februari 2014

Fruitbomen Breistroekenweg

Zoals we bijna allemaal vast nog wel weten, zijn eind 2007 langs de Breistroekenweg, perenbomen geplant door de kinderen van de beide basisscholen van Nieuw Balinge.

2007

Het gaat hier o.a. om de stoofpeer ‘Gieser Wildeman’. Dit ras staat bekend om zijn wisselende opbrengsten, het kan dan ook zomaar zijn dat ze het ene jaar veel peren dragen en het jaar daarop bijna niet. Dit ras kan zichzelf bestuiven en gedegen onderhoud is erg belangrijk. Elk voorjaar zullen ze overweldigend bloeien, zonder dat de vruchtzetting met de sterke bloei in overeenstemming is. Wat de jaarlijkse peeropbrengst betreft gaf Plaatselijk Belang in Kontakt van oktober 2013 het volgende hierover aan:

Iedereen die deze voor eigen consumptie wil gebruiken, mag hier wat afhalen, mits dit op een normale manier gebeurt. Dus niet met ladders of trappen de bomen beklimmen. Gewoon met een lange stok wat van de boom schudden. Niet voor de handel, maar voor eigen gebruik in normale porties

   

Over een tijdje is het  alweer zover en zal de Breistroekenweg rijkelijk versierd zijn door de bloesem van de dertig fruitbomen die destijds geplant zijn door de kinderen.

Maar… hiermee  kunnen we tevens zeggen dat dit gebied in 2007, in ere hersteld is. Want wat waarschijnlijk velen, en vooral de jongeren onder ons, niet weten is dat voor een jaartje of 60-70 terug, langs de Breistroekenweg (het gebied tussen de Breistroekenweg en wat nu Vosseveen is) ook fruitbomen stonden. Op de foto hiernaast is dat goed te zien. Hierop staat Woltertje Post (later Slomp) – Stoffers (in de volksmond ‘olde Woltertie’), die woonde aan de Breistroekenweg 5. Later bewoond door Cornelis en Wouw Wielink.

Op de achtergrond op deze foto is het huis te zien van Wilco en Dientje Dijkhuis aan de Haarweg, nu bewoond door hun zoon Geert. Woltertje staat hier dus met haar gezicht naar haar woning gekeerd en poseert ze voor de fotograaf die, naar nu blijkt, destijds óók deze ‘fruithof’ voor ons prachtig heeft vereeuwigd!