maart 2014

De jeugd van Nieuw Balinge

Onder de namen Kentucky en Teenspirit zijn al jaren de jeugd- en tienersoos actief in ons dorp. Tienersoos Teenspirit is bedoeld voor de jeugd van groep 8 t/m 15 jaar en is op de zaterdagavond actief, terwijl jeugdsoos Kentucky de vrijdagavond haar deuren geopend heeft voor de jeugd vanaf 16 jaar.

Onder dak van dorpshuis ‘de Heugte’ hebben de sozen een eigen ruimte met een eigen ingang. De tienersoos is medio  jaren negentig opgericht in een vorm zo we die nu ook nog kennen; inclusief bestuur en ouderraad. En evenals de jeugdsoos, vallen ze onder de paraplu van St. Jeugd en Welzijn. Er wordt van alles voor de jeugd georganiseerd wat varieert van Spooktocht en Greppeltocht tot filmavond, Valantijnsgala en danslessen.  Maar ook een weekendje weg staat ’s zomers vaak op stapel en gaan ze op ‘tienerkamp’!

Eén van de eerste ‘weekendjesweg’ was in 1997. De tieners zijn op zeilkamp geweest en zaten op een heuse zeilboot.

Dat was voor de toenmalige tieners een schot in de roos, want niet alleen voldane tieners met tassen vol vuile was keerden huiswaarts, het waren voorál  de vele spannende en enthousiaste verhalen waar de thuis-blijvers mee overstelpt werden door hun tieners! En zelfs in die mate, dat nu nóg zo af en toe een verhaal over het zeilweekend ter tafel wordt gebracht. Hierna volgden vele tienerkampen, wat varieerde van o.a. een relaxed weekendje Schiermonnikoog tot spectaculair waterskiën en paintballen in Harkstede en Groningen!

   
De tienersoos kennen we dus vanaf de negentiger jaren, maar een jeugdsoos kent ons dorp al veel langer, want…. alhoewel een soort van jeugdhonk voor dorpsjeugd bij de familie Blanken op zolder was, werden de allereerste stappen voor het oprichten van een jeugdsoos in ons dorp, eind jaren zestig genomen. De soos begon destijds onder de naam Piggy. Dit werd door dorpshuizen onderling gestimuleerd, want ook  in de omliggende dorpen als Nieuwlande en Geesbrug werd een soos opgezet. Bij de oprichting waren meerderen betrokken, o.a. waren dat Lo Dijkstra, Marinus Post, Tinus Post, Jan Salomons, Henk Salomons, onder begeleiding van Wim Hulst.  De activiteiten waren met name het organiseren van een avond in het dorpshuis. Artiesten die onder meer ‘geboekt’ werden,  waren The Shoes en Greenfield & Cook, maar daarnaast  regelmatig ook andere bands uit de regio als No-Name en Black-Lake. De entree was waarschijnlijk een bedrag tussen de 2,50 en 5 gulden. Financieel gezien was dat destijds nog te doen,

Jeugd  bij fam. Blanken op zolder, met vlnr:  Tinus Post, Gea Oldenbeuving, Jan Salomons en Truus de Goede.

omdat de artiesten toen ook niet zo heel erg duur waren dan nu het geval is. Bekende artiesten, als hierboven werd genoemd, kosten toentertijd niet meer dan 750 tot 1.000 gulden.

Daarna lag de soos even stil. Ongeveer begin jaren 80 is de soos weer opgezet, en wel onder de naam Kentucky.