kontakt  
   
Welkom op

Februari 2012

 

Redactie
Henk Dijkhuis;      tel: 321230
Geke Strijker;            tel: 321132
Jan ’t Hoen;                tel: 321646
José Post;                       tel : 321354
Jannie Boer;                      tel: 321452
 

Kopijadres: geke.strijker@hetnet.nl Geke Strijker, Meeuwenweg 21a,

Rek.nr. Kontakt: 3694.60.332, t.n.v. Kontakt Nieuw Balinge
 
 
Bezorging (dorp): Iris Kats, T: 321501
Bezorging (bungalowpark): Heidi Koekoek, T: 321024
 
Belangrijke punten voor het inzenden van kopij :

*Kopij digitaal aanleveren: in een WORD-Bestand.

*Handgeschreven kopij en advertenties altijd inleveren vóór de laatste dag van de maand.

*Het plaatsten van kopij is voor de verantwoordelijkheid van de inzender.

*Anoniem plaatsen van kopij is mogelijk mits de naam van de inzender bij de redactie bekend is.

*Aangeleverde kopij kan geweigerd worden voor plaatsing, dit ter beoordeling van de redactie.

*Plaatsing van kopij wordt geweigerd, indien deze is gericht tegen personen of groepen met het oogmerk van negatieve publiciteit.

*Het plaatsen van kopij en van een kleine advertentie is gratis voor inwoners van Nw Balinge(particulier)

*Voor zakelijke advertenties bestaan vaste tarieven.
* Voor kopij, afkomstig van buiten Nieuw Balinge, worden eveneens kosten in rekening gebracht.

 

Kontakt verschijnt 11 x per jaar en wordt gratis huis aan huis bezorgd
 

Bankrekeningnummer:3694.00.453, tnv Plaatselijk Belang te Nw Balinge, o.v.v Kontakt


 Van de Redactie

Van  de  redactie


  Nieuwe A.E.D. Lijst


  Meester Sieberingschool

 


  S.V. Nieuw Balinge
 
 
 

  Nieuwsbrief "De Heugte"
 
   

Nieuwsbrief

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  Brieven Gemeente Midden Drenthe


  Kindercarnaval bij de Kinderclub


  Nieuw Balinge Reünie in 2013
 

Tweede dorpsreünie voor Nieuw Balinge in 2013

In het jaar 2013 is het 100 jaar geleden dat Plaatselijk Belang “De Vooruitgang” is opgericht. Daar zal niet ongemerkt aan voorbij worden gegaan. Een werkgroep houdt zich al lang bezig met zaken als het maken van een boek ‘Geschiedenis Nieuw-Balinge’ die in 2013 zal worden uitgegeven.

Maar ook is natuurlijk aan de feestelijk kant gedacht!

In 2013 het precies 5 jaar geleden is dat de eerste dorpsreünie van Nieuw-Balinge plaatsvond. De bedoeling is om dit in 2013 weer te gaan organiseren.

Deze 2e reünie zal gehouden worden op:

Zaterdag 20 april 2013

U kunt zich opgeven bij:

 Albert Wielink 06-15254485 of via: albert.wielink@hetnet.nl en

Geke Strijker – Sok: 06-22211644 of via geke.strijker@hetnet.nl

T.z.t. op deze site binnenkort meer informatie over onze 2e dorpsreünie!

 


  Uitnodiging Werkgroep Duurzaam Energie


  Mag ik even voorstellen..............

Mag ik even voorstellen…

Op 25 januari jl. zijn wij op bezoek geweest bij Jolande Persoon en Cor Aakster

Cor en Jolande wonen al weer enige jaren in Nieuw Balinge, aan de Breistroekenweg nummer 23.

Cor is / was  socioloog en heeft in het begin van zijn carrière aan de Universiteit in Leiden gewerkt. Later is hij als onderzoeker en adviseur zelfstandig verder gegaan en heeft hij voor veel instellingen en ‘klanten’ onderzoeken verricht op sociaal maatschappelijk gebied.  Cor is al enige jaren met pensioen. Hij heeft drie kinderen, een zoon die in Amsterdam woont, en een tweelingdochter in Utrecht. De andere tweelingdochter is nog niet zo lang geleden op 43 jarige leeftijd aan kanker overleden.

Jolande is begonnen als schoonheidsspecialiste / pedicure en de laatste jaren van haar loopbaan heeft zij in de Meldkamer van de ANWB in Assen gewerkt. Zij is inmiddels al enige jaren in de ‘vut’ Jolande heeft een dochter die in Groningen woont. 

Beiden kennen Drenthe goed omdat zij ook in Assen en Cor ook Dwingeloo, hebben gewoond.

Op zoek naar een nieuwe woning in midden Drenthe  vonden zij in Nieuw Balinge aan de Breistroekenweg het huis dat aan hun wensen voldeed. De ruimte, zowel landschappelijk als om het huis, de stilte, de pikdonkere nachten en de natuur rondom het dorp.

Samen trekken zij er veel op uit, vooral lange afstandwandelingen.

Cor heeft een paar jaar geleden voor Jolande de garage omgebouwd tot een atelier waar zij haar hobby naar hartenlust kan uitoefenen.

In 1980 is Jolande begonnen met het spinnen en verven van garens. Hiervoor heeft zij diverse cursussen gevolgd. Vervolgens is ze begonnen met weven, eerst met een klein weefgetouw en daarna een grotere en uiteindelijk een professioneel toestel waarop zij prachtige doeken weeft. Inmiddels staan er drie weefgetouwen, een kleine en twee groten.  

De kleurcombinaties die zij hierin verwerkt zijn schitterend. En dan de diversiteit van de soorten stoffen die zij gebruikt. In één woord “prachtig

Daarnaast werkt Jolande ook met vilt. Ook hiervan maakt zij de mooiste creaties.  Hier ook weer de schoonheid van kleurcombinaties en toepassingen op allerlei soorten stof zoals bijvoorbeeld op katoen en zijde. Jolande verkoopt haar creaties op markten, braderieën en speciale verkooppunten.

Jolande is lid van de weefkring Heerenveen en Hoogeveen. Daar ontmoet zij haar medehobbyisten en het valt haar op dat er ook veel jongeren bij zijn.

Bent u nu nieuwsgierig geworden en wil je zelf kijken (en kopen) naar die prachtige creaties?  Dan kan dat.  Jolande zal je graag ontvangen in haar atelier als je van te voren een afspraak met haar gemaakt hebt. Het telefoonnummer is: 0528 32 10 37

Zo heeft Cor ook zijn Hobby’s. Hij speelt klarinet en nog niet zo lang geleden is hij gestart met lessen. Een heerlijk instrument zegt Cor. Je kunt er je emoties zo lekker in kwijt. Ik lees ook veel boeken en ik steek veel tijd in filmen en fotografie en de natuur is mijn decor.

Nieuw Balinge mag blij zijn met deze creatieve veelzijdige bewoners.

 

  Wat heb ik toch met................... Nieuw Balinge
 
Wat heb ik toch met …

 

 

februari 2012, Gerrit Kleine


 

Door de redactie gevraagd; ‘wat heb jij met Nw-Balinge’, begin ik mijnverhaal; In 1996 kwamen wij in Nw-Balinge te wonen. En voor mij voelde het direct al goed. Als jong ventje had ik al veel in Nw-Balinge vertoeft. Ik kwam in die tijd veel bij Evert en Gé Sok. Evert ventte destijds met eieren en daar hielp ik hem wel eens mee. Met zulk soort activiteiten kom je bij veel mensen over de vloer en leer je dus veel volk kennen. En dat vond ik altijd ook heel leuk als de oudere mensen vroegen; ‘van wie bin ie d’r iene?’ en dat ik dan trots kon antwoorden dat ik d’r iene was van ‘Jans de Bui’je’, want ik wist wel dat dat altijd reacties opriep. Mijn vader speelde accordeon en had op Nieuw-Balinge op menig schoolfeest, toneeluitvoering en bruiloft voor de muziek gezorgd. Niet alleen speelde hij accordeon, maar ook kon hij moppen tappen als geen ander. Hij was er bij de bevolking in de wijde omtrek om geliefd, zo ook op Nieuw-Balinge. Dus als ik dan zei dat hij mijn vader was, kwam daar vaak op terug; Oh, goh, van Jansie? Daor hebbe wi’j toch zo mit e lachen!’. En dan kwam er weer ’t een of ‘t ander op de proppen.

Maar goed, als je zo’n volle dag aan het sjouwen was om de mensen van hun dagelijks eitje te voorzien, dan had je ’s avonds flink honger. Ik weet nog goed dat Gé soms Sajoer kookte. Dat was een Indisch gerecht. Wat ze daar precies doorkookte weet ik niet, maar wel dat er gedroogde bonen door zaten. Die bonen reeg ze aan een draad en werden dus met schil en al gedroogd. Het was heel lekker…

Maar laat ik niet verder afdrijven…

Toen we nog maar pas in Nieuw-Balinge woonden, sprak ik Hennie Wielink (zaliger) en die zei tegen mij; ‘Gerrit, je moet zaterdags naar het voetbalveld gaan, dan zit je er gelijk tussen.’

En daar had hij natuurlijk groot gelijk in, want als je jezelf niet geeft op een dorp, wordt het nooit wat. Hennie’s goede raad heb ik trouwens nooit opgevolgd, want met voetbal heb ik niks. En wat je dan meestal krijgt is de ‘derde helft’…. En daar had ik, voordat we naar Nieuw-Balinge gingen, al verstand van. Nee, ik heb het gezocht in andere verenigingen. Biljarten en toneel waren meer mijn ding.

Biljarten doen we een half jaar, zolang de ‘r’ in de maand zit. Dus de zomermaanden heb ik alle tijd om ’s avonds in alle rust de vogels in het Mantingerveld te bekijken.

Trouwens, als ik mee wil doen met toneel, tref ik hetzelfde beeld, ook een wintergebeuren. Dat V.D.O. is een mooie toneelvereniging. Ik heb me wel eens slap gelachen om dolkomische situaties. Die keer dat Bennie Smale mijn zoon moest spelen vergeet ik nooit weer. Hij moest aardappels schillen en binnen de kortste tijd had hij ze vierkant! Toen kwakte hij ze met geweld in de pan dat het water van mijn bril droop. Ja, echt prachtig dat soort dingen! Maar je hebt natuurlijk ook met de keerzijde te maken wanneer je de vrouwen uit de broek ergert. Maar als dat niet ontaard in scheldpartijen is het denk ik eerder een bindende, dan een storende factor. Wanneer je elkaar fatsoenlijk kunt zeggen hoe je er over denkt, versterkt het de band. En daar gaat het om. Vooral in een dorpsgemeenschap, want daar kom je elkaar elke dag tegen. Als je regelmatig in het dorpshuis komt, word je van veel dingen gewaar. Op een gegeven moment werd er door Natuurmonumenten gidsen gevraagd om mensen van buitenaf, ons dorp en de mooie natuur rondom te laten zien. Nou, daar zijn wij met vier personen serieus op in gegaan. En nu is het zo dat drie er velddienst hebben en de vierde verzorgt de keuken en de zaal in samenwerking met Nico of Evert. Want het concept is dat wij de mensen laten genieten van de natuur en ze flink laten afpeigeren en dat ze dan dorstig en hongerig als wolven, weer bij het dorpshuis binnen vallen. We hebben al menige excursie gehad en steeds horen we positieve reacties. Ja, echt leuk om zoiets te doen.

En als ze mij nu vragen; wat heb jij met Nieuw-Balinge? Dan kan ik wel zeggen, genoeg om mij eer prettig te voelen en om er veel te komen.

Want dit moet ik er nog bij vertellen, na tien jaar prettig wonen in Nieuw-Balinge, kwam daar door interne moeilijkheden een einde aan en moest ik mijn heil elders gaan zoeken. Ik ben naar alle tevredenheid gesetteld aan de Hoogeveenseweg, maar dat is geen reden om Nieuw-Balinge te vergeten. En als ik in mijn auto stap om mij weer in het (bruisende) dorpsleven te storten, bekruipt me vaak het gevoel dat ik een goed lot getrokken heb, met zo’n mooi dorp om in om te gaan.

Gerrit Kleine.

 

  10 Tips om je huisdier de winter door te helpen


  OZITDATZO


  Rekeningnummer Kontakt

Rekeningnummer Kontakt

Met ingang van januari  2012 worden  de financiën  van Kontakt  niet meer door Joyce Salomons geregeld,  maar door de penningmeester van Plaatselijk Belang Gert Slomp.  Het Kontakt is in het verleden volledig geadopteerd door Plaatselijk Belang en nu Joyce aangaf er mee te willen stoppen hebben we samen met de redactie besloten alles over één schijf te laten lopen. Dit heeft weer als voordeel dat we kosten besparen door de reguliere rekening van Kontakt per 15 februari op te heffen. Dus mensen houd er rekening mee dat wanneer u een bijdrage wilt overmaken voor Kontakt, dit voortaan moet op rekeningnummer 369400453 t.n.v. Plaatselijk Belang Nieuw Balinge o.v.v. Kontakt.

Wij als bestuur Plaatselijk Belang willen Joyce hartelijk bedanken voor de vele uurtjes vrije tijd die zij erin heeft gestoken.

Bestuur Plaatselijk Belang.

Dank!

 

Jarenlang werd er over en weer gemaild, soms gebeld, of zelfs ge-sms’t. In de meeste gevallen was dat aangaande facturen voor Kontakt die verstuurd moesten worden naar o.a. adverteerders. Joyce handelde dat dan weer perfect af en zorgde dat de centjes voor Kontakt binnen kwamen. Langs deze weg wil ook de redactie een woord van dank uitbrengen aan Joyce Salomons. Wij wensen haar dan ook veel geluk aan de Breistroekenweg en veel succes met ‘Pedicuresalon Joyce’!

 

  Speeltuin Wolvenhaar/Voornweg

Speeltuin Wolvenhaar/Voornweg.

30 Jan. Vergadering gehad met Gert Slomp en Henk Suurd van de gemeente Midden Drenthe Team spelen over de speeltuin Wolvenhaar/Voornweg i.v.m. een toestel dat kapot is en vervangen moet worden. Wij zijn overeengekomen dat er geen nieuw toestel komt, maar dat de zandbakwereld verplaatst en opgeknapt word. Bij de Chr. School liggen elementen die ons toegezegd zijn. Deze komen rond de zandbak wereld zodat het zand ook in de bak blijft en niet door de hele speeltuin verspreid word. Ook word er een oplossing gezocht voor het water probleem. En krijgen weer nieuwe bomen. Dit alles zal plaats vinden in het voorjaar, zodat er voor de zomer weer volop gespeeld kan worden.

Anneke, Petra en Gerrie

 

  Goudplevierrun

Goudplevierrun

Op zaterdag 14 juli 2012 vindt de 4e editie van de Goudplevierrun plaats. Via onze vernieuwde en gemoderniseerde site kunt u zich inmiddels inschrijven voor de 5,3 en de 10,6 km. Ook kunt u tijdens het inschrijven aan geven of u een mooi Goudplevierrun hardloopshirt wilt bestellen. Op de website vindt u allerlei achtergrondinformatie, waaronder de foto’s en uitslagen van voorgaande jaren.

We nodigen u van harte uit om een kijkje te nemen op onze site! Het adres van de website is www.goudplevierrun.nl

 

  Gedicht

(ingezonden)

Jan ventte langs de huizen

Met garen en met lint

En trof laatst bij zo'n herenhuis

Toch zo'n knap kind

 

't meisje was zo'n 16 jaar

Wat een figuurtje, wat een sex.

En van dat zwarte haar

Jan stond gewoon perplex

 

Wat kost dat lint, vroeg het knappe kind

Voor jou '' zei Jans vol vuur

Een kus voor elke meter lint

Me dunkt dat s toch niet te duur

 

Geef mij dan maar tien meter

Zei het lieve meisje vlot

En Jans .. meette wel 12 meter af.

Hij was van 't schoon gewoon kapot

 

Ze kreeg het lint van Jans en zei

'' k zal opoe even halen

Voor haar moest ik het kopen

Dus moet zij je ook betalen

 

En daar stond Jans bij 't herenhuis

Wat had dat kind hem beet,

De deuren klapte, ... Opoe kwam.

En Jans .. Vetrok, full speed.

 

  Nieuws IJsvereniging

IJSVERENIGING NIEUW-BALINGE

Het leek er niet op dat er nog winter zou komen maar de weergoden beslisten anders, en na een paar dagen van lichte vorst veranderde het in strenge vorst in de nacht, en matige vorst overdag,

Maandag lag  nog een groot gedeelte van de baan open maar in de loop van dinsdag werd het gat snel kleiner en de dag er na zat de baan helemaal dicht, woensdag en donderdag was het ijs nog niet dik genoeg ,maar vrijdag zaten we op 12 cm , dus de ijsbaan kon open.

Gelukkig was de opkomst van schaatsers en andere belangstellenden zeer groot,vanaf de eerste dag waren er zeer veel [jeugdige] schaatsers.

Het leek eerst op een vorst periode zonder sneeuw ,maar de tweede dag viel er toch gedurende enkele uren lichte sneeuw,wat weer veel werk betekende voor de mensen die de ijsvloer onderhouden ,gelukkig hebben we de beschikking over drie veeg machines ,en een flink aantal vrijwilligers die zich daar voor inzetten.  En na enkele uren hadden we de ijsbaan weer sneeuw vrij.

Dan is het wel heel erg leuk om te zien dat veel mensen en ook schooljeugd spontaan de handen uit de mouwen steken om met elkaar de klus te klaren.

En iedereen was dan ook zeer te spreken over de conditie van het ijs..

Maar na drie dagen van schaats plezier ,was het was het dan ook nodig tijd om de baan te dweilen.

Ook voor de versnaperingen in de kantine was er veel belangstelling ,dat is dan weer gunstig voor de kas van de vereniging, mede dankzij een flink aantal dames die zich daar vrijwillig voor inzetten.

Ook is er nieuwe [energie zuinige] verlichting rond de baan geplaatst .dat moet hier en daar nog wel bijgesteld worden,dat zal dan ook op korte termijn gebeuren.

De eerste foto`s staan inmiddels ook al weer op de site van de IJsvereniging.

Vriendelijke groeten van het bestuur.


  Nieuws GJVV


  Filmavond Tienersoos Teenspirit


Te Koop: Te Koop Gevraagd: Gevonden / Verloren :

OPROEP

Is er iemand in het dorp die hulp in de huishouding zoekt op de vrijdagmorgen?

Tegen een vergoeding.

Groeten; Marleen Pol, tel: 852233

----------------------------------------------------------------

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------