april 2004, een interview met de eigenaren van het dakbedekkingbedrijf BUKRO

 

Mogen wij U voorstellen....

Deze maand een interview met de eigenaren van het dakbedekkingbedrijf BUKRO: Gerrie en Erna Kroezen, wondend aan de Voornweg in Nw-Balinge en Henk en Anneke van de Bunt, wonend aan de Europaweg in Noordscheschut.

BUKRO is een dakbedekkingbedrijf wat op 13 maart 2000 is ontstaan, doordat twee personen van een soortgelijk bedrijf hadden besloten een eigen bedrijf te beginnen.

Gerrie: “Op een bedrijfsfeestje van onze vorige werkgever is het idee ontstaan om voor onszelf te beginnen”.

BUKRO is een bedrijf wat nieuwbouw, renovatie en onderhoud doet. Ook zinken dakgoten zit in hun pakket.

Op mijn vraag hoe het ging het eerste jaar zegt Henk: “Geweldig goed. We hadden zoveel werk dat we binnen acht maanden al 9 personeelsleden hadden.” Veel renovatie van oude platte daken, maar ook met nieuwbouw hadden ze veel werk. Het bedrijf groeide uit tot een goed lopende onderneming.

Ook Erna en Anneke werken mee in het bedrijf. Anneke is verantwoordelijk voor de gehele boekhouding en Erna zorgt voor de nacalculatie.

Hebben jullie ook een taakverdeling vraag ik. Henk: “Niet echt. Maar ik doe meestal het voorwerk van een klus. Dat betekent dat ik ga kijken hoe de toestand van het dak is, wat er moet gebeuren, hoeveel werk er in zit, enz enz. Gerrie zorgt dan voor de offerte, zo heeft iedereen z’n ‘taak’ in het bedrijf.”

-Zijn de daken tegenwoordig in goede staat van onderhoud?

Henk: “Je komt natuurlijk van alles tegen. Sommige daken zijn lek en verrot, dat betekent dat wij er een compleet nieuw dak op leggen. Maar ook kleine reparaties doen we zelf. Wij als BUKRO zorgen ervoor dat uw dak lekvrij wordt en zonodig geven wij vrijblijvend advies, hoe mensen hun platte dak onderhouden moeten, bijvoorbeeld bladeren verwijderen zodat de afvoeren niet verstopt kunnen raken. Het nadeel van bladeren is dat er een bepaald zuur vrijkomt wat het dak kan aantasten.”

Gerrie: “Als er mensen zijn die het niet vertrouwen hoe hun platte dak erbij staat, kunnen ze ons bellen en wij geven vrijblijvend advies hoe de toestand van het dak is en wat er evt. verder ondernomen moet worden, bv reparatie of andere zaken, want voorkomen is beter dan lekken.”

Op alle nieuw aangelegde daken en reparatiedaken geeft BUKRO een productiegarantie. Dit houdt natuurlijk wel in dat de mensen zelf het dak schoon moeten houden.

Grote klussen kunnen ze ook aan. Vorig jaar hadden ze een klus op een dak van wel 25.000 vierkante meter. (wat je groot noemt!)

Ook wordt er veel geld en tijd in de opleiding van de werknemers gestoken. 4 Jongens hebben een jaar lang een vakdiploma-opleiding gevolgd. Dit houdt in; een week naar school en drie weken werken en dit een heel jaar lang.

Gerrie: “Wij vinden het belangrijk dat wij goed opgeleide werknemers in dienst hebben, zodat wij kwalitatief goed werk kunnen leveren.”

-Hebben jullie er wel eens spijt van gehad dat jullie voor jezelf zijn begonnen? “Nee”, klinkt het tweemondig, “het is hard werken, maar het geeft veel voldoening.”

Gerrie plaatst nog een kritische opmerking over de regelgeving in Nederland. “Als het zo doorgaat, bijvoorbeeld bij ziekte van een van de werknemers, dat wij als ondernemers daar twee jaar lang voor moeten betalen (langdurig ziektewet), komt het nog eens zover dat het haast niet verantwoord is om vast personeel aan te nemen, dan zullen we met uitzendkrachten of korte contracten moeten werken.”

-Hoe zien jullie de toekomst?

Allebei: “We zien de toekomst zeer zonnig tegemoet. Op het moment is het nog rustig, maar we zijn druk bezig om iets groots binnen te halen.”

Heeft u problemen met uw platte dak, bel gerust.

Gerrie Kroezen: (0528) 321459 of Henk v. d. Bunt: (0528) 342956 Mobiel: 06-28122242.

Na mijn derde bakkie koffie is het tijd om naar huis te gaan.  BUKRO, veel succes met jullie bedrijf!

B.S.