juli 2004, Richard Kroezen van "Kroezon"


Deze maand in Kontakt een interview met Richard Kroezen. Samen met broer Johan (die niet bij dit interview aanwezig kon zijn) zijn ze de eigenaren  van “Kroezon Zonwering”

Het bedrijf Kroezon is 5 jaar geleden opgericht en heeft z’n hoofdvestiging in Hoogeveen (nabij het vliegveld).

-Hoe zijn jullie ertoe gekomen om dit bedrijf op te starten?

Richard: “Mijn vader had al een woninginrichtingbedrijf in Appingedam, zo’n 30 jaar geleden is hij daar mee begonnen. Ook verkocht hij toen zonwering voor binnen, maar de hoofdzaak was toch vloerbedekking, gordijnen, enz.”

Johan is op 16-jarige leeftijd bij z’n vader in de zaak gaan werken. Richard zelf zat in het bankwezen, iets totaal anders. Op een gegeven moment kwam Johan voor de keuze te staan om de zaak van z’n vader over te nemen.

Richard: “We hebben besloten om het samen te doen. We wilden ons specialiseren in de tak; zonwering voor binnen en buiten.”

Voordat ze begonnen hebben ze een gericht marktonderzoek laten doen, wat de beste plaats zou zijn om een vestiging te beginnen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat Hoogeveen de beste keuze was om daar een bedrijf voor zonwering te beginnen en dat de gemeente Hoogeveen een groeiende gemeente was. Ook naar Meppel is gekeken, maar het bleek dat de mensen uit Meppel vaker naar Hoogeveen gingen winkelen dan andersom. Verder kwam op andere punten Hoogeveen ook beter uit de bus.

In 1998 werd begonnen met de bouw van een nieuw pand aan de Lindberghstraat in Hoogeveen.

Dat deze jonge enthousiaste ondernemers goed bij de tijd waren en goed hun oren en ogen de kost gaven, blijkt wel uit het feit dat op het moment dat hun nieuwe pand nog lang niet klaar was, een bedrijf uit Geesbrug ook met zonwering te koop stond.

Richard: “Dit bedrijf hebben we toen over genomen en hadden zo twee vliegen in één klap. De concurrentie waren we kwijt en we konden in dit pand direct aan de slag, omdat de bouw van ons nieuwe pand in Hoogeveen wat vertraging op liep.”

In mei 1999 is de zaak in Hoogeveen geopend. In 2003 (september) hebben ze de zaak van hun vader ook nog overgenomen. Na een grondige verbouwing is het bedrijf in april 2004 opnieuw geopend, nu alleen in buiten- en binnenzonwering, geen woninginrichting meer dus.

De hoofdvestiging is in Hoogeveen. Ze hebben twee vaste monteurs in dienst, verder huren ze personeel in voor ± 20 uur in de week.  Johan is meer de technische man in het bedrijf en Richard doet meer het organisatorische gedeelte

-Hoe ziet het klantenbestand er uit, vraag ik Richard; “ Ruim 60% van onze klanten komen uit de nieuwbouw en ruim 30% uit de renovatie. Dan is er nog onderscheid tussen bedrijven en particulieren. 80 % is particulier en 20% bedrijven”

Kroezon levert topkwaliteit in zonwering

Richard; “Je kunt gerust stellen dat wij de ‘Roll’s Roy’s’ onder de zonwering verkopen. Ons motto is; wat de klant vraagt, leveren wij. Daarom zijn wij koploper als bedrijf in zonwering, in Nederland.”

Door hun specialisme, kunnen ze alles op maat maken. Bijvoorbeeld, een klant wil een bepaald zonnescherm wat eigenlijk niet op het huis past, dan maken wij het zo dat het wel past. Alle veranderingen worden door onze eigen mensen uitgedacht en uitgewerkt.

Richard: “Daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Voor we een zonnescherm of iets anders, gaan verkopen, gaan we eerst bij de mensen thuis kijken om advies te geven, en meestal veranderen ze hun idee over wat ze gedacht hadden te kopen.”

Door hun jarenlange ervaring kunnen ze klanten een goed advies geven. Maar ook de technische kant van de zonwering is de laatste jaren enorm gestegen. Alle zonweringen worden nu tegenwoordig elektrisch bediend. Dit vergt veel technisch inzicht van hun monteurs.

Richard: “We hadden een vacature open staan waar niemand op reageerde, omdat het zoveel ervaring en technisch inzicht vergt, dat veel mensen dit niet aankunnen. Ook hebben wij in Hoogeveen de ‘inrichting’ qua zonwering van alle horecabedrijven en van alle gemeentegebouwen alle onderhoud voor wat betreft de zonweringen.”

Ook het ziekenhuis in Delft hebben ze in onderhoud.

Richard: “We zijn constant bezig nieuwe dingen te ontwikkelen. Onlangs hebben we een zonwering verkocht met verlichting en terrasverwarming. De verlichting in het zonnescherm hebben we zelf ontwikkeld, ons motto blijft; wat de klant vraagt, maken wij, daarom zijn we koploper in Nederland voor wat betreft het specialisme in zonweringen. In 2000 is het bedrijf begonnen met garagedeuren. Dit loopt voortreffelijk. Ik zal jullie de details besparen, hiervoor kunnen jullie Kroezon beter even bellen.”

Kroezon is constant bezig met nieuwe ontwikkelingen. Bijv. zonneschermen die op zonne-energie werken.

-Kunnen jullie dit werk allemaal aan met twee monteurs?

Richard legt uit dat veel onderdelen bij een ander technisch bedrijf worden gemaakt, daar hebben ze afspraken over gemaakt.

Richard: “Het is ook belangrijk bij nieuwbouw dat wij direct betrokken  worden voor de zonwering, dit i.v.m. aanleg van de stroomvoorziening, want als je dit later moet doen, kost dit veel meer werk. Een kabel extra aanleggen tijdens de bouw is veel makkelijker én je kunt het mooier weg werken.

Richard: “Mensen denken er vaak nog niet aan als ze een nieuw huis gaan bouwen, dat dit soort dingen ook belangrijk zijn, en we kunnen dan ook een beter advies geven, welk zonnescherm het beste past bij bv het model huis, kleur steen, etc.”

-Hoe zien jullie de toekomst?

“Heel goed”, zegt Richard, “de klimaatsverandering (meer warme zomers), de vervangingsmarkt van 25 jaar oude zonweringen is zeer groot en Johan is op dit moment zeer druk met de garagedeuren, deze tak loopt ook heel goed. Het aangezicht van een woning wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Mensen willen dat de zonwering of garagedeur een bepaalde uitstraling heeft wat past bij de woning. Hier ligt voor ons een grote uitdaging” aldus de glunderende Richard.

Hierbij ga ik afsluiten met mijn interview en denk dat ik de helft nog maar heb genoemd; wat de mogelijkheden zijn, wat het bedrijf aan de klant kan leveren.

Johan en Richard, veel succes met jullie bedrijf; ‘Kroezon’ het adres voor binnen en buitenzonwering.  Zie ook de advertentie in Kontakt.

Of bel voor informatie Kroezon zonwering, Lindberghstraat 5, Hoogeveen, Tel: (0528) 350652.

B.S.