oktober 2006, De klusploeg van voetbalvereniging S.V. Nieuw Balinge


Deze klusploeg bestaat uit (zie foto van links naar rechts) Geert Post, Evert Sok, Jan Kats, Koert Sok en Hilbrand Wielink. Hilbrand ontbreekt op de foto en kon door andere bezigheden helaas niet bij het interview aanwezig zijn.

Voor de verandering gingen we dit keer niet bij iemand thuis op de koffie, maar werden we opgewacht op het voetbalveld van Nieuw Balinge. In de kantine gingen we onder het genot van een kopje koffie van start met het interview.

Zoals hierboven al genoemd bestaat de klusploeg uit vijf personen. Drie jaar geleden is de klusploeg in het leven geroepen op initiatief van Koert Sok en ook het bestuur van de vereniging vond dat het tijd was dat er een klusploeg kwam. Deze vijf mannen zitten nu dus al drie jaar in het klusteam met heel veel plezier. Ze doen het niet ‘altijd’ helemaal alleen. Als het nodig is komen anderen die ook betrokken zijn bij de voetbalvereniging hun helpen.

¯    Wat doet de klusploeg?

Zoals altijd begint de klusploeg met koffie drinken. ‘We zijn gemiddeld zo’n 2 ½ uur bezig op een middag. De werkzaamheden variëren dan van rommel opruimen tot borden verzorgen en de velden nathouden als het heel droog weer is. Allemaal kleine klusjes. Maar als er grotere klussen zijn zoals straten, of doelpalen schilderen dan vragen we de hulp van andere vrijwilligers. En als we klaar zijn dan drinken we nog een kopje koffie of pakken we een biertje.’

¯    Waarom doen jullie dit?

Koert Sok:’Ik spreek nu voor mezelf. Maar ik doe dit, omdat ik verschrikkelijk veel van de voetbalvereniging hou.’ Evert, Jan en Geert beamen dit. ‘Je doet dit voor de vereniging. En het wordt natuurlijk goed betaald (grapje).’

¯    Is er door de jaren heen veel veranderd bij de voetbalvereniging?

Alle vijf de heren hebben eerder zelf ook gevoetbald. ‘De mentaliteit is veranderd vergeleken met eerder. Nu zijn de voetballers eerder geneigd om te kiezen voor een andere activiteit om de zaterdagmiddag mee te vullen dan te kiezen voor voetballen. Eerder werd alles aan de kant gezet voor het voetbal. Niet dat het vroeger beter was. Maar dit is toch wel de opvallendste verandering.’

¯    Wat is de gemiddelde leeftijd om toe te treden tot de klusploeg?

‘Er staat geen vaste leeftijd voor. De gemiddelde leeftijd is op dit moment 65 jaar. Het mag ouder, het mag jonger maakt niet uit. Het handigst is dat het mensen zijn die in de VUT zijn. Die zijn de hele dag bij huis en dan kun je gewoon afspreken wanneer we naar het voetbalveld gaan. Nieuwe aanmeldingen zijn er nog niet. Maar zoals eerder genoemd, we staan er natuurlijk niet alleen voor. Er zijn altijd wel mensen bereid om te helpen.’

¯    Hebben jullie als klusploeg nog bepaalde privileges? (Zoals bij thuiswedstrijden; in de sky box, bitterballen garnituur of iets dergelijks?)

‘Nou nee.’ Koert en Jan hebben wel een vast plekje aan het veld waar ze altijd kijken en zaterdags in de kantine hebben ze een vaste tafel maar verder niet. ‘Vergeet ook niet dat een leider bij een team ook een zware taak heeft. Elke week weer een team bij elkaar rapen valt ook niet mee. Die zouden dan ook bepaalde privileges moeten hebben. Nee, het is goed zo. We doen het met veel plezier.’

¯    Hebben jullie naast de klusploeg nog een sociaal leven?

‘O jawel.’ Wordt er in koor geroepen.

Evert mag graag met z’n kleindochters op stap en doet naast de klusploeg nog veel voor het dorpshuis. Jan mag ook graag oppassen op de kleinkinderen. Ook is hij nog druk bezig met z’n groentetuin en vissen is ook een grote hobby. Geert mag ook graag vissen.

En volgens Koert is Jan zijn hobby. Samen mogen ze graag voetbal kijken en een paar biertjes nuttigen. Soms weleens eentje teveel.

En het thuisfront? Soms wordt er eens geroepen dat er teveel tijd in de klusploeg gaat zitten of dat er teveel tijd op het voetbalveld wordt doorgebracht, maar overal het algemeen valt het wel mee. Het thuisfront is het er wel mee eens.

¯    Welke rasechte Nieuw Balinger zouden jullie graag in het volgende interview willen zien?

Na hevig nadenken wordt er gezegd:’Lo Dijkstra.’ Het schijnt dat hij bij elke afslag richting Nieuw Balinge ook inderdaad de afslag neemt ook al moet hij deze kant niet uit.

Klusploeg bedankt voor het drinken en het interview. Wij hopen dat jullie nog vele jaren en met veel plezier als klusploeg betrokken blijven bij de voetbalvereniging.

J, E & N