april 2014

Dorpscafé

Meer dan 100 (!) vrijwilligers hadden zich aangemeld om hun schouders er onder te zetten.  De grote verbouwing van dorpshuis ‘de Heugte’ werd in mei 2006 gestart en in maart 2007 hadden we de opening van ons prachtige nieuwe dorpshuis, waarin zelfs  een heus ‘café gerealiseerd was! Alle leeftijden, maar vooral de jongeren onder ons weten de weg wekelijks te vinden naar ‘het bruine café’ van dorpshuis ‘de Heugte’, waar het een gezellig samenkomen is!

Maar.. dit is niet het eerste café in ons dorp. Al voor ruim tachtig jaar terug werd het eerste café gebouwd in Nieuw Balinge, welke als zodanig bestond tot eind ’70, begin ‘80er jaren. De (wat) ouderen onder ons kunnen zich dat vast nog als de dag van gisteren herinneren en waar menigeen een leuke herinnering aan heeft.

Aan de Verlengde Middenraai, op de plaatst waar een aantal huisjes hadden gestaan, werd begin jaren dertig van de vorige eeuw een café gebouwd. De eerste café-eigenaren waren Wander en Coba Sok. Omstreeks 1938 kwam het in handen Cornelis en Dirkje Wielink die jarenlang het café gerund hebben. Hierna was het in handen van Roelof en Jantje de Wit. In de oorlogsjaren was het als café gesloten en deed het, vanwege een verbouwing in de openbare lager school, dienst als klaslokaal. Kort na de oorlog werd deze ruimte tevens een aantal jaren gebruikt als NH Kerk.

Zoals het oude krantenartikel hieronder uit het Nieuwsblad van het Noorden van 09-05-1961 aangeeft, was het café daarna in handen van Kobus en Roelie Kleine.

09-05-1961

Jaren later is dit horecastokje voor een paar jaar overgenomen door Hilbrand en Sjoukje Wielink, waarna, o.m. door de komst van meerdere horecagelegenheden in de nabije omgeving,  het café voorgoed zijn deuren sloot.

Hierna is het café verbouwd tot woonhuis en doet nog steeds als zodanig dienst.