Februari 2012,  Cor Aakster en Jolande Persoon


Mag ik even voorstellen…

Op 25 januari jl. zijn wij op bezoek geweest bij Jolande Persoon en Cor Aakster

Cor en Jolande wonen al weer enige jaren in Nieuw Balinge, aan de Breistroekenweg nummer 23.

Cor is / was  socioloog en heeft in het begin van zijn carrière aan de Universiteit in Leiden gewerkt. Later is hij als onderzoeker en adviseur zelfstandig verder gegaan en heeft hij voor veel instellingen en ‘klanten’ onderzoeken verricht op sociaal maatschappelijk gebied.  Cor is al enige jaren met pensioen. Hij heeft drie kinderen, een zoon die in Amsterdam woont, en een tweelingdochter in Utrecht. De andere tweelingdochter is nog niet zo lang geleden op 43 jarige leeftijd aan kanker overleden.

Jolande is begonnen als schoonheidsspecialiste / pedicure en de laatste jaren van haar loopbaan heeft zij in de Meldkamer van de ANWB in Assen gewerkt. Zij is inmiddels al enige jaren in de ‘vut’ Jolande heeft een dochter die in Groningen woont. 

Beiden kennen Drenthe goed omdat zij ook in Assen en Cor ook Dwingeloo, hebben gewoond.

Op zoek naar een nieuwe woning in midden Drenthe  vonden zij in Nieuw Balinge aan de Breistroekenweg het huis dat aan hun wensen voldeed. De ruimte, zowel landschappelijk als om het huis, de stilte, de pikdonkere nachten en de natuur rondom het dorp.

Samen trekken zij er veel op uit, vooral lange afstandwandelingen.

Cor heeft een paar jaar geleden voor Jolande de garage omgebouwd tot een atelier waar zij haar hobby naar hartenlust kan uitoefenen.

In 1980 is Jolande begonnen met het spinnen en verven van garens. Hiervoor heeft zij diverse cursussen gevolgd. Vervolgens is ze begonnen met weven, eerst met een klein weefgetouw en daarna een grotere en uiteindelijk een professioneel toestel waarop zij prachtige doeken weeft. Inmiddels staan er drie weefgetouwen, een kleine en twee groten.  

De kleurcombinaties die zij hierin verwerkt zijn schitterend. En dan de diversiteit van de soorten stoffen die zij gebruikt. In één woord “prachtig

Daarnaast werkt Jolande ook met vilt. Ook hiervan maakt zij de mooiste creaties.  Hier ook weer de schoonheid van kleurcombinaties en toepassingen op allerlei soorten stof zoals bijvoorbeeld op katoen en zijde. Jolande verkoopt haar creaties op markten, braderieën en speciale verkooppunten.

Jolande is lid van de weefkring Heerenveen en Hoogeveen. Daar ontmoet zij haar medehobbyisten en het valt haar op dat er ook veel jongeren bij zijn.

Bent u nu nieuwsgierig geworden en wil je zelf kijken (en kopen) naar die prachtige creaties?  Dan kan dat.  Jolande zal je graag ontvangen in haar atelier als je van te voren een afspraak met haar gemaakt hebt. Het telefoonnummer is: 0528 32 10 37

Zo heeft Cor ook zijn Hobby’s. Hij speelt klarinet en nog niet zo lang geleden is hij gestart met lessen. Een heerlijk instrument zegt Cor. Je kunt er je emoties zo lekker in kwijt. Ik lees ook veel boeken en ik steek veel tijd in filmen en fotografie en de natuur is mijn decor.

Nieuw Balinge mag blij zijn met deze creatieve veelzijdige bewoners.