen beelden met een gezicht uit de rotsen gehouwen en over boomstammen naar hun plaats van bestemming aan de kust gerold, waar ze op plateaus werden opgericht. De beelden staan alle met het gezicht landinwaarts gericht. Buiten het eiland was immers het Grote Niets, de eindloze Stille Oceaan. De eilandbewoners moeten zich gevoeld hebben zoals wij Aardbewoners, eenzaam in het onmetelijke heelal. De bevolking neemt, zoals dat meestal gaat, toe en toe, tot ca. 10.000 zielen. Voor een vulkaaneiland van slechts 117 km2 een beetje te veel van het goede. Er begint zich omstreeks het jaar 1000, toen de cultuur een hoogtepunt bereikt had, dan ook een ecologische ramp te voltrekken. Er worden steeds meer bomen gekapt voor de bouw van huizen en boten, koken en het transport van de stenen beelden. Er staat op een gegeven moment nauwelijks meer een boom op het oorspronkelijk bosrijke eiland. Het gevolg daarvan is dat vruchtbare landbouwgrond wegspoelt, er hongersnoden optreden en maatschappelijke spanningen ontstaan.

De bevolking komt in verzet tegen de gevestigde orde en gooit daarbij een groot aantal stenen beelden om.

In de tot dan toe geordende maatschappij gaat het recht van de sterkste gelden met zelfs een burgeroorlog tussen de lang-oren (met uitgerekte oorlellen) en de kort-oren (met ”gewone” oren). De kort-oren winnen de strijd dankzij verraad en slechts 2 lang-oren brengen het er levend van af. De bevolking neemt verder in aantal af. Mede door syfilis en andere ziekten die de Europese zeevaarders meebrengen, bedraagt het aantal bewoners omstreeks 1850 nog maar 2000 zielen. Dan volgt in 1862 de genadeklap. Een Peruaans schip gaat nabij het eiland voor anker om 1000 bewoners inclusief de koning en de kroonprins, de halve bevolking dus, als slaaf af te voeren naar een paar eilandjes voor de kust van Peru om daar te werk gesteld te worden bij de winning van vogelmest (Chilisalpeter). Een jaar later, in 1863 dus, zijn er al 900 ”werknemers” overleden. Weer een jaar later, in 1864, worden na bemiddeling van bisschop van Tahiti de slaven vrijgelaten en dat zijn er dan nog maar 15. Na terugkeer op Paaseiland blijken zij besmet te zijn met pokken, hetgeen een pokken-epidemie op het eiland tot gevolg heeft. Resultaat: in 1877 zijn er nog maar 111 eilandbewoners over.

De ontwikkelingen op het eiland zelf stonden intussen niet stil. Omstreeks 1865 arriveren R.K.-missionarissen op het eiland. Zij bekeren de eilandbewoners tot de kerk van de andere rechtstreekse vertegenwoordiger van God op Aarde en helpen de plaatselijke gewoonten en gebruiken voor een groot deel om zeep. Vijf jaar later, in 1870, vereert de Franse avonturier Dutroux het eiland met een bezoek, in gezelschap van een grote kudde schapen. Wolhandel was in die tijd big business. Hij maakt plannen om het gehele eiland tot één grote schapenfarm om te vormen en de eilandbewoners naar de plantages van het Franse Tahiti te verbannen. Hij brandt de missionaris-posten plat en dwingt de missionarissen het eiland te verlaten. Dutroux regeert het eiland tot 1877 als alleenheerser met ijzeren hand. De geachte lezer kan zelf zich een beeld daarvan vormen, wat dit voor de bevolking betekende. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meneer Dutroux niet van ouderdom stierf, maar vermoord werd.

Elf jaar later, in 1888, annexeert Chili Paaseiland, maar een buitenlandse wolfirma voert tot 1953 de feitelijke macht over Paaseiland uit. In dat jaar wordt het eiland onder Chileens militair bestuur geplaatst en dat duurt tot 2008! Dan geeft Chili het eiland een speciale status, hetgeen meer zelfbeschikking voor de bewoners inhoudt, maar geenszins uitzicht op zelfstandigheid.

En Jur, hoe was de situatie die je bij je bezoek aantrof? De Paaseiland-bewoners voelen zich gekoloniseerd en miskend door Chili, een land waarmee ze cultureel gezien geen enkele band hebben. Zeg maar: in Chili wonen afstammelingen van Spanjaarden en op Paaseiland Polynesiërs met hoela-hoela cultuur. De eilandbewoners willen in de eerste plaats het land terug dat van hen gestolen werd. In 1935 werd namelijk één derde van het eiland zonder enige vorm van overleg of inspraak door Chili tot nationaal park verklaard en ook buiten het enige plaatsje op het eiland, Hanga Roa, is vrijwel alle land in handen van Chilenen. Een tweede steen des aanstoots is het grote aantal vreemdelingen op het eiland. Één derde van de bevolking bestaat uit Chilenen en mensen van West-Europese afkomst. Ter vergelijking: stel dat de huidige bevolking van Nieuw Balinge, ca. 900 mensen, uitgebreid zou worden met 450 vreemdelingen uit b.v. het Westen? Je moet er niet aan denken, want wat zou dat voor onze eigen Nieuw Balingse cultuur en onze Drentse taal betekenen? Precies, zo is ook de huidige situatie op Paaseiland. Cultuur en taal staan onder druk.

Chilenen hebben geld plus initiatief en openen restaurants en luxe hotels naar de smaak van de moderne toerist. Dáár wordt geld verdiend, want Paaseiland is globaal 2x zo duur als Chili. De eilandbewoners moeten zich veelal tevreden stellen met bescheiden baantjes of b.v. het runnen van een miniwinkeltje.

Per jaar krijgt Paaseiland, dat een bevolking van ca. 3.000 zielen telt, ongeveer 50.000 overwegend Chileense toeristen te verwerken. Bedoelde groep zielen vindt dit te veel van het goede en zij blokkeerde om deze reden in oktober 2009 gedurende 2 dagen de start- en landingsbaan op het eiland. Het gevolg daarvan was dat de Chileense regering toezegde te bezien, hoe de stroom toeristen en emigranten ingedamd zou kunnen worden. Het zal wel pappen en nathouden worden, want ook binnen Chili bestaat er vrij verkeer van personen en goederen. De eilandbewoners zijn dus allesbehalve tevreden. Zo gaat het helaas bijna altijd in landen die te maken krijgen met massale toestroom van buitenstaanders: Amerika/indianen, Australië/Aboriginals, Tibet/overvleugeling van Tibetanen door Han-Chinezen.

En tot slot: nog nieuws over de stenen beelden, waar het toch allemaal om begonnen was, Jur? Ja, hoor. Van de oorspronkelijk honderden beelden die aan de kust stonden, zijn er nog enkele tientallen over. Maar men is er nu wel zuinig op geworden. Mocht je 10 jaar geleden er nog op klimmen, nu worden de beelden als heilige monumenten beschouwd. Om een foto voor KONTAKT te kunnen maken, zette ik 2 stappen buiten het gemarkeerde pad, waarop ik meteen door een juffrouw met een grote megafoon tot de orde werd getoeterd. Er wordt op bescheiden schaal restauratie uitgevoerd. Daarvoor komt ook hulp uit het buitenland. Zo heeft Japan financiële en technische steun verleend bij het terugbrengen van de beeldenrij op bijgaande foto in zijn oorspronkelijke glorie.

Toen ik voor deze beelden stond, voelde ik mij klein en was mijn bewondering voor de prestaties van de oorspronkelijke eilandbewoners met hun primitieve technische hulpmiddelen groot. Bij het verlaten van het eiland had ik gemengde gevoelens.

Enerzijds dankbaar dat ik al dat moois met eigen ogen heb mogen aanschouwen, maar anderzijds was ik ook triest over hetgeen anderen en dan met name mensen van Europese afkomst het eiland hebben aangedaan en nog steeds aandoen.


  Goudplevierrun 2010

Goudplevierrun 2010

De 2e editie van de Goudplevierrun was, ondanks de hitte, een groot succes! Van te voren hadden zich ruim 100 lopers opgegeven. Dit waren er 60 meer dan vorig jaar. Waar er vorig jaar 84 deelnemers waren, hadden we dit jaar gerekend op zo’n 170 lopers. De bezoekers-teller op onze site steeg met de dag en het leek er op dat er nog een ruim aantal lopers zich op de dag zelf zouden gaan inschrijven. Maar helaas was de bezoekers-teller niet het enige wat steeg, de temperatuur steeg ook! Mailtjes, telefoontjes, mensen die ons aanspraken: “Gaat het zaterdag wel door?”, “Is het wel verantwoord om het zaterdag door te laten gaan?”. Uiteindelijk hebben we de overweging gemaakt om het ondanks de tropische temperaturen toch door te laten gaan. Gelukkig maar, want uiteindelijk zouden we 74 lopers teleurgesteld hebben als we de Goudplevierrun afgeblazen hadden. We hadden 2 extra waterposten ingelast, een hele voorraad watersponsen aan laten rukken en dorpsbewoners waren bereid hun tuinsproeier langs de weg te zetten. Deze maatregelen zorgden ervoor dat alle 74 lopers veilig en enthousiast over de finish kwamen. De gefinishde lopers werden voorzien van sportdrank en vers fruit en kregen als beloning van deze topprestatie een mooi hardloopshirt aangeboden! Deze shirts konden we aanbieden met de steun van een groot aantal sponsoren, sponsoren bedankt daarvoor!

Na afloop kregen we enkel positieve reacties. De lopers waren enthousiast over het parcours, de faciliteiten en de extra genomen maatregelen wat betreft de hitte. Het is fijn om als organisatie complimenten te krijgen en dat stimuleert ook om volgend jaar weer een Goudpplevierrun te organiseren.

De datum van de 3e Goudplevierrun is: ZATERDAG 9 JULI 2011!

Het organiseren van deze run zou absoluut niet lukken zonder de grote groep vrijwilligers die actief is geweest. Ruim 40 mensen waren in touw om alles voor, tijdens en na de run vlekkeloos te laten verlopen. Iedereen langs deze weg nogmaals hartelijk dank en hopelijk kunnen we volgend jaar weer rekenen op jullie hulp!

Op onze site www.goudplevierrun.nl kunt u terecht voor onder andere:

-De uitslagen van de 5,3km en 10,6km.

-Foto’s van 2009 en 2010.

-Een overzicht van sponsoren.

-Een gastenboek, waarin we uw reacties/tips/op- en aanmerkingen graag tegemoet zien.

Zaterdag 9 juli is dus de 3 editie van de Goudplevierrun, we hopen dat de Nieuw-Balingse sportievelingen de komende maanden flink in training gaan om volgend jaar ook mee te kunnen doen aan dit sportieve, gezellige hardloopevenement door de Nieuw-Balingse natuur!

Namens de organisatie een vriendelijke groet,  Ronald van Aalderen, Gert en Mellanie Slomp

Foto-impressie van de Goudplevierrun 2010

Kindergoudplevierrun 2010

Voorafgaand aan de Goudplevierrun werd de eerste editie van de Kinderrun gehouden. Een aantal leerlingen uit de bovenbouw van de Meester Sieberingschool, een ouder en een vrijwilliger verzorgden in de ochtend de inschrijvingen. Er werd gestart in 3 leeftijdscategorieën en onderweg was er een drinkpost met ranja. Helaas kwamen er in totaal maar zo’n 20 kinderen af op de Kinderrun. Maar deze 20 kinderen hebben de warmte getrotseerd en hebben keihard gelopen om uiteindelijk even lekker onder de watersproeier te kunnen staan en een ijsje te eten. Voor iedereen die mee gelopen heeft: goed gedaan!

 


  Paddenstoelen zijn mooi

Paddenstoelen zijn mooi

Bron: www.natuurmonumenten.nl op Andre Donker's blog, Gepost op 2 september 2010 door Andre Donker

Fotograaf: Rasbak Bron: Wikimedia

Een fiets staat tegen een boom, maar de berijder is nergens te vinden. De riempjes van de fietstas zitten niet dicht en ik besluit maar even een kijkje te nemen. In de tas tref ik een paddestoelenboekje aan en verder een flesje water en een boterhamzakje met twee sneetjes brood er in. Heel in de verte loopt een man die ik zie bukken in de berm. Even later staan we samen te kijken naar een paddenstoel en raken aan de praat.

Liefhebber

Al snel zitten we samen in de berm en begint hij, vol vuur, te vertellen over zijn hobby de paddestoel. Na een halfuurtje staan we stram weer op en ben ik heel wat wijzer geworden. Het is ongelooflijk hoeveel een mens kan weten over een onderwerp als je daar je hobby van maakt.

Lekkere soorten

Eekhoorntjesbrood is een bekende paddestoel die veel door muizen en reeën wordt gegeten. Kleine spoortjes van tanden aan de rand van de hoed verraden dat het dit keer een muis moet zijn geweest. De smaak lijkt op die van noten en daar zijn muizen ook gek op.

Fotograaf: Saibling  Bron: wikimedia

Hanenkam

Een andere heel bekende soort is de hanenkam of eetbare cantharel. Even aanbruinen in de koekenpan en heerlijk bij de biefstuk of zomaar tussendoor. Toch moet je oppassen omdat er enige ernstig giftige soorten paddestoelen zijn, die er op lijken. Niet alleen bij de cantharel, maar bij de meeste eetbare soorten zijn er weer andere die er op lijken, maar giftig zijn. Zelf pluk ik ze nooit voor consumptie en wat blijkt, mijn leuke gesprekspartner ook niet.

Mooi om te zien

Fotograaf: A. Donker  Bron: Natuurmonumenten

We lopen samen nog even het bos in en zien heel veel soorten paddestoelen groeien op resten van dood hout. Nieuw leven bij het afbreken van houtachtig materiaal. Vele soorten in de meest mooie kleuren bekijken we en zetten er een paar van op de foto. De namen heb ik niet onthouden, maar dat ze mooi van kleur en vorm zijn wel.


  Ballonnenwedstrijd


  Knooppunt Activiteit


  Toneelvereniging V.D.O.


  Streetdance


  De feestweek, door I. Snels

De feestweek

Wat hebben er toch weer ontzettend veel mensen hun best gedaan, om ook dit jaar de feestweek optimaal een feest te laten zijn. Vooral voor de kinderen was er veel te doen.

Niet te vergeten de ouders die zich ingespannen hebben, om de kinderen er fantastisch uit te laten zien met de optocht. Heel leuk om naar te kijken en het weer liet zich ook van z’n beste kant zien.

Het enigste wat tegenviel was wel de woensdagmarkt. Dat is ook moeilijk te organiseren, er zijn overal van dat soort markten en het dorp is maar klein.. zo liep ik dus de afgelopen tijd over de markt na te denken; is daar nu niets op te verzinnen?

Met het risico te lopen dat het idee at het idee al heel oud is, probeer ik het toch maar. Misschien zou een hobbymarkt iets zijn!? Er zijn vast veel mensen, jong en oud en iedereen er tussenin, die een hobby hebben en het leuk vinden het toch eens aan een ander te laten zien. Bv. Sierraden maken, bouwen met lego, bouwplaten, schaken, dammen, treinen, noem maar op. Misschien een ruilbeurs?

Wat een aanwinst de nieuwe bewegingstuin. Dat zoiets hier kan, is echt geweldig. Wij van de dinsdag-ochtendgym, hebben er al veel gebruik van gemaakt. En dan te bedenken dat er over ongeveer 6 maanden misschien nog een paar toestellen bijkomen.

Ons dorp mag er trots op zijn, vooral op al de mensen die zich hier zo voor ingespannen hebben om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Heel veel groeten voor iedereen. I. Snels.


  Zonnecollectoren en Zonnepanelen

Zonnecollectoren en Zonnepanelen.

Wanneer vergunningvrij, wanneer een omgevingsvergunning nodig?

Groene energie wordt steeds meer toegepast, ook in de woningbouw. Dit betekent dat gebruik wordt gemaakt van natuurlijke energie, via de zon of de wind. Deze groene energie wordt door de energiemaatschappijen opgewekt en vervolgens aan u geleverd. U kunt echter ook zélf energie opwekken met behulp van zonnecollectoren of zonnepanelen. Aangezien dit soort energieopwekkers van buitenaf zichtbaar is, gelden voor het aanbrengen ervan bepaalde regels. Als daaraan wordt voldaan mogen ze vergunningvrij worden aangebracht op een gebouw.

Vraag uw gemeente ernaar,  kijk op de internetsite van het ministerie van VROM (www.vrom.nl/bouwregelgeving) of ga naar het Omgevingsloket online (www.omgevingsloket.nl) en doe de vergunningcheck.


  Bedankje

HARTELIJK BEDANKT

Na mijn oproep voor een boek van ‘Het Jachtterrein van Freek Stok’ in Kontakt van juli 2010, kwam ik na mijn terugkomst van de vakantie, tot de ontdekking dat het boek al was afgeleverd bij ons thuis. Het spijt me ten zeerste dat ik de gulle gever niet persoonlijk kon bedanken en wil dat alsnog doen via een bericht in Kontakt. Mochten er kosten aan verbonden zijn, dan hoor ik dat graag van u.

Nogmaals mijn hartelijke dank hiervoor.    m. vr. gr. Attie Meems


  Meedoen Midden-Drenthe, steunpunt vrijwilligerswerk

Nieuw: Meedoen Midden-Drenthe, steunpunt vrijwilligerswerk

Doen wat je leuk vindt, vrijwilligerswerk dat bij je past

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk of zoek je juist vrijwilligers? Meedoen Midden-Drenthe bemiddelt tussen mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk en organisaties die vrijwilligers zoeken. Ook voor ondersteuning en advies kun je bij ons terecht. Belangrijk hulpmiddel in de bemiddeling is de vacaturebank op de website: www.meedoenmiddendrenthe.nl. Als organisatie kun je hier kosteloos vacatures plaatsen en als belangstellende kun je zoeken tussen de vacatures.

Inmiddels zijn er meer dan 40 vacatures te bekijken. Aanmelden gaat eenvoudig via bovenstaande website. Heb je liever meteen persoonlijk contact, loop dan eens bij ons binnen of neem contact op met Clarine de Haan.

Wist je dat er ontzettend veel verschillende soorten vrijwilligerswerk zijn, met ieder hun eigen tijdsinzet en karakter? Er is een grote verscheidenheid in het aanbod; je kunt kiezen voor bestuurlijk werk of juist voor uitvoerende bezigheden, voor iets in de buurt of juist in een ander dorp. Voor iedereen is er iets te vinden.

Voorbeelden:

ü  Vlagger bij De Witteveense Boys ’87: Het vlaggen van wedstrijden bij voetbalteams (bij zowel junioren als seniorenteams is plaats)

ü  Penningmeester/bestuurslid “De Dorpshoeve” Hijken: (het boekhoudrapport wordt door een professional gemaakt).

ü  Barmedewerker en vrijwilliger voor schoonmaakwerkzaamheden bij Buurtgebouw ‘De Raat’ Beilen-West

 “Steeds dezelfde mensen doen het werk”?

Vaak worden de zaken binnen dorpen en verenigingen onderling geregeld. Soms is het echter moeilijk om nieuwe mensen te vinden. Meedoen Midden-Drenthe kan hierbij ondersteuning bieden. Denk je vaak: “we hebben alles geprobeerd maar we krijgen geen nieuwe vrijwilligers”? Dan kunnen we zoeken naar nieuwe wervingsmethoden. Ook kun je er voor kiezen om het werk in kleinere porties te verdelen. Een nieuwe aanpak kan tot nieuwe inzichten leiden, waardoor het makkelijker wordt om nieuwe vrijwilligers te vinden.

Meedoen Midden-Drenthe is gevestigd aan de Nassaukade 4 in Beilen (het nieuwe gebouw tegenover de parkeerplaats bij de C1000) en werkt voor de hele gemeente. Clarine de Haan werkt als consulente, Klaas Bouwman als coördinator. Beiden zijn al lange tijd werkzaam in de gemeente, Klaas als jongeren- en opbouwwerker en Clarine was lange tijd werkzaam in het ouderenwerk.

Clarine de Haan, consulente Meedoen Midden-Drenthe is te bereiken op: Tel: 0593-524007

Mail: info@meedoenmiddendrenthe.nl     Website: www.meedoenmiddendrenthe.nl (ook voor openingstijden)

Meedoen Midden-Drenthe is een samenwerkingsproject van Welzijn Midden Drenthe en Welzijn Ouderen Midden Drenthe


 Info Jeugdsoos Kentucky


   De Nieuw Balinger TOP 50


  Doe de griep de das om


Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :

------------------------------------------------------------------------

SPOORLOOS

Mijn fiets is al een tijdje spoorloos. Het betreft een zwarte opoefiets (van ongeveer een jaar of 10 oud).

Fiets is met terugtraprem en is tevens voorzien van 3 versnellingen waarvan het bedieningsmechanisme (rechts op het stuur) iets defect is.

Merk zadel: Bassano.

vr. gr. Geke Strijker

------------------------------------------------------------------------

Te Koop:

We hebben nog een aantal Goudplevierrun hardloop/sportshirts over van hoogwaardige, ademende, soepele stof.

Kleur: Rood met witte opdruk,  Maten: XL en XXL.,  We verkopen ze tegen inkoopsprijs: €8,-

Voor meer info en afhalen bij: Gert Slomp, Verlengde Middenraai 53a, Nieuw Balinge, Telefoonnummer 0528-321011.