oktober 2009, Rense Kootstra


EXPORT  NIEUW BALINGE

1)               Mijn naam is:

Rense Kootstra

2)               Geboortedatum:

2 april 1950

3)               Ik ben de zoon van:

Lammert Kootstra en Dina Kats

4)               Namen van mijn broers zussen:

Jannie. Overleden in december 2000

5)               Wij woonden aan de:  

Haarweg 17

6)                         Mijn meesters/juffen waren:

Meester Siebering / juffrouw Nederhelman/ meester Vroom/ meester Kommer/ meester Matthijssen

7)                            Ik zat o.a. in de klas bij:

Johannes Dijkhuis, Klaas de Jonge, Wander Wassen,Lammie Schutmaat, Annie Salomons, Geesje Kreeft, Annie Prins, Rieks Kreeft, Bert Wielink, Kees Sok, Jan Talen, Grietje Spallink,Tinus Prins, Bea de Wit, Geesje Kreeft, Allie Prins ,Hennie Prins.

8)                   Dit kan ik mij nog goed herinneren van school:  

Voetballen op  het trapveldje, de ‘oude wiek’ achter school, knikkeren op het schoolplein, de schoolarts op bezoek in de zijkamer bij meester Siebering thuis, ‘s winters bij de grote turfkachel in de klas zitten warmen, de lange gang met kapstokken (ieder zijn eigen kapstokje met nummer), het turfhok en de brandweerkazerne, de banken voor twee leerlingen met de bekende inktpotjes, de extra lessen van meester Siebering om klaargestoomd te worden voor de ULO, sportdag in Westerbork, de schoolreisjes, de schoolfotograaf, et cetera. Teveel om op te noemen. Een fijne tijd.

9)                Na schooltijd ging ik meestal spelen met/bij:

Johannes Dijkhuis (inclusief het helpen bij zijn dagelijkse taken thuis om daarna te kunnen spelen), Klaas de Jonge, Johnny Sok, Kees Sok, Jan Thalen, IJsbrand Jager, Piet Kroezen, IJsbrand Kroezen, Albert Prins.

10)                      Ook wij haalden wel eens kattenkwaad uit. Ik weet nog dat:

Belletje drukken, raamtikken, ‘fruitplukken’, te hard met de bromfiets en motor door het dorp scheuren met of zonder uitlaat en vast nog wel meer, wat ik vergeten ben. Ook toen werd er al gepuberd.

11)                      Dit kan ik mij nog goed van Nw-Balinge herinneren:

De jaarlijkse feestweek, zaterdagmiddag voetbalkijken, de prachtige heidevelden en bossen, na schooltijd zwart op wit kopen bij Klaas Koekoek of Geert Blanken, de bazar bij Kobus Kleine, de fietsenmaker, de dorsmachine van de gebroeders Oost, schaatsen op de ‘wiek’, wat een feest, de bouw van het munitiedepot, Jan Oost met zijn ‘Insulindebakfiets’, de bakkers met hun bakfietsen dan wel vrachten tassen aan het stuur, Cornelis Wielink met kisten met eieren op de fiets. Mantingerzand met de ‘dikke denne’, het Mekelermeer. Vissen bij de sluis. Kerstviering in de kerk.

12)                      Dit zou ik nog graag eens overdoen:

De reis naar Sri Lanka en dit combineren met een bezoek aan India (Sri Lanka ivm adoptie van mijn oudste dochter Renée en India ivm adoptie van mijn zoon Dhiraj). Ook de geboorte van mijn jongste dochter Inez was natuurlijk een groot feest, maar overdoen. Nu maar niet meer. Het spreekt voor zich dat het verlies van onze beide zoontjes een grote domper was en dat wil je beslist niet weer meemaken.

Ik heb een fantastische jeugd gehad in Nieuw Balinge en in een nostalgische bui zou je kunnen mijmeren dat je best alles  zou willen overdoen en dan weer precies hetzelfde.

13)                      En dit zou ik ábsoluut liever nooit weer overdoen:

Eigenlijk wel fouten gemaakt, maar ik zou niet willen zeggen dat ik iets beslist niet weer zou willen overdoen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je er van leert. Opnieuw een eigen huis bouwen staat niet meer op mijn verlanglijstje. Een keer maar nooit weer. Studeren in de avonduren en weekeinden naast het dagelijks werk. Beter om door te studeren.

14)                      De vrienden/vriendinnen uit mijn jeugd waren:

Jonannes Dijkhuis, Kees Sok, Klaas de Jonge, Piet Kroezen, IJsbrand Jager, Lammie en Femmie Schutmaat, Annie Salomons, Jan Thalen, Johnny Sok en excuses voor het geval  ik iemand vergeten ben.

15)                      In de weekeinden gingen we meestal naar:

Voor het bromfietstijdperk altijd in het dorp. Daarna naar Spier, Wijster, Beilen, Westerbork, Hoogeveen, Witteveen. De ‘wereld’ ging toen voor ons open.

16)                      Ik vertrok uit Nieuw-Balinge in het jaar:

1975.

17)                      Reden van mijn vertrek was:

Huwelijk met Ina Jipping.

18)                      Mijn huidige woonplaats is:

Witteveen.

19)                      Mijn beroep is:

Op het moment in de WAO, vanwege een bedrijfsongeval. Daarvoor vijf jaar bij Rubberfabriek Ruma in Hoogeveen als loonadministrateur, vijf jaar AMRO bank Hoogeveen als intern accountant en daarna 25 jaar bij de KNVB als afdelingsmanager van de afdeling Drenthe in Beilen en anderhalf jaar in Heerenveen bij de KNVB district Noord.

20)                      Dit wil ik er nog graag bij vertellen:

Kom bijna wekelijks bij mijn moeder op bezoek, die gelukkig nog steeds aan de Haarweg 17 woont. Ook combineerde ik dit vaak met een bezoek aan oom Hennie, die naast mijn moeder woonde. In verband met de afwikkeling van de nalatenschap van mijn oom, die in juli jl. overleed, kom ik bijna dagelijks in Nieuw-Balinge en ik wil hierbij opmerken: met veel plezier. Je spreekt weer de nodige ‘oude’ bekenden.

Een volgende reünie zal ik bij goede gezondheid zeker bijwonen. Mijn grote hobby is de computer en vooral het bewerken van muziek, films, foto’s en dia’s. Ook mag ik graag lezen (documentair, maar geen romans), muziek luisteren, mijn tuin en vissen.