november 2006, Jeugdsoos "Kentucky"

 

We hadden geluiden opgevangen dat leden van de jeugdsoos actief waren betrokken bij de verbouwing van het dorpshuis. Helpen met het sloopwerk en de opbouw ervan.  Mooi om samen iets te doen. Omdat  wij al langer meer van deze soos wilde weten was dit een goede reden voor een bezoekje. Door wat misverstanden hadden de leden al een keer voor niks met een kan vol koffie op ons zitten wachten. Wij durfden de 1e november bijna niet meer te verschijnen. Bang voor wat er zou komen. Gelukkig waren de soosbestuursleden niet meer boos en konden wij onze excuses kwijt. Wij troffen een stel zeer enthousiaste jongeren en voelden ons gelijk al thuis. Niet alle bestuursleden konden aanwezig zijn maar werden wel genoemd.

Het dagelijkse bestuur bestaat uit; Jaenet Slomp, Richard van den Bosse, Patrick Zwiep, Niels Slomp, Wiljo Slomp, Bert Brookman, Linda Lips, Stefan Kroezen en Bernice Post.

Henry Vos was speciaal gekomen om ook wat meer over de geschiedenis te vertellen. Hij is nu 28 jaar en is nu ongeveer 3 jaar geen lid meer.

Het bestuur komt 1 maal per maand bij elkaar op de 3e woensdag van de maand. Op dit moment hebben ze genoeg bestuursleden.

De soos huurt een eigen ruimte in het dorpshuis. De zaalhuur wordt nog steeds betaald door de gemeente. De inrichting moeten ze zelf betalen.  Er zijn plannen om bij de verbouwing een eigen ingang te creëren. Dit is allemaal nog niet zo duidelijk. We begrijpen dat dit ook weer met veiligheid en verantwoordelijkheid heeft te maken.

Voor het interview had ik in de omgeving eens geïnformeerd of er nog mensen waren die meer wisten te vertellen over de geschiedenis van de soos.  Zo sprak ik Cor Blanken, hij ging in de 70-er jaren naar de soos. Cor wist mij te vertellen dat deze toen ‘Piggy’ genoemd werd. In een Import/Export artikel van een oud Kontakt geeft Henk Salomons (Bzn) aan dat hij medeoprichter was van de jeugdsoos ‘Piggy’ Zij organiseerden avonden in overleg met andere jeugdverenigingen uit omliggende dorpen, waardoor je het ene weekend in Geesbrug was en dan weer in Nieuwlande. Later gingen ze dan meer richting Hoogeveen. Na mijn vraag aan Cor kwam ik zelf niet meer aan het woord en kwamen er mooie en spannende verhalen. Ook de jeugd van toen had zo te horen een prima tijd gehad.  Wist diverse namen nog te noemen uit die tijd.  Het leek mij toen geen lieverdje! Gelukkig is hij nu ook goed terecht gekomen.

Waarschijnlijk werd de jeugdsoos in 1968 opgericht toen ook het dorpshuis werd geopend. Henry Vos weet te vertellen dat de soos in 1977 in de ‘Muppets’ werd veranderd.     

In de 80-er jaren is de soos veranderd in ‘Kentucky‘. Tegenwoordig is het ook een onderdeel van de stichting jeugd en jongerenwerk.

Wanneer kan je bij de jeugdsoos komen?

“Als je 15 jaar bent”. “Er is eigenlijk geen grens wanneer je er weer uitgaat”.  “Iedereen mag hier komen”. “Zelfs jeugd uit andere dorpen kunnen er ook gebruik van maken”. We horen dat hier eigenlijk geen gebruik van wordt gemaakt. Ook andersom wordt dit niet gedaan. Het lijkt erop dat dit vroeger dus wel meer het geval was.

Hoeveel jongeren maken er gebruik van?

Ze denken dat er ongeveer 30 jongeren regelmatig komen. Wel horen we dat dit best wat meer zou mogen zijn. Er roept nog iemand dat ze de beste soos van Nederland zijn. Als ik ook allemaal hoor wat ze doen kan ik ze groot gelijk geven.

Waarom denken jullie dat de jeugdsoos er is?

Moeten daar wel even diep over na denken.  “Om ons van de straat te houden” (moeten hier wel om lachen). “Voor de gezelligheid en om als jongeren bij elkaar te zijn op een eigen plek”.

Wat voor activiteiten doen jullie buiten de vrijdagavond?

“We gaan wel eens met elkaar stappen, naar een discotheek”.   “We hebben voor de basisschool ook een spelletjes middag georganiseerd”. Als verslaggever weet ik dit inderdaad. Mijn dochter heeft een prima middag gehad en is het nu nog niet vergeten. Alles verliep geheel naar wens. De scholen waren hun dankbaar. Ze doen ook de organisatie van de kinderdisco en het helpen van Sinterklaas. “Ook de fakkeloptocht naar de paasbult hebben wij georganiseerd”. Dit was ook de 1e keer dat de keet die ze zelf hebben opgeknapt werd gebruikt. Vanuit de keet worden er drankjes verkocht. De winst hiervan gaat naar de soos.  Ze noemen dan ook nog de ‘Kentucky Award’ voetbaltoernooi. Dit is een gemengd toernooi wat Kentucky zelf heeft bedacht. Ook zijn er aangestuurde projecten zoals ‘No Limit’.

Gebeuren er ook wel eens vervelende zaken.

“Ja dat is wel eens gebeurd”. Gelukkig is het op dit moment rustig en het bestuur hoopt dat dit ook niet meer gebeurt. Dit is ook een van de redenen dat er ’s avonds altijd iemand van de ouders aanwezig is om in geval van nood bij te springen.

Wat is voor jullie nog een grote wens?

Over het algemeen zijn ze best tevreden. Maar willen wel graag geld hebben om straks de nieuwe inrichting van te kunnen betalen. Hebben nog nieuwe apparatuur (verlichting en geluid) nodig en ook het zit meubilair is wel aan vervanging toe. Ze doen zelf ook al veel aan het zoeken van sponsors. Ook wordt er op diverse manieren geld verzameld door verkoop van diverse zaken. Zo hebben de inwoners pas nog gemerkt dat er pennen werden verkocht.  De mannen merken nog op dat er ook een (dans)paal is besteld. Glunderen al bij het vooruitzicht en roepen dat er in Skopje al goed gebruik van wordt gemaakt. De dames beginnen een paaldiscussie, zij lijken er nog niet het nut van in te zien.   

Wat hebben jullie op korte termijn nodig?

Hierover hoeven ze niet lang na te denken en roepen dan dat zij nog een bakfiets zoeken voor 2 december. Dus als iemand nog een mogelijkheid weet om hieraan te komen dan zullen zij u dankbaar zijn. Na het maken van nog wat groepsfoto’s besluiten wij de aftocht te blazen. Wij voelen dat we hier te maken hebben met een stel enthousiaste jongeren die er wat moois van willen maken. Op het laatst word ik nog aangesproken. “Zou het misschien een leuk idee zijn om een open huis te houden voor iedereen als de jongerensoos klaar is”. Mij lijkt het wel een idee. Als ik het zo allemaal gehoord heb dan wil ik er eigenlijk wel iedere week heen. Helaas behoor ik niet meer tot de doelgroep. Echtgenote zou wel blij zijn want ik ben van de straat af maar ik denk dat de jongeren niet vrolijker worden. Het lijkt me wel goed zo!

Behoor je wel tot de doelgroep! Kom dan vrijdagavond van 21.00uur tot 24.00uur naar de jeugdsoos, jullie zijn welkom!!