februari 2007, Lo Dijkstra

 

Lo Dijkstra.   De man die Nieuw Balinge niet voorbij kan rijden, zonder ook maar aan te komen.

In dit nieuwe jaar beginnen we dit interview bij de snertloop van de voetbalvereniging. Voor we daadwerkelijk met het interview konden beginnen moest Lo eerst nog de snertloop doen. De afstanden die gelopen konden worden waren de 3, 5 en 8 km. Lo heeft 3 km hardgelopen, om niet al te vermoeid bij het interview aanwezig te zijn. Een sportief begin van het nieuwe jaar.

¯     Waar ben je geboren en getogen?

‘Ik ben geboren in Jakarta, Indonesië. Mijn beide zussen zijn hier ook geboren, en mijn broer in Friesland. Vader is in 1939 naar Indonesië gegaan om onderwijzer te worden. Toen de oorlog uitbrak heeft hij in krijgsgevangenschap gezeten en gewerkt aan de Birmaspoorweg. Na de oorlog is moeder op de bonnefooi naar Indonesië vertrokken. Ze wist nog wel dat vader leefde, maar niet waar hij was. Zij zijn toen indertijd met de handschoen getrouwd. Toen ik ongeveer 1 jaar oud was zijn we terug verhuisd naar Friesland. Later zijn we nog verhuisd naar Ameland en toen ik ongeveer een jaar of 7 was zijn we naar Nieuw Balinge gekomen. Hier heb ik tot mijn 18e gewoond.

Mijn vrouw Baukje heb ik leren kennen in ‘de Olde Heerdt’ een kroeg in Hoogeveen. Met haar ben ik verhuisd naar Haulerwijk. Na een tijdje daar te hebben gewoond zijn we verhuisd naar Alteveer. En van Alteveer naar Kerkenveld en vanaf daar naar Zuidwolde. Hier wonen we nu alweer zo’n 12 jaar. Mijn vrouw en ik zijn nu al 33 jaar bij elkaar, waarvan 23 jaar getrouwd. We hebben een dochter Berber. Zij studeert in Zwolle bij de ALO, ‘psychische motorische therapie’. En onze zoon Arne studeert aan de universiteit in Utrecht ‘taal en  cultuurwetenschappen’.

¯     Wat voor werk doe je?

‘Ik heb ongeveer 15 jaar in het voortgezet speciaal onderwijs gewerkt. Daarnaast werkte ik al freelance bij de Hoogeveensche Courant, ik was sportverslaggever. Na een aantal jaren kwam ik bij het Hoogeveens Dagblad terecht en die werd later een onderdeel van de Drentse Courant. Eerst alleen sport gedaan maar later ook algemeen nieuws. Zeventien jaar geleden kwam ik ook aan het werk bij RTV Drenthe. Daar heb ik erg veel voor gedaan. Eerst ieder weekend als sportverslaggever en vrij snel daarna ook als verslaggever bij het nieuws. Omdat we toen nog maar met ene klein groepje waren, heb ik leuke interviews gedaan, waaronder diverse politici, maar ook sportmensen als Romario en Ronald Koeman. Mijn mooiste reportage was van het bezoek van Willem-Alexander en Maxima aan kamp Westerbork. Dat was heel indringend.

Op dit moment doe ik voor Radio Drenthe nog op de zaterdagmorgen ‘Hemmeltied’. Live radio maken vind ik helemaal geweldig. Globaal weten we als presentatoren wel wat er in die twee uur gaat gebeuren, maar alle vragen aan de gasten is allemaal losse vinger werk. Verder heb ik ook veel redactiewerk gedaan. Toen er drie jaar geleden fors bezuinigd moest worden, ben ik het meeste werk daar kwijt geraakt.

Ongeveer 12 jaar geleden ben ik met het onderwijs gestopt en ben ik mijn eigen organisatiebureau begonnen. Ik organiseerde boeken- en kunstmarkten en later samen met Baukje onder andere de Glass-In in Hoogeveen en het Cascade festival in Hoogeveen. De grootste, maar vooral ook de leukste opdracht die we gedaan hebben was het programma tijdens het Koninklijk bezoek aan Hoogeveen op Koninginnedag. Dat hebben we met twee andere organisaties opgezet. Na afloop hebben we nog een ontmoeting met de Koninklijke familie gehad en dat was, hoewel ik niet zoveel op heb met het koningshuis, toch wel erg leuk. Hier heb ik nog een cocktail gegeten met de koningin en voor de gein heb ik toen haar bestek meegepikt. Baukje is nu ongeveer 7 jaar geleden gestopt met het onderwijs en richt zich nu op het organisatiebureau. Van september 2007 tot augustus 2008 is Hoogeveen de culturele hoofdstad van Drenthe. Het thema is “Hartstocht in Drenthe”. Baukje doet hier de coördinatie van. Ook organiseert zij een nieuw Drents literair festival in Wezup.’

Ik heb ook nog circa 12 jaar op Ameland gewerkt als activiteitenbegeleider. De Miss Ameland verkiezing was een van de dingen waar ik bemoeienis mee had. De presentatie deed ik samen met Willy Dobbe. Zij was toendertijd het gezicht van de TROS.

Op dit moment ben ik druk met mijn uitgeverij ‘V & W collectieve’. Hier maken wij historische luchtfotoboeken in samenwerking met de KLM. Wij hebben als enigste van Nederland een contract met KLM dat wij gebruik mogen maken van hun archief en daar zitten vele tienduizenden historische luchtfoto’s in. Ik vind dat echt prachtig. We hebben de afgelopen jaren al heel wat boeken gemaakt van steden en dorpen in heel Nederland. Zelf heb ik inmiddels ook zo’n 20 boeken geschreven en gemaakt. Bovendien geef ik een eigen boekenserie uit met oude ansichtkaarten.

¯     Wat heb jij met Nieuw Balinge?

‘Ik heb mijn jeugd hier door gebracht. Ik heb hier diep gewortelde wortels. Mijn 1e verkering was hier. Mijn kameraden waren toen Berend ‘Kleine Be’ Nijmeijer, Henk Salomons, Tinus en Marinus Post, Kinderen van de familie de Goede, Dijkhuis van het kanaal. Veel kwajongens streken hadden we niet. Belletje rinkelen en ruitje tikken, maar geen erge dingen.

Nu kom ik hier voor mijn broer Fetze en andere familie, het voetbal, Henk Wielink. Met hem ben ik naar de olympische spelen in Barcelona geweest.’

¯     Waarom ben je weggegaan uit Nieuw Balinge?

‘Ik was bang dat ik geen avond meer thuis zou zijn. Ik was mede oprichter van jeugdsoos Piggy (nu Kentucky). Ik zat bij toneel, was volleybaltrainer en voorzitter van de voetbal. Het hoogtepunt van het voorzitterschap bij de voetbal was toch wel dat Feyenoord en PSV hier kwamen voetballen, maar ook het 50-jarig bestaan en het werk vooraf toen met de jubileumcommissie en het schrijven van het jubileumboek. Dat was echt erg leuk om te doen. Ik zat dus overal in en door te verhuizen moest ik overal mee stoppen. Zo was ik ’s avonds ook nog thuis. Ik heb altijd in bestuursfuncties gezeten. Ongeveer 3 weken geleden ben ik met al mijn bestuursfuncties gestopt.

We gaan waarschijnlijk niet meer terug verhuizen naar Nieuw Balinge. Zuidwolde is een leuke plek. Mijn schoonmoeder woont hier, zij is alleen. Mijn werk is er. Ik werk nu voor 4 kranten. ‘Weekblad van Hoogeveen, Meppeler courant, Woldigerkrant en de Groene post.

O ja en met ingang van februari doe ik de publiciteit van de vrouwen wielerploeg ‘Therme Skin Care’. Alles wat ik doe komt op mijn pad terecht. Mensen benaderen mij. Ik ben m’n eigen baas en doe alles op freelance basis.’

¯     Heb je nog goede voornemens voor 2007?

‘Kilo’s kwijtraken. Blijven voetballen. Ik heb 15 jaar niets gedaan. Ongeveer 1 ½ jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen en vorig jaar augustus ben ik weer gaan voetballen. Ik maakte meteen weer kennis met spieren waar ik het bestaan niet meer vanaf wist. Ik voetbal weer met de oude garde waar ik vroeger ook mee voetbalde, dus dit is hartstikke leuk. Ook wil ik doorgaan met zingen. Ik zing in een piratenkoor.’

¯     Wat vind je van de huidige politiek in Nederland?

‘Ik sta zelf al ongeveer 14 jaar op de gemeenteraadlijst van de PvdA als duwer. Ik wil niet in de gemeenteraad, want dat is niet goed i.v.m. met journalistieke werk. Ik heb me enorm gestoord aan de laatste regering. Nu zie ik het wel positief in. Ik heb hoge verwachtingen van de idealen van de PvdA. Als deze niet uitkomen heeft Bos het wel heel slecht gedaan. Het is nu wel een goede mix van alle belangen die spelen.

Ik heb een grote hekel aan discriminatie. Toch heb ik op dat gebied wel wat meegemaakt. Zeker in de tijd van de treinkapingen door Molukkers. Een van de kapers bij Wijster was namelijk een medestudent. Die tijd was beslist niet plezierig omdat de Molukkers over één kam werden geschoren. Dat zien we vandaag de dag jammer genoeg nog steeds.

¯     Als je zou kunnen vliegen waar zou je dan naartoe gaan?

‘Indonesië. Graag zou ik ook nog een keer naar Amerika gaan. Ik heb een hekel aan Amerika, maar het schijnt dat het daar allemaal gebeurd. Dus dan moet je er een keer geweest zijn. Maar ik wil niet weg uit Drenthe. Ben teveel gebonden. Ik ben geen zonmens, ga liever naar Noorwegen, Ierland of Schotland. Maar naar m’n zus in België is ook leuk.’

¯     Als je iets over zou mogen doen, wat zou dat zijn?

‘Ik zou niet het onderwijs ingaan, maar direct bij de radio gaan werken. Radio maken is ontzettend leuk, vooral live. Ik zou het geweldig vinden als Arne ook bij de radio zou gaan. Ik vind het ook geweldig wat Berber doet, want ik heb in die richting ook veel werk gedaan. Eigenlijk ben ik dus een heel tevreden iemand.’

Het is ons gebleken dat Lo een veelzijdig man is. Als hij eenmaal aan het vertellen slaat houdt hij ook niet meer op. Helaas hebben we niet alles wat hij verteld heeft kunnen schrijven in dit interview, want hier kun je een compleet boek mee vullen.

Lo bedankt voor het interview.

J, E en N.