april 2006, fam.Speksnijder


Mogen wij U even voorstellen...

Koos, Lorena, Frank, Eline

Deze keer gingen we voor ons interview zelfs een stukje buiten Nieuw Balinge. Namelijk naar het Koolveen, naar de familie Speksnijder. We werden, zoals altijd, weer gastvrij onthaald.  Ditmaal door Koos, Lorena, Frank en Eline. Na voorzien te zijn van thee/koffie en koek ging het interview van start.

* Waar heeft jullie wieg gestaan?

Frank:”Naast het bed van m’n moeder, in Delft.”  Lorena is geboren in Vlaardingen, Koos in Rotterdam en Eline is in Hoek van Holland ter wereld gekomen.

* Hoe zijn jullie in Nieuw Balinge terecht gekomen?

“Via marktplaats, Internet. Ik ben altijd aan het surfen. Vorig jaar kwam ik dit huis tegen op het net. We wilden al wel verhuizen maar stelden hoge eisen. Het huis moest vrijstaand zijn, groot stuk grond erbij, bij een natuurgebied, een open haard. Ik had nooit gedacht dat we dat huis zouden vinden. Maar het is toch gelukt. We zijn altijd al van hot naar her verhuisd. Maar nu hebben we toch ons stekkie gevonden. We wilden niet wachten tot ons 65ste jaar om dan onze droom werkelijkheid te laten worden. Na goed overleg met de kinderen hebben we toch besloten om het roer om te gooien en naar Nieuw Balinge te verhuizen. Hiervoor woonden we in het Westland. Volgens Rotterdammers ben je dan al haast boer, omdat je dan tussen de kassen woont. Onze familie woont nog wel allemaal in het Westen.”

* Frank en Eline, was het voor jullie niet erg wennen, zo’n klein dorpje?

Eline:”Ik vond van wel. Iedereen zegt hier ‘hoi’ tegen elkaar. Jong en oud het maakt niet uit.”  Frank:”Ik was binnen een half jaar gewend. Ik wil hier ook niet meer weg.”

* Wat doen jullie voor de kost?

Lorena:”Ik heb geen werk. Ik heb het veel te druk met het huis. Er moet nog van alles in en om het huis gebeuren.”

Koos:”Ik werk bij een bouw advies bureau en reis op deze manier het hele land door. Op dit moment werk ik nog voornamelijk in Den Haag, Bodegraven, Utrecht. Het is de bedoeling dat ik wat meer in het Noorden van het land ga werken, maar dat zit er nu nog niet in.”

Eline:”Ik ga naar groep acht van de Mr. Sieberingschool.”

Frank:”Ik ga nu nog naar Hoogeveen naar school. Volgend jaar wil ik een opleiding in Zwolle op het Deltion college volgen voor meubelmaker/scheepstimmerman.”

* Hebben jullie nog hobby’s?

Eline roept heel hard:”Poep scheppen voor m’n moeder!” Lorena heeft als hobby’s wandelen, tuinieren en dieren (Vandaar het poepscheppen). Als we vragen naar de dieren komt er een hele veestapel te voorschijn. Honden, kippen, hamsters, paarden, konijnen, schapen, duiven, bokjes, vissen, parkieten en een poes.

Koos:”Als ik er nog tijd voor krijg, zou ik graag weer met de boot gaan varen.”

Trekker rijden is een hobby van Frank. Verder speelt hij gitaar; elektrische en akoestisch.

* Zijn jullie ook lid of vrijwilliger bij een vereniging?

Lorena:”Nee, ik heb vroeger veel gesport en ik wil beginnen met aquarobic. Verder rijd Eline paard bij een manege in Stuifzand. Frank fietst graag op de mountainbike, maar dat kan zo en hoeft niet bij een vereniging.”

* Wat vinden jullie van ons mooie dorpje?

Eline:”Het gaat. Soms is het wel saai. Het is rustiger dan in het Westen.”

Lorena:”Ik heb echt m’n stekkie gevonden en wil hier blijven. Ik ken nog niet zoveel mensen hier. Ben naar de Drentse cursus geweest en daar heb ik wel wat leren kennen. Ik ga in ieder geval naar de vervolg cursus.”

Frank:”Ben nog niet zo vaak op het dorp geweest.”

* Gaan jullie nog genieten van het paasvuur? Het is naast de deur?

“Nou, we houden het huis wel in de gaten. We zijn al door verschillende mensen bang gemaakt. Het is in het weiland ernaast en we hebben wel een rieten dak. Als de wind maar goed staat dan genieten we er wel van. We hebben al met Plaatselijk Belang gemaild of er ook voorzorgsmaatregelen zijn. Ze hebben ons verzekerd dat alles volgens de regels gaat. Paasvuren mogen in het Westen niet. Zoals we al zeiden, als de wind maar goed staat!”

* Waar zouden jullie ooit nog eens naar toe willen gaan?

Verschillenden landen werden geopperd: Nieuw Zeeland, Australië, Hawaï, Suriname. Maar voorlopig blijft de familie Speksnijder toch maar waar ze nu zitten.

* En als laatste en bekende vraag. Wie zouden jullie in het volgende interview willen zien?

“We kennen nog niet zoveel mensen en weten ook niet wie er nieuw zijn.”

* The Young ones:”De mensen voor ons interview hoeven niet nieuw op het dorp te wonen. Het mogen ook geboren en getogen Nieuw Balingers zijn. Mensen waarvan jullie denken ‘Die zou nog wel eens wat te vertellen kunnen hebben’.”

“O, in dat geval weten we wel iemand, maar we weten niet of hij wel mee wil werken: Pieter Kats.

Geen probleem. Pieter krijgt van te voren wel een telefoontje en dan horen we het wel.

Familie Speksnijder heel erg bedankt voor de koffie/thee en koek. Dat jullie maar lang en gelukkig op Nieuw Balinge mogen wonen.

J, E en N.