maart 2009, IJsvereniging Nieuw Balinge


Mag ik u even voorstellen…..

Het is eind februari en ongeveer 8 graden boven nul als wij afreizen naar de ijsbaan. Geen ijs meer te bekennen en de gedachte komt alweer omhoog dat het over enkele maanden alweer heerlijk vertoeven is aan de waterkant. Helaas geen Elfstedentocht meer! Toch hebben we eindelijk weer eens na lange tijd gebruik kunnen maken van onze ijsbaan. Na deze hectische periode, die toch nog onverwachts heel snel kwam leek het ons eens een goede zaak om eens in de keuken van deze vereniging te kijken.    

We hadden warme jassen aangetrokken voor het geval we in een ijskoude kantine terecht kwamen. Niets was minder waar en het gaskacheltje stond heerlijk te snorren. We begonnen met heerlijke koffie met een koek erbij.

Aanwezig waren Miranda de Jonge, voorzitter, Korina Vos-Salomons, Penningmeester en Dirk Mulderij, bestuurslid. Be de Jonge ook aanwezig behoort tot de werkgroep. De andere bestuursleden Teun Booy, Wolter Strijker, Jan Gosink, en werkgroepleden Gerlinda Mulderij, Jan Peter Strijker en Hilco Brookman konden er helaas niet bij zijn.  

De ijsvereniging bestaat sinds 11 december 1962. Het was eerder ‘Geert Span zien plekke’. Vroeger was het een afgraving van veen waardoor er een grote plas ontstond. In de 60-er jaren is de ijsbaan uitgediept. Het zand wat er uit vrij kwam is gebruikt voor het ophogen van de bermen van de middenraai. De plas is nu in het midden ongeveer 1.30 meter diep. In de zomer wordt er gevist.

De kantine die voor die tijd veel kleiner was werd eerder gebruikt voor de jagers. De ijsvereniging was aanvankelijk een stichting. Dit is later een vereniging geworden.  De ijsbaan en een groot stuk land erom heen is eigendom van de vereniging. Dit was bij ons niet bekend en we keken hiervan op. Dit verklaart dat de vaste kosten groot zijn per jaar. De exploitatiekosten zijn meer dan een gemiddelde woning. Soms wordt er wel eens gedacht dat de vereniging geld over moet houden omdat er bijna geen ijs is geweest. Niets is minder waar want als je deze kosten bij elkaar optelt dan blijft er weinig over. Het aantal leden is nu ongeveer driehonderd en dit mogen er best wel meer worden vinden wij.       

De kantine van de ijsbaan wordt niet alleen voor als er ijs is gebruikt maar er zijn andere activiteiten. Zo is er eens in de 14 dagen op de vrijdagavond het klaverjassen. Dit gebeurt in de wintermaanden en is nu nog 2 keer.

We gaven al aan dat we volgend jaar er zeker bij zijn. Iedereen mag meedoen en je bent niet verplicht om elke week te komen. Wel is dit natuurlijk mooi als je dan wel komt. Tijdens het kaarten mag er wel een borreltje geschonken worden.  We hebben voor gesteld om de data volgend jaar in het Kontakt te plaatsen.

Elke zondag wordt de kantine voor de klootschieters gebruikt.

Het is ondertussen traditie geworden dat de er met de Pasen naar eieren wordt gezocht door de kinderen uit het dorp. 

De kantine kan gehuurd worden voor bijvoorbeeld een verjaardag.

Wij horen wel eens dat de baan zo laat pas open gaat?

Dirk, die ijsmeester is geeft aan dat de baan pas open gaat als het ijs minimaal 15 centimeter dik is. Als er een westenwind waait wil de plas niet dicht. Het bestuur geeft aan dat ze geen risico wil nemen. Mensen denken daar wel eens gemakkelijk over maar stel dat er iemand door het ijs heengaat in het midden van de plas. Ze zijn dan wel verantwoordelijk. Het was de afgelopen keer wel bijzonder want de plas was in één week dicht.  We hebben prachtig ijs gehad en het is zeer druk geweest.  

In de winter is er een actieve groep die iedere woensdag naar Assen gaat om te schaatsen. Dit alles onder leiding van schaatstrainer Joop ten Caat. Er is een groep beginners en een groep gevorderden.  Afgelopen jaar is Marcus Martens spontaan les gaan geven. Hij is lid van de vereniging geworden ondanks dat hij niet hier woont. Hij helpt met veel enthousiasme.     

Bij deze wil het bestuur de sponsors, Bouwbedrijf Hilberink en Metselbedrijf bedrijf Strijker bedanken voor hun bijdrage. Tevens wil het bestuur alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet op en rondom de baan en het zagen in het bos.  

Tot slot geven ze aan dat er best nog nieuw bestuursleden bij mogen komen. Dus mocht u nog wat tijd over hebben en in een prettige vereniging willen meld u dan aan. Wij hebben in ieder geval gemerkt dat het een gezonde vereniging is met enthousiaste mensen. Nu nog wat meer ijs en anders allemaal op naar Assen.

Wilt u meer weten over de IJsvereniging,  kijk dan op de website.