maart 2005, Sjouke & Sjoukje Dijkstra

 

Mogen wij U voorstellen...

Voor dit interview reisden wij, voor voorlopig de laatste keer, wederom af naar het Vosseveen.

Wij werden hartelijk ontvangen door Sjouke en Sjoukje Dijkstra en hun enthousiaste viervoeter Beau.

Nadat wij een kopje thee voor ons hadden staan en Beau ons zijn koekje had laten zien, konden wij van start gaan met het interview.

Waar hebben jullie gewoond, voordat jullie naar Nieuw Balinge kwamen?

Sjoukje: “Ik ben geboren in Kollumerzwaag, Friesland. Later zijn we verhuisd naar Mantinge. Sjouke en ik hebben ook nog in Meppel gewoond. Nu wonen wij in het Vosseveen in Nieuw Balinge.”

Sjouke: “Ik heb eerder gewoond aan de Robertusweg, later zijn we verhuisd naar de Schepersweg. Voordat we naar Meppel gingen had ik al 22 jaar in Nieuw Balinge gewoond.”

Samen hebben ze nog een 4 jaar in Meppel gewoond. Lekker aan de rand in een twee onder een kap woning tussen de landerijen. Maar Nieuw Balinge bleef toch trekken. Zoals ze zelf zeggen heeft het meer voordelen. Familie en vrienden wonen hier. Ze hebben hier een socialer leven. “Bijna elk weekend gingen we terug naar Nieuw Balinge. Omdat we allebei full time werken kwam het er in Meppel ook niet van om sociale contacten op te doen. We woonden in een oud huis. Dat was eigenlijk aan een opknapbeurt toe. Dan begin je te twijfelen doe je dat wel of niet. Toen kwam dit huis vrij voor een leuke prijs. De keus was snel gemaakt. En hier in Nieuw Balinge kun je alle kanten op. Je hebt veel natuur waar je heerlijk met de hond kunt wandelen.” En volgens Sjouke is het ook een pluspunt dat de voetbalvereniging zo gezellig is. Het ziet er naar uit dat zij nog een lange tijd in Nieuw Balinge blijven.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

“Discotheek Hollywood (tegenwoordig heet het de Tapperij.” Sjoukje was nuchter en Sjouke dronken, zoals hij zelf zegt. In april dit jaar zijn zij alweer vijf jaar getrouwd.

Wat voor werk doen jullie?

Sjoukje:”Ik ben commercieel binnendienst medewerkster voor het Meppeler assurantie kantoor. Ik werk hier inmiddels ongeveer 3 jaar en bevalt prima.”

Sjouke:”Ik ben sinds januari dit jaar CNC-Verspaner bij Brink Trekhaken in Hoogeveen. Hiervoor was ik taxichauffeur bij taxibedrijf Menger. Bij Brink bevalt toch beter. Ik heb nu vaste tijden en een vast inkomen. Sjoukje en ik zien elkaar nu ook meer. Bij het taxibedrijf moest ik ook regelmatig ’s nachts rijden. Dan kwam de één thuis en ging de ander weg. Dat begint op den duur vervelend te worden.”

Hoe zijn jullie aan Beau de hond gekomen?

“Eigenlijk toevallig via het internet. We waren al wel op zoek naar een labradorpup. Dan ben je aan het surfen en kom je kennels tegen. Er was een kennel met een nest waar wij wel wilden kijken. Dus gebeld. Bleek dat het nestje al weg was. Maar zij wisten nog wel een andere kennel met labradorpups.

Daar zijn we wezen kijken, en natuurlijk direct verkocht. (Nu is Beau geen pup meer, maar de interviewers waren inderdaad ook direct verkocht). Zij hadden nog een puppy over die door andere mensen was afgezegd. Dus de kennel heeft gekeken of de pup wel bij ons paste en een paar weken later konden we hem ophalen.”

Zijn jullie ook sportief aangelegd?

(Galant als sommige heren zijn, mag Sjoukje weer als eerst antwoord geven)

“Wandelen met de hond. We hebben een fitnessapparaat boven staan, waar we heel vaak gebruik van maken. Maar ik ben niet aangesloten bij een vereniging of zo.”

Sjouke:”Ik heb op dit moment last van een blessure, maar als deze over is wil ik wel weer gaan voetballen. Ik heb me al opgegeven voor het nieuwe derde elftal. Voor sporten heb ik nu ook meer tijd, omdat ik ander werk heb.”

Hoe ziet jullie uitgaansleven eruit?

Sjoukje: “Dat was heel beperkt. Vooral met de onregelmatige werktijden die Sjouke had. Dan was het wel lekker als je eens een avondje met z’n tweeën op de bank kon zitten. Ik ga zelf nog weleens naar musicals. Over het algemeen ga ik vaker uit dan Sjouke. Maar ik denk dat we nu wat vaker met z’n tweeën uitgaan.”

Wat zijn jullie goede en slechte eigenschappen? (Dit schijnt toch een vraag te zijn waar menigeen over na moet denken. De antwoorden komen meestal niet direct.)

Sjoukje:”Mijn goede eigenschappen zijn eerlijk zijn, ben altijd goedgehumeurd en nauwkeurig. Mijn slechte eigenschap is, is dat ik eigenwijs ben.”

Sjouke:”Goede eigenschappen: ben punctueel, verzorgd en bezorgd. Slecht is toch ook wel het eigenwijze. En ik rook.”

Op de vraag ‘waar mogen we jullie ’s nachts voor wakker maken’, was het antwoord kort maar krachtig. Sjoukje mogen we ’s nachts nergens voor wakker maken. Nachtrust is toch wel heel belangrijk. Sjouke wil wel wakker worden voor de formule 1.

Als je één dag minister president was, wat zou je doen?

Sjoukje:”De gezondheidszorg verbeteren.”

Sjouke:”Inderdaad de gezondheidszorg verbeteren en de belasting van de shag af.” Waarop Sjoukje antwoord dat hij beter kan stoppen.

Zijn jullie actief als lid van een vereniging of als vrijwilliger?

Sjoukje:”Nee. Ik heb eerder wel dingen voor de zondagsschool gedaan, maar op dit moment doe ik niets.”

Sjouke:”Ik ben lid van de voetbal. Vroeguh, (toen ik nog klein was) heb ik in het bestuur van de jeugdsoos gezeten.”

En dan nu de laatste vraag. Wie moeten wij de volgende keer interviewen?

Hier was duidelijk al over nagedacht, want wij kregen een briefje met naam, adres en telefoonnummer erop. Heel erg bedankt hiervoor.

De volgende keer gaan wij naar Gea Slomp en Robert Kist, aan de Wolvenhaar.

J,E & N.