kontakt    

 

Juni 2014

 
 
 

 

Van de Redactie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (met dank aan Henk Prins voor het aanleveren van deze foto)

Zwemmen bij/in het Mekelermeer (1962). Meer over onze zwemplassen in deze uitgave, in de rubriek ‘Hoe het vroeger was’

 

   Meester Sieberingschool

ANWB Streetwise

Woensdag 7 mei hebben alle leerlingen van de Meester Sieberingschool meegedaan met het verkeersproject Streetwise. Dit project bestaat uit  4 onderdelen:

Bij Toet toet leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het autostoeltje.

  

 

Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de autogordel en gebruik van een autostoeltje in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektroauto.

 

Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijderstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger/ autostoeltje komt in deze les aan bod.

 

Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op en mogen als laatste rijden met een elektrische step en ervaren zo wat gemotoriseerd verkeer voelt. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

 

  

We hebben allen genoten van deze leerzame ochtend!

 

Visles voor de leerlingen groep 7/8

Op maandag 12 mei mochten de leerlingen van groep 7/8 van de Mr Sieberingschool de lesboeken in de kast laten staan en hun laarzen aantrekken. Want i.p.v. rekenen of taal kregen de leerlingen een visles. Deze les werd in samenwerking met de Nederlandse Hengelsport Federatie en de plaatselijke vrijwilligers van de visvereniging georganiseerd.

Nadat de leerlingen een uitgebreide theorieles volgden in de klas, mochten ze richting de ijsbaan. Daar lagen de materialen al klaar, hengels, onthakers en de maden. Wederom kregen de leerlingen een korte uitleg en het vissen kon beginnen.

Drie kwartier, en heel veel gevangen vissen, later sloten we de middag gezamenlijk af. De leerlingen waren erg enthousiast, vooral na het krijgen van een visvergunning. De hele maand mei is er veel gevist door de leerlingen. De ene keer met meer geluk dan de andere…

Veenpark Bargercompascuum

Onlangs gingen de groepen 5 t/m 8 van de Meester Sieberingschool naar het Veenpark in Bargercompascuum. In kader van het natuur- en geschiedenisonderwijs is zo’n uitstapje natuurlijk een mooie toevoeging. Het is alsof je een grote stap terug in de tijd maakt.

De dag begon met een reisje in de veentrein. Er waren open wagonnetjes voortgetrokken door een stoomlocomotief met een echte machinist. Na een ritje van ongeveer 15 minuten arriveerden we bij een veenafgraving. Daar werden we voorgelicht over het ontstaan van het veen, het gebruik van veen en vele andere wetenswaardigheden uit die tijd.

  

Na een kort ritje terug naar het park gingen we in groepen langs de verschillende woningen in het prachtig aangelegde dorp. Met een speurtocht in de hand werden de leerlingen uitgedaagd feiten uit de geschiedenis te vinden in de gebouwtjes. Veel aandacht kreeg de oude school waar we konden zien dat de kinderen vroeger veel minder comfortabel konden zitten. Ook de lesmaterialen waren simpel en klein in aantal.

De klompenmaker was die dag ook nog aan het werk. Hij vertelde met veel passie over zijn werk. De leerlingen luisterden aandachtig en wilden er veel over weten.

Naast deze klompenmaker waren er ook nog andere mensen aan het werk in het park. Bij de bakkerij was het een drukte van jewelste. De leerlingen keken mee in de bakkerij terwijl de leerkrachten en begeleiders zich verlekkerden aan de goed gevulde vitrines. Een bezoek aan de echte plaggenhutten, de kerk en natuurlijk de snoepwinkel was ook erg leuk voor de leerlingen. Het allerleukste vonden de meesten toch een tochtje op het schip dat door de kanalen voer op het park. Het schijnt zelfs zo te zijn dat sommige leerlingen wel negen keer in het schip hebben gezeten! Het was een leuk bezoek aan dit prachtige park.

 


Nieuwsbrief "De Heugte"Berichten Plaatselijk Belang "De Vooruitgang"

 
Goudplevierrun


Mag ik even voorstellen…

‘de Goudplevierrun’

De voorbereidingen voor de Goudplevierrun op zaterdag 5 juli 2014 zijn in volle gang. Een goed moment om de organisatie eens aan een interview te onderwerpen. Op een dinsdagavond in mei schoven we aan bij een vergadering en spraken we met Ronald van Aalderen, Gert Slomp en Mellanie van den Bosse. Zij organiseren namens dorpshuis de Heugte deze run.

Hoe is het idee voor het organiseren van de Goudplevierrun ontstaan?
Ronald zit in het bestuur van het Dorpshuis. Zes jaar geleden wilde het dorpshuis meer activiteiten organiseren. Ronald liep destijds zelf hard en zo kwam hij op het idee om een hardloopevenement in Nieuw-Balinge te gaan organiseren. Op een avond ging Ronald naar Gert met dit idee en samen besloten ze een run te gaan organiseren. Mellanie sloot ook bij de organisatie aan.

Waar dankt de Goudplevierrun zijn naam aan?
De oorspronkelijke naam van het natuurgebied rondom Nieuw-Balinge was ‘Plan Goudplevier’.  Inmiddels heet dit ‘Het Mantingerveld’. Omdat het merendeel van de route door dit natuurgebied voert, was de naam Goudplevierrun al snel gekozen.

Wat maakt de Goudplevierrun uniek?
Wat we vaak terug horen van de lopers is dat de route echt uniek is. Waar loop je nou tussen de jeneverbessen?! De afwisselende en mooie natuur spreekt de lopers enorm aan.

Is de Goudplevierrun een wedstrijd?
We hebben er bewust voor gekozen om de Goudplevierrun geen wedstrijd te laten zijn. Ten eerste omdat er dan qua organisatie veel meer bij komt kijken. Er moet bijvoorbeeld een jury zijn, de tijdwaarneming komt bijzonder nauwkeurig en er moeten prijzen aan gekoppeld worden. Door de Goudplevierrun puur recreatief te houden, blijft de sfeer gemoedelijk. Wij vinden het juist leuk dat er bijvoorbeeld niet in leeftijdscategorieën gestart wordt. Jong en oud lopen door elkaar en dat is gezellig!

Hoeveel deelnemers worden er dit jaar verwacht?
Vorig jaar deden er 144 deelnemers mee. Dit viel wat tegen ten opzichte van de jaren daarvoor. Daarom streven we dit jaar naar een deelnemersaantal van 200 of meer. Hier hebben we zelf invloed op. Dit jaar willen we meer tijd steken in het uitdelen van flyers bij hardloopwedstrijden in omliggende dorpen. Ook zullen we de loopgroepen in de buurt aanschrijven, om zo de Goudplevierrun onder de aandacht te brengen en hopelijk meer deelnemers te werven. Ook door de inzet van social media, waaronder Facebook, hopen we lopers enthousiast te maken om mee te doen. We willen echter voorkomen dat de Goudplevierrun te massaal wordt. De kleinschaligheid draagt bij aan de gemoedelijke sfeer, wat juist veel deelnemers aanspreekt.

Merken jullie dat de Goudplevierrun leeft onder de Nieuw-Balingers?
Dat merken we zeker. In Nieuw-Balinge wonen veel hardlopers die meedoen. Zelfs de Nieuw-Balingse jeugd is goed vertegenwoordigd! Echter, de vele vrijwilligers die meehelpen komen ook (bijna) allemaal uit Nieuw-Balinge. Hier zijn we erg blij mee want zonder de vrijwilligers (en ook de sponsoren) kunnen we de run helemaal niet organiseren!

Het zou overigens wel leuk zijn als er wat meer publiek richting de START en FINISH komt om de lopers aan te moedigen. Het dorpshuis zorgt voor een gezellig terras. Dus we hopen op goed weer, veel deelnemers en veel publiek!

Hoe hebben jullie het bereikt om zoveel deelnemers van buiten Nieuw-Balinge aan te trekken?
We hebben de run aangemeld op  www.hardloopkalender.nl. Dit is een site waarop allerlei hardloopevenementen in Nederland te vinden zijn. Ook merken we dat er veel sprake is van mond tot mond reclame. En veel lopers keren jaarlijks terug omdat ze de route en omgeving zo mooi vinden. Er doen lopers mee uit alle uithoeken van Nederland.

Op de website valt te lezen dat de Goudplevierrun een onderdeel is van de Primera Competitie van HAC ’63, de atletiek vereniging in Hoogeveen. Wat is de Primera Competitie?
Dit is een competitie, bedoelt voor leden van de atletiekvereniging in Hoogeveen. HAC ’63 kiest een aantal loopevenementen in de regio Hoogeveen. De uitslagen van deze wedstrijden worden door de organisatie van de Primera Competitie verzameld en uiteindelijk worden er in verschillende categorieën een klassement opgesteld. Wij hebben hier als organisatie van de Goudplevierrun geen werk mee.

Blijft de Goudplevierrun er in de toekomst hetzelfde uitzien of zijn er nog plannen voor verandering?
Wij zijn erg tevreden over hoe de Goudplevierrun verloopt. We krijgen ook veel positieve reacties en dat is leuk! We hebben geen plannen voor veranderingen.

S&M.

 
 Te Koop:/Te Koop Gevraagd:/ Gevonden / Verloren :ren :

 

--------------------------------------------------------------------